Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Áfonya és hatásai
  2010-09-24 21:21:05, péntek
 
   Áfonya

Általában a fekete áfonyát vagy a nagy bogyós áfonyát használják a gyógyításban. A bogyóit és a leveleit is felhasználják. A bogyókban antioxidáns aktív anyagok találhatók, a levelében
flavonoidok, danninok találhatók és nagy mennyiségű C-vitamin.

~ Használják:
húgyúti fertőzések ellen
baktériumok elpusztítására
emésztési panaszok esetén.

Baktériumölő, mert antociánokat tartalmaz, amelyek növelik a kisebb vérerek ellenállását és csökkentik az áteresztő képességüket, meg­akadályozzák a vérrögképződést és védik a kollagén állományt a szuperoxidik ellen, továbbá védik a gyomor nyálkahártyát.

A hugyutakba bejutva képesek megakadályozni az ott megtelepedő baktériumok szaporodását, illetve azt, hogy a baktériumok a hugyutak falához tapad­janak, ezáltal nagyon jól használhatók húgyúti fertőzések ellen.

Ezen kívül javíthatja a látást, segít megelőzni a látásromlást, továbbá védelmet nyújthat a zöldhályog és a szürkehályog, valamint több más szembetegség ellen. (Éppen ezért javasolják
pilótáknak és autóversenyzőknek az áfonya szedését.)

Elősegíti a szem ideghártyájának és pig­mentjének regenerálódását, és a szem alkalmazkodását a sötéthez. Javasolják vénás keringési rendellenességek esetén, nyirokkeringési rendellenesség esetén, aranyér betegségben, nőgyógyászati problémák esetén, illetve a szemészetben.
A nagybogyós áfonyának a termését hasznosítják. A nagybogyós áfonyának szerepe lehet a hugyutak fertőtlenítésében.

Baktériumölő hatása következtében az E.coli, Staphylococcus aureus baktérium szaporodását gátolja, vesemedence gyulladásban, húgyhólyag gyulladás esetén.

Szerepet játszik a vizelet szagtalanításában, /főleg idős embereknél van ennek jelentősége/ illetve a fogszuva­sodás megelőzésében.

Gyógyszeres kezeléssel együtt kiegészítő szerként használják.
A fekete áfonya különböző bélbetegségek, a bélgyulladásos betegségei esetén, cukorbetegség esetén, érelmeszesedésben, fogbetegségek ben, keringési betegségekben, hasmenésben, menstruáció előtti tünetegyüttesnél, sebek, ütések, horzsolások kezelésére, vénás elégte lenségben, vírusfertőzések esetén használatos.
Természetesen C-vitamin tartalmánál fogva C- vitamin pótlásra is használható.

Mellékhatás, ellenjavallat nem ismert.

Forrás : gyógynövény kapszulák
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
C vitamin
  2010-09-24 21:09:44, péntek
 
   C-vitamin -- nyújtott hatású:

Bár a C-vitamin megtalálható az étrendünk ben, gyümölcsök és zöldségek formájában
tudjuk táplálékunkkal felvenni, de a megnöve kedett stressz és a környezetszennyezés miatt ez a mennyiség a megelőzéshez is kevés.

Ezért olyan fontos, hogy kiegészítsük a táplálékun kat C-vitamin külön bevitelével. A C-vitamin vízben oldódó, a vizelettel 2-3 óra alatt kiürül a szervezetünkből. Mivel a vérben állandóan magas C-vitamin koncentrációt kell biztosítani. Ezért az optimális hatás elérése céljából nyújtott hatású vitaminkészítmény szedése ajánlott.

A napi szükséglet mértékéről folya matosan szakmai viták zajlanak, abban azonban mindenki egyetért, hogy a C-vitamin szerepe jóval nagyobb, mint azt évtizedekkel ez előtt gondolták.

A minimálisan javasolt napi mennyiség 60 mg, ez azonban arra elég, hogy megelőzzük vele a C-vitamin hiányában létre jövő betegségek előfordulását. Bizonyított, hogy nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitel, különösen, ha a táplálék kiegészítéseként történik, sok betegséget, így a rák számos fajtájának létrejöttét, szívbetegségeket, cukorbetegséget, magas vérnyomást, náthát vagy az influenzát, akár az asztmát, vagy az allergia kialakulását megelőzi. Ehhez elképzelhető, hogy akár napi 1000 mg C-vitamin felvételére is szükség van.

A C-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, ez azt jelenti, hogy meggátolja a korai öregedés létrejöttét, ellenállóvá teszi a szervezetünket a fertőzésekkel szemben, csillapítja vagy csökkenti a gyulladásos betegségek előfordulását. Elengedhetetlen a növekedéshez és a felépüléshez, bármilyen szövetről is legyen szó a testünkben, így a sebek gyógyulásában is fontos szerepet játszik. A C-vitamin a véredények egészségét is szolgálja.

Nélkülözhetetlen a kollagén képzéshez, amely a bőr, a porcok, a csontozat, a fogak és az íny egészségéhez szükséges, és szerepet játszik a sebek és égések gyógyulásában is. Két
idegi ingerületvivő anyag (noradrenalin és szerotonin) termeléséhez is elengedhetetlen.
A noradrenalin a véráramlás szabályozásában ját szik szerepet, a szerotonin pedig az alvást segíti elő.

