Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Orbáncfű és gyógyhatásai
  2010-10-16 20:21:44, szombat
 
 


Orbáncfű

Az orbáncfűfélék (Guttiferae) családjába tartozó évelő növény, amely erdőszélek, füves, cserjés helyek gyakori növénye. A hazánkban is őshonos lyukaslevelű orbáncfű (Hypericum perforatum) a népi gyógyászatból régóta ismert, gyógyhatása miatt számos modern gyógyszerkönyvben szerepel. Hatóanyagai elsősorban a virágokban és a levelekben dúsulnak fel.

A népi gyógyászatban az orbáncfüvet (orbáncfű olajat) reumás fájdalmak enyhítésére és egyes bőrbetegségek kezelésére használják. Köszvény, furunkulózis és egyéb gennyesedések, felületi-külső vérzések esetén használták.


- Eredményesen alkalmazható depresszió következtében fellépő szervi panaszoknál: gyakori fejfájás, szívritmuszavarok, nehéz légzés, kimerültség okozta depressziós állapotokban: súlyos betegség, műtét utáni lábadozás idején.

- A menstruációt megelőző, illetve a klimaxhoz kapcsoló depresszió esetén - amely főleg idegességben, szorongásban és félelemérzetben jelentkezik - szintén hatásos.

- Az orbáncfű kezelés kedvezően befolyásolja a hangulatváltozásokat, levertségérzetet és növeli a koncentrálóképességet is.

- Az orbáncfű teáját sokan használják idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen, de alkalmazzák bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is.

- Jótékony hatással van az emberi szervezetre gyomorfekély vagy vese- és epebántalmak, továbbá idegi eredetű gyomor-bélrendszeri panaszok esetén.

-A száj belső sérülései ellen szintén ajánlott.

- Sebgyógyításra több mint 2000 éve használják hámosító, antiszeptikus és összehúzó hatásai miatt
- Olajos kivonatát önmagában vagy kenőcs formájában nehezen gyógyuló sebek, lábszárfekélyek és égési sebek kezelésére alkalmazzák.

-Hámosító hatása miatt kozmetikumok gyakori alkotóeleme.

-A hipericinnek és egyéb antibiotikus vegyületeknek köszönhetően alkalmas a sebfertőzések megakadályozására.

- Vizes kivonatát máj- és epehólyag bántalmak, valamint gyomorfekély kezelésére használják, mivel teája nyálkahártyavédő, gyulladáscsökkentő, sejtregenerálódást segítő és antibakteriális hatású.

- Olajos kivonata elsősorban fekélyeknél alkalmazható bevonó, görcsoldó és enyhe hámosító hatásának köszönhetően.

- Alkoholos kivonatának májműködést serkentő hatását is igazolták.

- Étvágycsökkentő hatása révén súlycsökkentő és egészséges testsúly megőrző készítményekben is alkalmazzák.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Apróbojtorján és gyógyhatásai
  2010-10-16 18:07:41, szombat
 
 


Apróbojtorján

A Rózsafélék családjába tartozik. Évelő növény, egyszerű, vagy csak kevéssé elágazó szárral, amely virágzó állapotban legfeljebb 1 méter magas. Sárga virágai nyúlánk, vékony fürtöt alkotnak, a szár csúcsán a virágok közti távolság kisebb, mint az alsó szakaszon. Bokros helyeken, tisztásokon, erdők szélén, réteken található.

Gyógyhatásai :

A népi gyógyászatban régebben tüdőtuberkulózis esetén használták. Egyes vidékeken ma is tüdőfűnek nevezik.

- Az epehólyag és az epeutak gyulladásainak kezelésére, valamint hasmenéses állapotok megszüntetésére használják.
- Vizes kivonatai jól meghatározott antibiotikus hatással rendelkeznek, a normális bélflórát nem befolyásolják, az emberi szervezetre teljesen ártalmatlanok.
- Torok-és mandulagyulladásnál igen kiváló hatású.
- De adhatjuk anginára, szájpenészre és a száj nyálkahártyájának gyulladására.
- Levele gyógyítja a vérszegénységet és jó sebekre, javulást hoz reuma, lumbágó, emésztési zavarok, májcirrózis, májpangás és lépmegbetegedés esetén.
- Fertőző hasmenésnél is igen hatékony, mivel helyileg úgy hat, mint az antibiotikum.
- Gyulladásnál mérsékli a gyulladást és egyben a kórokozókra is hat.
- Lábszárfekélyek és aranyéri bántalmaknál is segít, mivel nemcsak összehúzó és fertőtlenítő hatása van, hanem elősegíti a seb behegedését is.
- Kamaszoknál segíti az aknés kiütések gyógyulását.

