Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Katasztrófa, ami hepienddel..4
  2010-10-14 23:53:35, csütörtök
 
  Katasztrófa, ami hepienddel..4.

- 31. bányász A 24 éves Pedro Cortez érkezett széles mosollyal a mentőkainban, aki barátjával, a már korábban kimentett Carlos Buguenóval együtt kezdett dolgozni a bányában. Cortez egy éve már elvesztette egyik ujját egy bányászbalesetben.
- 32. bányász 29 éves Ariel Ticona , aki újdonsült apuka. a bánya mélyében lett apa, újszülött kislányát Esperanzának (remény) keresztelték, a szülést videón keresztül nézte. A férfi vigyorogva rágózott, miközben átölelte felesége, majd meglapogatta vállát a chilei elnök.
- 33.egyben utoló bányász a műszakvezető Don Lucho Don Luchónak becézett Urzua feltérképezte a bánya még járható részeit, szigorúan kimérte az ételadagokat, és megszervezte a bányászok életét, amikor 17 napig semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal. Ő maga kérte, hogy utolsóként húzzák fel, miután biztonságba helyezték az összes emberét. A mélyben már csak az a hat bányamentő maradt, akik a többieket segítették beszállni a mentőkabinba, de hamarosan ők is feljönnek. A felszínen már készítik a pezsgőket.
...... ........... ........


Pezsgődurranások fogadták az utolsó bányász, Luis Urzua felszínre érkezését. A mentőakna körül fesztiválhangulat alakult ki, még Pinero elnök is sűrűbben pislogott, ahogy közeledett a bányászok műszakvezetője. Urzua bekapcsolt sisaklámpával beszélt az elnökhöz.
Luis Urzua és Pinero elnök a chilei himnuszt éneklik.



"Küldetés teljesítve Chile" - ez a felirat olvasható azon a kartonlapon, amelyet a hat bányamentő mutat még lent a bánya mélyén a tévékamerának - látható a BBC élő adásában. Ők segítették a bányászok kimentését, most rajtuk a sor, hogy feljöjjenek. Chile szerte az utcákon ünnepelnek az emberek. Zászlótenger, könnyek, dudaszó - jelentette a Guardian tudósítója a bánya közelében fekvő Copiapóból.
"Nagy vagy Manuel" - üzenik rádión az utolsó bányamentőnek, mielőtt beszáll a mentőkabinba. A kamerát lent hagyja, látható, ahogy integet, meghajol, bemászik a kabinba, magára csukja az ajtót, majd a Fénix-2-vel együtt eltűnik az aknában.Felszínre hozták az utolsó bányamentőt is a San José bánya mélyéből. Manuel Gonzales volt az első, aki alászállt a bányászokhoz az ismeretlen mélységbe a mentőakció elején. Kifele jövet égve hagyta a lámpákat odalenn. Ezzel véget ért a mentőakció az Atacama sivatagban.
Véget ért a mentőakció Chilében, ahol felszínre húzták az utolsót is a tíz hete 700 méteres mélységben rekedt bányászok közül. A harminchármak műszakvezetőjét pezsgődurranások köszöntötték, majd a elénekelték a chilei himnuszt. Kevesebb, mint 24 óra alatt felhúzták az összes bányászt, majd két és fél óra múlva a hat segítőt. Az utolsó elfelejetette lekapcsolni a villanyt.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Katasztrófa, ami hepienddel..3
  2010-10-14 22:36:04, csütörtök
 
  Katasztrófa, ami hepienddel..3.

- Megérkezett a tizenkettedik bányász Edison Pena Villarroel. az énekkar-vezető, Pinera chilei, és Morales bolíviai elnök is az akna mellett áll, de a bányász először barátnőjével ölelkezik össze, utána fordul az elnökökhöz, és mindkettőjüket megöleli. Elvis-rajongó aki korábban azt kérte, hogy küldjenek le neki zenét. A 34 éves férfi a bányában énekkart is szervezett a 33 csapdába esett emberből, írja a CNN.
- Apja köszönti a tizenharmadik túlélőt, Carlos Barrios Contreras zokogva integetett miközben elsétált az aknától. A mentőkapszulát szinte azonnal visszaküldték.
A második és a negyedik emelet van fenntartva a bányászoknak a közeli város, Copiapo kórházában, jelenti a CNN.. "Az ilyen események összekapcsolják az embereket" - mondta Evo Morales, bolíviai elnök a helyszínen, és megköszönte a 32 chilei bányásznak, hogy gondját viselték bolíviai társuknak. Morales és Sebastian Pinera chilei elnök éppen közös sajtótájékoztatót tart. "Talán még ma befejeződik a mentőakció" - mondta Sebastian Pinera, chilei elnök. Pinera szerint egyre gyorsul a mentés, az elején még egy órán keresztül tartott egy ember kiemelése, most viszont már csak negyven perc.
- Újabb bányászt húztak ki a mentőkapszulában, ő a tizennegyedik a sorban. Víctor Zamora Buguenonak. egy földrengés elpusztította az előző munkahelyét, ezért érkezett a bányához, de nem kellett volna lent tartózkodnia a balesetkor, mert járművezető volt. Buguenot a chilei elnök azzal vigasztalta, hogy "mostantól jó élete lesz a feleségével".
Víctor Zamora Buguenon


