|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2010-06-08 19:51:39, kedd
|
|
|
Kakaós massza:25 dkg háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, kb. 1 dl tej,
Marcipános massza: 25 dkg háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, kb. fél üvegcse zöld színű mandula aroma, kb. 1 dl tej.
Csoki máz: 10 dkg fekete csoki 3 evőkanál étolaj
Elkészítés:
Külön elkészítjük a kakaós és marcipános masszát, majd egy zsírpapíron kinyújtjuk sodrófával a kakaós masszát kb. 1-1,5 cm-es vastagságban, utána a marcipános masszát, amit a kakaósra helyezünk. Az étcsokit kis lángon az étolajjalnagyon lassú tűzön megolvasztok, és a marcipános masszára kenem. Megvárom, míg a csoki a tetején megdermed, majd kb. 2 x 2 cm-es kis kockákra vágom.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-06-08 19:23:33, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg liszt,
2 dl tej,
3 evőkanál cukor,
5 dkg élesztő (friss),
1 db tojás sárgája,
4 dkg vaj,
a kakaós töltelékhez:
10 dkg olvasztott vaj,
5 evőkanál cukor, (a porcukor jobb)
3 evőkanál keserű kakaópor,
pici rum, és fahéj ízlés szerint,
2 cs. vaníliás cukor
tetejére:
2 tojás sárgája
2 dl habtejszín
kristálycukor megszórni.
Elkészítés:
1.A kenyérsütő gépbe teszem a tészta hozzávalóit, alulra a langyos tejet a cukorral, rá a többi hozzávalót, a tetejére morzsolom az élesztőt. Dagasztó programon megdagasztatom és kelesztem a géppel.
2.Közben a töltelék hozzávalóit habosra keverem, sűrűn kenhetőnek kell lennie.
3.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, kinyújtom kb. négyzet alakúra és megkenem a töltelékkel. Szorosan feltekerjük, majd kb. 3-4 cm vastagon felszeleteljük. Sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk 2-3 cm távolságra egymástól, letakarjuk és kb. 1/2 órát kelesztjük.
4.Ekkor lekenjük tojássárgájával és betesszük a hideg sütőbe, és bekapcsoljuk 180 fokra. Amíg felmelegszik a sütő addig is kel még a sütemény. Kb. 25 percig sütjük onnan számítva, hogy teljesen felmelegedett a sütő.
5.Ekkor meglocsoljuk a felmelegített tejszínnel és megszórjuk kristálycukorral. Még visszatesszük a sütőbe kb. 150 fokon még 10 percet sütjük.
6.Ha kihűlt megszórjuk vaníliás porcukorral.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-06-08 19:04:06, kedd
|
|
|
Kínai tavaszi rolád
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 3 dl víz, só. A töltelékhez: 10 dkg vörös káposzta, 2 szál újhagyma, 10 dkg szójabab csíra, 10 dkg gomba, 1 evőkanál szójaszósz, 1 mokkás kanál cukor, só, bors, tojásfehérje, olaj.
Elkészítés:
A lisztet és a sót a vizet összekeverjük, pár percig pihentetjük, majd olajozott serpenyőben palacsintákat sütünk belőle. A káposztát vékony csíkokra vágjuk, felszeleteljük a gombát, és vékony csíkokra vágjuk a hagymát. Kevés olajon megpároljuk a káposztát, ne főzzük túl, inkáb roppanós maradjon, hozzáadjuk a gombát, a hagymát is, picit megpirítjuk, és hozzáadjuk a szójabab csírát is. És a szójaszószt, majd cukorral, sóval és borssal ízesítjük. Megtöltjük vele a kínai palacsintákat először alulról, majd két oldalról hajtjuk be, és eztán feltekerjük, majd tojásfehérjével összeragasszuk, összenyomkodjuk. Bő forró olajban kisütjük, különböző édes-savanyú, erős, édes-csípős mártásokkal tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-06-08 19:03:01, kedd
|
|
|
Sajtos-brokkolis palacsinta
4 kiskanál napraforgóolaj
2.5 dl félzsíros tej
2 db tojás felverve
12 dkg sima liszt
1.5 dkg frissen reszelt parmezán sajt, néhány szál petrezselyem zöld a díszítéshez .
A sajtos-brokkolis töltelékhez:
só és fekete bors
1 db vöröshagyma összevágva
1 gerezd fokhagyma összevágva
40 dkg konzerv darabolt paradicsom
2 evőkanál friss petrezselyemzöld összevágva
1 csipet cukor
25 dkg brokkoli apró rózsákra szedve
15 dkg camembert sajt kockákra vágva
4 evőkanál sovány tehéntúró
A gazdagon megtöltött vékony palacsintákat ízletes főfogásként is kínálhatjuk. Az étel előnye, hogy a tésztát, a tölteléket és a tetejére locsolt paradicsommártást is előre elkészíthetjük. Ropogós magvas kenyérrel vagy főtt újburgonyával tálaljuk, hogy a kellő szénhidráttartalom is meglegyen.
Először elkészítjük a palacsintákat. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást egy csipetnyi sóval együtt, majd fokozatosan a tejet is belekeverjük.
