Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Candida és a joghurt
  2010-08-07 06:30:19, szombat
 
  A joghurt kimondottan jó hatással van Candidázisban szenvedő betegségre. E betegséget sajnos jelenleg még az orvosok nem ismerik el, pedig létezik. Ugyanakkor szélhámosoknak, sarlatánoknak, hívatásukra nem méltó természetgyógyászoknak jó lehetőség a pénz kicsalásra beteg emberektől. A Candidázis, más néven élesztőbetegség, arról szól, hogy a helytelen életmód, helytelen és rosthiányos táplálkozás, műélelmiszerek, indokolatlan és helytelen antibiotikum fogyasztás következtében felborul az ember bélflórájának az egyensúlya, a barátságos baktériumok elpusztulnak és a benne élő Candida élesztő gomba fajok túlszaporodnak, szerteágazó tüneteket okozva.

A Candida fő tápláléka a cukor, a könnyen felszívódó szénhidrátok, melyet aztán széndioxiddá, vízzé és alkohollá bont le, a bélcsatornában pedig az oxidáció helyett az oxigén nélküli, rothadásos folyamatok kerülnek túlsúlyba. A képződött alkohol öli a májat, ez nem elég, a májnak az egyre nagyobb mennyiségű gomba toxinnal és a felborult emésztés miatt keletkező méreganyaggal kell megküzdenie.

A Candida megtámadhatja a nyálkahártyákat (garat, homloküreg, húgycső, hüvely), a beteg aztán elmegy orvoshoz, akik aztán semmiféle eltérést nem talál mégse nála vagy félre kezeli. A beteg felfúvódhat, nem győzhet wc-re járni és szellenteni. A Candidát azonban nem kiéheztetni kell, mert ez sem a szervezetnek nem tesz jót, mi több a néhány éhen pusztuló gomba újabb toxinokkal árasztja el a szervezetet.

De ez nem jelenti azt, hogy nem foghatjuk vissza némileg a szénhidrát fogyasztásunkat, főleg ha azt eddig azt túlzásba vittük. Fehér lisztből készült tésztafélék helyett legjobb a teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készült tésztafélék fogyasztása. Akit a Candida elkezdett gyötörni, az gyakran a sima egyébként ártalmatlan kenyérélesztőre is érzékennyé válik. Ilyenkor a kenyeret némileg lehet pótolni olajban kisütött tésztával (szeleteket, mint ha rántott húst sütnénk), és elektromos gofri (szendvics) sütőben sütött, vékonyabb, szódabikarbónával "megkelesztett" (fél kiló lisztbe elég egy kiskanálnyi) tészta készítménnyel. (Jobb, mint a sütőpor!) A szódabikarbónának pedig van egy olyan pozitív hatásai is, hogy lúgosítja szervezetet. Mert pont ez szeretik a barátságos baktériumok, míg az elsavasodás a Candidának kedvez.

A szervezetnek elsavasodása a kihipózott, mű élelmiszereinknek is köszönhető. A gyomor savat termel, és savas gyomortartalmat aztán az epe bázisai közömbösítenék, ha volna neki miből. De nincs, mert ami kellene, az hiányzik a kihipózott, agyonfinomított és műélelmiszerekből. És ezt a napjainkban kapható sokféle csoda tablettával sem lehet rendesen pótolni. Ilyenkor a szervezet nem tud mást tenni, mint azt, onnan szed magának bázist, ahol még van: a csontokból, a fogakból a kalciumot. És pontosan ennek és a mozgás szegény életmódnak lesz aztán a következménye a napjainkban egyre gyakoribb betegsége, a csontritkulás.

Súlyosabb Candidázis esetére íme egy finom és hatékony étel: Köleskása joghurttal. A köles kása készítése egyszerű: megfelelő mennyiségű kölest, többszörös mennyiségű vízben meg kell főzni. Vigyázni kell vele, mert többszörösére megdagad és hamar, 10 -15 perc alatt megföl. Ez a menü súlyos Candidás esetben is egy hét alatt komolyan érezhető javulást okoz.

Egyes élelmiszereink azonban mérgező anyagokat tartalmaznak. Ilyen a krumpli zöld részeiben lévő szolanin, és kevesen tudnak róla, de a nyers bab és a nyers köles is mérgező fehérjéket tartalmaz. Az említettek azonban főzés hatására mind lebomlanak. Ezért azonban a kölest (például lisztjét joghurtba keverve) nem szabad nyersen fogyasztanunk.

