|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2010-10-14 11:13:03, csütörtök
|
|
|
Fekete szeder
Népies neve: kékbogyó, seregélyszeder.
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, erdőszélek, árokpartok, ligetek, legelők gyakori, tüskés, évelő cserjéje. Hamvas termésének íze kellemes.
A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény.
Maradványait svájci cölöpépítményekben találták meg, az ott lakók étlapjának rendszeres szereplője volt a szeder.
Már Hippokratész korában, i. e. 400-ban említik jótékony hatását, az 1500-as években állatok fekélyeinek kezelésére alkalmazták, valamint felismerték fogínyvédő hatását.
A szeder fajok nagyon elterjedtek. Megtalálhatók Európán kívül Észak-Afrikában, É-Amerikában, Ázsia Európához közeli területein. Több, mint 100 európai faja létezik.
A szeder nagyon hasonló a málnához. Több méter hosszú indákat hajt. Az Egyesült Államokban nemesítették tüskétlen változatát, azóta többet termelnek belőle a könnyebb szállíthatósága, ellenállósága miatt.
Magyarországon Pest, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.
A szeder gazdag vitamin- (C, B1, B6) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink). Dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
Nem csak küllemében, de tápanyagtartalmában is hasonlít a málnához, de növényi rost- és pektintartalma nagyobb.
A fekete szeder levele galluszsav- ésellágasav típusú csersavakat, flavonoidokat és gyümölcssavakat tartalmaz, gyógynövény alapanyag.
- A leveléből készült tea izzasztó hatású, hasmenés ellen, salaktalanítónak és vizelethajtóként alkalmazzák.
- Főzete gyulladásgátló öblögető, használják szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.
A legjobb frissen fogyasztani, hiszen a friss gyümölcshús rejti a legtöbb vitamint és antioxidánst.
Készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt, szörpöt, befőtt formában is kiváló.
Érdekesség, hogy levelének csersavtartalmát bőrfeldolgozásra használták.
Forrás: népgyógyászat |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2010-10-14 11:08:35, csütörtök
|
|
|
Meggy (Prunus cerasus)
A meggy (Prunus cerasus) a Rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, hazánkban közkedvelt, elterjedt és ősidők óta ismert gyümölcs. Ezt bizonyítja néhány helységnév (Meggyasszó, Somosmeggyes) és családnév (Meggyes, Medgyesi) is.
A gyümölcs latin nevében felismerhető cerasus vagy a görög kerasos szó az ókorban cseresznyét jelentett. Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy mióta termesztették a meggyet és különböztették meg rokonától, a cseresznyétől.
A meggy szavunk valószínűleg az egyetlen, ősi finnugor-eredetű szavunk, a többi gyümölcs szavunk szláv, török eredetű.
Őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed. Magyarországon a XVII. századtól a vadmeggy után terjedt el a spanyolmeggy és a cigánymeggy.
A meggynek számos fajtája létezik hazánkban. A júniusban érő Meteor, Csengődi csokros, aztán érik a Favorit, Korai pipacsmeggy, Érdi jubileum, Érdi bőtermő és a leghíresebb, az idegen megtermékenyítésre szoruló Pándy-meggy.
Angyal Dezső, a század elején ezt írja a Pándy meggy eredetéről:
"Származása bizonytalan, mindazonáltal legelfogadhatóbbnak látszik amaz általánosan elterjedt szájhagyomány, mely szerint eme kiváló hazai meggyfajtát a múlt század derekán egy Pándy nevű huszárkapitány debreceni kertjében magról állította elő." További követelők: Pánd község (Pest m.), valamint Kecskemét, Kiskunhalas, Nagykőrös, Cegléd és Szentes.
Június vége felé érik a spanyolmeggy, a Kántorjánosi fajta, ezt követi júliusban a Debreceni bőtermő és az Újfehértói fürtös.
A meggy jól tűri a szikes talajt is és viszonylag jól bírja a fagyot.
A meggy rengeteg A-, B1-, B2-, és C-vitamint és ásványi anyagot (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink) tartalmaz, valamint található benne foszfor.
A gyümölcslé kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak, valamint színezőanyagokat, katekineket, antociánokat, kumarint.
