2010-04-26 21:09:18, hétfő
|
|
|
40 dkg darált sertéshús
8 db 7-8 cm átmérőjű karalábé (kb 1.6 kg)
1 fej vöröshagyma (kb 7 dkg)
12 dkg rizs
2 db tojás
2 mk őrölt bors
3 tk só
6 dl tej
3 púpos ek liszt
4 dkg zsír
2 dl tejföl
1 kis csokor petezselyemzöld
1.A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, egy fakanálnyi zsíron megdinszteljük.
2.A rizst hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük.
3.A darált húst összekeverjük a rizzsel, a nyers tojásokkal, a dinsztelt hagymával, belekeverjük az őrölt borsot és a sót.
4.A karalábékat meghámozzuk, karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy kb 2 mm vastagságú fala maradjon és a tetején kb 4-5 cm átmérőjű nyílás legyen.
5.A karalábéforgácsokat, ha túl nagyok, késsel tovább aprítjuk.
6.A karalábékat megtöltjük a darálthúsos keverékkel, ha marad ki töltelékünk, gombócokat formálunk belöle.
7.Egy nagy lábasba helyezzük a megtöltött karalábékat, közé szórjuk az apró karalábét, felöntjük 6 dl tej és 6 dl víz keverékével, beleszórunk 1.5 tk sót és feltesszük főni.
8.A csupasz gombócokat kicsit később, kb 15 perc múlva tesszük bele.
9.A petrezselymet felaprítjuk.
10.Amikor a karalábé és a töltelék is megpuhult (kb 50 perc alatt), szűrőlapáttal kiszedjük egy másik edénybe és a szószt berántjuk.
11.Rántás : a lisztet a zsírral világos zsemleszínűre pirítjuk, felengedjük kb 3 dl hideg vízzel és berántjuk a szószt.
12.Beleszórjuk a felaprított zöldpetrezselymet, hozzákeverjük a tejfölt, összeforraljuk és belerakosgatjuk a töltelékeket. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|