Candida ellen gyógyteákat is fogyaszthatunk: ilyen a szalicil tartalmú fűzfakéreg tea (a szalicil nem éppen egy jó tétemény, de ez esetben többet fog használni, mint ártani, ne féljünk tőle), a csersav tartalmú diófa levél tea, és az immunrendszert is erősítő bíbor kasvirág tea. Rá kell szoknunk az egészséges életmódra, egészséges élelmiszerek fogyasztására, a szakszerű, napi rendszeres testmozgásra, mind ezek olyan változásokat idéznek elő a szervezetben, amitől a Candida lehet lassan, de biztosan vissza fog térni arra a területre, amely eredetileg volt számára kijelölve.

Sajnos Candida témakörben sok, egy az egyben merő szélhámos könyv jelent meg, természetesen nem is olcsó áron. Én egyetlen egy könyvet láttam, amit merek ajánlani másoknak: Gaby Buzek: Gombák a testükben. A könyv sok hasznos receptet is tartalmaz. Legutoljára az Alexandra könyves boltban láttam, 2000 Ft körüli áron. Az egészségre pozitív hatással csak az igazi, valódi joghurt van. Az agyon cukrozott vagy éppen édesítőszeres, sokszorosan kicentrifugázott gyümölcs cafatokat tartalmazó, mindenféle vegykókkal telerakott készítmények nem tartoznak ebbe a kategóriába.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
prebioticumok
  2010-08-07 06:28:51, szombat
 
  Gyakran hallani a prebiotikum kifejezést is, ezek olyan anyagok, melyeket az emberi szervezet nem tud felhasználni, de e barátságos baktériumok számára fontos tápanyagként szolgálnak. Ilyen anyag például a fruktooligoszacharid.

Az ember vastagbelében több milliárdnyi, mintegy 500 féle fajú mikroorganizmus él a szervezettel szimbiózisban. Közéjük tartoznak a probiotikomok is. A probiotikumok között van olyan, ami letelepedik az ember bélrendszerében, de van olyan is, amelyik csak átutazó, pár hét alatt kiürül a bélrendszerből. A vastagbél lakóinak többsége baktérium, de van köztük több gomba is, például a Candida albicans.

A probiotikomok többek között az alábbi hatással vannak a szervezetre:
elfoglalják az életteret a rosszindulatú mikroorganizmusok elől, ezzel nehezítik a behatolásukat a szervezetbe
gátolják a Candida gombafajok túlszaporodását
életfolyamataik olyan környezetet teremtenek, melyek kedvezőtlenek a rosszindulatú mikroorganizmusok számára
jelenlétükkel ébren tartják, stimulálják, erősítik az immunrendszert
gátolják a rothasztó folyamatokat
az immunanyagok mintegy 70 %-át az bélflóra termeli
javítják a fehérje, a zsír, ásványi anyagok és vitaminok felhasználását: jobb lesz az emészthetőség, az oldódás, a felszívódás, javítják biológiai elérhetőségüket. Így például tejben és a joghurtban lévő kalcium mennyisége azonos, de a joghurtból a kalcium jobban fel tud szívódni a szervezetbe.
B és K vitaminokat termelnek
csökkent gyomorsav termelés esetén fokozzák a pepszin (gyomorsavas emésztő enzim) működését
segítik a tejcukor (laktóz) lebontását
segítik helyre állítani a bélflóra felborult egyensúlyát, így különösen jótékony hatású azoknak az embereknek, akik a Candida albicans élesztőgomba túlszaporodása okozta Candidázis betegségben szenvednek.
megszépítik a bőrt. A pattanásosság fő oka gyakran, a közhiedelemmel ellentétben nem a garázdálkodó baktériumok, hanem a bélflóra felborult egyensúlya. A felborult egyensúly esetén egyrészt nem olyan hatékony az emésztés során keletkező méreganyagok eltávolítása, másrészt a befészkelődött káros mikroorganizmusok anyagcsere termékei is plusz méregterhelést jelentenek a szervezetnek. És a felborult emésztési folyamatok során is további nem kívánatos anyagok keletkeznek. Ami méreggel a máj már nem bír, attól egyrészt bőrön keresztül próbál szabadulni. Amint elkezdjük bélflóránk felborult működését helyreállítani, tapasztalni fogjuk - főleg a konok - pattanásaink rohamos eltűnését. Ezek igazából nem is a klasszikus pattanások, hanem körbe zárt méreg csomók.
csökkentheti test súlyunkat. A máj azokat a mérgeket melyekkel nem bír, másrészt zsírpárnák környékére, afféle vizes zárványokba zárja be. Bélflóránk helyre állításával a szervezetnek módja nyílik az itt felhalmozott mérgek eltávolítására, melynek következtében testsúlyunk akár 1 -2 hét alatt 10-15 kilót is csökkehet. Ami megmarad az már igazi háj, amit csak szakszerű módon végzett testedzéssel tudunk eltávolítani.
segítik a szabadgyökök eltávolítását
káros koleszterin szint csökkenést eredményeznek
javítják a bélmozgást
hozzájárulnak vastagbélrák és a májzsugorodás megelőzéséhez
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
joghurt készítés
  2010-08-07 06:26:37, szombat
 
