Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Szenes Iván élet története
  2010-09-13 22:08:34, hétfő
 
  Szenes Iván élet története

Szenes Iván 1945-1948 között köztisztviselő, 1948-1949-ben a Világosság című lap munkatársa volt, 1949-1950-ben a Fővárosi Népszórakoztatási Intézet, 1951-1956 között a Vidám Színpad dramaturgja. 1956-1961-ben az Országos Cirkusz Vállalat varietéosztályának és szabadtéri színpadainak művészeti vezetője. 1961-1979 között a győri Kisfaludy és a József Attila Színház dramaturgja. 1979-től a Vidám Színpad dramaturgja, kabarék szerkesztője, menedzsere.

...... ........... ........... .....


Szenes Iván minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt, az egész ország, különböző korosztályok ismerik és dúdolják a Nemcsak a húszéveseké a világ, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Kislány a zongoránál, a Találkozás egy régi szerelemmel, az Úgy szeretném meghálálni, a Kicsi gyere velem rózsát szedni, a Mindenkinek van egy álma című örökzöldeket.
Ő volt a szövegírója és a zeneszerzője a legnagyobb magyar slágerek egyikének, a Kovács Erzsi által sikerre vitt Hosszú az a napnak. Évekig együtt dolgozott Hofi Gézával, e munkakapcsolat eredménye többek között a Macskaduett, a Söprik az utcát, vagy a Lazítani című szám. Sokoldalúságát, ráhangolódó és rímfaragó képességét bizonyítja, hogy több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában.
Szenes Iván temetéséről később intézkednek.
Néhány éve a közszolgálati televízió műsorsorozatot indított dalaiból. A főműsor időben sugárzott adások nézettsége elérte a kereskedelmi televíziókét. 2010 júliusában két részletben sugározza az MTV a Szenes Színház című műsort. Az internettől sem idegenkedő művész Klikkelj rám címmel írt egy XXI. századi slágert.
Saját állítása szerint 2000 dalt írt, ebből legalább 120 vált slágerré
Több mint 100 filmben és színházi munkában működött közre. Dalait - Aradszky Lászlótól Karády Katalinig, Korda Györgytől Kovács Katiig, Szécsi Pálig, Zalatnay Saroltáig - több mint 40 előadóművész adta elő. Az Artisjus 2000-es kimutatása szerint Magyarország legtöbbet játszott szerzője.

Szenes Turné Búcsú dala
Videó link Link

Szenes Iván író, dalszerző nevéhez kétezer dal fűződik, legutóbbi slágere a 2010-es Klikkelj rám! volt.
Videó link Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Szenes Iván 87 évet él
  2010-09-13 21:57:48, hétfő
 
  Elhunyt Szenes Iván Minden idők legtermékenyebb magyar szövegírója volt.

...... ........... .......


Életének 87. évében hétfőn elhunyt Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész - tudatta a család. Szenes Iván minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt, az egész ország, különböző korosztályok ismerik és dúdolják a Nemcsak a húszéveseké a világ, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Kislány a zongoránál, a Találkozás egy régi szerelemmel, az Úgy szeretném meghálálni, a Kicsi gyere velem rózsát szedni, a Mindenkinek van egy álma című örökzöldeket
Ő volt a szövegírója és a zeneszerzője a legnagyobb magyar slágerek egyikének, a Kovács Erzsi által sikerre vitt Hosszú az a napnak. Sokoldalúságát, ráhangolódó és rímfaragó képességét bizonyítja, hogy több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában.
Szenes Iván 1924. április 25-én született Budapesten, a nótaköltő és librettista Szenes Andor gyermekeként. Édesapja nyomdokán ő is jogot végzett, majd köztisztviselői és újságírói szárnypróbálgatások után végül a szórakoztatóiparban helyezkedett el.
1949-1950-ben a Fővárosi Népszórakoztatási Intézet, 1951-1956 között a Vidám Színpad alapító dramaturgja, 1956-tól 1961-ig az Országos Cirkusz Vállalat varieté osztályának és szabadtéri színpadainak művészeti vezetője volt. 1961 és 1979 között a győri Kisfaludy Színház és a József Attila Színház, 1979 és 1994 között a Vidám Színpad dramaturgjaként, kabarék szerkesztőjeként, rendezőjeként dolgozott. 1954-ben feleségül vette Kornay Mariann színésznőt.
Elismerései, díjai közül kiemelkedik az 1986-ban kapott eMeRTon-díj, az 1988-as érdemes művész cím, az 1995-ös Fényes Szabolcs-díj és Huszka Jenő-életműdíj
...... .............


EMLÉKEK
"Büszke vagyok arra, hogy az +istállójához+ tartozhattam és hogy a barátjának tekintett" - hangsúlyozta Aradszky László, hozzátéve: minden előadásán legalább három Szenes Iván-dalt énekel, az Annál az első ügyetlen csóknált, az Isten véled édes Piroskámat, a Nemcsak a húszéveseké a világot. "Most szombaton kétszer adtam elő ezeket, mert kétszer is felléptem" - mesélte az énekes.