Vegetáriánusok esetében elősegíti a vas fel szívódását. Dohányosok esetében több C vitamint kell bevinni a szervezetünkbe, mert a C vitamin semlegesíti a füstben lévő szabad gyököket, gátolja a rákkeltő anyagok kialakulását a szervezetben.

A herpesz kialakulásának csök­kentéséhez hozzájárul. A betegségek utáni lábadozás alapvitaminja.

Férfiaknál a nemzőképtelenséget javíthatja vagy megszüntetheti, mert az egészséges herében a hímivarsejtek kialakulásához, illetve szabad kiáramlásához nagymennyiségű C vitaminra van szükség, mely egészséges esetben meg található, azonban a C-vitamin hiánya a hím ivarsejtek összetömörülését, összetapadását okozhatja.

Stresszcsökkentő hatású. A C-vitamin na gyon sok módon védelmezheti a szívünket, sok embernél hatásos pl. a koleszterinszint csök­kentésében.

A C-vitamin pótlása segíthet a magas vérnyomás leküzdésében. Csökkentheti az angina és a szívkoszorúér betegség kialaku­lását.

Védi az ereket, mert megakadályozza a vérlemezkék, és a koleszterin felszaporodását a vérben. A cukorbetegeket oly módon védi, hogy elősegítheti az inzulinszint normalizáló dását, ami viszont helyreállíthatja a vércukor és a glükózszintet a vérben. C-vitamin hiánya esetén kimerültség, étvágytalanság, fertőzések kel szembeni fogékonyság, és a legsúlyosabb előfordulási formája a skorbut jöhet létre


Szükséges napi mennyiség:
Kor, állapot --- mg/nap
0-1 év----- 25
1-2 év----- 30
2-18,év----- 30-60
Felnőtt férfi----- 60
Felnőtt nő----- 60
Terhesség----- 70
Szoptatás----- 100
Dohányzás----- 100
Vírusos megbetegedés--- 1000-ig

Túlzott szedése veseműködési zavar esetén vesekövességet okozhat !

Forrás : Gyógynövény kapszulák
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Q 10
  2010-09-24 20:52:29, péntek
 
  Q 10

~ koenzim E vitamin

Levegő nélkül pár percig, víz nélkül néhány napig, élelem nélkül néhány hétig élhetünk, Q 10koenzim nélkül pedig - a tudomány mai ismeretei szerint - az élet nem létezhet!

10 féle koenzim létezik, de közülük csak a Q 10 koenzim található meg az emberi szervezetben.

Vitaminhoz hasonló, éppen ezért sokan energiavitaminnak is nevezik. A szív, a vese, a hasnyálmirigy, és a máj működéséhez szükséges a legtöbb Q 10 koenzim jelenléte is.

E A sejtek energiaellátásához nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható és az energiafor galomban játszik szerepet. Erős hatású antioxidáns. Legjelentősebb hatását a szabad gyökök lekötésében fejti ki, ezáltal lassítja a szervezet elöregedését. ,,E" vitaminnal kiegészítve még sokkal erősebben veszi fel a harcot a sejtjeinket károsító szabadgyökök ellen.

Az emberi szervezet saját maga állítja elő egy bizonyos életkorig (25-30), mely szükséges a za vartalan energiaforgalomhoz, az anyagcseréhez. Táplálékaink közül legfőbb forrása a makréla, lazac, szardínia, marhamáj, marhaszív.

A kor előrehaladtával mennyisége csökken, ezért kiegészítő étkezés útján, táplálék-kiegészítőkből kell felvennünk a megfelelő mennyiséget. Sajnos a mezőgazdaság túlzott kemizálálása
a tárolás, a tartósítószerek, a mesterséges érlelődést előidéző gázok, a sütés, a főzés stb. ala posan csökkentik a koenzim jelenlétét.

Hiánya komoly gondokat okozhat a szív és az immunrendszerben. A normálisnál már 25%-kal alacsonyabb Q 10 szint számos betegség, pél dául szívizom betegség kialakulásában is szerepet játszhat. Akinek az életvitele amúgy is túl hajtott, stresszes, szívük veszélyeztetett, azok nál a Q 10 koenzimszükséglet is nagyobb.

Nemcsak a szervezet életkora számít a Q 10 tartalom szempontjából, de pl. egyes gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők) is gátolják a szer­vezet Q 10 termelését.

Jótékony hatása szedése után 1-2 hónappal alakul ki.
Napi 60 mg már 4 hét után is kedvező hatású lehet. A megfelelő szint eléréséhez azonban napi 20-30 mg-ot kell szedni, de akkor 8 héten keresztül.

