Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Érdekes kép a virágról
  2010-10-10 23:28:09, vasárnap
 
  Érdekes kép a virágról

...... .........

 
 
1 komment , kategória:  érdekes képek  
Kárpáti Éva: Az ősz!!!
  2010-10-10 23:10:14, vasárnap
 
  Kárpáti Éva: Az ősz!!!




Pompás színekbe
Öltöztek a fák.
"Hóharmat" köszönt,
Szél arcomba vág!

Utamon kísér,
Sárga, zöld, bordó,
Szőlőt szüretelnek
Telik a hordó.

Dió is pottyan
Várja a kalács.
Öltözz fel jobban,
Hallik jó-tanács.

Ősszel, ha Nap-süt:
Az : -"Indián-nyár"
Hüvös az este,
Kopog a tél már.

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Szép kép a rózsáról
  2010-10-10 21:46:43, vasárnap
 
  Szép kép a rózsáról



 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Petrőci Mária: Ősz van
  2010-10-10 21:35:50, vasárnap
 
  Petrőci Mária: Ősz van





Beérett a termés
Gyönyörű ősz van!
Fénylik az október délután.
Beérett a termés,
nincs már gyümölcs a fán.

Ökörnyálból ezüst fonódik,
zizegnek a sárga levelek.
Gyönyörű ősz van!
Minden csendes, megelégedett.

A fák, a föld, a virágok
megadták, amit csak lehetett,
de mi megadjuk-e egymásnak?
Erre feleljünk, emberek!




 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Őszi délután vers
  2010-10-10 21:27:36, vasárnap
 
  Őszi délután




az őszi délután lassulva lép
magára fonja rőt-sárgult köpenyét
játszi szellő borzolja a lombokat
de itt lopódzik pár didergő gondolat

a réteken még széttekint a nap
felcsillanvta apró vágyakat,
de hegy mögött már hűlt ködök görögnek
nem engedve teret friss örömnek
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Mértékegység az informatikában
  2010-10-10 20:19:03, vasárnap
 
  Mértékegység az informatikában


Ha információtovábbításról beszélünk, felmerül annak szükségessége, hogy a továbbított információt valahogy mérnünk kell. A számítógép világában éppoly fontos szerep jut a mértékegységeknek, mint hétköznapi életünkben. A számítógépen leggyakrabban az adatok mennyiségét és tárolásukhoz rendelkezésünkre álló szabad kapacitás nagyságát mérjük. Az alábbiakban az adattárolás mértékegységeivel ismerkedünk meg.

bit Az információ legkisebb mértékegysége
A betáplált adatok a lehető legkisebb egységekre lebontva kerülnek tárolásra a számítógépben. Ez a legkisebb adategység a bit (Binary Digit). A bitnek két állapota lehetséges: a ki- és a bekapcsolt állapot. A tárolt adat típusától függően a kikapcsolt állapotot értelmezhetjük nulla (0) vagy hamis, a bekapcsolt állapotot egyes (1) vagy igaz értékként. A számítógép minden adatot egyesek és nullák sorozataként ábrázolva tárol.



byte (bájt) Belátható, hogy a felhasználók számára nehézkes volna az adatokat egyesek és nullák formájában betáplálni a számítógépbe. Valójában egy átlagos felhasználó a bitekkel soha nem találkozik közvetlenül. A számítógépes adattárolás legkisebb önállóan is értelmezhető egysége a bájt (Byte). A bájt egy 8 bitből álló bináris vektor, ami a memóriában egy 0 és 255 közötti számértéket képvisel. Ez összesen 256 különböző érték. Azért ennyi, mert a bájtot alkotó 8 bit éppen 256-féle variációban kapcsolható ki és be. A különféle variációk értékét a 2 vagy a 256 hatványainak segítségével lehet kiszámítani.



Bájt (Byte) (Jele: B)

Váltószám 1024
Mivel a kettes számrendszert használjuk, az információ mennyiségének váltószáma nem 1024
A számítógéppel végzett munkánk során több bájtból álló adathalmazokkal találkozhatunk. Ezért az adatmennyiségek mérésének megkönnyítéséhez a mértékváltásnál megismert előtagokat, az ún. prefixumokat használjuk. A mértékegységek váltószámait az alábbi táblázatban foglaltuk össze.