A hatásosságát növelni lehet, ha libapimpófűvel vagy cickafarkfűvel vegyítjük.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fehér üröm
  2010-10-16 18:02:41, szombat
 
 


Fehér üröm

Az üröm egy erős illatú, pollenben gazdag növénynemzetség neve. Pollenje az egyik legerősebb allergén. Kevesebb pollent termel, mint a parlagfű, és azzal ellentétben nem képes kaszálás után további virágzásra.

A fehér üröm, (Artemisia absinthium), hazánkban már a középkorban is elterjedt fűszer, és gyógynövény, magyar népi elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló, mesétfű. Az elterjedtebb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként használatos, elterjedési területe Európa és Észak-Afrika.

A fészkesvirágzatúak családjába tartozik, évelő növény. Minden része illatos, és keserű ízű. Napos, száraz helyeken gyakori, főleg a dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében, köves területeken.

- Aromás, keserűanyag-tartalmú drogként étvágytalanság esetén használják felnőtteknél.
- Epekiválasztást fokozó, és az epehólyag összehúzódását kiváltó hatással is rendelkezik, az epeürítést három-négyszeresére is növelheti.
- Idült hurutoknál és lomha bélmozgással egybekötött emésztetlenségnél az emésztés javítására használtatik, ezenkívül izgató szerként, nemkülönben némelykor váltóláz ellen vétetik igénybe.
- A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző, gyógyszerek egyik alapanyaga.
- Külsőleg reuma elleni készítményekben használják.
- Gyomor-, és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású.

Figyelem !
- Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök.

Ebből a növényből készült a századforduló kedvenc ,,művészitala", az abszint, ami könnyű kábító hatása miatt kedvelt volt egészen addig, míg be nem tiltották epileptikus görcsöket és általános elbutulást okozó hatása miatt.

Az ürömnek csak vizes vagy híg szesszel készített kivonata használható.

A töményebb szesz a tujont is kivonhatja, ez fejfájást, átmeneti tudatzavart, érzékcsalódást okozhat.

Forrás : népgyógyszat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Körömvirág és gyógyhatásai
  2010-10-16 17:55:49, szombat
 
 



Körömvirág

A fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Egyéves növény, melynek szára elérheti a 60 cm-t. A Földközi-tenger mellékéről és Ázsia nyugati térségéből származó, gyakori dísznövény.

A gyógynövényként termesztett változatok annál értékesebbek, minél több sorban találhatóak a fészekben sugárzó, nyelves virágok, s ezek minél sötétebb narancsszínűek.

A körömvirág, az egyik leghasznosabb és sokoldalúbb gyógynövényünk.

A bőrbetegségek gyógyítója, a szépségápolás nélkülözhetetlen alapanyaga, kiváló festékanyagát az ipar használja, színe a sáfrányéhoz hasonló színt kölcsönöz az ételeknek.

Hatóanyag:
flavonoidok (izoramentin glikozidok, kvercetin glikozidok), karotinoidok, szaponinok, triterpének, illóolajok, E-vitamin
Régóta használják enyhítő gyógyírként fogfájásra és méhcsípésre.

Még az amerikai polgárháború és az első világháború idején is alkalmazták sebgyógyításra.

Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket drogériákban, mint természetes eredetű gyógytermékeket lehet vásárolni.

A körömvirág azonban gasztronómiai múlttal is büszkélkedhet. Középkorban a szakácsok szezonális levest főztek belőle, levelét salátákba tették.

A mai konyhaművészet az ehető szirmokat ízletes süteményekbe, pudingokba, levesekbe, salátákba és rizsből készült ételekbe használja fel.

- Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, fogíny ápolására szájvízként is használják.
- Több neves orvos is a körömvirágban látja a bőrrák ellenszerét.
- Egy amerikai orvos kutatásai során szintén erre a megállapításra jutott, és jó eredményekről számolt be.
- A körömvirágtea kiváló vérkeringés javító, vértisztító és gyulladáscsökkentő.
- A körömvirágról tudományosan bebizonyították, hogy kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer.
- Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják.
- Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén.

E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként. Hatékony lehet a szem- és a bőrfertőzések esetében is, de tinktúra formájában még a pattanásos arcbőr ápolására is alkalmas.

Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlják.

A homeopátiás orvosi gyakorlatban sebgyógyításra, fertőtlenítésre, zúzódások kezelésére alkalmazzák.

Szoptatós anyukák mellbimbója gyakran begyullad, de körömvirágkrém használatával jól kezelhető a gyulladt állapot.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vérehulló fecskefű és hatásai
  2010-10-16 15:14:09, szombat
 
 



Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus)

Chelidonium a görög chelidón=fecske szóból ered, ugyanis addig virágzik, míg a fecskék itt vannak.

Népies neve:
aranyfű, cinadónia, cinandó, kecsketej, gódavére, gódirc, mennyeiajándék, rántófű, vérrelharmatozó versellőfű, vérhullatófű

Eurázsiai flóraelem, Európa és Ázsia mérsékelt övi területén általánosan elterjedt faj. Kerítések mentén, erdők szélein, nyirkosabb talajokon, árokpartok mentén, akácosokban, erdők szélén, parlagokon, kertekben gyomként előforduló gyógynövény.

A nitrogénben gazdag területeken fordul elő leggyakrabban. Meleget, közepes vízmennyiséget kíván. Talajigénye inkább meszes homok.

A növény leírása:
A mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik, kétszikű, évelő, lágyszárú növény. Gyöktörzse elágazó. A szár 30-110 cm magasságot ér el, belül csöves. A szár felső részénél gyakori az álvillás elágazás. A levél szárnyasan szeldelt, csipkés, szőrözött. Az első évben tőlevélrózsát képez, ezek a levelek hosszú nyelűek. A szárlevelek rövid nyelűek vagy ülők. Virágzata 3-8 virágú, ernyő. A virág 4 szirmú, de 5 szirmú is előfordul. Színe aranysárga, fordított tojás alakú. Májustól folyamatosan virágzik a fagyok beálltáig. Termése becőszerű tok. Igen sok magot érlel. A magvak feketék. Bármely részét megsértve, narancssárga tejnedv csordul ki belőle.

A vérehulló fecskefű föld feletti részét, a felső 20-30 cm-es hajtásrészeket, teljes virágzáskor, a szár vastagabb részei nélkül gyűjtjük. A növény gyökereit a gyöktörzzsel együtt, késő ősszel vagy kora tavasszal szedik, bár a hatóanyag-tartalom alapján a nyár eleje volna optimális.

Tőosztással és magvetéssel egyaránt jól szaporítható. A vadon termő állományból gyűjtött magvakat ősz végén (novemberben) vagy kora tavasszal (márciusban) 0,5 cm mélyen vetik el.

A betakarított, friss növényi részeket az idegen növények és növényi részek eltávolításával készítjük elő a szárításra. A virágos, leveles hajtásokat vékony rétegben terítsük szét. A szárításhoz természetes és mesterséges szárítási módot is alkalmazhatunk. A szennyeződéstől megtisztított gyökereket ne rétegezzük, hanem egymás mellé helyezzük el. Szárítása a herbáéhoz hasonlóan történik. Mivel erős hatású drogok, elkülönítve tároljuk.

Mi van benne?
A tejnedvben több mint 20 féle alkaloid van (60-70% kelidonin, ezenkívül sanguinarin, alfa-és béta-homokelidonin, berberin, keleritrin stb.). Tartalmaz még festékanyagokat, gyanta és fehérjebontó enzimeket. A mag zsírolaj tartalma 46,6%. A legtöbb alkaloidot a gyökér tartalmazza. A sziromlevelek, a magvak és a portok nem tartalmaznak alkaloidot.

