Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kohut Katalin: A csend
  2010-07-31 21:19:15, szombat
 
 
,,Csend mennydörgése az éj, de nem riaszt ma, Te nékem, mint a fahéj, vagy kamilla vagy"



A csendet nagyon szerettem. Különösen, ha esett az eső, s kopogott a háztetőn. Néha kimentem az udvarra, hogy nagyra nőjek a kellemes nyári tikkadtság utáni zivatarban.

Mennydörgéskor minden elcsendesül, visszahúzódnak az emberek otthonaikba. Félelmetes az égzengés, az elemek háborúja fenn a magasban, mely lecsap olykor villámlásaival a földre.
Eső után felfrissül a levegő, az üde illatot beszívni csodálatos érzés. Az érzékek nem hazudnak, vannak olyanok, akik megérzik előre a meleg és hideg frontokat. Én is ilyen voltam, de nem törődtem vele, a melegfront viszont izgatottá tett, megviselt. Ezért kedvencem az esős nyári nap lett.
Amikor hétvégén kirándulni mentünk, s esett, mondogattam a lányoknak:
- Addig megyünk, míg az eső eláll.
Egyik alkalommal viccelődött velem munkatársam, mondta:
- Ha te holnapra szabadságot veszel ki, biztos, hogy fog esni az eső.

Amikor kicsi voltam, s sötétben mentünk esőben hazafelé, végig a fényesre léptem, azt gondolva, hogy a fényes a járda lehet, a matt pedig a tócsa. Még a fejem búbja is sáros lett, mire hazaértünk. Ez olyan, mint amikor egy kisgyermek először ül vonaton, s mikor elindul, azt hiszi, a táj megy odakinn.

A fenti idézetnek csak az elejére emlékszem, 1991-ben kaptam a verset megzenésítésre.
A fahéjról mindig volt anyósom jut az eszembe, aki a tejbegrizbe vajat tett, s fahéjjal szórta meg a tetejét, a kamilláról volt ovodatársam kamillás inhalálásával, amellyel leforrázta pár hetes csecsemőjét.
Van egy fotója rólam a bölcsödéből, ahogyan riadt szemekkel néztem - talán a Mikulásra, vagy a dadusra, aki megrántotta bal lábamat.
A csendnek hangja is van. Mintha lüktetnének a falak, tágul-szűkül minden anyag időjárás változáskor.
A nyár a kedvenc évszakom zenéjével, a frissítő esővel.
A városiak nem is gondolják, mennyire fontos az eső a növényzetnek, természetes a zöldséges boltok kínálata, a virágos rét látványa, a fű semmihez nem fogható illata.
A másik kedvencem a fenyveserdő örökzöld pompájával, s ózondús levegőjével. Hiányzik, mióta egy füstös városban élek. Patakokban csorgott a könny a szememből reggelente, amikor munkába indultam, időnként abbahagyhatatlan köhögés remegtetett meg, ezért hordtam magammal a patikában vény nélkül kapható köhögéscsillapítót, a Radipont.

Hiányzik a friss forrásvíz, amit ittunk azelőtt.
Apa túrázáskor megnézte a vizet, nincs-e gőte benne. Én sajnos nem ismerem fel a kis élősködőt.
Az erdőben, forrásvizek mellett hallható a hangverseny állatok trillázásával, madarak énekével, halkan csobbanó kristályvízzel. Milyen lehet a csend a mély vizekben?
Ezt már soha nem hallhatom.







vasárnap, 2007. július 15.









 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Pingvinlesen
  2010-07-31 21:08:27, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
A Facebook és a privát szféra
  2010-07-31 16:39:40, szombat
 
  Így rombolta le a Facebook a privát szférát

A Facebook folyamatosan változik és lassan igyekszik bekebelezni a teljes webes kommunikációt. Sikeres is ebben, amit nem csak a felhasználók számának gyarapodása, a funkciók bővülése vagy a dizájn megújulása jelez. Öt év alatt a személyes adatok kezelésének szabályzata is teljesen kifordult önmagából.
hirdetés

Mégsem érdekel? Olvasd el ezeket:
A GPGPU ellenszerén dolgozik az Intel
Ma már nem lehet megtérülő 3G-s beruházást csinálni
Stabil 64 bites Windows alkalmazások Linuxon

Kezdetben a rendszer zárt volt, ma pedig a felhasználónak a legtöbb esetben nincs választása, s adatai szabadon szivárognak szerte a nyílt weben, sőt a Facebook az adatokat ma már megosztja partnereivel, s a hirdetőkkel is. A változás minden esetben minimális volt, de a lépcsőzetes leépítés eredménye, hogy a kényes és szigorú, felhasználókat védő szabályzat mára teljesen kiszolgáltatottá teszi az embereket.

A kezdeti erős kontroll

Eleinte minden információ kezelése a felhasználó kezében volt. "Semmilyen Facebookra feltöltött személyes adat nem érhető el a szájt azon felhasználói számára, akik nem tagjai legalább egy olyan csoportnak, melyet megadtál a személyes beállításaid között" - áll az oldal 2005-ben érvényes adatkezelési elveiben. 2006-ra olvadni kezd a szigor, alapbeállításként már publikusak az információk: "Megértjük, hogy nem akarod a világon mindenkivel megosztani a Facebookon magadról megadott információt. Ezért megadjuk neked a lehetőséget, hogy ellenőrizd, kezeld ezeket az adatokat. Alapbeállításként korlátozzuk a profilodban lévő információid megjelenését az iskoládra, lakóhelyedre és egyéb okkal hozzád kapcsoló közösségekre."