Objektumok mérete




A számítógép - mivel minden számítógép elektronikus alkatrészekből áll - az elektromos vezetők fizikai tulajdonságaiból adódóan nem tudja közvetlenül értelmezni. a Tízes számrendszert
Bináris (kettes) számrendszer Ennek alapja, hogy az elektromos vezető egy pillanatban vezet (1)IGEN vagy nem vezet (0), HAMIS Ennek értéke 1 vagy 0
A számítógép minden információt kettes számrendszerbeli számok formájában ábrázol
Minden adat és utasítás ebben a számrendszerben van kódolva a gép memóriájában. Az információk nagyon sok félék, de a számítógép számára a numerikus adatok (számok) feldolgozása a jellemző. Általunk bevitt karaktereket kód (szám) formájában egy kis program segítségével dolgozza fel és küldi a perifériára (monitor) felé
Összes művelet a számítógépben a kettes számrendszeren alapul.
Elemi (alap) egysége: 1 és 0. Az elemi adat, mely tovább nem osztható = 1bit
1 bit az információ legkisebb egysége melynek két állapota van:
hamis = 0
igaz = 1

A számítógép az átváltást elvégzi, anélkül, hogy a felhasználó észrevenné.
Kettes számrendszer



A számítástechnikában használt alapmértékegység az 1 byte, amely 1 karakter megadására elegendő információmennyiség.
I byte=8 bitből álló legkisebb tárolási egység, mely 28=256 karakter Előjeletlen szám ábrázolása: 0-255




Adatok tárolása:
Egy karakter leírásához nyolc bit szükséges. A karakter (betűhely) egy leütés: 1 betű, egy szám, egy írásjel, 1 szóköz összefoglaló neve. Ezt tekintjük az információ egységének. (Vigyázz! Ne keverd össze az információmennyiség mértékegységével, a bittel!) Az információ legkisebb, önállóan még értelmezhető részét elemi adatnak nevezzük. A számítógép által feldolgozott elemi adatokat három csoportba soroljuk:
1. számok
2. szöveges információk
3. logikai típusú adatok (igaz, hamis értékű)
A számítógépekben az információ kódolására kódrendszert alkalmaznak. A kódolás során egy jelkészlet elemeit megfeleltetik egy másik jelkészlet elemeinek. Karakterek esetében például minden karakternek megfeleltetnek egy számot, a számítógép ezt a számot tárolja. A karakterek tárolásához sokféle kódrendszer alakítható ki. A két legelterjedtebb kódkészlet az ASCII és az UNICODE.

ASCII kód
Jelentése: American Standard Cod for information Interchange
Karakterek képeit meghatározó kódrendszer. Minden karakternek szám kód jele van. Táblázatból lehet olvasni a kívánt karakter kód számát.. Legelterjedtebb hozzárendelési szabály, melyet az IBM kompatibilis számítógépeknél alkalmaznak. 256 jelet különböztetünk meg, így a speciális jelek leírása (magyarban az ékezetek) nem lehetséges.
A magyar betűket a 852-es kódtábla tartalmazza, Latin II-be lett beépítve
illetve a Windows környezetben alkalmazott CP1250-es kódlap tartalmazza hiánytalanul. Tetszőleges karaktereket lehet az ASCII kódtábláról beírni. ALT + a kód.
8bit (1 byte) esetén a variációk száma 256 = 28 . Egy karakter 8 biten tárolódik. Egy byte megfelel a kettes számrendszer egy jelének. X számú karakter leütéséhez X*8 számú bit szükséges.
Program nyelveket is az ASCII kódtábla alapján írják. Jelek a 127-ig betűket, utána 256-ig egyéb karaktereket tartalmaz.
A magyar ékezetes karaktereket a 852-es kódlap tartalmazza.
ASCII TÁBLÁZAT Az alábbi linken Link

UNICODE KÓDTÁBLA
Nemzetközileg egységes 16 bites karakterkódolási szabvány. Valamennyi nép valamennyi jelét tartalmazza. (65536 lehetséges jel

Megoldot feladatok











 
 
0 komment , kategória:  Informatika  
Alapfogalmak az informatikában
  2010-10-10 18:59:08, vasárnap
 
  Alapfogalmak az informatikában



Információ olyan tény, hír, közlés, amely számunkra új, és valamilyen jelentőséggel bír.
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzője számára szükséges, és korábbi tudása alapján értelmezhető. Az információ olyan tény, amelynek megismerésekor olyan tudásra teszünk szert, ami addig nem volt a birtokunkban. (Úgy is fogalmazhatunk, hogy az információ valamely meglévő bizonytalanságot szüntet meg.) Azokat az információkat, amelyekből valamilyen konkrét tényt tudunk meg adatnak is nevezzük. Az információ értelmezett adat.



