Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Szép pünkösdi verses kép
  2010-05-23 22:44:12, vasárnap
 
  Szép pünkösdi verses kép





 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Gyimesbükk
  2010-05-23 19:06:00, vasárnap
 
  Gyimesbükk Erdély egyik legkeletibb települése.
A falu Csíkszeredától 32 km-re északkeletre a Tatros felső szakaszán a Gyimesi-szoros alsó kijáratánál fekszik. A Tatros folyó és a vasútvonal itt hagyja el Erdélyt és lép át Moldvába. Az épületet és a mellette lévő, 17. században épült Rákóczi-vár romjait évről évre turisták ezrei keresik fel.

Nevezetességei:
Gyimesbükkön a Rákóczi-vár romjai alatt, néhány méterre a hajdani román-magyar határtól áll a hajdani Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb, 30. számú vasúti őrháza. Az őrház 1897-ben épült a magyar és a román állam közti szerződés alapján, a Csíkszereda-Gyimesbükk-Palánka-Kománfalva vasútvonal részeként. A 30. számú őrházat 1920 után a román vasúttársaság, a CFR használta, 1940-től 1944-ig ismét a MÁV, illetve a Magyar Honvédség. Ekkor az épület pincéjében és mellette lőrésekkel ellátott bunkert alakítottak ki. Az őrház 1944-től újra a CFR-hez került, majd sokáig elhagyatottan állt, mert a román vasúttársaság az 1960-as években megszüntette az őrházi szolgálatokat. Az épület néhány éve Deáky Andrásnak, a helyi iskola nyugdíjas igazgatójának tulajdonába került, aki azt a helyi önkormányzatnak ajándékozta. 2007-ben a Budakeszi Kultúra Alapítvány indított gyűjtést Erdélyben és Magyarországon az őrház felújítására. 2008 pünkösdjére az épületet nemzetközi összefogással felújították, majd több ezer ember jelenléte mellett ünnepélyes keretek között adták át. Az átadásra Budapestről különvonat érkezett a helyszínre, amely szerelvényt az ipartörténeti értékként számon tartott 017-es Nohab húzta Gyimesbükkig. A felújított őrházban vasúttörténeti kiállítás látható (Bilibók Ágoston).
A település középpontjában található egy hatalmas vasútállomás, amelynek épületét Pfaff Ferenc építész tervezte. Az állomásépület méreteit (102 méter hosszú és 13 méter széles) és eleganciáját tekintve a szegedi és a fiumei állomásokkal vetekszik. Az állomás épületének falán elhelyezték az építész, Pfaff Ferenc emlékét megörökítő, román-magyar-angol nyelvű emléktáblát is.

Látnivalók:
Határában a Gyimesi-szoros jobb oldalán még láthatók az egykori határszéli Rákóczi-vár romjai, melyet Bethlen Gábor építtetett 1626-ban. Később többször megerősítették, de mára csekély nyoma maradt.
Régi római katolikus temploma 1782-ben épült, anyakönyvét 1785-től vezetik.
Új temploma az 1976-ban épült Lukásovics Magda freskói díszítik.
A település környékén ma is láthatók a monarchia egykori határkövei (felfelé a Rákóczi-vár után követve a hegygerincet), összesen 3 határkő látható.
A település vasútállomásának 30. számú (a történelmi Magyarország legkeletibb) vasúti őrháza, a Rákóczi-vár tövében.



Ének: László Miki Videó link
Link
Népzene, csodálatos tájképekkel
Antalné Tankó Mária néprajzkutató által létrehozott gyimesi csángó tájház

Története:
1600-ban Gijmes néven említik először. 1910-ben 6298 lakosa volt, ebből 4373 magyar, 1725 román, 109 német. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Szépvízi járásához tartozott.


 
 
0 komment , kategória:  Erdély  
Gyimesbükkön Magyar hősi emlék
  2010-05-23 18:49:51, vasárnap
 