Egy kis olajjal kikenünk egy 18 cm átmérőjű teflonbevonatú serpenyőt, és felforrósítjuk. Beleöntjük a híg palacsintatészta nyolcadrészét, majd a serpenyőt kissé megbillentve szétfolyatjuk benne. 45 másodpercig sütjük az egyik oldalát, azután spatulával megemeljük a széleit, és óvatosan megfordítjuk. Fél percig sütjük a másik oldalát is, majd egy tányérra csúsztatjuk.
Hét további palacsintát sütünk, közben szükség szerint pótoljuk az olajat. Az elkészült palacsintákat egy tányéron egymásra halmozzuk, közéjük pedig zsírpapírt teszünk.
A paradicsommártáshoz a hagymát, a fokhagymát és a paradicsomot a levével együtt egy lábasba rakjuk, hozzáadjuk a cukrot, és ízlés szerint sót meg borsot. Időnként megkeverve 10-15 perc alatt alacsony hőfokon besűrítjük.
Eközben elkészítjük a tölteléket. A brokkolirózsákat forrásban lévő vízben 4-5 perc alatt puhára főzzük, majd jól lecsepegtetjük. Egy tálba borítjuk, hozzáadjuk a felkockázott camembert sajtot és a túrót, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül az egészet óvatosan összeforgatjuk.
Amikor a paradicsommártás elkészült, levesszük a tűzhelyről, és botmixerrel pürésítjük, esetleg 1-2 percnyi állás után konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe öntjük, és összeturmixoljuk. Az összevágott petrezselyemzöldet is beletesszük.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). A tölteléket egyenletesen elosztva a palacsintákra kanalazzuk, felgöngyöljük, és egy tűzálló tálban egymás mellé rakjuk őket. Leöntjük a paradicsommártással, s megszórjuk őket a reszelt parmezán sajttal. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a palacsintákat, miközben a töltelék is jól átsül. Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-06-08 18:58:19, kedd
|
|
|
Fűszeres bundában sült karfiol
Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol, 15 dkg liszt, 1-1 mokkáskanál feketebors, paprika, és őrölt kömény,késhegynyi reszelt szerecsendió, és őrölt ánizs, csipetnyi őrölt kömény és majoránna, só, olaj.
Elkészítése:
A megtisztított karfiolt apró rózsákra szedjük. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, és annyi vízzel, hogy közepesen híg tésztát kapjunk.
Pár perc állás után belemártjuk a karfiolrózsákat, és bő forró olajban puhára sütjük. Mártással, vagy főzelékekhez feltétként tálaljuk. Készíthetjük előfőzött burgonyából, vagy előre besózott tökből, uborkából, vagy padlizsánból is.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-06-08 18:52:49, kedd
|
|
|
"Azt szeretem, aki kacag,
Akinek rózsaszin az arca,
Aki vidám, aki nevet,
Aki dalolva megy a harcba." |
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2010-06-08 17:24:39, kedd
|
|
|
Csokoládéparfé másképpen
Hozzávalók:
3 dl tejszín + 1 dl a díszítéshez
2 dl tej
10 dkg étcsokoládé
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
A csokoládét megreszeljük. A tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd gőzön (vízfürdőben) a tejjel és a reszelt csokoládéval apránként, felváltva összekeverjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk, hogy kihűljön. Közben a tejszínből nagyon kemény habot verünk, majd a már kihűlt vaníliás-csokoládés krémet óvatosan beleforgatjuk. A parfémasszát fóliával kibélelt őzgerincformába vagy szögletes, téglalap alakú formába simítjuk, és befedve a mélyhűtőben megfagyasztjuk. Tálalás előtt lehúzzuk róla a fóliát, és a maradék, felvert tejszínhabbal, valamint a csokoládéreszelékkel vagy kakaóporral díszítve tálaljuk.
Diplomataparfé
Hozzávalók:
4 dl tejszín
10 dkg piskóta (friss)
5 dkg étcsokoládé
0.5 dl rum
3 ek. méz
2 ek. nagyon finomra vágott cukrozott gyümölcs
Elkészítés:
A csokoládét durva reszelőn (pl. az almareszelő durva fokán) lereszeljük. A mézet és a rumot összekeverjük. A piskótát egészen apró kockákra vágjuk. A tejszínből kemény habot verünk, amelybe óvatosan beleforgatjuk a mézes rumot, a piskótakockákat, a cukrozott gyümölcsöt és a csokoládéreszeléket. Egyszemélyes, fóliával bélelt formákba adagoljuk, és a mélyhűtőben kifagyasztjuk. Csokoládé- vagy gyümölcsmártással, rolettivel (ostyával), tejszínhabbal feldíszítve tálaljuk, de tetszés szerint feldíszíthetjük friss vagy cukrozott gyümölccsel is.