- Egy kemencéhez hasonlította egy korábbi levelében a bányát a tizenötödikként éppen most kimentett Victor Segovia.. Segoviának volt már korábban balesete a Guardian szerint: törmelék temette maga alá, de ezt akkor pár törött csonttal megúszta. Újabb mentőst küldenek le a kapszulával.
- Kint van a 16. bányász Daniel Herrera.. A 27 éves férfit édesanyja fogadta könnyek között. Amikor leeresztették érte a mentőkabint, egy ötödik segítő is alászállt, Patricio Sepulveda, a rendőrség különleges egységének tisztje. Herrera sírva feküdt a hordágyra - derül ki a BBC helyszíni élő adásából.
- Omar Reygadas lesz a 17. bányász, akit kimentenek. Az 56 éves bulldózerest dédunokái is várják a felszínen a BBC szerint. "Chi-chi-chi-le-le-le, los mineros de Chile" - ezzel a rigmussal fogadták a körben állók a 17. bányászt a felszínen. Reygadas kezében egy Bibliát szorongatva térdelt a földre, miután kiszállt a mentőkabinból.
- A 18. bányász Esteban Rojas lesz. A 44 éves karbantartó megígérte, hogy ha a kijut, feleségül veszi barátnőjét, akivel 25 éve élnek együtt. Kereszteket vetett és a földre térdelt, miután kilépett a mentőkabinból. Esteban Rojast barátnője fogadta.
Laurence Golborne chilei bányászati miniszter szerint a mentőakció a tervezettnél gyorsabban halad, ezért még várhatóan az éjszaka folyamán befejeződik. A mélyben tartózkodó 5 bányamentőt hamarosan kiegészíti egy hatodik is a még ott lévő 16 bányász mellett. Őt azért küldik le, hogy egyik társa egy kicsit tudjon pihenni. A Fénix nevű mentőkabin ajtajának hibájáról azt mondta, megoldották a problémát. Golborne azt is közölte, hogy mostanra felhozták a legrosszabb egészségügyi állapotban lévő bányászokat, a mélyben már csak a legerősebbek maradtak.
Egy görög bányatársaság görögországi turistautat ajánlott fel az összes kimentett bányásznak - jelentette a Guardian. Az összes bányászt és egy-egy hozzátartozójukat vendégül látják a görög szigeteken, fedezik odautazásukat is. Az út során odafelé Madridban részt vehetnek egy Real Madrid-meccsen, majd Angliában egy Manchester United-meccset nézhetnek meg.