  Magyar hősi emlékművet avattak Gyimesbükkön

Videó link
Link




Háborúkban elesett magyar hősök emlékművét avatták fel vasárnap a kelet-erdélyi Gyimesbükkön, az egykori ezeréves határon.
Az ünnepségen jelen volt több ezer, a csíksomlyói pünkösdi búcsún is részt vett magyarországi és erdélyi zarándok. A rendezvénysorozat vasárnap délelőtt kezdődött a mintegy 1800 magyarországi zarándokot szállító Székely és Csíksomlyó nevű vonatok megérkezésével.
A gyimesbükki kápolnánál szentmisét mutattak be, majd felavatták az emlékművet, amely az egykori határőrségnek a kápolna előtt lévő romjai között található. A XVIII. századi romok között kereszteket és fekete gránittáblákat helyeztek el. Az emlékhely a két világháborúban elhunyt csaknem ötszáz hősi halott nevét örökíti meg, a névsort kiegészítik az 1848-as, az 1956-os és az 1989-es forradalmak gyimesbükki áldozatainak nevei.
Az emlékművet a gyimesbükkiek, valamint a Budakeszi Kultúra Alapítvány és adományozók anyagi támogatásával állították fel. Az ünnepségen részt vett Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete és Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul.
Becze István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csíki területi szervezetének ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: a gyimesbükki római katolikus egyház, a helyi önkormányzat és a helyi fiatalok kezdeményezték a háborús emlékmű felállítását, hiszen a Gyimesi-szorosban sok ütközet volt az évszázadok folyamán, az itt elesett hősöknek pedig mostanig nem volt emlékművük. A csíki RMDSZ is felkarolta a kezdeményezést, hiszen Becze szerint fontos, hogy a gyimesbükki magyaroknak is legyen olyan helyük, ahol emlékezhetnek hőseikre.
2. rész videó link
Link


Szekely Gyors Gyimesbukkre erkezik Videó link
Link

 
 
0 komment , kategória:  Erdély  
Pünkösdi búcsú 2010
  2010-05-23 13:29:06, vasárnap
 
  Pünkösdi búcsú 2010

Saját szerkesztésű kép


 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Könyörgés a szentlélekhez
  2010-05-23 11:58:56, vasárnap
 
  Angelus Silesius : Könyörgés a szentlélekhez
Fordította: Szénási Sándor

Giotto di Bondone: Mennybemenetel




Szentlélek! Fő jó! Szent neved
Borítsa lángba szívemet!
Tüzednek édes lángja fennen
Lobogjon vígan én felettem.
Ébresszen bennem szent kegyed
Szerelmes, élő, nagy hitet!

Világíts át, Te, drága Fény,
Nehogy sötétben haljak én.
Te szent árnyékod hűvösítsen,
Hogy idegen tűz ne hevítsen.
Szívemnek kertje élni fog,
Ha hull rá égi harmatod.

Fő Vigasz, várom jöttödet,
Csókold életre lelkemet.
Ajándékaid, mint a tenger,
S Nélküled koldus csak az ember.
Itt van szívemnek kelyhe, Te
Pünkösd borával töltsd tele!

Add, ha parancsod megjelen,
Katonaként én megtegyem.
Te jó tanácsod hadd vezessen,
Különböztessek jól, helyesen.
Szent értelmedet ha adod:
Felismerem akaratod.

Arany folyam vagy, Bölcsesség,
Szerelmed csókja bennem ég,
És így a szívem tudja, érez:
Milyen jó vagy Te és mily édes.
Szemem mindig csak Rád tapad::
Igazság Lelke csak Te vagy!

Megígérted, jó Jézusom:
E vendéget én megkapom.
A szívem várja vágyva, halkan,
Őt várja ez az üres barlang.
Boldog lesz, majd ha áldva jő:
Örökre nálam marad Ő! "


 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Eljött a Szentlélek
  2010-05-23 10:44:48, vasárnap
 
  Eljött a Szentlélek
Bihari Dániel 2010. május 23. 06:20

A hét ajándék mellett erőt és az összefogást is elhozza az emberiségnek a tűz és szél formájában megjelenő Szentlélek, eljövetele felszínre segíti az emberben rejlő képességeket. Pünkösd, a húsvét utáni 50. nap az egyház három legnagyobb ünnepe közé tartozik - az fn.hu Hofher József jezsuita atyával beszélgetett.
A kereszténység három legnagyobb ünnepköre mind Jézus életével kapcsolatos. Karácsonykor született az Isten Igéje és lett testté, Jézusban Isten közénk jött - tanítja a katolikus egyház. Köztünk élt, meghalt, de feltámadott, erről szól a húsvét. Halála előtt azonban Jézus Krisztus a tanítványainak ígéretet tett, hogy elküldi a földre a Szentlelket, amelyen keresztül bennünk, emberekben él tovább a Szentháromságos egy Isten - Atya, Fiú, Szentlélek - mondta el az fn.hu-nak Hofher József atya, a kispesti Jézus Szíve Jezsuita Plébánia plébánosa.