Mire jó?
- Alkalmazható gyomor-bélrendszeri görcsök esetén. Erős hatású, csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható.
- Ha a növény sárga nedvével bekenjük a szemölcsöt, akkor elpusztítja a szemölcsöt okozó vírusokat.( Figyelem: csak a világos színű úgynevezett futószemölcsök esetén használható.) Ezt a hatást a fehérjebontó enzimek és a kelidonin szinergizmusa okozza.
- Az alkaloidoknak vírusellenes hatása van, de emellett megemlíthető, hogy a sejtosztódást is gátolja.
- A homeopátiás gyakorlatban a fecskefüvet máj- és epebántalmak kezelésére alkalmazzák.
- Antibakteriális hatása miatt fogkrém és szájvíz alkotórésze.

Hogyan használjuk?
A gyári normál kivonatok használata javasolt. Olyan alkaloidokat tartalmaz, mint a mák, ezért csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható az erős hatása miatt. Gyógyszeripari termékek, kenőcsök, fogkrémek és szájvizek alkotórészeként szerepel a vérehulló fecskefű.

Jó tudni!
A fecskefű nagy mennyiségben mérgező!

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Spárga és gyógyhatásai
  2010-10-16 15:06:30, szombat
 
 



A spárga (Asparagus officinalis)

A népi gyógyászat úgy tarja, hogy remek vértisztító, és felszámolja a fertőzéseket a szervezeten belül.

Feltehetően eurázsiai eredetű, a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó kétlaki, egyszikű növény.

Hazánkban korábbi feljegyzések nyúlárnyéknak is nevezik, mert évelő és nyaranta akár másfél méteresre is megnőnek hajtásai, így már valóban nyújthat némi árnyékot kisebb-nagyobb állatoknak is.

A vadon termő spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották. Termesztését az egyiptomiak kezdték, tehát hozzávetőleg négyezer éves kultúrnövény. Pompejiben talált étlapon a hízott pacsirta és az osztriga már szerepelt a ,,jérce spárgával".

Plinius, római író i. sz. 90 körül szintén utal rá. A rómaiak kifejlesztették a termesztését, de még mindig az ínyenc gazdagok táplálékai közé tartozott. A későbbiekben kissé elfeledték, majd a reneszánsz idején újra megjelent, és az ínyencek kedvencévé vált.

A luxusterméknek számító spárgát nagyra értékelték a királyok és hercegek is. III. Henrik kegyenceit kényeztette vele, XIV. Lajos pedig megkövetelte, hogy asztalán mindig legyen spárga. Hogy parancsának eleget tegyen, a királyi kertész, La Quintinie kidolgozott egy melegágyas termesztési módszert, amelynek segítségével gyakorlatilag egész évben szedhettek spárgát!

A művészek közül sokakat megihletett, így pl. Manet-is. A festő egy köteg spárgáról készített csendéletet, amit 200 frankkal többért kelt el, mint amennyire Manet tartotta. Erre Manet külön megfestett egy spárgát, és utána küldte, az alábbi kísérőszavakkal. ,, Hiányzott egy szál a kötegből!"

A XIX. század elejéig csak a vagyonos ínyencek engedhették meg maguknak ezt a kifinomult és igen drága zöldséget.

A spárganövénynek női és hímegyedei vannak. Gyökérzete lassan erősödik meg, de a körülbelül hároméves tövek már kellően teherbíróak ahhoz, hogy tavasszal sok hajtást hozzanak. A hajtások színe attól függ, hogy a föld felett vagy a föld alatt növekedtek.

Ha napfény éri őket, a spárga bezöldül. Laza homokos, humuszban gazdag talajban nő leginkább, és innen a legegyszerűbb betakarítani is 8-12 mm átmérőjű nedvdús hajtásait, melyek egyébként igencsak hasonlítanak a szobanövényként tartott díszaszparágusz hajtásaihoz, hiszen közeli rokonnövényekről van szó.

Viszonylag drága zöldség, mert gondos ápolást igényel.
Valódi európai idényzöldség, mely áprilistól kezdve májusban és egészen június végéig kapható. Ez időben bújnak elő zsenge hajtásai, a spárgasípok. Lehet ugyan egész évben kapni konzerv és befőtt formában, az igazi spárgakedvelők azonban biztosan nem folyamodnának ehhez, frissen pedig csak néhány hónapig a spárgaszezonban szerezhető be.