- 19. bányász A 45 éves Pablo Rojas is kint van a lyukból, Integet, taps fogadja, orvosnak készülő fiát öleli. Pont érkezése előtt telefonált David Cameron brit miniszterelnök a chilei elnöknek, aki azt mondta Cameronnak, alig várja, hogy találkozzanak.
- 20. bányász Felesége fényképezi, amint kiszáll a mentőkabinból Dario Segovia 48 évesvájár.
- 21. bányász a csapodár bányászdoktor Yonni Barrioss Az 50 éves férfi volt a bányászok szükség-orvosa, akinek orvosi ismeretei kimerültek egy injekció beadásában. Kisgyerekként ugyanis megtanulta, hogyan adja be cukorbeteg édesanyjának a gyógyító injekciókat. A férfi aggódhat, mi lesz kiszabadulása után: kiderült, hogy csalta a feleségét, ennek ellenére felesége várja a mentőakna mellett.
- 22. Bányász 43 éves Samuel Avalos aki öt hónapja dolgozott a bányában. A férfi korábban alkohol- és drogproblémákkal küzdött, és úgy tekintett tíz hetes földalatti rabságára, mint egyfajta bűnhődésre korábbi bűneiért. Ő ellenőrizte a levegő minőségét odalent. Hosszú csókkal fogadta élettársa Samuel Avalost,
Már alig több mint félóránként érkeznek a felszínre a bányászok. Eleinte óránként hoztak fel egyet. A Telegraph szerint a kezelők kitapasztalták, hogy sokkal gyorsabban is le tudják küldeni a mélybe mentőkabint. Az összes kimentett bányász fittebb mint korábban, ami a szigorú étrendnek köszönhető. A közeli Copiapóban lévő kórház orvosai ugyanakkor közölték, mindannyijuknak jelentős fogászati beavatkozásokra lesz szüksége. Az egyikük tüdőgyulladásban szenved, ő várhatóan tovább kell, hogy kórházban maradjon, mint a többiek.
- 23. bányász 27 éves Carlos Bugueno. Ő volt az egyik, aki kezelte a mélybe egy vékony furaton leküldött csomagokat, amiket csak galamboknak neveztek a bányában rekedtek, ezért őt is csak galambásznak becézték.
- 24. bányász 54 éves José Henriquez a bányászok papja. Az evangélikus lelkipásztor volt a bányászok papja a mélyben. Henriquez 33 éve dolgozik bányában. Felesége könnyekközött ölelte. Isabel Allende chilei író korábban egyfajta mágikus realizmusnak nevezte a BBC szerint a bányászok megmenekülését.
- 25. bányász Renán Avalos., az elsőként kimentett bányász testvére. A körben állók a szokásos rigmust kiabálják, felesége a férfi karjaiba omlik. A mélyben már csak nyolc bányász van, ha nem számoljuk a hozzájuk a mentés során leküldött segítőket.
- 26. bányász Claudio Acuna , aki bányában ünnepelte 56. születésnapját szeptemberben, felesége focimezt küldött neki. Már úton van kifelé. Tíz perc alatt fent volt. Anyja és felesége üdvözölte.
- 27. bányász az egykori tehetséges focista, Franklin Lobos. , A bányászcsaládból származó férfi - apja és nagyapja is bányász volt - kicsit dekázott is, az első ölelések után, és focilabdával az ölében feküdt a hordágyra. Egyre gördülékenyebb a bányászok kimentése
- 28. bányász Richard Villaroel, aki hamarosan apukáválik.Telefirkált zászlóval integet. Síró kishúga üdvözölt nagy örömmel. A férfi azt kérte a kislánytól, hogy tanuljon jól, amíg lent van, és a kislány jó jegyeket is szerzett.
- 29. bányász Juan Aguilar 49 éves férfi több mint egy éve dolgozott a bányában, amely több ezer kilométerre van otthonától.
- 30. bányász Raul Bustos felesége szerint a "legszerencsésebb szerencsétlen a világon". Bustosnak építőipari vállalkozása volt, amit tönkretett a februári chilei földrengés és szökőár, és a bányában próbálta újrakezdeni életét. Hosszú csókban forrtak össze feleségével, miután kilépett a mentőkabinból.
A BBC azt jelentette, hogy az események súlypontja egyre inkább a közeli Copiapó főterére helyeződik át, ahol hatalmas utcabállal készülnek az utolsó mélyben rekedt bányász kiszabadulására. A Telegraph szerint közben a hozzátartozók szép lassan felszámolják a remény táborát, ahogy azt a táborhelyet nevezték, ahol felverték sátraikat, hogy a mélyben rekedt szeretteik közelében lehessenek.
 
 
1 komment , kategória:  Katasztrófa  
November 1 vers
  2010-10-14 22:29:28, csütörtök
 
  November 1




Száll a füst, parányi tüzek égnek,
Ma tűnik csak a temető szépnek.
E napon, mikor árvák oda lépnek,
Hol szüleiktől búcsúztak el végleg

Mikor anyák szíve egy hatalmasat roppan,
Mert kicsikéjük szíve már soha sem dobban.
Testévek, rokonok, régi cimborák,
Hozzátok is eljött oly sok jó barát.

"Bárcsak itt lennél!" -Hangzik fel ezer szájból
Gyötrő fájdalom tör ki a némaságból.
Sok boldog lélek, mely ki tudja merre jár,
Oda térő embert mindig örömmel vár.

Ők tudják csak a titkot: mit ér a halál,
És hogy a sok elhunyt egyszer hazatalál.
Sóhajok ezrei jutnak el a mennybe,
Repítik imáinkat a fellegekbe.

S ti, kik elmentetek, örökké velünk lesztek,
Mert szívünk zegzugaiban, soha el nem vesztek.
Álmainkba jöttök, mi boldog könnyek közt ébredünk,
Mert Tudjuk, Ti mindig itt vagytok és lesztek is Velünk.

 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Katasztrófa, ami hepienddel..2
  2010-10-14 20:55:11, csütörtök
 
  Katasztrófa, ami hepienddel..2

- Úton van a felszínre a harmadik bányász, kiemelése mintegy negyed órán át tart majd. Az 52 éves villanyszerelő Juan Illanes korábban katona volt, aki a BBC szerint Argentína ellen is harcolt a chilei hadseregben annak idején. A felszínre hozták Juan Illanest, amikor felért, a felesége szaladt felé. A férfi sok ölelést osztott ki a rokonoknak, és a közelben álló politikusoknak is, Pinera is ott van, a Guardian tudósítója szerint úgy tűnik, minden egyes bányászt személyesen akar üdvözölni. Illanes korábban katona volt, a mentőcsapatok megjegyezték őt, mert segített fegyelmet és nyugalmat tartani a bányászok között. Egy fia van, aki mérnöknek tanul. A feleségével csak egy videón keresztül tudták megünnepelni a születésnapját az idén.




