Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Minden más
  2010-10-10 21:08:12, vasárnap
 
  Minden más


Nagyon nehezen találja ilyenkor az ember a megfelelő szavakat. Talán nem is lehet. Ami hétfő délután történt Kolontárnál és Devecsernél, az leírhatatlan. S a helyszínen készült megrázó képsorokat nézve - amellett, hogy próbáljuk felfogni és megemészteni a vörösiszap-katasztrófa szinte felfoghatatlan és megemészthetetlen következményeit - egyetlen egy gondolat lüktet mindannyiunk fejében: e szörnyűség felelőseinek, a MAL Zrt. vezetőinek bűnhődniük kell!

Bűnhődniük kell, nem csak azért, mert az elemi igazság ezt megköveteli, hanem azért is, mert a héten történt eseményekben ott lapul az úgynevezett rendszerváltás legnagyobb haszonélvezőinek gátlástalansága, gazembersége, arroganciája és a magyar nép végletes kiszolgáltatottsága és keserűsége.

S ez a keserűség most arra vár, hogy végérvényesen lezárjuk a következmények nélküliség korszakát Magyarországon. Mert ez így nem mehet tovább. A vörösiszap-katasztrófa erre mutatott rá kérlelhetetlenül. S ha egyáltalán lehetséges most ilyesmiről beszélni, akkor mondjuk ki: ez az egyetlen pozitívum, amelyet a romokból felépíthetünk. Minden más odaveszett. S igazán - a felelősök iránt táplált haragunkat félretéve - ebbe a minden másba a legborzasztóbb belegondolni.

Hét halálos áldozat. Megannyi megsebzett lélek. Megannyi tönkrement élet. Vörösiszapban tocsogó házak, falak, szobák, bútorok, holmik, amelyek mögött egy élet munkája áll. Százak, akiknek a nulláról kell ismét felépíteniük valamit. Valami jót és értékeset. Olyat, ami a katasztrófa előtt az övék volt.

Elhullott cicák, megfulladt kutyák és haszonállatok. S a Marcal, amelynek kipusztult a teljes élővilága. Muszáj leírnom még egyszer, csakhogy érezzük e tény rettenetes súlyát: kipusztult a Marcal teljes élővilága. Halott folyó immár.

A MAL Zrt. pedig e borzalmak közepette olyan kommentárokkal dobálózott, mint ,,a vörösiszap nem veszélyes", ,,egy erős slagos lemosással el lehet távolítani", ,,Felsőzsolca sem gondolta volna, hogy elönti az ár", ,,a vörösiszap nem mérgező, persze fürdeni nem kell benne", ,,nem értjük az okát, miért függesztette fel a környezetvédelmi államtitkár a tevékenységünket". Majd mindezt megkoronázandó, bejelentette, hogy kifizeti az elhunytak temetési költségeit és százezer forint gyorssegélyt ad a katasztrófa károsultjainak.

Ennyi, mindössze ennyi tellett a MAL Zrt-től. Némi ködösítés, terelés, mellébeszélés, érzéketlen patkánykodás, aljasság és persze a felelősség teljes hárítása. Bár Horn, Medgyessy, Apró és Gyurcsány haveri köreiben már csak így szokás intézni az ilyesmit.

De reméljük, hogy ennek vége, és hogy ez a rettenetes katasztrófa nem marad büntetlenül. Mert ha mégis, akkor nincs értelme a jövőnket építenünk. Hazugságra és gazemberségre alapozva?

Egyszer már megpróbáltuk. S világosan láthatjuk, hogy húsz év alatt hova jutottunk vele...

http://ellenkultura.info/minden-mas.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
melyik rasszista ország követe
  2010-10-10 20:59:23, vasárnap
 
  2010-10-10. 20:21

Esti kvízkérdésünk: melyik rasszista ország követel hűségesküt a nála letelepedő és állampolgárságot nyerő bevándorlóktól?