Az ötvenedik napon
A pünkösd úgynevezett mozgó ünnep, vagyis nem minden évben esik ugyanarra a napra, az ugyancsak változó húsvétból számolják ki. Nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik: a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap húsvét vasárnapja - ez minden évben március 22. és árprilis 25. közé esik. A húsvét utáni ötvenedik nap pedig pünkösd, erre utal az ünnep görög neve is: pentakosztész, azaz ötven. Az ünnep vigíliája, azaz előestéje virrasztással telik a hívők számára. Vasárnap már a köztünk és bennünk lévő Lelket ünnepeljük.

Általa erőt, bátorságot küldött Isten számunkra.
A megváltó halála után a tanítványok bizonytalanná váltak, a feltámadott Jézus viszont azzal biztatta őket, hogy nyugodjanak meg, hamarosan megkapják a bátorság lelkét. Isten el is küldte a Szentlelket, amelynek hét ajándéka: a bölcsesség, az értelem, a jótanács, a tudomány, a lelki erősség, a jámborság és az istenfélelem. A Szentlélek hatására az apostolok elméjében eloszlott a homály, elmúlt a félelmük, és bátran tanúságot tettek hitük mellett. A Jézus halála utáni bujdosó egyházból a Szentlélek eljövetelével vált az erő és a bátorság egyháza: a tanítványok megvallották hitüket, életük feláldozása árán is kiálltak hitük mellett - magyarázza Hofher atya. A Szentlélek attribútuma - olyan állandó jelvény, amely alapján egy-egy szent, isteni személy azonosítható - ennek megfelelően a tűz és a szél. Ez egyben az egyház lendületét, folyamatos megújulását is jelzi, a Szentlélek a hét ajándékon kívül magában hordozza az erőt, a bátorságot, a párbeszédet, az igazságot.

Megújulás, összefogás és szeretet
Kétezer év alatt a kívülről statikusnak tűnő egyház számtalanszor tett tanúbizonyságot arról, hogy belsejében fiatal, időről időre megújulni kész. Újabb és újabb karizmák, lelkiségi mozgalmak tűntek fel a történelem kihívásainak megfelelően, mint a kezdetekkor a remeteség, később Szent Benedek lelkisége, vagy a jezsuiták. Ma a hangsúly az ökumenizmuson, a vallások közti párbeszéden van.
Jelenleg a Nyolc boldogság közösségében a zsidókkal, a Fokolár lelkiségben a más vallásúakkal és ateistákkal, a taize lelkiségben pedig a protestánsokkal keresi a közös szálakat, a párbeszéd és egyetértés lehetőségeit a katolikus egyház. A Szentlélek sugallja mindazt, ami összeköt, ami közösséggé kovácsol, ami a kölcsönös megértést és elfogadást szolgálja. És ez a Szentlélek üzenete a mának is: a mai, technikailag globalizált világban a spirituális egység, a szeretet, a békés együttélés is elérhető számunkra, ha nyitottak vagyunk egymás felé.
A lélek minden emberrel veleszületik, de a katolikus egyházban ha valaki kéri, a bérmálás szentségében a püspök kiszolgáltathatja a Szentlelket, amelyben a Szentlélek Úr Isten megerősíti a bérmálkozót. Ezért is kötődik a bérmálkozás jórészt pünkösd időszakához, jóllehet, e szentséget az év bármely szakában ki lehet osztani. A születéskor belénk plántált tehetséget, képességeket ugyancsak a Szentlélek aktivizálja. Hasonlattal élve: bárki megtanulhat például zongorázni, de művész akkor válik belőle, ha lélekből képes játszani. A Lélek által inspirált karizma, nem izommunka eredménye, hanem ajándék. A Lélek ajándéka.
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Csiksomlyó szelleme szent mise
  2010-05-23 10:33:26, vasárnap
 
  Csiksomlyó szelleme szent mise 2010.05.22

Videó link
Link




(saját szerkesztésű kép)
 
 
0 komment , kategória:  Erdély  
a csíksomlyói búcsún 2010
  2010-05-23 10:01:29, vasárnap
 
  Százezrek vesznek részt a csíksomlyói búcsún

Videó link
Link

Zarándokok üzenete
Most segíts meg Mária

Videó link
Link


 
 
1 komment , kategória:  Erdély  
csíksomlyói búcsú története
  2010-05-23 09:58:16, vasárnap
 
  csíksomlyói búcsú története

Videó link:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Erdély  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2010.04 2010. Május 2010.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 162 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2320
  • e Hét: 4501
  • e Hónap: 37655
  • e Év: 271402
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.