Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kik küldték ránk a Vörös Iszapot?
  2010-10-11 22:44:15, hétfő
 
 




Kik küldték ránk a Vörös Iszapot? /frissítve/

Orbán Viktort idézve: a természeti okok kizárhatók. A vörös iszap az emberi felelőtlenség miatt tört az emberek életére, teremtve ezzel magyar Csernobilt. A rombolás akkor, hogy az újjáépítés teljességgel lehetetlen az elpusztított területen.

És mint lenni szokott, elindul a felelősség áthárítás, elhárítás, tulajdonosi sumákolás. Azok sumákolnak, akiknek egyenként több a jövedelmük, vagyonuk, mint az elárasztott falvak teljes anyagi értéke...

Kik ők, aki azt merik mondani a halottakat, eltünteket és a sebesültek százait semmibe véve, hogy a vörös iszap nem veszélyes? Kik ők?

Ám a válasz előtt nézzük meg, hogy mit mond Orbán Viktor, hallgassuk meg együttérzéstől megrendült szavait:

"Ha ez éjjel történik, itt mindenki meghal"

"Itt helyreállításnak, a hídon túl, nem látom az értelmét" - mondta csütörtöki sajtónyilatkozatában a kormányfő Kolontáron, miután a helyszínen tájékozódott a katasztrófahelyzetről.
"Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak" - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve: "itt nem lehet élni".

"Ha ez éjjel történik, itt mindenki meghal. Ez olyan felelőtlenség, amire nem lehet szavakat találni" - hangsúlyozta.

A miniszterelnök szerint az nem lehetséges, hogy a tározó fala ilyen hirtelen "meginduljon", valószínűbb, hogy hosszabb folyamat következményéről van szó, amit észlelni kellett volna.

Most pedig vegyük segítségül az index.hu nyomozásainak eredményeit (részletek):

Szociprivatizátorként és konzervatív tőkésként is emlegették már Tolnay Lajost, aki az iszapkatasztrófát okozó tározó üzemeltetőjének, a Magyar Alumínium Zrt.-nek az egyik legnagyobb tulajdonosa. A szocialista ipar egyik sikersztorijának számító ágazatban a kilencvenes évek második felében, részben a spontán privatizációval leírható folyamat eredményeképpen jelentek meg a mára leggazdagabb magyarok között szereplő, egykori ipari szakember tulajdonosok.

(...)

A rendszerváltás előtt, 1963-tól a teljes bauxitos-alumíniumipari ágazatot - a kitermeléstől a feldolgozásig - összefogó vertikális mamutcég a tizenhét tagvállalattal működő Magyar Alumíniumipari Tröszt volt.

A MAT a rendszerváltás után - valójában már a nyolcvanas években - leszálló pályára került. A sorsáról valamikor 1994-1995-ben, tehát a Horn-kormány első éveiben megszületett politikai döntés azonban úgy szólt, hogy a céget nem privatizálni kell, hanem a költségvetést kímélő eszközökkel stabilizálni - idézte fel az Index kérdésére Mihályi Péter, a Pannon Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, "A magyar privatizáció enciklopédiája" című könyv szerzője, aki 1992-1995 között az ÁVÜ-nél dolgozott szakértőként. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a menedzsmentre bízták: adjanak el kisebb egységeket a vállalatból, a bevételeket pedig a cég felélte.

Az állami cég menedzsmentje által erősen támogatott megoldás eredményeképpen juthattak az iparági, illetve ahhoz közeli szereplők a tizenhat tagvállalatból álló tröszt egyes részegységeihez. Az egyik legnagyobb falatot, a székesfehérvári könnyűfémmű gyárat (Köfém) azonban az amerikai Alcoa vette meg, amelyben már 1993-ben többségi részesedést szerzett a gyárban (bár a teljes tulajdonrész csak 1996-ban került a birtokába).

Ugyanebben az évben jött létre, még székesfehérvári székhellyel a Magyar Alumínium Részvénytársaság (Mal), ami mára az egyik legnagyobb hazai nehézipari vállalkozássá nőtte ki magát. Első vezérigazgatója Petrusz Béla, elnöke Tolnay Lajos, egyik alelnöke Bakonyi Árpád volt.

A 2000-ben átalakult, ma Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-nek hívott társaságnak ma is ők hárman a meghatározó vezetői és tulajdonosai (bár Bakonyi Árpád közvetlenül már nem vesz részt a cég irányításában, a napi ügyeket fia Bakonyi Zoltán viszi, a vezérigazgató viszont Martin Rümmelein). "A privatizációs folyamat során fokozatosan a társaság tulajdonába kerültek az alumíniumiparhoz szorosan kapcsolódó vállalkozások (bakonyi bauxitbánya, ajkai timföldgyár, inotai alumíniumkohó)" - írja a Mal a honlapján. A cégbe 2000-ben olvadt be az Inotai Alumínium Kft. és az Ajkai Timföld Kft., majd 2006-ban a MAL-MWK Alumíniumkohászati és Kereskedelmi Kft.