A fajgyűlölő, népirtó izraeli kormány jóváhagyta vasárnap azt a vitatott és többek között a palesztinok által élesen kritizált állampolgársági törvénymódosítást, amelynek értelmében az országban letelepedő és állampolgárságot nyerő bevándorlóknak hűségesküt kell tenniük Izrael mint "zsidó és demokratikus állam" törvényeinek betartására.
A törvény különösen felháborította az izraeli arabokat, akik az ország lakosságának egyötödét teszik ki. Mohammed Barka arab képviselő a változtatást "teljesen rasszistának" nevezte. A törvény azonban csak az Izraelben állampolgárságért folyamodó nem zsidókat érinti, tehát - ha hatályba is lép - nem érinti közvetlenül az állampolgársággal már rendelkező arab lakosságot.
Nekik nem kellene ugyan hűségesküt tenniük, viszont a más országban született házastársakra már vonatkozva a jogszabály.
Benjámin Netanjahu terrorista kormányfő azzal érvelt a jogszabály mellett, hogy az jól tükrözi Izrael lényegét (ebben egyetértünk - Kuruc.info) egy olyan időszakban, amikor a világban sokan próbálják elhomályosítani a zsidó nép és a hazája közötti kapcsolatot. "Izrael állam a zsidó nép nemzeti állama, egy demokratikus ország, ahol az állampolgárok - zsidók és nem zsidók egyaránt - egyenlő jogokat élveznek. Aki csatlakozni akar hozzánk, annak el kell ismernie minket" - mondta a bosszú népének egyik gazembere.
Ahmed Tibi arab parlamenti képviselő ugyanakkor úgy vélte, a törvény célja, hogy "jogilag is megszilárdítsa az arabok alsóbbrendű státusát", illetve "elmélyítse az arab kisebbséggel szembeni előítéleteket".

(MTI nyomán)

http://kuruc.info/r/4/67683/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy szemtanú megrázó erejû
  2010-10-10 20:56:49, vasárnap
 
  Egy szemtanú megrázó erejû vallomása a vörös iszap katasztrófáról

http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=68110

Publicisztika
Megpróbálom leírni a leírhatatlant. Talán segít enyhíteni a fájdalmat, ha kiírhatom magamból. 2010. október 4-én ugyanúgy indult minden, ahogy egy hétfőn indulni szokott. Kicsit az oviba, nagyot az iskolába indítottam, a férjem és én dolgozni mentünk. Ebéd után jött az első telefon, kolléganőm fia telefonált, nem tud dolgozni menni, mert kiszakadt a gát. Nem igazán tulajdonítottunk jelentőséget neki, hiszen az esőzések miatt hol az egyik, hol másik patak vagy éppen folyó áradt meg és lépett ki a medréből. Aztán egyre több telefon jött, és egyre biztosabbá vált: nagy baj van!


Bekövetkezett, ami már hosszú évek óta lebegett a fejünk felett. Az Ajka és Kolontár között épített 10 tározó kazetta közül a legnagyobb átszakadt, és elárasztotta Kolontárt, Devecser nagy részét és Somlóvásárhelyet is érintette. Szerencsére őket már nem érte annyira váratlanul. A helyzetet súlyosbította, hogy az ebben tárolt vörös iszap erősen lúgos vegyhatású, pontosan 13 PH értékű, tudni kell, hogy 14 PH a maximum.(Erre mondták a médián keresztül a MAL illetékesei, hogy nem mérgező.)

Futótűzként terjedt a hír, kolléganők jöttek be a kórházba segíteni kérés nélkül, orvosok, ápolók, betegszállítók maradtunk együtt ott műszak után, hiszen nem tudtuk mire számítsunk.

Aztán megérkeztek az első sérültek, egy anya a kisgyermekével és az őket megmentő fiatalember. Ekkor láthattuk mire képes a vörös iszap, amely rázúdult a településekre és az ott élő, mit sem sejtő emberekre. Derékig felmaródott a bőrük és jöttek a többiek vége láthatatlan sorban. Akkor és ott nem volt idő szörnyülködni, tettük, amit kellett, amit lehetett, és amit tudtunk. Mindenki az iszaptól vöröslő ruhában, könnyes szemmel. Zavarodottság, rémület bizonytalanság és mérhetetlen fájdalom. Soha nem hittem volna, hogy pár órába ennyi fájdalmat, szenvedést bele lehet sűríteni, pedig 20 év alatt traumatológiai és sürgősségi szakápolóként láttam sok mindent. Szinte mindenki aggódott, vagy éppen kereste valamelyik hozzátartozóját. Végig nézni, ahogy anyák a gyermekeikért zokognak, egyikük saját két kezéből ragadta ki az ár a kicsi gyermekét, a másikat éppen csak feltudta dobni a szekrény tetejére, így is súlyos sérüléseket szenvedett. Idős bácsi, akinek feleségét vitte el az udvarról a gyilkos áradat, és már csak holtan találták meg másnap kilométerekkel arrébb. Volt olyan szerencsétlen, akit kolontári udvaráról a devecseri Húsüzemig sodort az ár, és ujjbegynyi bőr nem volt a testén, de élt és a testvérét kereste, míg eszméleténél volt. Még sorolhatnám... 62 sérültet láttunk el 4 óra leforgása alatt mindegyikük felhólyagosodottra maródott bőrű, kétségbeesett fájdalomtól elgyötört ember volt. Jöttek a hírek: sokan eltűntek, voltak, akik épp mentés közben vesztették életüket, nem számolva és talán nem is ismerve a lúgos iszap veszélyét, gondolkodás nélkül ösztönösen vettették magukat a sodrásba, hogy mentsék a legdrágábbat, az emberi életet.