- A negyedik bányász, akit felhúznak a mélyből, a bolíviai Mamani Soliz, aki az egyetlen a csoportban, aki nem chilei. Mindössze négy napja dolgozott a bányában, amikor a baleset történt. A bolíviai elnök, Evo Morales korábban megígérte, hogy a helyszínen látogatja meg őt. Egyelőre azonban nem mutatkozik a helyszínen, pedig még azt is megígérte, hogy a kiszabaduló Soliz földet kap Bolíviában. Felszínre érkezett a 23 éves Carlos Mamani Soliz. Keresztet vetett, aztán boldogan integetett a tapsviharban, amíg a felesége a nyakába borult. Morales elnök egyelőre nem jelent meg - Pinera adta át az üdvözletét -, Solist elvitték egy hordágyon.
- Az ötödik A 19 éves Jimmy Sanchez, a 33 nmélyben rekedt bányász legfiatalabbika készülődik a 15 perces útra a felszín felé. Még csak öt hónapja dolgozik bányászként. Amikor a mélyből üzent a családjának, azt mondta, alig várja már, hogy újra ehessen az édesanyja főztjéből.
A 19 éves Jimmy Sanchez kissé megilletődve mosolygott, amikor a felszínre érkezett a kapszulában. Az édesapja, Juan megölelte, mielőtt hordágyon elvitték.
- A hatodik 30 éves Osmán Araya érkezik legközelebb a felszínre. A Guardian riportere szerint ő volt a legérzelgősebb bányászok egyike. Egy, a feleségének küldött üzenetében azt mondta: "Mondjátok meg Angelicának, hogy üdvözlöm. Nagyon szeretlek, kedvesem. mondd meg a mamának, hogy nagyon szeretem. Sosem hagylak el benneteket, ki fogok tartani a végsőkig, amíg újra veletek lehetek." Később azt is üzente, fél, hogy a bezártság összeroppantja. A férfi az idén hagyta ott a szőlőszüretelést - amiből korábban élt - a bányászat kedvéért. A CNN szerint szeret gitározni, és a helyi templomi kórusban is énekel.
Felhozták ahatodik bányászt Mosolyogva érkezett a felszínre a hatodikmegmenekülő bányász, Osman Araya. A felesége idegesen várakozott a "Gracias Senor!" ("Köszönöm, Uram!") feliratú pólót viselő Arayára, amíg megölelhették egymást. "Kösz mindenkinek, mindenkinek, aki nekünk segített" - mondta, amikor a hordágyra fektették, mindkét hüvelykujját felemelve.
Osman Araya találkozik feleségével