~ Hatásai:
 fáradság, rossz közérzet kivédése
 a betegség utáni felépülési folyamat jelentősen lerövidíthető, a betegségek megelőzhetőek, ha a szervezetben a szükséges mennyiségű Q 10 megtalálható
 ajánlott a szedése fokozott fizikai igénybe vétel és egyoldalú táplálkozás (diéta, fogyókúra) esetén
 szívizom betegségek esetén, amelyek adódhatnak érrendszeri problémákból, degeneratív szívizom betegségekből vagy a ritmus zavarok miatt.
 ajánlott magas vérnyomás esetén
 hatásos légzőrendszeri problémák, daganatos betegségek, cukorbetegségek, fekélybe tegségek, májbetegségek, látászavarok, szem­betegségek, szklerózis multiplex és különböző memóriazavarok esetén.

Szedése estén mellékhatás nem jelentkezik.

~ E vitamin.
Szintén antioxidáns vegyület. Megakadályoz za, hogy az oxidáció hatására a sejthártyák több szörösen telítetlen zsírsavai károsodjanak, meg­akadályozzák; hogy az örökítőanyagot,
a DNS t, a szabad gyökök károsítsák, ezáltal bizonyos daganatos betegségek kialakulása szempontjá­ból nyújt védelmet a szervezet számára. Napi 3 mg szükséges belőle.

Antioxidáns hatása miatt a szív és érrend szeri betegségek koszorúér megbetegedések, érelmeszesedés ellen is véd. Szükség van rá a bőr, a haj és a fogak egészséges állapotának fenntartásához, különböző szembetegségek el kerüléséhez, az egészséges nemi ösztön meg­őrzéséhez és erősíti az immunrendszert.

Hiánya vérszegénységhez és idegrendszeri károsodáshoz vezethet.

Forrás : Gyógynövény kapszulák

A szakirodalom nem említi a mellékhatásokat, pedig az önmagában bevitt "E" vitamin izomfeszüléseket okozhat az arra érzékenyeknél.
Nem bizonyított a gerincvelő állapotának javítása mégis sok egyén erről számol be.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fokhagymáról
  2010-09-24 20:37:51, péntek
 
   Fokhagyma :
Már 7000 évvel ezelőtt az egyiptomiak is merték, rendkívül sokoldalú növény.

~ Hatásai:
- Gátolja a kórokozók szaporodását (bak teriosztatikus), csökkenti a magas vérnyo más előfordulását, megelőzi az érelmeszesedést.
- Vitaminokat (B, C ), ásványi anyagokat, nyomelemeket (kálium, foszfor, kálcium), fehérjéket tartalmaz amelyek elengedhetetlenek az egészséges szervezet számára.
Illóolajában és egyéb részeiben étvágygerjesztő, emésztést segítő, vérnyomást csökkentő, bakteriosztatikus anyagok találhatók.
- Koleszterin csökkentő , mivel gátolja a koleszterin termelődését a májban.
- Antibakteriális hatásának következtében megszüntetheti a fertőzéseket, de nemcsak a baktériumok ellen, hanem a vírusok és a gombák ellen is véd.
- Gyógyító hatása a benne lévő kénvegyületeknek köszönhető (diallinszulfidok).
- Növeli a zsírszállító fehérjéknek a szintjét
- Gátolja a véralvadást, illetve gyorsítja a vérrögök felszívódását, ezáltal megelőzi a trombózis kialakulását.
- A diallinszulfidoknak köszönhetően megelőzheti a rosszindulatú daganatok kialakulását.
- Fenolsav és a flavonoid tartalmának köszönhetően, - amelyek antioxidáns vegyületek -gátlódnak az öregedést elősegítő folyamatok és a daganatok kialakulásai (pl.. a gyomorrák).
- Fertőtlenítő hatást gyakorol az emésztő és a légzőrendszerre.
-Tágítja a koszorúereket, éppen ezért az angina és az infarktus megelőzésére használható.
-Elősegíti az ólom és egyéb nehézfémek ki ürülését.
- Kiváló hatás érhető el a bélférgesség kezelésében.
- Enyhíti a náthát, nehéz légzést, hörghurutot.

~ Alkalmazása javasolt még:

 Agyi keringészavarok javítása céljából
 Magas vérnyomás kezelésére
 A herpesz kezelésére
 Különböző vírusos betegségek, orrmelléküreg gyulladás, vénagyulladás, visszérbetegségek kezelésére

~ Nem javasolt:

 Terhesség ideje alatt, mivel fokozza a méhösszehúzódásokat
 Heveny vagy krónikus vesegyulladás esetén
 Szoptatáskor, mivel a csecsemőnél hasmenést okozhat.
 Véralvadási zavarok esetén

Táplálékkiegészítőként szedve azzal az előnnyel is jár, hogy nem érezhető a kellemetlen szájszag, ami a növény közvetlen szétrágása után jelentkezik.

Forrás : Gyógynövénykapszulák
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lecitin
  2010-09-24 20:30:15, péntek
 
   Lecitin

Egyik összetevője a sejthártyának, valamint a zsírok vérben történő szállítását segítő fehér jéknek. A tojássárgájában, a májban, a teljes kiőrlésű búzában, kemény héjú gyümölcsök ben és a babban található.

~ Alkotórészei:

Kolin, amely oldatban tartja a koleszterint, ezért gátolja lerakódását a májban és az erek falában. Ennek következtében meggátolja a máj elzsírosodását.