Adat az információ rögzített megjelenési formája. Az adat elemi ismeret. Az adat tények, fogalmak olyan megjelenési formája, amely alkalmas emberi eszközökkel történő értelmezésre, feldolgozásra, továbbításra. Az adatokból gondolkodás vagy gépi feldolgozás útján információkat, azaz új ismereteket nyerünk.

Jel Az információkat jelek segítségével rögzítjük. A jelek nagyon sokfélék lehetnek. Vannak olyan egyszerű jelek, amiket majdnem mindenki megért (pl.: integetés búcsúzáskor. Vannak olyan jelek is, amiket az embereknek csak egy csoportja ért. Ilyen jelekből állnak a titkosírások, de sok más jelet is csak tanulás és gyakorlás után értünk meg (Morze, jelzőtáblák, jelnyelv, stb.). A jelekkel rögzített információkat csak akkor értjük, csak akkor tudjuk ,,venni", ha ismerjük a jelek jelentését. A betűket például csak akkor értjük, ha tudunk olvasni.

Kód A kód megállapodás szerinti jelek vagy szimbólumok rendszere, mellyel valamely információ egyértelműen megadható.
Kódolás A kódolás valamely információ átalakítása egyezményes jelekké.

Számítógépes információfeldolgozás A szűkebb értelemben vett informatikán a számítógépes információfeldolgozást értjük. A számítógépek programjai is kódokból állnak. A programozók kódokra fordítják le a számítógépnek adott parancsokat. A kódok segítségével pedig a számítógépek végre tudják hajtani a feladatot. A számítógépek többféle kódnyelvet is ismernek. Pl.: BASIC, LOGO, Java, Pascal ...
Információt adatnak számítástechnikai eszközökkel rögzített, azokkal feldolgozható és megjeleníthető



Program: a számítógépnek szóló utasítások sorozata, amely egy kidolgozott algoritmus alapján meghatározza, hogy a számítógép milyen módon végezzen el egy adott feladatot. Egyaránt programnak nevezzük a programozók által készített forrásprogramot, amely az ember által olvasható formában tárolja a feladat leírását, és azt a kódot, amelyet a számítógép ténylegesen végrehajt: a futtatható programot, amely a forrásprogramból speciális programok - fordítóprogramok - közreműködésével jön létre.
A programokat valamilyen háttértárolón tároljuk, ha éppen nem futnak. Ha egy programot elindítunk, az operációs rendszer a háttértárolóról betölti a memóriába, a CPU számára átadja a program kezdetének címét, majd a program ezután átveszi a számítógép vezérlését és futni, működni kezd.

Adatbázis: logikailag összefüggő adat file-ok halmaza.
Egy adott alkalmazáshoz tartozó adatok összessége, melyet úgynevezett adatmodellel képezünk le. Az adatmodell írja le az adatbázis szerkezetét. A szerkezet tartalmazza az adatok típusát, kapcsolatait, sőt az adatokon végrehajtható alapműveleteket is

...... ........... ........... .....


Hardver: a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses egységek összessége. A számítástechnikában hardvernek hívják magát a számítógépet és minden megfogható tartozékát



Szoftver: a hardver egységeket működtető, vezérlő programok összessége. A szoftver (software) mesterséges szó, azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így, amelyekkel kihasználhatjuk a hardverben rejlő teljesítményt és lehetőségeket. A szoftvert egyrészt a gépet működtető programok, másrészt a számítógéppel való feldolgozásra előkészített adatok alkotják

Operációs rendszer: Olyan programok halmaza, amely működteti a számítógépet és vezérli a számítógép működését. A számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába. Az operációs rendszer tölti be a számítógép működéséhez szükséges programokat, vezérli, összehangolja, ellenőrzi a programok működését. Az operációs rendszer feladata az, hogy az ember és számítógép közötti kommunikációt biztosítsa, a számítógép erőforrásait és perifériáit kezelje, a számítógép működését ellenőrizze és vezérelje; és végrehajtsa a neki szóló parancsokat.

Rendszer közeli programok: Megkönnyítik a felhasználó számára az operációs rendszer kezelését, úgynevezett felhasználóbarát felületet biztosít. Általa könnyebb és hatékonyabb az operációs rendszer kezelése.
1) Segéd programok: NC5,0; DOS;
2) Grafikus felületű: Windows szoftverek.
3) Karbantartó programok: víruskereső és vírusölő: FPROT; TBAV; stb.
tömörítők: ZIP; RAR; ARJ; stb.
lemezkarbantartó programok:
lemez felületi ellenőrzés: SCANDISC
töredezettség mentesítés: DEFRAG
Felhasználói programok: Office, játék, multimédiás és még nagyon sokféle szoftverek.
Alkalmazások: számítástechnikai szaktudást kismértékben igényelnek, azonban az adott szakterülethez magas szintű hozzáértés szükséges. Pl.: könyvelő programok, bérnyilvántartás, személynyilvántartás, forgalomirányítás, órarend, stb.
Programozási nyelvek: Turbó Pascal, Visual Basic játék, Algol közgazdasági, Basic matematikai, Delphy adatbázis.