Eper parfé
Hozzávalók:
40 dkg eper
13-15 dkg porcukor
4 dl tejszín
1/2 citrom leve
csipetnyi só
Elkészítés:
A tejszínből kemény habot verünk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és néhány szép, nagy szemet félreteszünk. A többit turmixgép poharába téve összetörjük, majd szitán átnyomjuk, hogy apró magvai ne tehessék élvezhetetlenné a parfét. A félretett eperszemeket egészen apróra vágjuk. Az epervelőhöz tesszük a sót és a cukrot, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad benne. A citromlével ízesítjük, végül az egészet beleforgatjuk a tejszínhabba. Fóliával bélelt őzgerinc- vagy egyéb formába simítjuk a parfémasszát, és a már szokásos módon megfagyasztjuk.
Extra mandulaparfé
Hozzávalók:
4 dl tejszín
2 dl tej
3 tojássárgája
10 dkg tisztított mandula
15 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
A mandulát 1-2 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, hogy barna héját könnyen lehúzhassuk. Ezután teflonserpenyőbe szétterítve, világos barnára pirítjuk. Megdaráljuk, végül a darált mandulát mozsárba szórjuk és összezúzzuk. A tojássárgákat gőz fölött a cukorral fehéredésig keverjük, ezután a vaníliás cukrot is hozzáadjuk. A megforrósított tejet apránként hozzákeverjük, és az egészet kissé besűrítjük. Hagyjuk kihűlni. A tejszínből kemény habot verünk. A már teljesen kihűlt vaníliás krémhez hozzákeverjük az összezúzott mandulát, és beleforgatjuk a tejszínhabba. Folpack fóliával bélelt apró, egyszemélyes formákba simítjuk a parfémasszát, és a tetejét is befedve egy darabka fóliával, a mélyhűtőben megfagyasztjuk. Tálalás előtt desszertestálkákra borítjuk a parfét, és tetszés szerint feldíszítjük tejszínhabbal vagy darált mandulával, mandulaszemekkel. Esetleg pikáns gyümölcsmártással le is önthetjük.
Fehér csokoládé parfé
Hozzávalók:
4 dl tejszín
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
A csokoládét eltördeljük és felolvasztjuk. (Legjobb vízfürdő fölött vagy mikrohullámú készülékben olvasztani.) A tejszínből kemény habot verünk egy elektromos habverő segítségével, majd az átszitált porcukrot és a vaníliás cukrot - óvatosan, hogy a hab ne törjön - beleforgatjuk, de most már nem géppel, hanem kézi habverővel. Ha az olvasztott csokoládé kihűlt, de még nem dermedt meg, azt is beleforgatjuk. A parfé kissé márványos lesz, vagyis a csokoládé nem fog tökéletesen elkeveredni a tejszínhabbal. Egy közepes nagyságú őzgerincformát úgy bélelünk ki folpack fóliával, hogy lelógó pereme is legyen, majd a parfémasszát belesimítjuk. Tenyerünkkel az alját kissé megütögetjük, hogy a levegő kiszoruljon belőle. Tetejét is betakarjuk a fóliával, majd a mélyhűtőben keményre fagyasztjuk. Tálalás előtt a formából deszkára borítjuk, lehúzzuk a fóliát, és forró vízbe mártott késsel felszeleteljük. Tetszés szerint díszíthetjük tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel vagy csokoládémártással. Ugyanez a recept természetesen barna étcsokoládéval is elkészíthető.
Gesztenyeparfé
Hozzávalók:
4 dl tejszín
20 dkg gesztenyemassza
1 dl házi rumosmeggy-lé
10 dkg porcukor
2 ek. rum
1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
A szétmorzsolt gesztenyemasszát turmixgépbe rakjuk. Ráöntjük a meggylevet, a rumot, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet péppé turmixoljuk. A tejszínből kemény habot verünk, amelybe óvatosan belekeverjük a gesztenyés krémet. Folpackkal kibélelt formába simítjuk a parfémasszát és befedjük. A mélyhűtőben csontkeményre fagyasztjuk. Tálalás előtt meleg késsel felszeleteljük, és tetszés szerint feldíszítjük, például gesztenyemasszából formált kis golyócskákkal, csokoládéreszelékkel, csokoládépasztillával, tejszínhabbal, kimagozott meggyel.
Különleges dióparfé
Hozzávalók:
4 dl tejszín
10 dkg tisztított, darabos dió
5 dkg darált dióbél
4-5 ek. méz
3 cl rum
csipetnyi só
Elkészítés:
A mézet, a sót és a rumot összekeverjük. A darabos diót forrásban lévő vízbe tesszük, és az újraforralástól számított 3 percig főzzük, majd leszűrjük. Mikrohullámú sütőben vagy teflonserpenyőben világosra pirítjuk, ezután hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, durvára törjük. (Legegyszerűbben úgy törhetjük össze, ha egy nejlonzacskóba beletesszük, és kalapáccsal ráütünk.) A tejszínből kemény habot verünk, amelybe óvatosan beleforgatjuk a mézes rumot, a darált és a durva diót. Fóliával bélelt őzgerinc- vagy egyéb formába simítva, a mélyhűtőben kifagyasztjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2010. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
91 db bejegyzés |
e év: |
698 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 264
- e Hét: 1118
- e Hónap: 3169
- e Év: 31392
|
|
|