A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. Annál kesernyésebb a hajtás, minél közelebb helyezkedett el a növény gyöktörzséhez. Alapvetően a spárgatermesztő helyes eljárásától függ, hogy a spárga kesernyés-e vagy sem, kevésbé múlik a frissességen.

Ha sikerült friss spárgát venni a piacon, akkor is érdemes meggyőződni, hogy szára külső része nem kesernyés-e. Ezen a hámozás segíthet. A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges.

Az enyhe mellékíz a spárgát cukros, csak nagyon enyhén citromos, sós vízben, kevés vajjal főzve lényegében érezhetetlenné válik.

Az erős kesernyésség semmilyen trükkel nem tüntethető el, ezért ilyenkor inkább csak a hajtások hegyét használjuk fel, semmint, hogy az egész étel ehetetlenné váljon. A világos spárga 15-20, a zöld színű kevesebb, 10-15 perc alatt fő meg puhára, helyesebben enyhén acélosra. A zöld spárga a kevésbé előkelő étel, ugyanakkor ízletesebb.

Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat!

Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát.
Nyersen is egészséges és fogyasztható, de aszparaginsav tartalmának köszönhető jellegzetes íze csak a főzés nyomán alakul ki.

Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, fólsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, ahogy fentebb is említettük, kalóriatartalma azonban csekély.

Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, összesen 2 gramm szénhidrát van benne.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént.

A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.

Gyógynövényként több évszázada számon tartják.

- Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését.
- Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású.

A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető.

Figyelem :
Mértékletesen fogyasszák a köszvényesek és a veseköves vagy arra hajlamos emberek.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szurokfű és gyógyhatásai
  2010-10-16 14:56:00, szombat
 
 



Szurokfű (Origanum vulgare)

Gyakrabban használt magyar nevei: feketegyopár, vadmajoránna, vargamajoránna.

A mediterrán területen őshonos növény megtalálható Európa, Ázsia mérsékelt szubtrópusi övezeteiben. Észak-Amerikába telepesek által került, ahol különböző módosított változatok (hibridek) termesztése is gyakori.

Hazánkban tölgyesekben, napos cserjés helyeken, száraz hegyoldalakon, kaszálókon, erdei vágások mentén, sokszor tömegesen található meg. A szurokfűfélék rendszerezése igen bonyolult feladat, mert az ide tartozó 4 növénycsalád több, mint 40 tagot számlál. A növénytani bonyodalmak ellenére a felhasználás szempontjából nincs nagy különbség közöttük, mivel valamennyi szurokfűféle ugyanolyan ízű, illóolaja és hatása is nagyon hasonló.

Története:
Az ókorban szórófűnek alkalmazták a növényt, mert antiszeptikus hatást tulajdonítottak neki. Kínai orvosok évszázadokon át használták láz, hányás, hasmenés, sárgaság és viszketéses bőrbetegségek gyógyszereként. Az európai népek - a majorannához hasonlóan - fűszernövényként, emésztésserkentőként, köhögésre, megfázásra, influenzára és mellkasi fájdalmak esetén köptetőként alkalmazták, illetve ízületi gyulladások megelőzésére és a menstruáció serkentésére fogyasztották.

Az Egyesült Államokban a XIX. században ,,általános erősítőnek" tekintették. Más népi gyógymódok szerint fogfájás ellen és hajnövesztőként volt hatékony.

Erdélyben a gyapjút festették vele pirosra, rozsdabarnára, míg a kozákok lándzsáikat kenték be vele.

A népi hiedelemvilágban a szurokfű távol tartotta a gonosz szellemeket és elűzte a démonokat.

Megdörzsölve kellemes fűszeres illatú. Mai felfogás szerint a szurokfű köptető, emésztésserkentő, enyhe nyugtató és menstruációt serkentő hatással rendelkezik.

Jellemzői:
Évelő, 50-100 cm magas félcserje. Levelei keresztben átellenesek, tojásdad alakúak, csúcsaik felé hegyesedők. Virágzata rózsaszíntől bordóig terjedő színű lehet, összetett álfüzért alkotnak. Június végétől szeptemberig folyamatosan virágzik. Szárazságtűrő, fénykedvelő növény, a meszes földet szereti, de gyenge talajon is megél. Nedves élőhelyre nem ajánlatos ültetni.