A helyi híradások szerint Evo Morales bolíviai elnök, aki elszalasztotta a legjobb szereplési lehetőséget, mert nem ért oda időben a bányához a bolíviai bányász fogadására - helyi idő szerint fél hat körül érkezik a helyszínre. Egy bányász vagyok, kezeljetek úgy. "Azt szeretném, ha úgy kezelnétek, ami vagyok - csak egy bányász. Folytatni fogom a munkát, mert ez az életem" - mondta a sötét szemüveget viselő Mario Sepulveda, akit másodikként hoztak fel a mélyből. "Nagyon sokáig szeretnék élni, hogy minél több időt tölthessek a családommal" - tette hozzá arra utalva, hogy egy második esélyt kapott az élettől. A bányász beszédét a BBC közvetítette.
Egy helikopter érkezik a helyszínre, minden lámpát átmenetileg le kellett kapcsolni
- Hetedik 46 éves férfi, José Ojeda Vidal a bányászcsoport titkáraként dolgozott. Ő írta az első üzenetet, amelyen az állt: "jól vagyunk, mind a 33-an". Az egyetlen cukorbeteg a csoportban a CNN szerint. Felért a felszínre a hetedik bányász is, José Ojada. A CNN szerint a mosolygó Ojada a chilei zászlót lengeti.
- Nyolcaik bányász Cigit kért korábban a "dohányos" becenévre hallgató Claudio Lagos, aki éppen a felszín felé tart a mentőkapszulában. Maga a bányaügyi miniszter válaszolt neki, és nikotintapaszokat ajánlott, de Lagos ragaszkodott a cigihez. Hamar felért a nyolcadik bányász, aki miután megölelte a körülötte állókat, lefeküdt egy hordágyra, és mutató- és középső ujját egyszerre feltartva fejezi ki örömét.
Hajnalodik, a felszínre érkező bányászok ezért valószínűleg napszemüveget fognak viselni, mert kéthónapnyi sötétség után zavarhatja őket a fény, írja a CNN. A Phoenix becenevű mentőkapszulát dicséri a chilei bányászati miniszter, jelenti a Guardian. Szerinte remekül mennek a dolgok, és a mentőkapszula sem forog annyira, hogy a benne utazó bányászok rosszul legyenek tőle. A miniszter ennek ellenére azt szeretné, hogy minden bányász két napot töltsön a kórházban, elővigyázatosságként.
- Kilencedik bányász Felért a felszínre a legöregebb bányász is. Megérkezett a mélyből a csapat legöregebb tagja, a 63 éves Mario Gomez . Így már kilenc bányász van a felszínen. A bányász felesége fényképezőgéppel várta férjét, de miután Gomez kilépett a kapszulából, először megölelte, és csak utána fényképezett. Többé be nem teszem a lábam semmilyen bányába" - mondta a kilencedikként a felszínre hozott bányász, Mario Gomez, aki 12 éves kora óta dolgozik a felszín alatt, írja a CNN.
- A tizedik bányásznak 31 éves Alex Vega Salazar . A gépészmérnök Salazarnak korábban voltak vitái feleségével, ezek miatt aggódott is, de a felesége megnyugtatta, hogy szereti, most pedig azonnal a nyakába borult. Salazarnak problémái voltak a vérnyomásával és a veséjével is a CNN szerint, ezért valószínűleg orvosi segítségre lesz szüksége.
- Kiemelték a tizenegyedik bányászt is Jorge Galleguillost.,. Mindenki tapsol a mentőkapszula körül, körbejár és a családtagjait ölelgeti.

A közeli városban, Copiapóban a polgármester felfüggesztette a tanítást, hogy a gyerekek és a szülők otthon tudják nézni a mentőakciót, írja a Guardian egy hírügynökségre hivatkozva. Chile fővárosa, Santiago pedig az autósok dudálásától hangos. Több mint tíz órája tart a mentőakció, 22 ember van még a bányában, egy pedig éppen úton a felszín felé. A helyszíni jelentések szerint egyre gyorsabban halad a mentés, írja a CNN. Közben visszatért a pihenésből a chilei elnök, Miguel Pinera is.
A sas leszállt, megérkezett a bolíviai elnök is
A helyszínre érkezett a bolíviai elnök, Evo Morales is, jelenti a Guardian. Morales nemrég szállt le repülőjével, megnézte a mentőkapszulát, most pedig a sátorban beszélget az egyik bányásszal. Visszafelé magával fogja vinni a csapat egyetlen külföldi tagját, a bolíviai Carlos Mamanit, akit negyedikként mentettek ki.
Evo Morales bolíviai elnök a helyszinen



Még Iránban is élőben közvetítik a mentést, jelentette a Guardian. A brit miniszterelnök, David Cameron is jókívánságait küldi és "dicsőségesnek" nevezte az akciót.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Katasztrófa, ami hepienddel..
  2010-10-14 20:51:42, csütörtök
 
  Katasztrófa, ami hepienddel végződött
Harminchárom bányász a felszínen

Küszöbön áll a kimentése annak a 33 bányásznak, akik augusztus elején rekedtek egy chilei rézbánya 700 méteres mélységében. A mentőakció hivatalosan helyi idő szerint este nyolckor kezdődik (magyarországi idő szerint szerda hajnali egykor), bár meg nem erősített hírek szerint akár 1-2 órával hamarabb is elindulhat a mentés. A bányászokat egy mentőkabinban fogják kiemelni egyenként.



"Életünknek olyan szakaszát töltöttük itt, amit egyikünk sem tervezett, és reméljük, soha többé nem kell újra átélnünk, de hát ilyen a bányászok élete" - mondta a Guardiannak Luis Urzua, a bányászok művezetője, akire nemzeti hősként tekintenek Chilében. "Mindig azt mondjuk, amikor lemegyünk, hogy tiszteld a bányát, és reménykedj, hogy kijutsz."
Szirénaszó és villogó lámpa fogja jelezni minden egyes bányász felszínre érkezését. A mentőakciót a helyszínen kíséri figyelemmel Sebastian Pinera chilei elnök, de odavárják Evo Morales bolíviai elnököt is (a bányászok között bolíviai is van). A Telegraph szerint az első bányász, akit a felszínre hoznak a 31 éves Florencio Avalos lesz, a második a csoport szóvivője, Mario Sepulveda, a harmadik pedig a bolíviai Carlos Mamani.
A felszínre érkező bányászokat orvosok fogadják és vizsgálják meg egy egészségügyi sátorban, amelyet a bánya bejáratánál alakítottak ki. Ha egészségesnek találják őket, egy másik sátorban találkozhatnak családjukkal, majd helikopterrel egy közeli kórházba viszik őket, ahol két napig megfigyelés alatt lesznek.