A Napi Gazdaság összeállítása szerint a tulajdonosok közül Tolnay 23 milliárd forintos vagyonával a 21. leggazdagabb magyar a Malban 40 százalékos tulajdonrésze van, társai, illetve azok családtagjai kezében 30-30 százalék. A Napi Gazdaság által a leggazdagabb magyarokról összeállított listán Bakonyi és Petrusz idén a százfős mezőnyben a 28. helyen osztozkodtak, mindketten 16,5 milliárd forintos vagyonra tettek szert az alumíniumból.

Tolnay az 1970-es évektől kohómérnökként a diósgyőri acélműveknél dolgozott, a rendszerváltáskor már az állami vállalat első embere volt. 1994-ben számottevő tőke nélkül alapította meg első vállalkozását, egy tanácsadó céget, amely másfél év után meg is szűnt. Közben hitelből megvásárolta az orosházi öblösüveggyárat, amit átszervezett, hatékonyabbá tett, majd eladott.

Ebből a pénzből szállt be aztán az alumíniumipari privatizációba: Bakonyival és Petrusszal 1995 és 1999 között vásárolták fel a Magyar Alumíniumipari Tröszt gerincét adó vállalatokat a tröszt, illetve az annak átalakításával létrejött Hungalu Magyar Alumíniumipari Rt. privatizációja során. Így került birtokukba a már említett inotai alumíniumkohó, az ajkai timföldgyár, valamint a bakonyi bauxitbánya.

Bakonyi Árpád veszprémi egyetemi évei után az Ipari Minisztérium osztályvezető-helyettese volt, majd a Hungalu Rt. elnöke lett; Kapolyi László irányítása alatt részt vett többek közt a dorogi égető tervezésében és kivitelezésében is. Bakonyi a Mal Zrt.-ben 30 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, de a vezetésében már nem vesz részt, Magyarország egykor legnagyobb vegyipari vállalatát, a balatonfűzfői Nitrokémiát viszont ő vitte egészen 2010 októberig.

Bakonyit Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter egyik legelső lépéseként Környezetünkért díjjal tüntette ki. A döntést akkor jobboldalon élesen kritizálták, mondván Bakonyi tevékenysége alatt csaknem tizenhatszorosára duzzadtak a balatonfűzfői ipartelep kármentesítésének költségei.
(...)

Tolnay Lajos az üzlettársával ellentétben nem kapott kitüntetést, de beskatulyázták enélkül is. A Figyelő egyik korábbi írása szerint a Mal tulajdonosát jobboldalon ,,szociprivatizátornak", a baloldalon ,,konzervatív tőkésnek" tartják. Érvet mindkét oldalon lehet találni: a Bakonyi Bauxitbánya Kft.-ben 1996-1997-ben a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó mosonmagyaróvári Motim is tulajdonos volt (a Malnak, illetve Tolnaynak a Bauxit Bányavagyonkezelő Kft.-ben és az Első Magyar Timföldipari Kft.-ben is volt Gyurcsánnyal közös érdekeltsége).

A vállalkozó ugyanakkor vélhetően a jobboldallal sem volt ellenséges viszonyban. Erre utal, hogy 1998 és 2001 között - részben a mostani Orbán-kormányban NFÜ-elnökké kinevezett Petykó Zoltán vezérigazgatósága idején - igazgatósági tag lehetett az állami tulajdonú Hungexpóban, előtte pedig az Antall-kormány államtitkárnak kérte fel.

A harmadik tulajdonos Petrusz Béla, aki mérnökként 1966-ban a Székesfehérvári Könnyűfémműben kezdte pályáját, majd fejlesztési vezetőként dolgozott az inotai kohóban, amelyet 1991-től 1996-ig ügyvezető igazgatóként irányított. 1998-ig ő volt a Magyar Alumínium Kft. első számű vezetője.

A bauxit alapanyagát a cég részben hazai és boszniai tulajdonú bauxitbányákból, részben montenegrói és boszniai társaságoktól szerzik be. A feltárt és gazdaságosan kitermelhető hazai, boszniai és montenegrói bauxitvagyon korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, ezért a társaság már a montenegrói Niksic térsége iránt érdeklődik. Ott jelenleg 350 ezer tonna biztos bauxitkészlet található, de a szakemberek további 2-4 millió tonna meglétét valószínűsítik. A társaság egyébként is terjeszkedik a régióban: 2001-ben megvásárolta a zeolitokat és timföld őrleményeket gyártó szlovén SILKEM d.o.o. többségi tulajdonrészét, majd 2004-ben a boszniai privatizáció során többségi tulajdont szerzett a Rudnici Boksita Jajce bauxitbánya társaságban - olvasható a Napi Gazdaság Top100 kiadványának a cégről és tulajdonosairól szóló cikkeiben.
(...)

A kibányászott bauxit alumíniummá való feldolgozásának egyik fázisa a timföldgyártás. Hazánkban három timföldgyár volt (a legnagyobb kapacitású Ajka mellett Almásfüzítőn és Mosonmagyaróváron, ez utóbbi volt a legkisebb). Bár a timföldgyártás mára jelentősen, nagyjából évi háromszázezer tonnára csökkent - az almásfüzítői gyárat el is bontották -, a zagytározók mindenhol megmaradtak.
(...)







