Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Murphy törvény.......
  2010-04-30 13:25:04, péntek
 
 



Edward A. Murphy kapitány csak az alaptörvényt mondta ki.
,,Ami el tud romlani, az el is romlik" - így hangzik Murphy alaptörvénye. Folyományai között olvasható például, hogy ,,Minden több időt vesz igénybe, mint amennyinek látszik", vagy ,,Ha többféle dolog is elromolhat, biztos, hogy az romlik el közülük, amelyik a legnagyobb kárt okozza", és ,,Ha végre nekilátsz valaminek, előbb még valami mást kell csinálnod."

Ki volt Murphy?

A törvények névadójának a közhiedelemmel ellentétben semmi köze a joghoz vagy a filozófiához. Edward A. Murphy kapitány az amerikai légierőnél dolgozó mérnök-fizikus volt. 1949-ben a gyorsulás emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálta, a kísérletet azonban egy rosszul felszerelt mérőműszer miatt újra kellett kezdeni. Ekkor hangzott el legendás kijelentése, amelyre aztán az egész Murphy-féle felfogás ráépült.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tánc világnapja.....
  2010-04-30 09:39:49, péntek
 
  Tegnap volt a Tánc Világnapja, melyet 1983 óta a klasszikus balett kiemelkedő alakja, Jean-Georges Noverre születésnapján tartanak az egész világon. Ez a táncművészet legnagyobb ünnepe, ekkor ünnepeljük a tánc, a mozgás örömét.

1727. április 29-én született Jean-Georges Noverre, francia balett táncos, az egyetemes táncművészet megújítója. Ebből az alkalomból a Nemzeti Színházi Intézet 1981-es madridi közgyűlése kezdeményezte, hogy április 29-én tartsák meg a Táncművészet Világnapját.

A tánc az emberiség egyik legrégibb kifejezési eszköze. Már a barlangfestményeken is megjelenítették az ősidők emberei, és később is nagy szerepe volt minden közösség kultúrájában. A XIV-XV. század reneszánsz társadalmában például a fejedelmi udvarokban már állandó és fizetett alkalmazottak voltak a táncmesterek, akik kidolgozták a táncművészet szabályait, megalapozták az új európai táncművészetet.



A balett a XV. században Itáliában alakult ki. A hivatásos táncmesterek a vendégek elkápráztatására méltóságteljes táncokat adtak elő. Ezeket a csillogó színpadi produkciókat terjesztette el egész Európában a francia királyi udvar. A műkedvelő főúri táncosok mellett megjelentek a hivatásos táncművészek. XIV. Lajos maga is részt vett a balettelőadásokban. (Egészen addig, míg kórosan meg nem hízott.) A ,,Napkirály" elnevezés is egy szerep által maradt rajta, mivel ,,Az Éjszaka balettja" című előadásban a Nap jelmezében jelent meg, a fején koronával.

A táncstílusok jó ideig nem változtak, mígnem Jean-Georges Noverre a szabadabb mozgás érdekében levetette a kényelmetlen jelmezeket, álarcokat. Számos alapelv, amelyet ő fektetett le 1760-ban megjelent könyvében, a mai napig is irányadó. A XIX. század elején alakult ki a légiesség illúzióját fokozó spicctechnika. Mivel akkor még nem léteztek a mai tömött orrú spicc cipők, a táncosok csak nagyon rövid ideig tudtak lábujjhegyen állni és táncolni.

Az orosz Mihail Folkoz volt az, aki szakított a klasszikus balettstílus szigorú szabályaival, és az 1909-ben létrejött Orosz Balett (Balettes Russes) társulattal meghódította a világot. Ennek a társulatnak volt tagja Anna Pavlova, minden idők legnépszerűbb szólótáncosa.



A XX. század elején jelent meg a modern tánc, mely elutasította a balett minden hagyományát. Első képviselője, az amerikai Isadora Duncan mezítláb, libegő, könnyű leplekben táncolt, nem sokkal később pedig Martha Graham elismert műfajjá fejlesztette a modern táncot.

