Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
fehér kenyér
  2010-05-30 19:52:08, vasárnap
 
 



Fehér kenyér magokkal

Hozzávalók:
-300g víz
-1 élesztő 7 g
-1 tk cukor
-1,5 tk só
-22,5 g olaj
-500 g liszt (sima)
-2 ek burg. pehely
-kis maroknyi szezám és napraforgó, a tetejére pedig tökmag

Az elkészítés tényleg rém egyszerű:
A kenyérsütőgépbe pakoljuk alulra a folyadékokat és a sót, rá a lisztet, burgonyapelyhet, arra pedig az élesztőt és mellé a cukrot. (szobahőmérsékleten!)
Elindítani a dagasztó-kelesztő programot- kb. 20 perc elteltével sípol, mikor a magokat bele kell szórni, de előbb is betehető a száraz hozzávalók közé.

1 órán át a dagaszt és keleszt a gép. Ekkor ki kell venni a bucit.
Eközben a sütőt 50 fokra előmelegíteni.
Lisztezett deszkán átgyúrni a tésztát, kerek cipó alakot formálni.
A jénait jó erősen kiolajozni teljes magasságban ( bele fog kelni !!!) és beletenni a tésztát. Megszórni tökmaggal, a jénai tetejét ráhelyezve fél órát az 50 fokos sütőben keleszteni. ( Ha nincs a sütőn ilyen program, akkor meleg helyen kelesszük.)
Még az utolsó előtti pillanatban vízzel a tetejét megspriccelni és az 50 fokos sütőt 180 fokra állítani (ha nem légkeverésen sütünk, akkor kell a 200 fok!), így kezdjük meg a kenyér sütését, tehát most nem lesz előmelegítve teljesen.
50 perc alatt ez a kisebb méretű kenyérke így is szép ropogósra sült.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
cirmos-fajéjas muffin
  2010-05-30 19:43:25, vasárnap
 
 



Fahéjas csíkos csiga muffinformában

-3,2 dl langyos tej
-3 tojássárgája
-8 dkg olvasztott vaj
-1/2 kk. só
-60 dkg finomliszt
-4 ek. cukor
-9 gramm szárított élesztő ( kicsit több, mint egy zacskó!!)

A kétféle színhez:
-fél vaníliás pudingpor
-2-3 ek. kakaó

A töltelékhez:
-15 dkg vaj
-6 ek. cukor
-1 ek. fahéj

A kenéshez:
-1 tojás

Az alaptésztát szokás szerint a gép dagasztotta, de most 25 perc után kivettem és elfeleztem. Ekkor került az első adagba a pudingpor, a másikba a kakaó. Ruganyos, közepesen lágy tésztát kell kapni-ha kell, ekkor lehet az állagot plusz liszttel vagy tejjel beállítani.
Újra összedagasztotta ( most már külön-külön) a gép, majd 2 tálban kelesztettem majdnem 1 órát.

Közben elkészül a töltelék: az olvasztott vajba belekevertem a cukrot, fahéjat.

Mikor a tészták megkeltek duplájukra, akkor újra mindkettőt feleztem, mert egyben túl nagy lenne. Egy fél adag vaníliásat és egy fél adag kakaósat kicsit kinyújtottam nagyjából egyformára, majd már egymásra helyezve nyújtottam téglalap alakúra. Erre kentem rá a töltelék felét. ( A fotón a 2. adag látható, amihez kicsit kevés kence maradt-ennek megfelelően a leírásban emeltem az adagot! )




Feltekertem úgy, mint a palacsintát, jó szorosan, majd 12 darabra vágtam és a kivajazott muffinsütőbe pakoltam.
Ugyanígy jártam el a másik adaggal is. Így 2x 12 csigát kaptam.