Friss: kiürítették szombatra Kolontárt, mert a vizsgálatok szerint a gátszakadást újabb gátszakadás követi. A repedések a zagytározón előrevetítik egy újabb iszapár kitörését. Minden ktasztrófavédelmi erőt a helyszínre koncentráltak.


MTI - Orbán Viktor jpg





Kik küldték ránk a Vörös Iszapot?

Link





 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Az élet
  2010-10-11 21:40:55, hétfő
 
 







AZ ÉLET


Az ember egy napon rádöbben arra, hogy az életben igazán semmi sem fontos.
Sem pénz, sem hatalom, sem előrejutás, csak az, hogy valaki szeresse öt igazán.
(Goethe)


Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól rossz, hogy meg is történik.







A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon.
/DoktorStrix/







"A világ nem egyéb, mint megcsaltak és csalók közössége."
/DoktorStrix/

"Az élethez három dolog szükséges: a Nap, a Hold, és Te. A Nap a szép napokra, a Hold a szép estékre, Te pedig mindörökre!"
/Lélekszirmok/










 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
A Barátságról
  2010-10-11 20:07:53, hétfő
 
 




A BARÁTSÁGRÓL


A Barát

Barátom! Te sohasem vársz el tőlem túl sokat. Boldog vagy ha sikert érek el, de kudarcaim sem változtatnak meg. Megadsz nekem minden segítséget ami csak tőled telik, de még ennél is fontosabb, hogy itt vagy nekem!

A mi barátságunk legyen az álom egy felébresztett perce, mely végigkíséri hosszú álmunk s melynek élet a neve.

A barátság olyan mint a gyertyák: Van, ami gyorsan kialszik egyetlen kis széllökéstől. van olyan, ami egy darabig ég de aztán a lángja elillan. És van, ami örökké tart és megvilágít mindent!

Néha az életben te találsz egy különleges barátot. Valaki, aki megváltoztatja az életedet azáltal hogy csak része annak. Valaki, aki megnevettet addig, amíg nem tudod abbahagyni. Valaki, aki meggyőz téged, hogy valóban van egy bezárt ajtó, ami csak arra vár hogy kinyisd! Ez az Örök Barátság!

Egy igazi barát látja a könnyeidet és meggyógyítja a szívedet.

A barátot a legnagyobb jó közé soroljuk.

A barát hiányát és magányát pedig a legkeservesebb dolognak tartjuk.

Magányra nem az ellenségei ítélik az embert hanem a barátai.

Magadban csalódni rossz.Barátban borzalom.

Normális voltam egészen addig, amíg nem találkoztam ezekkel az idiótákkal, akiket a barátaimnak hívok.

Soha nem kértem de mindig reméltem, hogy tovább él az emlékem a barátaim lelkében...

Nem az az igazi barát amelyik veled sír és nevet, hanem amelyik letörli a könnyeidet.

Az a barát, aki megérti a múltad, hisz a jövődben és elfogad annak aki vagy!

Elhagynak ha bármi ér, otthagynak bárkiért.Ez a barátság?

A barátom csendes angyal. Újra megtanít repülni ha a szárnyaim már nem is tudják hogyan kell.

A barát ismeri a szívedben lévő dalt és eldúdolja, amikor már kezded elfelejteni.

A barátaid a szíved egy része, ha kitépnék őket holtan esnél össze.

Életünkben leginkább arra van szükségünk, hogy legyen valaki, aki rábír hogy megtegyük amire képesek vagyunk.

Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízhatunk. Akinek kedves arca elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk!

Az életben a legnagyobb kihívás találni valakit, aki ismeri az összes tévedésed és hibád, de mégis a legjobbat látja benned.

Barátnak lenni nem azt jelenti, hogy megállítjuk egymást mikor hibát követnénk el. Barátság az, hogy egymás mellett állunk, miután elkövettük a hibát.

Nem az a barát, akit a legrégebb óta ismersz, hanem az, aki megjelenik és sohasem hagy el.

Szükségben derül ki, hogy ki az igaz barát.

Barátok jönnek-mennek.Ellenségek gyűlnek.







"A barát egy mosoly, mely bátorít ha félsz.
A barát a taps, mely ujjong ha célba érsz.
A barát egy kéz, mely felhúz ha elestél.
A barát az álom, mit éberen kerestél.
A barát egy könnycsepp, mely érted hull ha baj van.
A barát egy gyémántpánvél, óv téged a harcban.
A barát egy nevetés, mely felharsan ha meglát.
A barát egy rózsakert, mely neked nyújtja bokrát.
A barát egy csillag, mit az éj varázsol.
A barát egy dallam, mit meghallasz bárhol.
A barát a láng, mely kitáncol a tűzből.
A barát az emlék, mit szívedben őrzől.
A barát is csak ember, s néha tán hibázik.
De szeret, s ha nincs veled, érzed, hogy hiányzik."







Barátság





Link





 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 57 db bejegyzés
e év: 449 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1571
  • e Hét: 10026
  • e Hónap: 49847
  • e Év: 227722
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.