A 33 mélyben rekedt bányász



Véget ért a mentőakció Chilében, ahol felszínre húzták az utolsót is a tíz hete 700 méteres mélységben rekedt bányászok közül. A harminchármak műszakvezetőjét pezsgődurranások köszöntötték, majd a elénekelték a chilei himnuszt. Kevesebb, mint 24 óra alatt felhúzták az összes bányászt, majd két és fél óra múlva a hat segítőt. Az utolsó elfelejetette lekapcsolni a villanyt.



Mentés percről - percre
- 00:24 Gyárkéményként füstölnek a bányászok, A mélyben lévő bányászok eközben úgy füstölnek izgalmukban, mint a gyárkémény - jelentette Twitteren a Guardian tudósítója, aki szerint a bányászok kijelentették, addig nem hagyják el a számukra kijelölt kórházat, amíg utolsó társukat is ki nem húzták. Egy utolsó közös fotóra gyűltek össze az akció kezdete előtt a mentőegységek. A BBC szerint a bolíviai bányász csak a negyedik lesz, akit felhoznak előtte egy chilei bányászt, Juan Illanest hozzák ki. A mentőkabint - amit Phoenixnek kereszteltek el - már a chilei elnök is megvizsgálta, a BBC élő adásában látható, hogy a kabint rögzítették a leeresztő kábelhez,és a lyukhoz görgetik.



Laurence Golbourne chilei bányászati miniszter közölte, legalább két óra, mire elkezdődik a mentőakció, addig tesztelik a mentőkabint a mentőaknában. A tudósítások előzőleg arról adtak hírt, hogy az akció helyi idő szerint kedd este nyolckor (Magyarországon szerda hajnali egy) kezdődik. A bányászati miniszter szerint már kiválasztották azt a bányamentőt, aki elsőként száll alá a mélységbe, de nem árulta el ki lesz az. Azt is mondta, hogy azt reméli, még (helyi idő szerint) éjfél előtt fel tudják hozni az első bányászt. Egyre hűvösebb van a mentőakció, remény táborának nevezett helyszínén - jelentette a Telegraph. A hideg várhatóan kellemetlenül érinti majd a bányászokat, akik több mint két hónapja 32 Celsius fokos melegben vannak a mélységben. A BBC helyszíni tudósítása szerint a bányászoknak az utolsó napokban nehéz dolguk volt, a közeledő mentőfúrás zaja miatt is. Azt mondták, olyan volt, mintha 20 nagy helikopter zúgott volna a fejük fölött. Pinera elnök megkérte az összes chilei templomot, hogy kongassák meg a haragokat, ha az első bányász felért a felszínre. A mentőkapszula már a mentőakna felett lóg, a mérnökök körülötte serénykednek. Pletykák szerint másfél órán belül fent lesz az első bányász - írja a Guardian.
Telefonkábelt eresztenek le a mentőaknába, hogy javítsák a kapcsolatot a bányászokkal. Közben a hatóságok kiadtak egy listát a bányászok hozzátartozóinak arról, hogy milyen sorrendben fogják felhozni az embereket. A BBC szerint ez lesz a sorrend: Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena, Carlos Barrios, Victor Zamora, Víctor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona és Luis Urzua. Florenico Avalos apja azt mondta, nagy megtiszteltetés, hogy fia lehet az első, akit felhoznak a mélyből.
- Leeresztik az üres mentőkapszulát az aknába - látható a CNN és a BBC élő adásában. Először 65 méteres mélységbe eresztik, hogy kitapasztalják hogyan viselkedik a járatban. Eközben a közeli Copiapó egyik terén ünnepi hangulatban, zászlókat lengetve figyeli a tömeg a mentés televíziós képeit egy kivetítőn. Gyerünk bányászok, elérkezett megmentésetek éjszakája" - ezt kiabálták a mentésben résztvevők, miután leeresztették a Phoenix 2 mentőkabint az első tesztre a mentőaknába. Kihúzták a mentőkapszulát az aknából. Ezzel vége az első tesztnek. Hamarosan emberrel is ki fogják próbálni. A mentőkabin körübelül egy átlagos lift sebességével fog leereszkedni, illetve felemelkedni.
Beszállni készül az első bányamentő a mentőkabinba, hogy alászálljon a 68 napja mélyben rekedt bányászokhoz.
- Elindult az első ember a mélybe. Taps és kiáltások közepette kezdték leereszteni az első embert a bányászokhoz. Megérkezett a mélyben rekedt bányászokhoz az első bányamentő. A 33 férfi 68 napja nem látott mást egymáson kívül, a félmeztelen bányászok körbe állták, és tapssal köszöntötték a mentőt - látható a CNN élő adásában.
- Útnak indult az első bányász a felszínre Elindult a mentőkabin a felszínre Florencio Avalosszal, az első bányásszal a 33 mélyben rekedt közül. Avalost állapotos felesége várja odafent.
4 óra 55 perc Megérkezett a felszínre az első kimentett bányász. Érkezését sziréna jelezte előre. A közelben állók hatalmas örömujjongásban törtek ki.
Hamarosan mindet kiszabadítják a 33 bányász közül - ígérte rögtönzött beszédben a szélesen mosolygó Sebastian Pinera elnök. "Beteljesült, amiről Chile álmodott" - idézte a BBC.
- Már a második bányász is úton van a felszínre. A 40 éves Mario Sepulveda volt az, aki a bányászokról videókat forgatott a mélyben, a többiek csak műsorvezetőnek becézik, miután sorra meginterjúvolta társait. Már most sok meghívása van különböző beszélgetős műsorokba. Sepulveda felesége karjaiba omlik, majd ajándékokat oszt egy szatyorból a bányamentőknek, és mindenkit megölel, akit csak ér a közelben
Sepulveda boldogan integetett még az orvosi vizsgálat közben is