A formában picit még keltek, lekentem tojással, majd 175 fokon 15-20 perc alatt megsütöttem. Óriási nagyra nőttek!
A formában hagytam 5 percet hűlni, utána vettem ki rácsra.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
epres kosárka
  2010-05-30 19:37:12, vasárnap
 
 



Epres kosárka túrós-mascarpone krémmel töltve

A tésztához:

-19 dkg liszt
-1-2 dkg jó minőségű kakaópor
-7 dkg porcukor
-15 dkg hideg vaj
-2 tojássárgája

Krém:
-25 dkg mascarpone
-25 dkg túró
-3-4 ek. porcukor
-1 vaníliarúd kikapart belseje

A tetejére:
-10-15 db eper ( mérettől függően)
-áttetsző tortazselé

A fentiekből gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam, folpackba gömbölygetve fél órára hűtőbe tettem. ( Akár fagyasztható is! )
Ezalatt előkészítettem a kosárkákat: olvasztott vajjal ecsettel kikentem őket- utólag tudom, ebből az adagból 16 darabra volt szükségem.
A kellőképp lehűlt, szépen nyújtható tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtottam és megfelelő méretű kerek formákat szaggattam belőle. Belenyomkodtam a kosarakba, sütőpapírt borítottam rájuk, erre pedig szárazbab került-hogy a formájukat megőrizzék a kakaós-kosarak sütés közben. ( Ez elég babra munka, ez a dupla beleegyengetés, de muszáj... )
180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem. Ekkor kivettem belőlük a papírt a súllyal együtt, majd még 2 percre visszatettem. ( Itt vigyázni kell, mert a tésztaszélek könnyen odakapnak, túlsütni nem szabad, mert törékeny lesz a tészta. )
Pár percet hagytam a formába hűlni, csak akkor vettem ki, a továbbiakban rácson pihentettem.
Eközben elkészítettem a roppant egyszerű, ámde finom krémet, a kihűlt kosarakba töltöttem.
A felszeletelt eprekkel borítottam a sütik tetejét, áttetsző tortazselével, ecsettel átkentem a gyümölcsöt.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
kenyér ala sajtkukac
  2010-05-30 19:33:27, vasárnap
 
 



Kenyér

700 g liszt (nálam többnyire 350 g fehér tönkölybúzaliszt, 200 g bio fehér búzaliszt és 150 g teljeskiőrlésű búza-, vagy rozsliszt - de az arány teljesen a kedvemtől és a kezembe akadó lisztektől függ)

kb. 5 dl víz - ez a liszt minőségétől lehet több-kevesebb

25 g élesztő

2 kk só

1 kk cukor(ezt többnyire elfelejtem belerakni)

A liszteket egy edénybe szórom (aki hisz benne, szitálhatja, én sosem szoktam) rámorzsolom az élesztőt, beleszórom a sót és a cukrot. Hozzáöntök bátran 4 dl vizet és elkezdem dagasztani. A többi vizet apránként adagolom hozzá, figyelve, mennyire van még szüksége. Akkor jó, ha szépen elválik az edény falától, de azért aránylag lágy, fényes felületű a tészta.

Ha szépen összeállt, letakarom és magára hagyom. Kb. másfél óra alatt megkel, de ha tovább pihen, az se baj.

Ekkor 1-2 marék lisztet rászórok és az edényben jó alaposan átgyúrom. Majd veknit formázok belőle és egy nagy darab sütőpapírra rakom. Éles késsel bevágom a tetejét és tiszta konyharuhával letakarva megint pihenni hagyom.

A sütőt előmelegítem 230 ºC-ra és beleteszem az edényt is, amibe sütni fogom a kenyeret, a fedőjével együtt - én erre két ovális jénait használok egymásba fordítva.

Amikor már elég meleg a sütő és a kenyér is kellőképpen megkelt, a sütőpapír segítségével gyorsan a forró edénybe emelem a tésztát, rárakom a tetőt (azbesztkéz vagy kesztyű nagy előny) és gyorsan bedugom a sütőbe. 10 perc múlva visszaveszem 200ºC-ra a hőmérsékletet, majd egy félóra múlva leveszem a tetőt és úgy sütöm még 10-15 percet - összesen 50-60 percet van a sütőben.