Ha nincs jelen lecitin, akkor a májban károsodik a lebontás, a méregtelenítés és a felépítés. Azáltal, hogy gátolja a koleszte­rin lerakódását a májban és oldatban tartja, csökkenti a verőér betegségek előfordulását. Meggátolja, illetve lassítja az alkoholos májzsugor kialakulását.

A kolinnak szerepe van még:
az ideg ingerület átvitelben, amely ahhoz szük séges, hogy a figyelem teljes mértékű legyen és a memória ne szenvedjen zavart.
A kolinnak fontos szerepe van terhesség esetén a magzat agyának normális fejlődésében, illetve az idős kori elbutulás megelőzésében.
lnozitol, amely az idegrendszer felépítésé ben játszik szerepet.
Inozitol hiányában pánikbetegség és depresszió jöhet létre.


~ Szerepe van még:
- a vírusfertőzések megelőzésében, mert antioxi dánsokat tartalmaz. Antioxidánsokra szükség van - az immunrendszer normális működéséhez illetve, a daganatos betegségek kialakulásának gátlásához.
- gátolja az epekövesség kialakulását, mivel az epében választódik ki. Ha ez az anyag hiányzik a szervezetből, akkor nagyobb való­színűséggel alakulnak ki az epekövek.
- az egészséges vérkeringés fenntartásában, il letve a végtagok keringésének javításában, ezáltal a visszérbetegségek, és a trombózis kialakulásának megelőzésében.
- az egészséges bőrfelület megtartásában, mert gátolja a faggyúmirigyek túltengését
- az E-vitamin cseréjében.

~ Milyen esetekben vehetjük még hasznát?

 Férfiaknál szexuális problémák esetén
 Terhesség esetén
 Betegségek utáni felépülésre
 Nagy fizikai és szellemi megterhelés esetén
 Fáradtság, feledékenység, koncentrációs zavarok, tanulási nehézségek esetén
 Csökkenti az izületi fájdalmakat
 Alvászavarokban
 Csökkenti a hajhullást
 Roboráló szer

Lecitin szedéséhez kapcsolódó mellékhatás nem ismert!

Forrás: Gyógynövénykapszulák
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szívbarát olajok
  2010-09-24 20:23:49, péntek
 
 



Zsírok, olajok:
A zsírok igen fontos szerepet töltenek be szervezetünk működésében.
Elengedhetetlenek például a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához, testhőmérsékletünk szabályozásához, és belső szerveink mechanikai védelméhez.
Emellett energiát szolgáltatnak testünk számára, és részt vesznek egyes hormonok előállításában.

Arányok és mennyiség:
Nem mindegy azonban, hogy naponta mennyit, és milyen arányban fogyasztunk belőlük. A dietetikusok ajánlása szerint az ideális napi zsírbevitel étkezéseinknek minimum tizenöt, maximum harminc százalékát teszi ki (kb. 0,6g/testtömeg kilogramm).

A szakemberek szerint arra kell törekednünk, hogy ebből maximum 10% legyen telített, 10-12% telítetlen, 8-10% pedig többszörösen telítetlen zsírsav. Az utóbbi fajta esetében az omega-6 és az omega-3 bevitelének aránya is kiemelkedően fontos. Bár az ideális megoszlás 3:1 volna, a modern táplálkozási szokásoknak köszönhetően ez az arány a gyakorlatban megközelítőleg 10:1-30:1 körül mozog.

Míg a telített zsírsavak főként állati eredetű, vagy esetleg növényi zsírok (pl. kókuszzsír) révén jutnak szervezetünkbe, a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavakat növényi olajok, magvak és hal fogyasztásával pótolhatjuk.

Omega-3 és omega-6 olajok







Olivaolaj:

Az omega-3 zsírsavak legnagyobb mennyiségben a tengeri halak húsában, illetve a halolajban lelhetőek föl, de kiváló forrásként tartjuk számon még a dióféléket, a lenmagot, a lenolajat és a repcét is.

Az omega-6 szintén különféle növényi olajok (pl. napraforgó-, kukorica-, mogyoró- és kendermagolaj) fogyasztása révén jut szervezetünkbe nagyobb mennyiségben. Mivel a modern táplálkozásban ezek a zsiradékok jutnak nagyobb szerephez, figyelnünk kell az ,,elhanyagolt" omega-3 olajok táplálék, illetve étrend kiegészítők útján történő pótlására.

A növényi olajok:
A növényi olajok nagy mennyiségben tartalmaznak esszenciális zsírsavakat és zsírban oldódó vitaminokat. Bár energiatartalmuk az állati zsírokéhoz hasonló, nincs bennük koleszterin.

Fogyasztásuk egyrészt a szív- és érrendszeri megbetegedések kivédése szempontjából nélkülözhetetlen, de számos egyéb betegség is hatékonyan kivédhető, illetve enyhíthető segítségükkel.

A ,,szívbarát" salátaolajok:

A hidegen sajtolt növényi olajok elsősorban salátákhoz, vagy esetleg pirítósra csepegtetve fogyaszthatóak. Sütéshez és főzéshez ezeket ne használjuk, hiszen a bennük található értékes zsírsavak hő hatására tönkremennek, ráadásul a hevítés során egészségünkre ártalmas melléktermékek is keletkezhetnek.