Voltak, akik csak úgy menekülhettek meg, hogy a saját padlásukról leszedve a cserepet kimásztak a tetőre. Családok váltak hajléktalanná, nincstelenné.

Sötét este volt mire a délelőttös műszakból hazaértem. Kerülőnek mentünk és nem igazán láttam semmit és talán nem is érzékeltem volna. Egyfajta zsibbadt mélabú telepedett rám. A Jó Isten a családomat megkímélte a házunktól 50-100 méterre állt meg a gyilkos folyam.

Aztán másnap jött a döbbenet reggele. Nem hittem a szememnek: vérvörös föld, a vizek vérré váltak a bibliai csapások egyike tárult elém. Hihetetlen hogy ezt valaki is túlélhette. A városban mindenütt kétségbe esett fájdalomtól megtört emberek.

Zavarodottság, félelem az újabb katasztrófától mindenfelé. Rémhírek röppenek fel, káosz, rettegés és menekülés. Szüleikbe görcsösen kapaszkodó gyerekek, kisírt szemű vörös iszaptól maszatos arcú felnőttek. Döbbenet mindenütt.

Hajlott hátú öregasszony szélmalomharcot vív, seprűvel próbálja a térdig érő iszapot kiterelni az udvaráról, tán föl sem fogja: ez többé nem lesz az otthona.

Az internetes portálokon, médián keresztül láthatnak képeket, videókat, de azok a képek csak töredékei az itt látható és megtapasztalható valóságnak.

Aztán jönnek sorban az aggasztó hírek, még mindig eltűnt embereket keresnek, a gát sem biztonságos... Négy áldozatról beszélnek, pontos adatot én sem tudok, de ennél sokkal több a halottak száma.

Mutatják a feltételezhető felelős arcát, szenvtelen, minden érzelmet nélkülöző hangon beszél, állítja: ez természeti katasztrófa. Nem tudom, nem hiszem, hogy az volna. Én sokkal inkább az emberi kapzsiság, felelőtlenség nemtörődömség, az emberi élet iránti legcsekélyebb tisztelet hiányát látom okként.

De az ítélkezést meghagyom Istenre. Csak kérni tudom, legyen könyörületes a végórán majd azokhoz, akiknek a lelkét terheli ez a mérhetetlen szenvedés.

Most pár nappal a tragédia után még mindig kaotikus állapotok uralkodnak. Érkeznek a segélyszállítmányok mindenfelől. Amiket idáig eljuttattak, azt állig felfegyverzett rendőrök kísérik és őrzik. Sokszor annak nem jut belőle, aki igazán rászorul, hiszen ők otthonaikból mentik, amit még lehet, vagy éppen kórházi ápolásra szorulnak, vagy kórházban levő szeretteiket látogatják. Így sok haszonleső ,,őrszem" figyeli mikor, hova, mi érkezik és gátlástalanul akár többször is, többen sorba állnak egy családból. Talán ezen javít, hogy sokfelől érkeznek segítő emberek, így már a képzett szociális munkásoknak van lehetőségük személyesen szállítani az arra rászorulóknak az életük folytatásához, fenntartásához nélkülözhetetlen dolgokat.

Nehezíti az életet, hogy sokfelé nincs vezetékes gáz, illetve csőtörések miatt a vízellátás is akadozik. Emberfeletti munka folyik mindezek elhárítására.