  Mi szükséges az otthoni joghurt készítéshez?

1. Friss, jó minőségű, valód tej
Hogy elsősorban a joghurt kultúra baktériumait és ne az idegen baktériumokat szaporítsuk el, ehhez fontos, hogy a tej friss legyen. A már nem kellően friss tejben a baktériumok már akkor is szaporodásnak indultak, ha még a tej nem is savanyodott vagy romlott meg. Ha nem kellően friss tejet használunk fel, azzal azt kockáztatjuk, hogy az elkészült joghurtunk nem lesz jó minőségű, vagy akár egy furcsa ízű, furcsa szagú kulimájszt sikerül készítenünk helyette, amit nem tanácsos elfogyasztani!
2. Joghúrt kultúra helyett élőflórás joghurt
Például egy liter tej beoltásához pár evőkanál joghurt kultúra is elegendő lehet, de a közértben nem fogunk joghurt kultúrát kapni se kis, se nagy tételben. Ennek hiányában már kész, boltban vásárolt natúr joghurttal is beolthatjuk a tejünket. Fontos azonban tudni, hogy gyárilag a joghurtot kétféle módon készítik. Mindkét esetben a tejet először pasztőrözik, majd beoltják joghurt kultúrával.

Az egyik esetben miután a tejből joghurt lett, a joghurtot utóhőkezelésnek vetik alá, a hosszabb tartósság érdekében. Ettől azonban a benne lévő baktériumok elpusztulnak, amitől a joghurt biológia értéke jelentősen lecsökken és az ilyen joghúrt a tej beoltására is alkalmatlanná válik. A másik esetben az utóhőkezelés elmarad, így a benne lévő baktériumok élve maradhatnak. Ez az élőflórás joghurt. Figyelem! Csak az a joghurt tekinthető biztosan élőflórásnak, melyre ez a tény külön rá van írva! Amelyre nincs, azt nagy valószínűséggel utóhőkezelték!

Véletlenül sem szeretném egyik tejipari céget sem reklámozni, kizárólag tájékoztatásképpen mondom el: számomra leginkább az alábbi márka vált legjobban be, a Bakony Joghurt Plusz.
Az élőflórás joghurtban lévő baktériumok azonban hosszabb tárolás során is elpusztulhatnak, a káros baktériumok pedig szintén felszaporodhatnak. Ezért oda kell figyelnünk arra, hogy megvásárolt joghurt is friss legyen. Tehát semmiképpen vásároljuk meg a boltban esetleg már hetek óta ott lévő eladatlan készlet egyik mintadarabját!

Akkor hát álljunk neki!
A feladat annyi, hogy az üvegtálba öntsük bele a tejet, és az élőflórás joghurtból keverjük bele pár evőkanállal, de maximum egy kis joghurtos pohárral. Ha zsírosabb és sűrűbb joghurtot szeretnénk, akkor a tejet tejporral is dúsíthatjuk. Ha pasztörizálatlan tejet használunk, tanácsos lehet joghurt készítés előtt felforralni; de ez esetben meg kell várni, míg a tej lehűl 40 - 45 oC-ra, csak utána olthatjuk be, mert ennél magasabb a hőmérsékleten a baktériumaink elpusztulnak!

Az elkészült joghurtunk nem lesz olyan formába álló vagy krémes kinézete, mint a boltban kaphatóaknak. Kinézetre az inkább az aludttejre fog hasonlítani. Ez azért van, mert mi nem tettünk hozzá semmiféle állományjavítót, és enzimekkel és kémiai anyagokkal sem siettettük a tejcukor baktériumok által való lebontását. Viszont joghurtunk jóval egészségesebb lesz és egyszerűen fel fog üdíteni Gyomrunk és beleink is jól fogják érezni magukat... Nem szükséges minden joghurt készítéshez új bolti joghurtot venni, ha sikerült ügyelnünk a kellő tisztaságra és a frissességre, és joghurtunkat folyamatosan készítjük, akkor elkészült joghurtunkkal már a következő adag tejünket be is olthatjuk.