2007-re elértünk ahhoz a ponthoz, amikor egyes kérdések már a felhasználó feje fölött dőltek el: "A profilinformációk, melyeket megadsz a Facebookon, elérhetőek lesznek minden Facebook-felhasználónak, akik tagjai legalább egy olyan hálózatnak, amihez te is tartozol és engedélyezted az ezen keresztüli adathozzáférést (például iskolai, földrajzi hálózatok, vagy barátok barátai). A neved, iskolád neve és a profilképed viszont elérhető lesz a keresési találatok között, kivéve ha másképp nem rendelkezel a személyes beállításoknál."
Red Bull Mobile (x)
Különleges mobilok Red Bull stílusban, extrém tartalmakhoz!

2009 novemberében már a közvéleményt egy részét is zavarta a lazább felfogás, egyes pontokat vissza is kellett vonni, át kellett fogalmazni a szabályzatban, de végeredményben a személyes adatok ekkor kerültek Facebookon kívülre: "A Facebook úgy lett megalkotva, hogy könnyen megoszthasd rajta az információkat bárkivel, akivel akarod. Te döntöd el, hogy mennyi adatod megosztását érzed még kényelmesnek és te határozod meg, milyen körökben legyenek ezek elérhetőek. Érdemes átvizsgálnod az adatkezelési beállításokat és megváltoztatni őket, ha szükségesnek tartod a preferenciáid alapján.

Az információ, aminek a publicitása "mindenki" beállításon van, elérhetővé válik mindenki által az interneten, beleértve azokat is, akik nincsenek bejelentkezve a Facebookra, illetve külső keresőmotorok által is indexelhetőek. Ezek a Facebookon kívül is kapcsolatba hozhatóak veled és importálhatóak, exportálhatóak általunk és mások által mindenféle adatvédelmi korlátozás nélkül. A Facebookon bizonyos típusú információk alapbeállítása "mindenki". Felülvizsgálhatod az alapbeállításokat a személyes beállítások között."

Elvérzik a privát szféra

A 2009 decemberében bevezetett változtatások hangvétele is módosult és már örülhet a felhasználó, hogy legalább néhány információ elérését korlátozhatja. "Az információk bizonyos kategóriáira, mint a neved, nemed, profilképed, barátaid listája, rajongott oldalak listája, földrajzi elhelyezkedés és a hálózatok, melyeknek tagjai vagy, úgy tekintünk, hogy mindenki számára elérhetőek, beleértve a Facebook-alkalmazásokat is, ezért ezeknek nincs adatvédelmi beállítása. Habár, azt képes vagy korlátozni, hogy más felhasználók megtalálják rólad ezeket az információkat a keresőn keresztül."

A jelenlegi, 2010 áprilisától éles szabályzat pedig végérvényesen kiszolgáltatottá teszi a Facebook-felhasználókat, mindenek fölé helyezve a hirdetők és a partnerek kiszolgálását. "Ha egy alkalmazás vagy weboldal által kapcsolódsz (a Facebookhoz), az hozzáfér a rólad szóló általános információkhoz. Az általános információ kifejezés alatt értendő a neved, barátaid nevei, profilképeid, nemed, felhasználói azonosítód, kapcsolataid és bármely tartalom, amit a "mindenki" beállítással osztottál meg. Bizonyos információtípusok, melyeket posztolsz a Facebookon, alapból "mindenki" beállítással jelennek meg. A te személyiségi beállításaid csak azt befolyásolják, hogy kik tekinthetik meg a különböző kapcsolataidat a profil oldalon. Amennyiben kényelmetlennek érzed a kapcsolatok publikus megjelenését, akkor érdemes megfontolnod a kapcsolat eltávolítását (vagy nem megkötését)."

Hova jutottunk?

Így együtt végigolvasva a Facebook egyébként mindig is publikusan elérhető szabályzatait, kiderül, hogy az eredeti közösséget éppen azzal tudta megfogni, hogy egyszerű és hatékony eszközöket kínált a személyes adatok kezelésére. Ahogyan a Facebook nagyobbra nőtt és egyre fontosabbá vált, úgy kellett volna döntenie, hogy ezeket rendben tartja, illetve fejleszti, hogy megfeleljen az egyre nagyobbá növő közösségnek.

Ehelyett Mark Zuckerberg csapata a könnyebb úton indult el és szép lassan eladta felhasználóit a partnereknek és a hirdetőknek, az emberektől pedig egyre inkább elvette a lehetőséget, hogy rendelkezzenek saját adataik felett. A Facebook pedig olyan médiummá vált, amit nehéz kikerülni, s ma már nem is feltétlenül az a személyes adat, hogy mikor és hol születtünk, hanem az, hogy kikkel kommunikálunk, mi érdekel minket, mit olvasunk és hogyan. A Facebook egyrészt egy zseniális dolog, ugyanakkor az adatkezelési elvek prostituálása lefagyaszthatja a mosolyt még a legeltökéltebb közösségi web felhasználó arcáról is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 995 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 252
  • e Hét: 620
  • e Hónap: 6861
  • e Év: 59127
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.