Súper Mario, ezzel a felirattal jelent meg a chilei Las Ultimas Noticias napilap címlapján a másodikként kimentett Mario Sepulvedának,

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
véget ért a bányászmentés
  2010-10-14 19:58:37, csütörtök
 
  véget ért a bányászmentés

Luis Urzua, az utolsóként kimentett chilei bányász és Sebastian Pinera elnök a himnuszt éneklik a mentés befejezésekor.



Kimentették az összes bányászt a chilei San José bánya mélyéről. A mentőakció hamarabb kezdődött és gyorsabban véget ért, mint tervezték. Alig több mint 22 órára volt szükség a 33 ember felszínre hozásához. "Ezt nevezem hosszú műszaknak" - mondta kimentése után a bányászok műszakvezetője. Soha ilyen sokáig nem volt még foglya egyetlen bányának sem ember, mint az Atacama-sivatag alatt rekedt bányászok: 69 napig voltak a mélyben. Chile ünnepel
A bányászok műszakvezetőjének, az 54 éves Luis Urzuának a kimentésével a felszínre került mind a 33 chilei bányász. A harminchármak, ahogy Chilében emlegetik őket, majdnem tíz hetet töltöttek a föld gyomrában az Atacama-sivatagban fekvő San José bányában augusztus elején történt sziklaomlás után, de még így is sokkal hamarabb a felszínre kerültek, mint eredetileg tervezték. Úgy volt, hogy csak karácsonyra tudják őket felhozni, de nem csak két hónappal hamarabb kihozták őket, de a tervezettnél simábban és gyorsabban zajlott a mentés is: a kétnaposra tervezett akció végül alig több mint 22 óra alatt befejeződött: ennyi idő kellett, hogy a felszínre hozzák mind a 33 bányászt. A helyi idő szerint kedd este indult mentőakcióban előbb óránként, majd egyre gyorsuló ütemben rántották a felszínre az embereket a sivatagi hidegben füstölgő lyukból. A végén már csak fél órára volt szükség egy-egy bányász felhúzására.
A menő egyen-napszemüvegben (ajándékba kapták egy neves gyártótól, hogy a napfény ne bántsa szemüket a hosszú sötétség után) felszínre került bányászok között volt, aki ajándék köveket hozott a mélyből az akciót közvetlen közelről figyelő Sebastian Pinera elnöknek és a mentőknek, és dalra fakasztotta a mentést közelből figyelőket. Volt, aki térdre borulva imádkozott, volt, aki dekázott egy focilabdával, volt, aki könnyezve ölelte szeretteit, és volt, aki lazán rágózva szorított kezet a chilei elnökkel, mielőtt egy hordágyra fektetve el nem vitték orvosi vizsgálatra.
Az utolsóként kiemelt Uruza volt az egyetlen, aki saját lábán, gyalog sétált el a közeli orvosi sátorba. Előtte még bekapcsolt fejlámpával világított Pinera elnök arcába, miközben azt mondta neki: "Ezennel átadom önnek a műszakot, és remélem, soha többé nem kerül sor erre". Urzua a büszkeségéről is beszélt az elnöknek, illetve arról, hogy milyen rossz volt meglátni tíz hete a kiutat elzáró sziklákat. Az elnök azt válaszolta, minden bányász példamutató bátorságot tanúsított. Az emberei által Don Luchónak becézett műszakvezető utána a pszichológussal viccelt: "hetvennapos műszak, ezt nevezem hosszú műszaknak".
Az augusztus ötödikén egyszerű bányászként a mélybe szállt férfiak a tízhetesre nyúlt maratoni műszak után világszerte ismert hírességekként és Chile hőseiként emelkedtek újra a felszínre. Nem csak, hogy a chilei elnök fogott velük egyenként kezet, de hogylétükről Barack Obama amerikai elnökön, David Cameron brit miniszterelnökön és a világ többi magas rangú állami vezetőin kívül emberek milliók érdeklődtek, és figyelték könnyeit és örömét milliók a televíziós és internetes tudósításokon keresztül.
A bányászok kiszabadulása után Pinera elnök beszédet mondott, amelyben arról beszélt, hogy egész Chilének tanulságos volt az eset, és hogy javítani kell a biztonsági helyzeten, majd közölte, új egyezséget fog bejelenteni a chilei dolgozóknak a következő napokban. Beszéde alatt is munkában volt a mentőkabin: a bányászokat segítő bányamentőket is felszínre kellett még hozni. Az utolsó bányamentőt két és fél órával az utolsó bányász után húzták fel. Ő volt az első, aki leereszkedett hozzájuk a mentés kezdetén. Kifele jövet elfelejtette lekapcsolni a lámpát.
A harminchárom férfi 17 napot töltött úgy a mélyben az augusztus ötödikei sziklaomlás után, hogy semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal, mire elérte őket egy kutatófúrás. Egy papírfecnin üzentek, hogy életben vannak. A bányamentők három mentőfúrást indítottak, hogy elérjék a bányászok felszín alatt 625 méteres mélységben fekvő menedékét, végül a második fúrás érte el őket a leggyorsabban. Hatvannyolc napja voltak a mélyben, mire helyi idő szerint kedd éjszaka elindult feléjük az első bányamentő a Fénix-2-nek keresztelt mentőkabinban (a mentés közvetlen előkészületeiről itt olvashatnak bővebben). Az utolsó bányász, Don Lucho 69 nap után került ismét szabad levegőre. Soha eddig ilyen sokáig nem volt foglya egyetlen bányász, egyelten bányának sem a világban.
A mentőakna körül fesztiválhangulat alakult ki, pezsgővel fogadták az utolsó bányászt