Beszéltem olyan férfival, aki már 3 napja ugyanabban a ruhába takarítja a házát, hogy legalább egy szoba lakható legyen, mert az idős édesanyja belehal a fájdalomba, ha nem viszi haza, mint mondja: Ő már nem akar idegenben meghalni...

Mindenfelé állattetemek voltak, ezeket nagyon gyorsan eltakarították. Azóta is folyamatosan fogják be az elkóborolt állatokat, jó részük megvakult tele vannak sebekkel, nagy részükön már nem lehet segíteni.

Egyelőre nem látom a végét, nem tudom mi lesz, hogyan tovább. De látom az Isten könyörületességét, a rengeteg segítő szándékú embert és ez erőt ad. Nagyon sok mindenre szükség lesz, hogy az élet újra indulhasson. A kezdeti bénultság után az akarat megvan azokban az emberekben, akik úgy döntöttek továbbra is itt szeretnének élni, és talán a segítség is meglesz hozzá.

Süt a nap! Örülni kellene ennek, most mégsem tudunk, hiszen ez azt jelenti, szállni fog a por, ami mérgező nehézfémekkel van tele.

A kertekből már nem szedhetünk termést, ruhát nem teregethetünk a szabadban. Arcmaszkban kell járnunk az udvaron és az utcán. Féltjük azt, ami még meg van. Aggódunk a gyermekeink és a saját egészségünkért.

Sok mindent leírtam, azt hittem könnyebb lesz, de kimegyek az utcára és a fájdalom újra és újra belém mar.

Segíts meg minket édes Istenem!

(A szerző traumatológiai és sürgősségi szakápoló az ajkai kórházban. 24 éve a bobai evangélikus gyülekezet kántora. Férjhezmenetele óta Devecserben él a családjával.)

evangelikus.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Illés Zoltán volt titkára veze
  2010-10-10 19:47:08, vasárnap
 
  Illés Zoltán volt titkára vezeti az iszaptározót rendben találó felügyeletet


http://index.hu/belfold/2010/10/06/illes_volt_titkara_all_a_tarozot_vizsgalo_felu gylet_elen/

* Index

2010. október 6., szerda 14:21 | aznap frissítve

Már hónapok óta Illés Zoltán államtitkár egykori személyi titkára vezeti azt a környezetvédelmi felügyelőséget, amely két héttel a gátszakadás előtt ellenőrizte az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolóját. Az államtitkár júniusban nevezte ki az eredetileg általános iskolai tanár végzettségű Zay Andreát, aki korábban a Búbos Banka Kör aktivistájaként került kapcsolatba a környezetvédelemmel, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet élére.

Két héttel a gátfal átszakadása előtt, szeptemberben ellenőrizték a MAL vörösiszaptározóját a környezetvédelmi hatóság emberei. Az ellenőrzés tényére a természeti katasztrófa miatt összehívott miniszterelnöki sajtótájékoztatón derült fény, ahol az elhárítási feladatokat koordináló Pintér Sándor elmondta, hogy a Kolontárt és Devecsert elárasztó tározót rendszeresen ellenőrizték, ,,hogy megfelelően-e, a rendőrség dolga kideríteni".

Maga Illés Zoltán pedig többek között arról beszélt arról a katasztrófa után, hogy a tározó esetleg túl volt töltve iszappal, és ez okozhatta a bajt.

Az ajkai tározó a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékességi körébe tartozik [1]. A felügyelőségnél az Index kérdésére is megerősítették, hogy a két hete történt vizsgálatot a hatóság emberi végezték.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget az illetékesek a gátszakadás óta eltelt időben név szerint nem nagyon emlegették.
hirdetés

A székesfehérvári központtal működő felügyelőség vezetése már június óta a jelenlegi környezetvédelmi államtitkár kinevezettjének kezében van. Illés Zoltán egyik első, és szakmai körökben rögtön nagy port felverő intézkedése volt, hogy az öt megyét ellenőrző Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség élére korábbi személyi titkárát, Zay Andreát nevezte ki.