Amikor kiveszem, a sütőpapír segítségével szépen ki is lehet a forró edényből emelni, és rácson szépen hagyom teljesen kihűlni. Na ez az egész folyamat legneccesebb pontja. Állati nehéz megállni, hogy ne szaggassam le a forró, ropogós kenyércsücsköt
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mai OSHO gondolat
  2010-05-30 19:02:03, vasárnap
 
  Belső tartás

Soha ne kérdezd senkitől, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Az élet egy kísérlet, magadnak kell felfedezned.

Minden egyénnek tudatosnak, ébernek és figyelmesnek kell lennie, kísérleteznie kell az élettel, hogy rájöjjön, mi a jó neki. Minden, ami békét, nyugalmat, üdvöt ad, közelebb visz a létezéshez és annak végtelen harmóniájához - az jó. És minden, ami konfliktust, boldogtalanságot, fájdalmat okoz - az rossz. Ebben senki sem dönthet helyetted, mert minden egyénnek megvan a saját világa, a saját érzékenysége. Egyediek vagyunk. Ezrét a formulák nem fognak működni. Az egész világ ezt bizonyítja.
Soha ne kérdezd senkitől, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Az élet egy kísérlet, magadnak kell felfedezned, mi a helyes és mi a helytelen. Megeshet, hogy helytelenül cselekszel, de szert teszel a tapasztalatra, ami tudatosítja benned, mit kell kerülnöd. Megeshet, hogy valami jót teszel, és azonnal kiélvezheted az áldásait. A jutalom nem ezen az életen túl, nem a mennyországban és a pokolban vár. Hanem itt és most.
Minden tett azonnali eredményt hoz. Csak légy éber, és figyelj. Az érett emberek azok, akik megfigyelték és felfedezték maguknak, mi helyes és mi helytelen, mi jó és mi rossz. És azáltal, hogy ezt felfedezték a maguk számára, mérhetetlen belső tartásra tettek szert. Ha az egész világ mást gondolna, számukra az is közömbös. Megvan a saját tapasztalatuk, ami vezeti őket, és ez elég.

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
politikusok lámpája
  2010-05-30 13:46:40, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
bodza szörp
  2010-05-30 13:32:35, vasárnap
 
 



Hozzávalók:

8-10 bodza virág tányér
2 kg cukor
2 l víz
20 g citromsav
50 db citrompótló tabletta
2 citrom karikára vágva

Negyed kiló cukrot lassú tűzön karamellizálunk. A a maradék cukrot feloldjuk 2 liter forrásban lévő vízben, és hozzáöntjük a karamelhez. Hagyjuk hűlni, majd két citromot felvágunk karikára és üvegbe tesszük a bodzavirágokkal együtt. Felöntjük a cukros-karamellás vízzel és légmentesen lezárjuk. Ha télen is akarunk belőle inni, mehet bele Natrium benzoát fél mokkáskanállal. Három-négy napig hagyjuk állni, hadd érjenek össze az ízek, néha kavargassuk meg. Amikor eljön a megfelelő pillanat, szűrjük át - akár többször is -, töltsük tiszta üvegekbe. Már ízlés szerinti arányban kell higítani, buborékos vagy mentes vízzel, jégkockával vagy anélkül
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
bodza ital
  2010-05-30 11:10:30, vasárnap
 
 



Hozzávalók:

6-8 virág
1 doboz citrompótló
1 citrom
20 dkg cukor

Az üveg aljába teszem a virágokat. Rászórom a citrompótlót, rákarikázom a citromot, és beleteszem a 20 dkg cukrot is. Felöntöm vízzel és hűvös kamrában hagyom három napig. Leszűröm, majd mentalevelet dobok bele.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2010.04 2010. Május 2010.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 76 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1030
  • e Hét: 2705
  • e Hónap: 3697
  • e Év: 35426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.