Érdemes közülük kiemelni a lenmagolajat, amely nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen linolsavat, valamint egyszeresen telítetlen olajsavat.

A lenmag illetve lenolaj csökkentheti a vér koleszterinszintjét, serkenti az agyműködést, valamint sikerrel alkalmazható különféle gyulladásos megbetegedések (pl. izületi gyulladás), gyomorfekély és cukorbetegség esetén is.

Ezen kívül az olyan problémák ellen is orvosság lehet, amelyek a máj betegségeivel vannak összefüggésben (pl. különféle bőrbetegségek, ekcéma).

A kukoricacsíra-olaj szintén a hidegen sajtolt olajok élvonalába tartozik. Érdemes bio boltokból beszerezni, hiszen az átlagos üzletekben csupán finomított változatát árulják. Olajsavban és linolsavban meglehetősen gazdag, így vérzsírszint- és koleszterincsökkentő hatással bír, ráadásul E-vitamin tartalma is jelentős.

A szójaolaj szintén magas telítetlen zsírsav-tartalmával (linolénsav) emelkedik ki a növényi olajok közül, emellett nagy mennyiségben található benne koleszterincsökkentő és májvédő lecitin, valamint E-vitamin. Az eddigi kutatások tanúsága szerint a szója bizonyos vegyületei védelmet nyújthatnak a mell- és prosztatarák ellen, illetve segíthetnek a változó korral járó tünetek (pl. hőhullámok) enyhítésében.

A hidegen sajtolt olajok közül ki kell emelnünk még a mogyoróolajat, amely karakteres ízének köszönhetően kiváló zamatot ad a salátáknak.

Ajánlott továbbá az emésztési problémák, a hurutos betegségek és a tüdőgyulladás enyhítőjeként ismert mandulaolaj, a magas linolénsav és omega-3-tartalmú dióolaj, valamint a szezám- és tökmagolaj fogyasztása.

A világszerte népszerű olívaolajat is a hidegen sajtolt fajták között kell említenünk, de megjegyezendő, hogy az üzletekben kapható, gyengébb minőségű termékek egy része melegsajtolással készül. Ez utóbbit csak abban az esetben érdemes megvenni, ha sütéshez szeretnénk használni.

A hidegen sajtolt ,,extra szűz" olívaolaj viszont szinte elengedhetetlen ,,kelléke" a salátáknak, hiszen 77%-ban tartalmaz telítetlen, 9%-ban pedig többszörösen telítetlen zsírsavakat, ráadásul vitaminokban és antioxidánsokban is bővelkedik. Kiváló vérnyomás- és savcsökkentő, valamint védi sejtjeinket a szabadgyökök támadásaitól.

Főzéshez használható növényi zsiradékok :

Főzéshez illetve sütéshez elsősorban kókusz- vagy pálmazsírt, esetleg vajat, vagy akár állati zsírt használjunk (persze utóbbiakat mértékkel). Ezek telített zsírsavakat tartalmaznak, de előnyük, hogy hő hatására nem alakulnak ki belőlük transz zsírok.

A melegen sajtolt olajok már eleve hidrogénezettek, transzzsírokat tartalmaznak, mely tulajdonságuk 180 fok feletti hő hatására tovább romlik.

A telített zsírsavbevitel ugyanúgy szükséges az egészséges táplálkozáshoz és önmagában nincs is hatással a koleszterin szintre. Az állati forrásból bevitt koleszterin a vérszérum a koleszterin szintjét csak az emberek kis százalékánál befolyásolja, akik erre genetikailag hajlamosak.

Emellett ne feledjük, hogy a koleszterin előanyaga számos hormonunknak, melyek termeléséhez ez a vegyület nélkülözhetetlen. A pálma- és kókuszzsír telített zsírsavai rövid szénláncúak, ami miatt a lebomlásuk könnyebb. Emellett igen jó hatással vannak a zsíranyagcserére. Előnyük, hogy megemésztésükhöz nem szükséges epefolyadék és lipáz enzim, így felszívódási zavarok, hasnyálmirigy-gyulladás, vagy gyulladásos bélbetegségek esetén is fogyaszthatók.

Manapság gyakran halljuk, hogy táplálkozásunkban a változatosság elvének kell érvényesülnie, mivel csak így juthatunk hozzá az összes létfontosságú tápanyaghoz.

Nincs ez másképpen a növényi olajok esetében sem. Használjunk ezért közülük többfélét, hiszen így számtalan fajta nélkülözhetetlen zsírsavval láthatjuk el szervezetünket.

(Forrás: diétakuckó)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Béta karotin
  2010-09-24 09:41:26, péntek
 
  Béta-karotin:

Természetes forrásai:
Sárgarépában, sütőtökben, sárgadinnyében, nyers spenótban, sárgabarackban, vizitormában található.