Kinevezését követően a Népszabadság megtalálta Zay hivatalos életrajzá [2]t, amelyben az állt, hogy egykoron részt vett az andornaktályai Búbos Banka Környezetvédő Kör alapításában, táborokat, élővízfigyelő programokat szervezett, előtte az egri főiskolán szerzett biológia-technika, majd kémia-környezetvédelem szakon diplomát, majd politikai szakértői szakképesítést, és jogi végzettséget is. Négy évig az MTV Közalapítvány titkárságvezetője, 2004 és 2005 között pedig Illés Zoltán országgyűlési képviselő személyi titkára volt, aztán a Regnum Katolikus Általános Iskola megbízott igazgatói posztjára, majd 2007-ben a Práter Általános Iskola igazgatói székébe jutott. A szakmai életút [3] a cikk megjelenése után egy nappal eltűnt a városatya.hu-ról.

Illés a Heti Válasznak adott interjújában [4] augusztusban azzal indokolta, hogy a hasonló húzásokért sokat támadott szocialistákhoz hasonlóan, nem szakembert, hanem politikai kinevezettet helyezett a hatóság élére, hogy a tíz hatóság közül ,,a legzűrösebb, legnehezebben kezelhető helyre küldtem az említett munkatársamat. Akiben teljes mértékben megbízom, aki húsz éve környezetvédelemmel foglalkozik, ezenkívül

jogász, van vezetési tapasztalata a Magyar Televíziónál és a közoktatásban is. Mind szakmaiságban, mind a szakterületek ismeretében, mind végzettség tekintetében megállja a helyét, és meg tudja oldani ezt a bonyolult feladatot."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A korrupció mocsarában" címmel
  2010-10-10 16:53:24, vasárnap
 
  "A korrupció mocsarában" címmel jelent meg cikk egy svájci lapban

Megjelent: 2010.10.10. 16:02
Frissítve: 2010.10.10. 16:35


A korrupció mocsarában címmel jelent meg cikk vasárnap a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap internetes oldalán a vörösiszap-szennyezésről.
© MTI

A hétfői tragédia részleteinek felelevenítése után a lap felidézi: a veszprémi hatóságok a gátszakadás előtt két héttel ellenőrizték a MAL Zrt. alumíniumüzemének iszaptározóját, és mindent rendben találtak. Egyelőre nem világos, hogy szakmai tévedés történt, vagy korrupció áll-e a háttérben - veti fel a lap varsói keltezésű írásában.

Míg az Európai Unió budapesti képviseletén tartózkodnak ez utóbbi lehetőségének kommentálásától, a magyar környezetvédő szervezetek nyíltan fogalmaznak. "Az uniós irányelveket precízen lefordítják Magyarországon, de ezek gyakorlati alkalmazása még nagyon gyenge szintű" - jelentette ki Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport képviselője. Szerinte mindenekelőtt a korrupció hátráltatja az EU-szerte szabványként elfogadott környezetvédelmi törvények alkalmazását.

Lenkei kiemelte azt is, hogy "Magyarországon - 45 évnyi kommunista uralom után - rendkívül fejletlen az emberek környezettudatossága, az erre való nevelés ma még komoly problémát jelent".

A Neue Zürcher Zeitung idézi az euractiv.hu hírportál főszerkesztőjét, Kalmár Szilviát is, aki viszont úgy vélte: a magyar hatóságok rendszerint betartják az uniós irányelveket. Szinte az összes új tagállamnak hátraléka van a környezetvédelmi szabályok átültetése terén, sőt a helyzet ezen a téren Dél-Európában sem a legjobb - mondta Kalmár.

A svájci lap írása végén kitér arra, hogy a politikailag két részre osztott országban heves vita folyik arról, hogy ki a felelős a történtekért. Budapest a történtek után nyilvánvalóan fel akarja mérni, hogyan lehetne szigorítani az alumíniumgyártás környezetvédelmi előírásain. Az EU csak minimumkövetelményeket ír elő, az egyes tagállamok saját maguk bevezethetnek ezeknél szigorúbb szabályozást - mutat rá az újság.

Forrás: MTI

http://www.hir24.hu/belfold/150976/a-korrupcio-mocsaraban-cimmel-jelent-meg-cikk- egy-svajci-lapban.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"A megyéből is el fog költözni
  2010-10-10 16:50:27, vasárnap
 
  "A megyéből is el fog költözni" - riport Devecserből

A kapukra filctollal felírt mobilszámok jelzik Devecserben, hogy a lakók jelentős része elhagyta a várost, vannak, akik a megyébe sem akarnak visszatérni a vörösiszap-katasztrófa után. A takarítás egyre szervezettebben folyik, bár van aki a segélyek körüli igazságtalanságokra panaszkodik. Egy idős férfi szerint azonban ebből a helyzetből senki nem fog jól kijönni, a lelki sebek megmaradnak.

