2010-06-09 20:34:59, szerda
|
|
|
Az eper a gyümölcsök királynője: üdítő, finom, illatos, lédús, szinte mindenki szereti. Érése májusban kezdődik, amikor a hosszú téli időszak után a szervezetünk friss, vitamindús gyümölcsökre vágyik. Szezonja rövid, június végéig tart (de léteznek egészen őszig termést hozó, folyton érő eperfajták is) érdemes ez alatt az idő alatt a legnagyobb mennyiségben, változatos formában fogyasztani és a borongós, hűvös időszakokra tartósítani.
Az eper két fő fajtája ismert: a faeper és a földieper. A faepret a ,,vándorok eledelének" is hívják, mivel az országutak mentén sorakozó eperfák üdítő csemegét kínálnak az arra járók számára. A fehér- vagy feketeeperfa csodaszép lombkoronájával a családi házak, kertek díszeként látja el tulajdonosát ízletes gyümölccsel. A szamóca és nemesített, termesztett változata, a földieper szintén igen értékes gyümölcsféle. Ázsiából származik, innen terjedt el a világon. Már a görög kultúrából ismeretes, de a francia kastélykertekben is használták dísznövényként. A nagy gyümölcsű fajtákat az 1700-as években Észak- és Dél-Amerikából Európába szállított szamócából származtatják. A kerti szamóca a rózsafélék családjába tartozik, két faj kereszteződéséből jött létre. Gyöktörzses, indákkal szaporodó, évelő lágyszárú növény száraz aszmagtermésekkel. Vad rokona az erdei szamóca hazánkban is tisztásokon, bokros helyeken, erdőkben él.
A szamóca szüretelésére legalkalmasabb a kora délelőtt, ilyenkor a gyümölcsök már nem nedvesek a harmattól. Egy centiméteres kocsányával együtt, szedjük le, de csak az érett gyümölcsöket, mert a szamócának nincs utóérése. Lapos tálcára tegyük és felhasználásig hűvös helyen, lehetőleg hűtőszekrényben tároljuk. Fogyasztás előtt kocsányával együtt óvatosan, de alaposan mossuk le, majd a kocsányát eltávolítva, cukor nélkül tálaljuk.
Apró magvas gyümölcs, ezért csalánkiütést, allergiás tüneteket válthat ki, emiatt egyévesnél fiatalabb gyermeknek, valamint szoptatós kismamáknak nem ajánlott. Szintén kerülendőek az aprómagvas gyümölcsök, így az eper is egyes emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek. 10 dkg eper 35 kcal energiát, 0,9 g fehérjét, 0,6 g gyümölcssavat, 7,2 g szénhidrátot, 2 g élelmi rostot, emellett jelentős mennyiségű, 40 mg C-vitamint tartalmaz.
Az epret sokféleképpen felhasználhatjuk. A friss gyümölcsből egy-egy marékkal tízóraira vagy uzsonnára fogyaszthatuk. Gyümölcssalátának elkészítve (más idénygyümölcsökkel összekeverve) egészséges desszertet kapunk. Készíthetünk belőle vörösborral bólét, alkoholmentes koktélokat, sorbetet, tejes turmixot, házi epres joghurtot, fagylaltot, parfét, eperhabot- és krémet, gyümölcskocsonyát, felhasználhatjuk süteményekhez, szendvicskrémekhez, teljes kiőrlésű gabonapehellyel kiegészítve müzlikhez. De része lehet a főétkezésnek is, leves, mártás formájában vagy köret kiegészítőjeként és desszertként.
Sajnos rövid a szezonja, ezért gondoskodjunk a tavaszi bőséges termés minél többféle tárolásáról. Lefagyasztva vagy felfőzve is kiváló nyersanyag lehet a borongós-hideg napokon: a házi eperdzsem, eperlekvár, eperszörp is beilleszthető az egészséges étrendbe
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|