Hatásai:

A béta-karotin az A vitamin előanyaga. Át alakulása A vitaminná a vékonybelek falában és a májban történik.. Az A vitamin a szervezet ellenálló képességének egyik döntő meghatá rozója.
Többféle módon hat az immunrendszerre, alapvető szerepet játszik a légző-és az, emésztőrendszer nyálkahártyájának, és a bőr épségének megőrzésében.

Az immunrendszert erősítve fokozza az ellenálló képességet ,véd a fertőzéssel szemben(olyan fertőzésekkel szem ben, mint a torokgyulladás, a megfázás, az inf luenza vagy a hörghurut).

Mindamellett részt vesz a daganat ellenes aktivitás kiváltásában,(véd az emlő-és tüdőrák ellen) a fehérvérsejtek működésének fokozásában, valamint az ellen anyag válasz növelésében.

Az " A" vitaminhiány ban szenvedő betegek fogékonyabbak a fertőző betegségekre. Szükséges még a látópigmentek képzéséhez, a fogak erősítéséhez, a haj és a körmök kialakulásához.

Az utóbbi időben egyenesen a fiatalság forrását látják a béta-karotinban. Ezek az antioxidánsok az immunrendszer legfontosabb szervében, a csecsemőmirigyben koncentrálódnak és védik a szervezetet a szabad gyökök ká ros hatásaitól.
A karotinok képesek fokozni ennek a csecsemőmirigynek a működését, növelik a kórokozókkal szembeni védekező erejét, fokozzák a fehérvérsejtek számát, aktivitását. Arra is van bizonyíték, hogy karotin pótlással javíthatók az immunválaszok.

Antioxidáns hatásánál fogva szerepet játszik a daganatos betegségek elleni védelemben, megelőzésben és kezelésben.

Antioxidáns hatása miatt az öregedés elleni küzdelemben játszik szerepet, csökkenti a szív és az érrendszeri betegségek kockázatát. Az elégtelen béta-karotin felvétel a gége, a tüdő, a gyomor, a vastagbél és a hólyag rákos megbetegedésének fokozott veszélyével jár.

Az öregedést csökkentő, vagy az öregedést lassító hatása mellett a betegségeket kísérő tü netekkel szembeni védelmet biztosítja.
Védelmet nyújthat a leégés ellen, segít az UV sugárzás kiszűrésében
Serkenti a nemi hormonok tevékenységét (pajzsmirigy, máj, mellékvesék).

A napi szükséglet 6 mg.

Forrás: gyógynövény kapszulák
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szőlömagkivonat
  2010-09-24 08:38:49, péntek
 
  Szőlőmag kivonat:

A legértékesebb hatóanyagokat a vörös és a fekete szőlő magja tartalmazza.

A magban nagy mennyiségű kálium található, illetve a legfon tosabb hatóanyag egy antioxidáns, amelynek a neve resveratrol. Található még a magban a maghéj alatt zsíros olaj és fehérje, ezen kívül egyéb ásványi anyagok : C-vitamin, és biofla­vonoidok.

A benne található antioxidánsok hatását már 1969. óta tanulmányozzák Európában és az USA-ban. Megállapítást nyert, hogy a vörös szőlő magvaiból nyert bioflavonoidok, köztük a resveratrol ártalmatlanná teszik a szabad gyököket.

A szabad gyökök a sejthártya szétbom­lasztásainak következtében képesek megsemmisíteni a sejteket, ezáltal felelősek a korai öregedésért.

Ezen kívül reakcióba lépnek a DNS -sel, a test alapvető építőanyagával, így az egészséges sejtek újraképződése lehetetlenné válik. Ez megint a korai öregedésért és a daganat­képződésért felelős.

A szabad gyökök képesek egymáshoz ragasztani a molekulákat a szerve zet különböző szerveinek szöveteiben, pl. a bőrben, amely ettől rugalmatlanná válik, durva és ráncos lesz. Ez a folyamat éppen ezért ugyancsak a daganatképződés irányába tereli a szervezetet.

Közismert, hogy Franciaországban különö sen nagy mennyiségben fogyasztanak vörösbort, de az is közismert, hogy a franciáknál a szívbe­tegségek jóval ritkábban fordulnak elő, mint más országokban.

Az orvosok hasznosnak tartják, hogy minden nap egy pohár jó vörösbort fogyasszunk, amelyben megtalálható a vörös szőlő magjának kivonata is, ezáltal az antioxidánsok, amelyek arra is képesek, hogy csök kentsék az érelmeszesedés kockázatát.

Nemcsak hogy csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, hanem hosszú ideig tartó alkalmazása feloldja a koleszterin képződményeket.

Az érlemeszesedésről már több mint másfélmil lió tanulmányt tettek közzé a világon, de kelet kezésének végső okát még mindig nem állapí tották meg.
Ma már általánosan elfogadott vélemény az, hogy összefüggésbe hozzák az érelmeszesedést az általános koleszterinszinttel.

A valóságban a magas sűrűségű koleszterin a szervezet normális működésének fontos előfelté tele.
Az érelmeszesedésért tehát nem az egész koleszterin a felelős, hanem az úgynevezett alacsony sűrűségű koleszterin, a trigliceridek és a lipoproteinek.