Értékeiket mentő devecseriek


"Baszki, ennek már nem mindegy?" - kiabálta egy autómentő Devecser egyik utcáján, aki ezt követően beverte egy iszappal borított autó ablakát, mert a kocsi slusszkulcsa bent ragadt az autóban. A kocsit ezután felrakták egy román rendszámú trélerre, és a vasútállomásra szállították, a többi használhatatlanná vált autóhoz hasonlóan. A ház kapujára, amely előtt az autó állt, filctollal írtak ki egy mobilszámot. Devecserben számos házon lehet hasonlót látni, hogy el lehessen érni a házból elköltözött lakókat.

A szemközti ház előtt álló idős férfi azt mondta: a fia égési sérülések miatt egy budapesti kórházban van, ezért van kiírva a telefonszám az ő házukra is. Az idős férfi fiának olyan mértékben sérült a lába térd alatt, hogy a combján lévő bőr sem lesz elég a pótlásra, a felesége bőrét is használni kell a bőrátültetéshez. Van remény arra, hogy felépüljön, de fia azt mondta neki: annyira megviselte a dolog, hogy még a megyéből is el fog költözni.

Ő azért van még a városban, hogy beengedje a kárelhárításon dolgozókat. Azt mondta: a hétfői katasztrófa óta vasárnap reggel érkezett először segítség, de csak a kert elején álló iszapot hordták el, az udvar nagy részét továbbra is 90 centiméter magas iszap borítja. "Dolgoznak, én nem azt mondom, nincs ezzel probléma" - mondta a férfi, aki szerint nagyobb baj, hogy konténerhiány van, nincs hová tenni az iszapot és a használhatatlan tárgyakat.



Nem szólt senki az áradatról

A hétfői katasztrófáról az idős férfi azt mondta: az volt a gond, nem szólt nekik senki, pedig 40 perc volt, amíg leért Devecserig az iszapáradat. "Ebből jól nem jön ki senki, a lelki sérülések nem fognak begyógyulni" - mondta az idős férfi, aki szerint nincs összefogás a városban, az emberek inkább egymással vitatkoznak. A péntek esti lakossági fórumon is nagyon indulatosak voltak az emberek, össze is verekedtek, ő emiatt inkább el is jött.

Egy másik férfi, aki éppen egy konténerbe dobálta az iszappal elöntött, használhatatlanná vált tárgyait azt mondta az [origo]-nak: elégedett azzal a segítséggel, amit a munkához kapott a kárelhárítóktól. Számára az a legfontosabb, hogy a kárát megtérítsék a felelősök, de erre szerinte kevés az esély. Ennek ellenére ő nem akar elköltözni Devecserből.


A kép szombaton este készült Devecserben - kattintson a galériákért

A férfi házában 120 centiméter magasan állt az iszap, és arra panaszkodott, hogy minden károsult ugyanúgy százezer forint gyorssegélyt kapott, akár teljesen elöntötte a házát az iszap, akár csak a ház falát érte a szennyeződés. Azt is kifogásolta, hogy szerinte sokan visszaélnek a helyzettel, és a saját szükségletüknél nagyobb mértékben visznek el a károsultaknak felajánlott ruhákból és ételből.

Kezd megszáradni az iszap

"Azt mondták, addig kell csinálni, amíg rend nem lesz. Ennek soha nem lesz vége" - mondta az [origo] tudósítójának egy teherautó sofőrje, aki az iszappal borított, kiselejtezett tárgyakat egy Ajka melletti tározóba viszi, ahol leföldelik azokat. Kemény a munka - mondta -, de nincs más választása, ezt kell csinálnia.

A devecseri utcákat néhol slaggal locsolják, hogy könnyebb legyen takarítani az iszapot, de így is sok helyen látszik, főleg a kertekben, hogy bár még nedves, de már kezd cserepesedni az iszap. A kárfelszámolási munkák főleg nagy csoportokban, szervezetten zajlanak, szinte nem is lehet látni kisebb csoportban dolgozókat. Vannak utcák, amelyek teljesen kihaltak, másokban három 10-15 fős csoport is dolgozik egyszerre.

http://www.origo.hu/itthon/20101010-helyzetjelentes-debecserbol-a-vorosiszapkatas ztrofa-utani-hatodik-napon.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akár 30-50 százalékos távhőár-
  2010-10-10 16:45:51, vasárnap
 
  Akár 30-50 százalékos távhőár-növekedés is jöhet

2010. 10. 10. vasárnap. - 15:38

További két évvel, azaz 2012 végéig szeretné meghosszabbíttatni az árammal kapcsoltan hőt termelő társaságok támogatási rendszerét (KÁT) a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET).