Fogyaszthatjuk natúr, vagy ízesíthetjük is, fantáziánk szerint:. Tehetünk bele gyümölcsöket (a citrom, narancs, a grape-fruit, banán héját ne, mert azt gombalőszerrel és egyéb szerekkel kezelték!). Vagy zöldségeket, nyers uborkát, paradicsomot, akár hagymát is. Lehet bele tenni müzlit, amaránt pelyhet, főtt tönkölybúza vagy rozs szemeket. Természetesen nem mindezt csak úgy egyben bele zúdítva, hanem megfelelő társításban.

A tisztaság szükségességére is fel hívnám a figyelmet. Ha a használt üvegtálunkból elfogyasztottuk az elkészült joghurtot, ne várakoztassuk az üvegtálat a mosogatóban vagy egyéb helyen, hanem azonnal öblítsük vagy mossuk tisztára! Ne adjunk semmilyen lehetőséget és táptalajt nem kívánt baktériumok az elszaporodáshoz, mert ha szabad szemmel nem is látjuk őket, edényünk nem kellő tisztasága, a következő joghurt készítésünk sikerességét veszélyezteti. Időben való elmosás elegendő, külön fertőtlenítésre nincs szükség. Legfeljebb ha olykor mégis sikerül joghurt helyett idegen baktérium tenyészet kulimájszt készítenünk, akkor használjunk valamilyen fertőtlenítő mosogatót.

Az élőflórás joghurtot mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon egészséges. 100 fölötti életkort rendre megérő, kaukázusi pásztorok is nap mint nap hasonlóképpen savanyított tejkészítményeket fogyasztanak. Egészségességét a joghurtnak elsősorban a benne élő barátságos baktériumoknak, az úgy nevezett probiotikumoknak köszönhetjük. A fent említett két fő joghurtoltó baktérium fajon kívül további probiotikumok például a Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum vagy akár a Danone cég által izolált és védjegyzett Bifidus essensis.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
aludtej-joghurt-kefír
  2010-08-07 06:25:52, szombat
 
  Mi a különbség a joghurt, a kefir, és az aludt tej között?


A joghurt
A joghurt a tejbe adagolt baktériumokat, így főleg Lactobacillus bulgaricust és Streptococcus thermophilust tartalmazó baktérium tenyészet, úgynevezett joghurt kultúra hatására jön létre. A joghurt kultúrával beoltott tejet 5-8 óráig, 40 - 45 oC -on tartják. Azért ezen a hőmérsékleten, mert a joghurt kultúra baktériumjai ezen a hőmérsékleten érzik magukat legjobban, ilyenkor a leggyorsabb a szaporodásuk.

Ha a joghurtot gyárilag készítik, a felhasználandó tejet előtte minden esetben pasztörizálják, amivel azt is biztosítják, hogy a tej joghurttá érlelésének az ideje alatt gyakorlatilag csak a joghurt kultúra baktériumai szaporodnak el, a tejben lévő szennyező vagy káros baktériumok nem. A folyamat során a baktériumok a tejcukor egy részét tejsavvá alakítják át, a fehérje pedig megalvad.

Az aludttej
Az aludttej is baktériumok, de más fajta, főleg Bacterium lactis aerogenes és Streptococcus lactis baktériumok hatására keletkezik. És ezeket a baktériumokat nem adagolják a tejhez, hanem a levegőből kerülnek bele. Ezek a baktériumok is szeretik a meleget, de ha ezt nem kapják meg, akkor is végzik a dolgukat, csak lassabban. Ez idő alatt más nem odavaló és káros baktériumok is belekerülhetnek a tejbe, amik szintén elszaporodnak és teszik a saját, számunkra nem éppen előnyős dolgukat, ezért a joghurt mindig értékesebb és tisztább élelem az aludttejnél.

A kefir
A joghurthoz hasonló módon készül, csak itt nem joghurt kultúrát használnak a beoltáshoz, hanem kefir gomba tenyészetet. A folyamat során mintegy 0,5 %-nyi alkohol is keletkezik.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2010.07 2010. Augusztus 2010.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 882
  • e Hét: 2557
  • e Hónap: 3549
  • e Év: 35278
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.