Ez az alacsony sűrűségű kolesz­terin rakódik le az erek falába, és ez vezet infarktushoz, agyvérzéshez, emlékezetromláshoz, stb.

Az USA, Franciaország, Kína és egyéb más országok tudósainak kutatásai bebizonyították, hogy a franciák által igen kedvelt vörös szőlő magjában található antioxidáns, a resveratrol jelentősen csökkenti a vér alacsony sűrűségű koleszterinszintjét, ugyanakkor növeli a magas sűrűségű koleszterinszintet.

A szőlőmag alkalmazása javasolt:

 a vér lipidszintjének csökkentésére
 mint erős antioxidáns készítmény megelőzi az érelmeszesedés kialakulását
 a rák megelőzésére és a rák gyógyítására alkalmas
 általános egészségmegőrző szerepe van megszabadítja a szervezetet a szabad gyököktől
 fenntartja a vérlemezek normális működését, ami lehetővé teszi a trombociták képlékenysé gének csökkenését és a vér szabad áramlását
 fokozza a sejtek normális és egészséges működését
 a szív és érrendszeri betegségek, többek kö zött az infarktus, az agyvérzés megelőzésére alkalmas
 a vér koleszterinszintjének szabályozására
 a visszér betegségségek kialakulásának megakadályozására.
 különböző allergiás betegségek megelőzésére, gyógyításra
 a szem betegségeinek gyógyítására, látásjavításra
 az emlékezőképesség javítására, az öregedési folyamatok lassítására
 a stresszel szembeni ellenálló képesség növelésére
 szájon át szedhető kozmetikai szerként a bőr fiatalságának megőrzésére, ránctalanításra és regenerálásra
 gyulladás elleni védőhatása miatt csont és izületi bántalmak, reumatikus betegségek kezelésére.

( Forrás. gyógynövény kapszulák )
 
 
1 komment , kategória:  Fűben fában....  
Articsóka
  2010-09-24 08:25:39, péntek
 
 



Articsóka:

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó articsóka (tudományos nevén Cynaria scolymus) levelének kivonatában levő vegyületek (egyebek között a kaffeoilkininsav és a cinarin) elsősorban a májra hatnak.

E szervünknek köztudomásúan a méreg anyagok hatástalanítása (detoxikálása) és a szervezetből való kiürítése az egyik feladata.
Ennek során azonban előfordul, hogy közbülső termékként az eredetinél is mérgezőbb anyag képződik, ezért a máj épsége szempontjából elengedhetetlen, hogy mielőbb megszabaduljon tőle. Erre az általa termelt epe révén van lehetőség, következésképp igen fontos, hogy ez a szervünk mennyi epét választ ki, s az az epehólyagból annak rendje-módja szerint kiürül- e.

Az epepangás miatt ugyanis nemcsak hosszabb ideig maradnak a nemkívánatos anyagok a szervezetben, hanem nő az epekőképződés veszélye is. S ez egyáltalán nem ritka dolog, hiszen egy felmérés szerint a 40 évesnél idősebb nők 20, míg a férfiak 8 százaléka szenved epekövességben, amelyet újabban ugyan kőoldással és zúzással is igyekeznek gyógyítani, ám még mindig sok epehólyagot kell eltávolítani miatta.

Epepangás ellen:

Az epe sűrű, sárgászöld folyadék, amely a májból, előbb az epehólyagba, majd onnan a nyombélbe jut. A java részét víz alkotja, míg a fennmaradó hányadot koleszterin, epefesték és epesavak teszik ki. Az utóbbiaknak nemcsak az epe folyékonyságának megőrzésében (az epekőképződés megakadályozásában) van szerepük, hanem a bélbe jutó zsiradékok emulgeálásában is.

E fizikai folyamaton azt értjük, hagy a nagy zsírcseppek sok apró cseppre válnak szét, s minthogy ezáltal jócskán megnő az összfelületük, a zsírbontó ligáz enzim könnyebben, gyorsabban emészti meg őket. Ezzel megteremtődnek a zsíralkotórészek felszívódásának feltételei.
Ezenkívül az epe puhítja a székletet, s közreműködik abban, hogy a vékonybélben ne telepedjenek meg mikroszervezetek és élősködők.

Az állatokon és embereken végzett egyik vizsgálatból az derült ki, hogy az articsóka kivonata egyszeri, 2 grammos adagban fél óra múltán 127 százalékkal, egy órával később 151 százalékkal, s újabb egy óra elteltével 94 százalékkal serkenti az epe elfolyását.

Ez azért előnyös, mert az epepangás rontja a zsíremésztés hatásfokát, fokozza az étkezés utáni puffadásérzést és bélgázképződést, s növeli a székrekedésre való hajlamot.

Epepangást egyébként nemcsak az epeutakat szűkítő-elzáró epekő idézhet elő, hanem a ter hesség, bizonyos örökletes betegségek, a pajzs mirigy túlműködése, a vírusos májgyulladás, a baktériumok termelte méreganyagok (endo toxinok), az italozás és némely gyógyszer (szteroidhormonok, amino-szalicilsav, kloro tiazid, fenil-butazon, tiouracil stb.) is.