Ezzel kapcsolatos kérelmét és indoklását a napokban eljuttatta a szaktárcának. Egy szakmai egyeztetésen már túl vannak, egy-két héten belül sor kerül a következőre is - közölte Bercsi Gábor, a társaság elnöke.

A KÁT rendszer a ma hatályos szabályozás szerint ez év végén megszűnik, bár egyes hő- és áramtermelő társaságok esetében az energiahivatal későbbre tolta ki azt a dátumot, amikortól az általuk eladott villamos energia árát már nem egészíti ki támogatás, illetve a Mavirnak nem kötelező átvennie a kapcsolt termelők áramát. Ma az országban mintegy 2000 megawattnyi kapcsolt áramtermelő kapacitás működik, amelynek hőjével 60 távfűtőmű 580 ezer lakást lát el hővel. E kapacitásokból 1000-1200 megawattnyi élvezi a KÁT előnyeit, a kör 2011. január 1-jétől 325 megawattal, április 1-jétől pedig további 100 megawattal szűkül.

A fennmaradni kívánó távhőtermelők az árampiacon elveszített bevételt, egyéb eszközük nem lévén, az általuk eladott hő árán keresztül próbálják majd visszaszerezni. ,,Utóbbi megoldás településenként eltérő mértékű, de legalább 30, esetenként pedig 50 százalékos távhőár-növekedést hozhat" - mutatott rá Bercsi Gábor.

Ezzel végleg bebizonyosodott, hogy a politika levegőnek nézi a kisembereket. A szavazó urnáig számít a dolgos magyar, aztán jöhet bármi...

A jelszó: Fizess, kis ember, ha nem akarsz megfagyni!

(vg.hu nyomán Szent Korona Rádió)


http://kitartas.mozgalom.org/friss-hirek/akar-30-50-szazalekos-tavhoar-novekedes- johet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mérgező a levegő a vörösiszapt
  2010-10-10 15:43:28, vasárnap
 
 
Mérgező a levegő a vörösiszaptól

A vörösiszappal borított területeken csak álarcban és védőszemüvegben szabad tartózkodni, mert a légszennyezettség meghaladja az egészségügyi határértéket.
FN.hu, MTI
2010. október 10. 15:26

Az Indexveszprém értesülései szerint az elvégzett legújabb légszennyezettségi mérések alapján a levegő portelítettségi mértéke helyenként meghaladja az egészségügyi határértéket a vörösziszap-katasztrófa által sújtott területeken. Az ÁNTSZ felhívta a mentesítésben résztvevők, illetve a lakosság figyelmét, hogy porálarc és a védőszemüveg viselése szükséges.

http://www.fn.hu/belfold/20101010/mergezo_levego_vorosiszaptol/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így visznek ki a multik 900 mi
  2010-10-10 15:13:31, vasárnap
 
  Így visznek ki a multik 900 milliárdot adómentesen

Az adózatlan jövedelmek kipumpálására számos bevált technika létezik.
hubatka, Sat, 2010/07/17 - 14:34


Az adózatlan jövedelmek kipumpálására számos bevált technika létezik, ezek közül is kiemelkedik az, amelyikkel a külföldi tulajdonú kereskedelmi láncok anyacégei jutnak hazánkban extranyereséghez.

Szakértők szerint évente akár a 900 milliárd forintot is meghaladhatja az az összeg, amit a nem bankok tulajdonában lévő külföldi vállalkozások adómentesen kivisznek az országból. A számukra nyújtott adókedvezmény emellett 60 százalékkal magasabb, mint a másik három visegrádi országban, ráadásul sokszor még beruházási támogatást is kapnak a magyar államtól ezek a vállalkozások - számol be a Magyar Nemzet.

