Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A kutyák testbeszéde 1
  2010-04-15 21:19:07, csütörtök
 
 

Minden kutya - fajtától függetlenül - ugyanazt a nyelvet beszéli. Te és a kutyád valószínűleg komoly fejtörés nélkül is jól megértitek egymást. De mi van akkor, ha kutyád viselkedése hirtelen megváltozik, ha új kutyád lesz, ha számodra ismeretlen kutyával találkozol? Segítünk megfejteni a kutyák testbeszédének jelzéseit!

Ha Te és kutyád egyszer csak a világ másik végén, például Japánban kötnétek ki, és találkoznátok egy helyi lakossal, aki szintén kutyájával érkezik, a két kutya pár perc leforgása alatt tökéletesen megértené egymást. Te viszont még órák múlva is azon töprengenél, vajon megfelelően hajoltál-e meg, jól alkalmaztad e a kézfogást, és az asztalnál helyesen használtad-e az evőpálcikákat. A kutyáknál nem léteznek ilyen bonyolult illemszabályok: a falkavezér eszik először.




A kutya testbeszédének jelzései

Bár a kutyáknak nincs kezük és ujjaik, amivel az emberekéhez hasonló gesztusokat tudnának kifejezni, s beszélni sem tudnak, megfigyelheted alapvető jelzéseiket, melyekkel érzéseiket és környezetükre adott reakcióikat fejezik ki.

Mimika

Bár a kutya arcizmai nem olyan kifinomultak, mint az embereké, ő is tudja például ráncolni a homlokát, ha zavarodott. Ha pedig azt szeretné, hogy irányt mutass neki, vagy további utasításra vár, akkor felhúzza a "szemöldökét", tágra nyitja a szemét, és félrehajtott fejjel, várakozóan néz rád.

Szemek

A kutyának csillog a szeme, ha olyan élőlénnyel találkozik, akit barátságosnak ítél meg, vagy ha játszani szeretne. Ha fél, pupillája kitágul és kilátszik a "szeme fehérje". Félrenéz, ha el akarja kerülni a konfrontációt. Ha mérges, vagy kész megvédeni magát, akkor szeme összeszűkül és követi "ellensége" minden mozdulatát. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne nézzünk közvetlenül a szemébe, mert azt kihívónak, provokálónak tekinti, s azt gondolja, meg kell védenie magát valamitől.

Ajkak, fogak, nyelv

A nyelvlógatásnak nem minden esetben van jelentősége: a nyugodt kutyák is csinálják. De ha kutyád akar tőled valamit, pl. játszani szeretne, vagy csak egyszerűen jó kedve van, akkor hátrahúzhatja ajkát, ami mosolygásnak tűnik: még a fogai is kilátszanak. Ezt az arckifejezést a kutya csak emberek felé mutatja, más kutyák felé nem. Ha azonban a kutya kivillantja a szemfogait, és közben az orrát ráncolja, az támadási szándékot jelent.

Fülek

A kutya hallása sokkal jobb, mint az emberé. Még a lógó fülű kutyák is képesek forgatni a fülüket, így követve a hangokat. Ha a kutya "felemeli" fülét, az nyugodtságra, élénk figyelemre vagy elfogadó magatartásra utal. A hátracsapott fül belenyugvást, engedelmességet,vagy félelmet jelent.

Farok

A kutya farokcsóválással jelzi, ha jó kedve van vagy játszani szeretne. A faroktartás igen jól kifejezi a kutya energiaszintjét. Ha behúzza a farkát, az a behódolás vagy a félelem jele. Ha a kutya magasan, mozdulatlanul tartja farkát, az azt jelenti, hogy ugrásra kész: a farkát ugyanis egyensúlyozásra használja.

Hangok

A kutya vokális állat. Csahol, ugat, morog, nyüsszög, dörmög. A hangszín és a hangerő egyenes arányban áll az érzelmek intenzitásával. Az ugatás egyaránt lehet játékos vagy agresszív. A testbeszédtől eltérően, az egyes hangadások mögötti jelentés kutyánként eltérhet.

Duncsák Ágnes

Folytatjuk
 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Miért fontos a kalcium?
  2010-04-15 06:08:27, csütörtök
 
 

A kalcium az emberi szervezetben az egyik legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag és jelentős része a csontokban és fogakban van jelen kalcium-foszfát formájában.

A kalcium elsősorban a csontok és fogak felépüléséhez szükséges, de az idegrendszer működéséhez, az izmok összehúzódásához, a véralvadáshoz és néhány enzimhez ugyancsak kalcium szükséges.

A kalcium felszívódását több tényező befolyásolja: a szervezetben megtalálható D-vitamin, a táplálék fehérjetartalma és savtartalma, valamint jól működő gyomor és bélrendszer. A kalcium a vékonybélből szívódik fel, a vérből a vesében választódik ki. Optimális esetben az elfogyasztott kalcium 30-35 %-a szívódik fel a vékonybélben, a többi kiürül a szervezetből. A teljes kalcium-anyagcsere hormonális szabályozás alatt áll.

A legismertebb és felszívódást tekintve a legjobb kalciumforrás a tej és a tejtermékek. Növényi eredetű élelmiszerekből a kalcium jelentősen kedvezőtlenebbül hasznosul, kivéve az olajos magvakat, mogyoró, dió, mák, amelyek jó kalciumforrások. A foszforban gazdag élelmiszerek azonban kedvezőtlenül hatnak a kalcium felszívódására.

Mivel a kalcium elengedhetetlenül fontos a csontok növekedéséhez, ezért már kisgyermek kortól rendkívül fontos a megfelelő kalciumbevitel. A kor előrehaladtával az emberi szervezetnek egyre több kalciumra van szüksége és ebben a nők kifejezetten érintettek. 30 év felett, várandósság, szoptatás és menopauza idején jelentősen, napi 800 mg-ról 1500 mg-ra, megnő a szervezet kalciumszükséglete. Dohányzás, alkohol fogyasztás és a stresszes életmód ugyancsak fokozza a kalcium szükségletet.

A túlzott (napi 2-3000 mg) kalcium bevitele káros lehet a szervezetre. Székrekedést okozhat, gátolhatja a cink és a vas felszívódását és vesekőképződéshez vezethet. Azonban a kalcium hiány ugyancsak komoly gondokat okozhat. Ha kevés mozgással és D-vitamin hiánnyal párosul csontritkuláshoz vezethet és a csontok törékenyebbé válhatnak.

A most olvasott Egyperces eredeti változatát a www.activia.hu honlapon találhatja meg. Ha további érdekességekre is kíváncsi az egészséges életmóddal kapcsolatban, látogassa meg az oldalt!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2010.03 2010. április 2010.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 995 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 323
  • e Hét: 731
  • e Hónap: 12436
  • e Év: 51437
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.