Javasolt még a rendszeresen alkoholt fogyasztók számá ra is az articsóka fogyasztása, ugyanis a csekély mennyiségű szeszes ital is károsítja a májmű ködést (az epekiválasztást is beleértve), s elő segíti a máj elzsírosodását (a zsírmáj kialakulá sát)

Koleszterinapasztás:

Az articsóka kivonata előnyösen hat a test koleszterinforgalmára is. Egyfelől gátolja a máj ban e szteroid szintézisét, másfelől elősegíti az epesavvá átalakulását.

Ezzel nemcsak a kolesz terin mennyiségét csökkenti, hanem előmoz dítja a zsíremésztést, s megakadályozza az epe­kőképződést. Az elemzések kimutatták, hogy a koleszterincsökkentő hatás a luteolin nevű ha tóanyag érdeme, amely visszaszorítja a kolesz­terin anyagcseréjében részt vevő egyik enzim működését, következésképp gátolja a koenzim Q 10 szintézisét. (Ezen a módon hat néhány koleszterinellenesgyógyszer is.)

Néhány évvel ezelőtt V. Fintelmann ötszáz ötvenhárom személyen ellenőrizte, hogy mi képp hat az articsóka-kivonat a tápcsatorna működésére és a vér koleszterinszintjére. A mintegy fél éve gyomor-bél rendszeri panaszok tól szenvedő páciensek átlagos életkora 55 év
volt, s negyvennégy napon át naponta három szor szedték az articsóka-kivonatot tartalmazó tablettát.

A kezelés hat hét alatt átlagosan a betegek 70,5 százalékának enyhítette a panaszát. A leg szembeszökőbb (88,3 százalékos) a hányás ab­bamaradása volt, de a hányinger (82,4 száza lék), a hasfájás (76,2 százalék), az étvágytalan ság (72,3 százalék), a székrekedés (71 száza lék) és a fokozott bélgázképződés (68,2 száza lék) is enyhült.
Egyidejűleg a vér koleszterin tartalma is átlagosan 11,5 százalékkal csökkent. Egy másik vizsgálat során a hasfájástól, székre kedéstől, fokozott bélgázképződéstől, étvágy talanságtól és hányingertől szenvedő páciensek 72 százaléka már egyhetes articsóka kúra után jobban érezte magát, míg hat hét múltán a 92 százalékuk számolt be érdemi javulásról.

További előnyei:
 Kiváló folsav és K vitamin forrás is.
 Vízhajtó a magas sav káliumsó és flavonoid tartalma miatt.
 Található még benne: karotin, B vitamin, C-vitamin, vas, magnézium.
 Használják még számos túlérzékenységgel járó betegség és panasz ellen.
 Gyulladásgátló, antibiotikus.

Végül megemlítjük, hogy az articsóka kivonatából készült, előírás szerint szedett tabletta semmilyen kellemetlen mellékhatást sem idéz elő, azonban nem javasolt vesekő esetén, továbbá szoptatáskor, mert csökkenti a tejelválasztást.

Forrás: gyógynövény kapszulák
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Olivaolajról
  2010-09-24 08:01:08, péntek
 
  Mit kell tudni az olívaolajról?


Mit jelent az "extra szűz" kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét?

Rövid összeállítás az olívaolajról:

Az olíva termését régóta ismeri az emberiség, már időszámításunk előtt 37000 évvel ezelőttről maradtak fent bizonyítékok, melyek erről tanúskodnak. Az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is használták.

A világon körülbelül 800 millió olajfa található, ezek döntő többsége a mediterrán vidékeken, ahol több ezer éve ez a táplálkozás egyik alappillére. Napjainkban az olívaolaj reneszánszát éli, hiszen egyre több a bizonyíték arra, hogy nemcsak finom, hanem számos, az egészségre jótékony hatása is van.

Az olívaolaj előnyös tulajdonságai:

Az olaj gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét.
Az LDL csökkentésének köszönhetően a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt. Újabban olyan tanulmányok is napvilágot láttak, melyek szerint csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét is.

Mire vigyázzunk?

Az olajnak magas a forráspontja, főzésre alkalmas, de magas hőfokon történő sütésre nem, ezért az olíva olajban történő sütést kerüljük !
Hűvös helyen, sötét üvegben kell tárolni, különben veszít minőségéből.

Mit jelentenek az egyes kifejezések?
 Az extra szűz kifejezés az első sajtolásból (tisztán mechanikai úton) származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is.
 A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton.
 A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű.

Az olívaolajnak annyi fajtája van, mint bornak - mintegy 700 féle olaj létezik. A színe változó, egészen a világos sárgától a sötét zöldig. Lehet szűrt, vagy nem szűrt, ilyenkor apró bogyódarabkák úszkálhatnak benne, de ez a minőségét nem rontja.

Mielőtt megvásároljuk az olíva olajat, figyelmesen olvassuk el a címkét, hiszen nem mindegy, hogy milyen minőségű olaj kerül az ételeinkbe.

(Forrás: Dr Csuth Ágnes)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2850
  • e Hét: 12964
  • e Hónap: 26713
  • e Év: 231414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.