- A flavonoidok hozzájárulnak az erek rugalmasságához, enyhítik az ízületi megbetegedések okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
- Vértisztító hatású.
- Az ásványi anyagok vértisztító hatással bírnak, erősítik a szívizmot és segítenek a szabályos szívverés helyreállításán.
- Vese-és májműködést, emésztést serkentő.
A meggy levele és az érett gyümölcsről leválasztott szára gyógynövényi drog. Fő hatóanyagai a cseranyagok.
-Gyógytea keverékek alkotórészeként vizelethajtó hatású.
- Levelei hatásosak puffadás ellen és gyulladásgátló hatásúak.
- Uborkaeltevéshez használják, a kapor mellé.
A népgyógyászatban régóta ismert.
Felhasználása sokrétű. Kellemes íze van süteményekben, gyümölcslevesként, gyümölcssalátákban, szörp és bor is készíthető belőle.
Forrás: népgyógyászat |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2010-10-14 11:02:46, csütörtök
|
|
|
Fekete ribizli (Ribes rignum)
A fekete ribizli a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. A nemzetségnév a növény arab nevéből származik.
Hazánkba a Földközi-tenger vidékéről kerültek. A fekete ribizlit a XVI. századan kezdték termeszteni a piros változat utána egy évszázaddal.
Magyarországon liget-és láperdőkben szórványosan fordul elő, főként termesztik.
Üde, nedves termőhelyeket kedveli. Gyógynövény fajtája nincs.
A fekete ribizli vagy más néven fekete ribiszke 1-2 méter magas cserje vagy kisebb fa. Levelei tojásdad alakúak, a levél fonákján sárga illóolajmirigyekkel, virágzata lecsüngő. Áprilisban virágzik, és július-augusztusban érik. Íze fanyar.
- A fekete ribizli fogyasztása kifejezetten ajánlott.
- Az érett termések bővelkednek az antioxidáns hatású színezőanyagokban.
- Sok polifenol, flavonoid, antocián található bennük.
- Érfalvédő tulajdonságait flavonoidtartalmának tulajdonítják.
Vitaminokat tekintve sok karotin, B1-, B2-, E-, és C-vitamint tartalmaz. A fekete ribizli levele szintén nagyon gazdag C-vitaminban. A karotin segíti a bőrvédő melanin képződését. Kalcium- és vastartalma emelheti a hemoglobin-mennyiséget.
Magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban. A gamma-linolsav telítetlen zsírsav. Ennek hiánya a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló képességének csökkenéséhez vezet, tehát a neurodermatitisz (bőrgyulladás) kezelésében nagy jelentőséggel bír, ha a magját is fogyasztjuk.
A XII. században, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát említik régi kolostori források.
A gyümölcs héjában található festékanyag, az antocián gátolja a különféle baktériumok, például az E. coli szaporodását. Gyulladásgátló hatása is ismert. Skandináviában hasmenés ellen alkalmazzák a szárított, majd porrá tört héját.
- Leveléből készített tea vízhajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Ez a levelében található flavonoidoknak, proantocianidineknek, illóolajoknak, cseranyagoknak és a rutinnak köszönhető.
- Csillapítja az ízületi és reumás panaszokat.
- Hólyag, vese és prosztatabetegségekre is javallják.
- Frissen, szétdörzsölve enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.
10 dkg gyümölcs 150 kalóriát, 1,4 gramm fehérjét, 0,4 gramm zsírt tartalmaz.
Egy felnőtt ember napi C-vitamin szükséglete feketer ribizliből 3 dkg (ez piros ribizliből 10 dkg).
A fekete ribizli biológiailag nagyon értékes növény.
A gyümölcsben található cukor 55%-a gyümölcscukor.
- A gyümölcséből készült tea kiváló meghűlésre.
Nem csak friss gyümölcsként érdemes fogyasztani, szörpként, lekvárként, befőttként is kiváló. A kozmetikai ipar gyümölcssav-tartalma miatt ránctalanító krémekben használja.
Figyelem!
Teáját vese- és szívelégtelenség esetén nem szabad fogyasztani.
Forrás: népgyógyászat
|
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2010. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
152 db bejegyzés |
e év: |
840 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3350
- e Hét: 8195
- e Hónap: 39681
- e Év: 244382
|
|
|