Koós János is Szenes Iván szövegeinek köszönheti legnagyobb sikereit. Mint elmondta, utoljára vasárnap találkozott barátjával, akivel énekesi karrierje kezdetére, a hatvanas évek elejére datálódik kapcsolata. Az előadóművész könnyeivel küszködve közölte: nem is arra kíván emlékezni, mennyi sikerét köszönhette Szenes Ivánnak, hanem arra, hogy a 86 éves korában elhunyt művész milyen fantasztikus ember volt. "Mindig azt mondta nekem, és ez volt a legnagyobb dicséret: az én +istállómban+ te vagy a legjobb ló" - emlékezett az énekes.

"Rendkívül jó humorú ember volt, de mint alkotótárs nem egyszerű: nagyon magas követelményeket támasztott magával szemben is. A Próbálj meg lazítani című dalra például ötvenkét szöveget írt" - beszélt egykori munkatársáról Malek Miklós.

"Szenes Iván halálával zenei és színházi életünk, a magyar kultúra kiemelkedő személyiségét veszítettük el. Egész munkássága a magyar fővároshoz kötődött, a legszínvonalasabb pesti könnyűzenei hagyomány egyik legnagyobb alakja volt. Sok százezer budapesti gyászolja" - írta közleményében Demszky Gábor főpolgármester

...... .....


Nyugodjon BÉKÉBEN

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Egy vágy
  2010-09-13 21:44:56, hétfő
 
  Egy vágy
************

Feltámadt szívemben egy vágy,
kék felhők közt szállni tovább.
Szabadon, mint apró madár,
meglesni álmos éjszakád.

Bárányfelhő szélén lógatni lábom,
dallal üzenetet küldeni hozzád.
Megvárni a vörösen izzó napot,
megkérni őt, hogy ontsa rád sugarát.

Feltámadt szívemben egy vágy,
csillagot küldeni hozzád.
Hogy, csak tereád ragyogjon,
madár is néked daloljon.

Elszállnék rózsák birodalmába,
rózsaszirommal szórnám be szobád.
Ablakodban ülnék, mint apró madár,
őrizném álmodnak édes nyugalmát.

Feltámadt szívemben egy vágy,
szeretni téged, soha mást.
Együtt szállni kék ég alá,
ezüst bárányfelhőkön át.

Álmodozva járom kietlen utam,
ott, ahol te vagy az egyetlen társam.
Csak te vagy az, s ma már nem lehet más,
mert szeretlek téged egy életen át.

Nagy Erzsébet
Szarvas
 
 
1 komment , kategória:  versek  
Karácsonyi zuhatag
  2010-09-13 19:48:42, hétfő
 
  Karácsonyi zuhatag




Klikk a linkre
Klikk a linkre Link
Kellemes időtöltést kívánok

 
 
0 komment , kategória:  Játékok  
Karácsonyi díszek
  2010-09-13 19:39:48, hétfő
 
  Karácsonyi díszek




Klikk a linkre
Link
Kellemes időtöltést kívánok


 
 
0 komment , kategória:  Játékok  
jó éreztem magamat nálad
  2010-09-13 10:57:33, hétfő
 
  Drága Maroka!
Bocsi a kései válaszért,de annyira jó éreztem magamat nálad (mint mindig),mindent megkóstoltam és persze mozdulni sem bírtam,így kicsit késve jövök hozzád. Ezer köszönet hogy gondoltál rám és köszi a sok finomságot amivel megleptél és nem utólsó sorban köszi a névnapi partit.
Puszi:Jaskóné, Maryka




Drága Maroka......)
Nagyon szépen köszönök mindent!!!!!........)
Ezt már nevezem partinak!!! Soha nem szoktam utolsónak távozni , de mivel remekül sikerült minden, így én végig maradtam , és ezért csak most írok neked!.......)
Puszzzzzzzzzzzzzzantalak.Vassné, Marika




Drága Maroka.
Végig ettem-ittam és táncoltam a fergeteges partyt az oldaladon.
Nagyon szellemes és ügyes az egész végig , és nem beszélve arról hogy olyan ínycsiklandozó, hogy némelyik tortából vagy a pizzából kétszer is vettem...
köszönöm a vendégségedet,,,és hoztam még egy kis tortát...csak nem jöttem üres kézzel
Balatonné, Piroska




Drága Marokám!
Isten éltessen sokáig!!!
Köszönöm a szíves vendéglátást. Lenyűgöztél a csodás ételekkel!
További jó szórakozást kívánok!
puszim: Kerekesné, Marica





Szia Maroka!
Köszi a meghivást!
Csodaszépen megteritettél, finomágokat készitettél, egy baj van, a pacalt nem szeretem, de a gyümölcs és a többi finomság jól esett. Zsókanita




Szívből örülök neki.Maroka

 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
Zsókától, névnapomra
  2010-09-13 10:50:02, hétfő
 
  Szia Maroka!
Névnapodra még ezt a képet készitettem .
Fogadd olyan szeretettel, mint amilyennel készitettem.
Sok boldogságot, jó egészséget kívánok innen is.
puszi:Zsóka




Köszi szépen, aranyos vagy.
 
 
0 komment , kategória:  Névnapomra kaptam  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1563
  • e Hét: 8253
  • e Hónap: 20929
  • e Év: 254676
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.