Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Hollóháza 1972
  2010-03-21 20:45:41, vasárnap
 
  Rokonomhoz küldött 1999-ben meghalt nagynéném, Kohut Piroska, aki egyedül nevelte egy Magyar nevű bírótól született gyermekeit 1950-től.
Brisszi Béla bácsi nemrég meghalt nagybácsikámat kerestem fel R.M. volt osztálytársammal, aki az egyik legrosszabb tanuló volt az osztályban M. B-nak hitt volt szomszédom mellett.

14 éves voltam, meghiúsult a gimnázium, bár beiratkoztam, V-né adott rá kölcsön pénzt. Időnként ellátogattam Magdiékhoz, ahol a Vasember, Idegbeteg számokat is hallgattuk, ezek messze álltak tőlem.

Albérletben laktunk négyen lányok. Ketten idősebbek voltak. Egyikük M.N. volt. Most is hálás szívvel gondolok rá. Ott volt F.G. és S. L. is Újhelyből. L. később állítólag Svájcban eltűnt.

Zuhanyozni az üzemi közös fürdőbe jártunk, vagy a nagyobb lányok fát vágtak, tüzet raktak és lavorban mosakodtunk meg. Ennivaló nem volt, Delikátot vettünk, azt forraltuk fel levesnek.
Ötszáz forintért a tandíjamból vettem egy nyári kabátot, abban jártam és félcipőben. Még pulóverjeim sem voltak, csak nyári szoknya pár darab, amit magam aljazgattam.

Egyszer L. szarvasbőgést hallgatni hívott minket este a hegyre. Nekiindultunk. Én fogtam a kezét egész úton. Nem hallottunk semmit, hiába füleltünk.
Anyám már másnap délben mostohaapámmal motorral megérkezett, lejáratott a háztulajdonos előtt azzal, hogy szarvasbőgést hallgattam este.

Festettem felkelő nap házát ábrázoló tányérokat, melyet G-től tanultam és aranybikát ábrázoló dísztányért, mely a Tatárdombon leesett a földre és darabokra tört.
Vettem két Tavaszi szél nevű női fekete hajú alakot ábrázoló nippet, Seherezádét,melyet aranygyűrűmmel, B. E-től kapott ágyneműgarnitúrával együtt házaló cigányok elvettek tőlem ennek az utcának a börtönlistája párjaként berendezett Révész utcában Újhelyben. Mókuskát, Csigás Petit, atlantiszi aranyszárnyú angyalkát, zöld halat, nyulat, hamutartókat vásároltam, melyeket később kitettem Karcsán volt apósoméknak, hogy abba dohányozzanak, ne a földön nyomják el a csikkeket, hogy egyfolytában takarítsak utánuk.

A KISZ klubba jártunk el, ahol beszélgetni lehetett, különféle programok voltak. Ott megpofozott engem a falu alkoholistája, így mutatta ki, hogy tetszek neki. Kitiltották a klubból, az egész falu ezen beszélt.

T.R-rel barátkoztunk meg a legjobban. Egyszer R.M. és F.A. berúgott náluk a házi pálinkától. Melindával sok baj volt, az anyja is szidta korábban, mert még a nyakát sem mosta meg. V. néni nemrég halt meg rákban, utolsó pillanatig szép maradt. Férje előtte, L. bácsi a kilincsre akasztotta fel magát.

Fűzéren Katalin bált rendeztek, mely akkor divatos volt. Ott egy fiú felakasztotta magát egy fára egy lány miatt. Jó, hogy nem mentünk el. Beleborzongtam a halállal való közeli találkozás gondolatába is.

Már a Rákóczi téren laktunk mostohaapám szoba-konyhás komfort nélküli lakásában, nem engedték, hogy gimibe menjek, ezért kiszöktem az ablakon és felmentem a nagynénémhez, aki azt kérdezte tőlem halála előtt megmutatva Dr. Tövis, Dr. Kövy és egy harmadik nemes kiemelt helyen lévő sírját:
- Az írásaidat eltetted?

Nem mondtam neki meg, hogy már nincsenek meg.

Utolsó találkozásunk volt. Nem tudtam, hogy ilyen sokan ismétlik az írásokat, s hogy mennyire fontosak.
Bánt a gondolata annak, hogy életben maradhatott volna, ha nem költözöm Miskolcra.
 
 
0 komment , kategória:  Érzelmek  
Szerencsés, vidám hétvégét!
  2010-03-21 17:41:05, vasárnap
 
  Link

És az eredeti A felkelő nap háza az Animalstól:

Link


Nézz reám, ó Istenem
Rossz úton járok még
A felkelő nap háza vár
És úgy érzem, nincs remény

Bár szívem mindig tiszta volt
Mégis bűnre tért
A felkelő nap háza hív
És elvakít a fény

Bocsásd meg nékem bűneim
Bocsásd meg Istenem
A felkelő nap háza vár
És vigaszt nyújt nekem

Ó anya, tanítsd meg gyermeked
Hogy megértő legyen
Harcba hív a gyűlölet
És békét nem terem

Átok ül még szívemen
Bocsásd meg Istenem
A felkelő nap háza vár
És vigaszt nyújt nekem

 
 
0 komment , kategória:  Érzelmek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2010.02 2010. Március 2010.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 142 db bejegyzés
e év: 995 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 271
  • e Hét: 679
  • e Hónap: 12384
  • e Év: 51385
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.