Róna Péter közgazdász szerint a módszer alapja az, hogy a Magyarországon felépített bevásárlóközpont tulajdonosa egy adóparadicsomban bejegyzett, általában offshore vállalkozás. E cégnek kiemelkedően magas bérleti díjat fizet az épületet használó hazai leánycég. A bérleti díjon felül számos címen szed még sápot az anyavállalat, különféle díjakat számol fel a magyarországi működés fejében. Ezek mindegyike olyan költségelemnek számít, amelyekkel a hazai leánycég az adóalapját csökkenti, vagyis az így elszámolt összeg adófizetés nélkül hagyja el az országot az offshore cégen keresztül. A külföldieket illető elképesztő hazai előnyök tartós hátrányba szorítják a hazai kis- és közepes vállalkozásokat.

Szakértők szerint amíg ez nem változik, addig hiú ábránd a kilábalás - olvasható a szombati Magyar Nemzetben, melyből további részleteket is megtudhat.

(Magyar Nemzet)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lovas István: Vörös szálak
  2010-10-10 14:21:14, vasárnap
 
  Lovas István: Vörös szálak

A magyar lapokra hivatkozik a vezető holland gazdasági lap, a Het Financieele Dagblad szerdai cikke a magyarországi környezeti katasztrófáról szóló beszámolójában, amikor azt írja, a tárolást végző vállalkozás tulajdonosa ,,Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök egyik legközelebbi munkatársa" volt.
Újra az eredeti bűnök egyik legnagyobbika kerül mérlegre: a privatizálás. Mennyit tudna erről mesélni például Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki az 1990-es fordulat után több privatizációs kutatóintézetet vezetett, csak éppen elfelejtett a nyilvánossághoz fordulni, hogy e területeken nemcsak valami, de minden bűzlik. Nem Dániában, hanem a későbbi ,,pannon puma" vadászterületén.
Gazdag László közgazdásznak, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági Karának docensének az a véleménye, hogy a mostani, példátlan katasztrófának felelőse - a közvetlen felelősökön kívül - az elmúlt három évtized valamennyi kormánya. Az import (guineai) bauxitra alapozott hazai timföldgyártás ugyanis túl azon, hogy rendkívül energiaigényes, egyben a hazai veszélyeshulladék-kibocsátás felét adja. Évente 3 millió tonna vörösiszap képződik, halmozódik immár évtizedek óta, s egységnyi GDP-re vetítve a magyar veszélyeshulladék-kibocsátás a nyolcvanszorosa Svájcénak, pedig ott van a bázeli vegyipar.
Véleményét alátámasztja az egyik francia gazdasági lap, a Les Echos csütörtöki beszámolója, amely kiemelte, hogy a katasztrófát okozó MAL Zrt. egy meglehetősen elöregedett, régi típusú vállalat, amit az is mutat, hogy nem csatlakozott az Európai Alumíniumgyártók Szövetségéhez.
Gazdag kiemeli gazdaságpolitikánk alapvető hibáját, a valódi reformok elmaradását is: nálunk nem igazi közgazdák, hanem ,,sztárolt szamarak" diktálták a közgazdasági közízlést, értelmetlen, káros megszorító csomagokat kényszerítve az emberekre.
Orbán Viktor a katasztrófában jól jár el a hazai színtéren. Kellő eréllyel lép fel, hangsúlyozva a felelősök megkeresését, szorgalmazva megbüntetésüket, sürgetve a károsultak megsegítését és a károk lehető kordában tartását. Ezzel szemben nem járt el jól azzal, hogy ,,delegálja" az Európai Uniótól várható segítség ügyét. Nem a környezetvédelmi államtitkárnak kellett volna egy európai parlamenti képviselőnél tapogatózni, hogy miben tud segíteni az unió, hanem az iszonyú csapás mértékéhez megfelelő drámai fellépéssel kellett volna sürgetni Brüsszelt, azonnal segítsen. Úgy, hogy a labda az unió térfelén pattogjon, és hogy a polgárok lássák, ő e téren is mindent megtett.
De a vörösiszap-katasztrófából azt a tanulságot is le kell vonni, hogy a vörös szálakat most már egyszer és mindenkorra fel kell térképezni. Úgy, hogy azokat egy internetes kattintással a jövőben még egy iskolás is szemléletesen láthassa. A felelősöket meg kell végre nevezni, ha őket már az elévülés miatt sem lehetne az ,,ártalmatlan" lúgos árban tartani.

Lovas István - MN Képeslap
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 546 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4535
  • e Hét: 10267
  • e Hónap: 21378
  • e Év: 174874
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.