File: logikailag összefüggő rekordok összessége.
A legkisebb adat együttes, amely a háttértárolón önálló azonosítóval rendelkezik
File neve: MAX. 8 karakter lehet, mely ital a file tartalmára
Nem tartalmazhat: *, ?, /, \, szóköz, ' , ;, , <, >, stb. karaktereket.
Kiterjesztés: MAX 3 karakter lehet, mely utal a file típusára.
Nem tartalmazhat ua. mint a file neve. Pl: valami.txt

megoldott feladatok







Kommunikáció Az információ továbbítása.
Az információátadás az informatikai eszközök esetében leegyszerűsítve így épül fel:
1. A forrás előállítja az üzenetet (vagy üzenetek sorát), melyet továbbítani szeretne a vevőhöz. Az üzenet lehet hang, szöveg, kép, stb.
2. A forrás oldalán az üzenetet olyan jelekké kell alakítani, hogy a csatorna továbbítani tudja (kódolás).
3. Az üzenet továbbítása a csatornán keresztül történik.
4. A vevő oldalán pedig vissza kell alakítani jeleket (dekódolás).

Közlemény A csatorna által továbbított jelsorozat. A csatornában a közlemény legtöbbször sérül, úgy mondjuk: az információhoz zaj adódik hozzá. (elszakadt papír, nehezen hallható mobiltelefon, vibráló képernyő, stb.)
 
 
0 komment , kategória:  Informatika  
R.A.Mária Őszi Szendergés
  2010-10-10 18:14:00, vasárnap
 
  Rezes Anna Mária: Őszi szendergés

Újra kisdeddé vált a nyár,
az Ősz hatalmas bölcsőjében
most csak gyenge sugár.

Megfáradt ágak ringatják
málló-tarka lombokon,
s már hidegebb szél
csókolja homlokon.

A madarak rövidebb
trilláit élesen
hasítják a hajnalok,
s néhány késői virág
még a nyirkos köddel dacol.

Lassuló léptek zaja
visszhangzik felszínes álmokon,
s a csendes szendergésben
dúdolunk, egy nyárról
maradt dallamot.

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Kolontár halott! vers
  2010-10-10 14:38:02, vasárnap
 
  Kolontár halott!
Pecznyík Pál
Celldömölk
2010. X. 9.

Iszaptárolón átszakadt a gát,
iszap hömpölyögúton, völgyön át.

Virágzó falut most iszap borít,
halljuk szomorún, rádión a hírt.

Néptelen utcán idős nő botol,
mögötte halkan, a halál lohol.

Üres otthonok némán intenek,
hol vagytok szülők, drága gyermekek?

Mind elfutottak, négy égtáj felé,
egy szál ruhában, fagyos tél elé.

Mindent elborít, vörös sírlepel,
rajta az írás: ember mit teszel!

Gyászdalt zeng a szél, Kolontár felett,
Kolontár halott, immár vége lett!
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Ima Testvérekért, rokonokért,
  2010-10-10 14:12:00, vasárnap
 
  Ima Testvérekért, rokonokért, barátokért

.


Atyám, őrizd óvd a bajtól azokat, akiket különösen szeretek.
Úgy vigyázz rájuk, mint az én szívemre, amelyben nevüket hordozom.
Védd meg őket minden bajtól, áldd meg törekvéseiket.
Bizalommal kérlek, Atyám, tarts távol szeretteimtől minden rosszat,
és azon az úton vezesd őket, amely a te dicsőségedbe vonja lelküket.
Ha szívüket bánat nyomja, tedd őket kitartóvá az irántad való bizalomban.
Tudjanak remélni segítő kegyelmedben.
Engedd, hogy szép legyen életük: áldott a reggel, békés az éjszaka, sikeres a munka, zavartalan az álom és pihenés.
Találjanak életükben sok örömet, legfőképpen tebenned és szeretetedben.
Élvezzék a földi boldogságot, melyet tiszta lelkek számára juttatsz,
hogy annál inkább vágyakozhassanak szeretetedben és boldogságodban élni.
Ámen
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 304 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3253
  • e Hét: 14315
  • e Hónap: 26991
  • e Év: 260738
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.