 
 
1 komment , kategória:  Katasztrófa  
Katasztrofa helyzet szombati
  2010-10-14 19:43:52, csütörtök
 
  Katasztrofa helyzet szombati fotók
















Orbán Viktor konvoja Kolontárra érkezik



A miniszterelnök helyiekkel egyeztet a kitelepítés közben














 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Szélesednek az iszaptározó ...
  2010-10-14 18:55:42, csütörtök
 
  Szélesednek az iszaptározó gátján lévő repedések.

egsérült iszaptározó látványa az átszakadt gát még ép részéről



A megsérült tározó északi oldala, ahol keletkeztek az újabb repedések



Egy repedés a gáton



Kolontár és Devecser között nehézgépekkel elkezdték egy védőgát kialakítását egy lehetséges újabb gátszakadás esetére






Devecseri látkép



Katonák állnak sorba mosakodásra várva Devecseren



Egy orvos a lúgos kémhatást enyhítő habbal keni egy katona arcát



A Magyar Nemzeti Gárda tagjai




 
 
1 komment , kategória:  Katasztrófa  
Takarítás és kármentesítés ...
  2010-10-14 18:44:12, csütörtök
 
  Takarítás és kármentesítés a vörösiszappal szennyezett területeken.

Egy férfi tönkrement berendezési tárgyait pakolja össze devecseri háza előtt



A helyi lakosok és a honvédség mellett sok önkéntes segít a kármentesítésben



Katonák tisztítják egymás védőfelszerelését Devecserben



A vörösiszap száradása miatt az éritett területen tartózkodóknak kötelező a szájmaszk viselése


A Torna patakon végigvonuló ár kitörte egy devecseri híd korlátját



Somlóvásárhelyen termőfölddel pótolják az iszappal szennyezett területet



A faluban gipsszel semlegesítették a lúgos vörösiszap által borított területeket



A Torna patak partjára kiegészítő gátat emeltek Somlóvásárhely mellett



Az iszap eltakatítása még hetekig eltarthat



 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Képek a gátszakadásról
  2010-10-14 18:36:53, csütörtök
 
  Október 4-én a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójának gátja átszakadt és mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap öntötte el Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet és a környező 40 négyzetkilométernyi területet. A katasztrófában eddig heten vesztették életüket, egy embert eltűntként tartanak nyilván és többeket kórházban ápolnak. Szombaton a tározó gátja tovább gyengült, ezért a hatóságok védőgátat építenek a még nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében.

Folyik a Kolontárt és Devecsert védő terelőgát építése.




















 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 304 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.