A mai értelemben vett páros táncok csak a reneszánsz korban alakultak ki. A menüett után a legrégebbi társastánc a bécsi keringő az Alpok ősi néptáncára, a landlerre vezethető vissza.

A régi idők emlékei szerint az első magyar táncok harci táncok voltak. Ezt őrzi a ma is élő ,,botos" tánc koreográfiája. A magyar tánc sajátosságai közé tartozik, hogy a magyar táncban a férfinak van uralkodó szerepe. A néptánc a XVI. században terjedt el, melynek elemei a csárdás, legényes, karikás stb... volt. A magyar nemzeti táncstílus megtestesítője a csárdás: a bálokon is csárdást jártak keringő helyett. A csárdás hagyományos néptánc, és a verbunkosból (katonai sorozási tánc) alakult ki cigányzene ,,hozzáadásával". A férfiak külön-külön rögtönöztek, míg a nők visszafogottan járták, hátteret adva a szólótáncosoknak.

Mind minden művészeti ágban, a táncművészetben is megjelentek a különböző modern irányzatok, stílusok, de megmaradt az örökérvényű mondanivalója: a tánc mindig is élményt ad a nézőnek és a táncolónak egyaránt.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Harmónia....
  2010-04-30 08:48:28, péntek
 
  Kedves !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Szentség hatja át.

Korona - Hatalom, a nemzet szolgálata

A korona királyi hatalom, de a hatalommal járó felelősség is. Kérdés, hogy elragad-e a hatalom, agyonnyom-e a vele járó felelősség, vagy megtalálod a helyedet a korona alatt? A Szent Koronára azonban nemcsak szimbólumként tekinthetünk, hanem az ún. Szent Korona-eszme értelmében benne nyilvánul meg a magyar nemzet fölött gyakorolt hatalom teljessége. Azt fejezi ki, hogy a hatalom megtestesítője, a legfőbb hatalom alanya a Szent Korona, amely erejét, hatalmát a nemzettől kapja, és az uralkodó valójában a Szent Koronától kapja azt a hatalmat, amelyet azután megoszt a nemzettel, és azt megosztva gyakorolja. Miért szent? A Szent Korona nem egy szentnek nyilvánított, vallási fogalom, hanem az egyház által szentté avatott, s a magyar nép által is szentekként tisztelt királyaink által viselt, általuk mintegy megszentelt, a hagyomány által szentnek tekintett évezredes jelvénye a magyar államiságnak. Nem az uralkodó, hanem az ország Szent Koronája tehát a magyar állam folyamatos fennállásának a jelképe. A Magyarok kártyájaként megjelenve sorsdöntő fordulat az ország szempontjából.

Szerelmi üzenete: Ez nem csak a párkapcsolatról, hanem a hazaszeretetedről szól - felteszi a kérdést: ki viseli a koronát a párkapcsolatodban? Párkeresőknek méltó, királyi, nemes hódoló érkezése. (Olvasd újra, vagy hallgasd meg az Egyszer egy királyfi című mesét!)

Személyes üzenete:

Nézd meg ma a magyarok kártyáját - annak üzenete fokozottan vonatkozik rád is! A két kártya ma együtt hat rád!
Látogasd meg személyesen is a Szent Koronát, ha időd/ lehetőséged van rá!
Milyen nemzetiséghez tartozol? Ki volt apád-anyád? Milyen családi tabuk élnek nálatok a párkapcsolatok, a szokások tekintetében? Hogy viszonyulsz magyarságodhoz?
Erre is gondolj: A Korona jóslatokat tartalmazó naptár, az Univerzum genetikáját, az idő kódját tartalmazza. Azoknak, akiknek családfájában nem csak magyar szálak vannak, segíthet egy család felállítás is.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.03 2010. április 2010.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 1072 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 1943
  • e Hónap: 16029
  • e Év: 68587
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.