Hatóanyagai
A drog illóolaj-tartalma alfajtól függően igen eltérő lehet (0,5-8%), a hazai termesztésű populációk drogjának illóolaj-tartalma 0,5-1,5% között változhat. Fő összetevői a karvakrol és a timol. Tartalmaz még flavonoidokat, a családra jellemző cserzőanyagokat, nyálkaanyagokat.

Gyógyhatása:
- Meghűlés csillapító, köptető: Minden szurokfűféle két, kémiai összetételében rokon illóolajat tartalmaz, amelyek elősegítik a nyálkás váladékok felszakadását és ezzel könnyebben felköhöghetővé válnak.
- Illóolajai segítenek száj- és torokgyulladás esetén.
- Emésztésserkentő, a legtöbb konyhai fűszernövényhez hasonlóan nyugtatja az emésztőrendszer simaizmait, így görcsoldó hatással rendelkezik.
- Emellett egyes emésztőrendszeri paraziták kiűzésére is alkalmas.
- Szamárköhögés, görcsös köhögés, illetve altesti panaszok esetén is használatos.
-Ezen kívül kivonatát vagy illóolaját gargalizáló szerekhez és fürdőadalékokhoz is hozzáadják.
- Étvágyjavító, szélhajtó, epehajtó.

Felhasználása:
Az erős, kissé borsos aromájú levelek adják az olasz konyha egyik alapfűszerét, amelyet önállóan vagy fűszerkeverékekben pizzák, paradicsomos ételek, rostonsültek ízesítésére használnak.

Frissítő teája meghűlés, izom- és menstruációs fájdalmak, idegi eredetű fejfájás ellen jó.

Antiszeptikus levelét duzzanatra, fájdalmas ízületre, merev nyakra teszik rá, illóolaja pedig légfrissítők alkotórésze is lehet.

A lepárolt illóolaj szappanok alkotórészeként is szerepelhet antiszeptikus hatása miatt.

Fűszer:
Kis mennyiségben használva kiváló ízt kölcsönöz bab-, hal- és káposztaleveseknek, burgonyafőzeléknek és zöldségmártásoknak, de használják csirke- és marhasültek, vadasok, erdélyi tokány, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászfélék, mártások fűszerezésére.

Az oregano vagy más néven szurokfű számos teakeverék alkotója, légúti és emésztőrendszeri hurutos megbetegedések esetén használható, de nyugtató teakeverékek alkotórésze is. Ételek, halak, húsok, bor fűszerezésére használják.

Forrás: népgyógyászat

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szappanfű és gyógyhatásai
  2010-10-16 14:40:39, szombat
 
 




Szappanfű (Saponaria officinalis L.)


Népies neve: lábmosófű, tajtékzófű, mosó- vagy tajtékgyökér, legénycsalogató, szappanvirág, habzófű, császárszakáll, festőfű, koporsó-virág, patikai tajtékzófű, kacsaszappan.

Szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozik.
Eurázsiából származik. Honos Elő-Ázsiában a Kaukázusban, Nyugat-Szibériában. Előfordul Közép- és Dél-Európában, valamint Észak-Amerikába behurcolták.

Magyarország egész területén megtalálható. Főként ligetekben, ártereken, utak mentén, füves területeken, fasorok és sövények mentén található meg. Egész nyáron virágzik.

Hazánkban gyűjthető. A növény hajtásait virágzáskor gyűjtik. A virágos hajtású növényekben több szaponin található, mint a virágtalanokéban. Augusztus-szeptemberben a gyökérdrogot 2-3 éves növények gyökereiből gyűjtik. A novemberben gyűjtött gyökerek szaponintartalma fele az augusztusban gyűjtöttekének.

A szappangyökér tarackos tövű évelő növény. Szára 30-70 cm magas, barna színű. Levelei sötétzöld színűek, virágai fehér vagy halvány rózsaszínűek.

A herba mintegy 5% szaporubrint, szaponint és kevés zsírsavat tartalmaz. A gyökérben is találhatóak különböző szaponinok 5%-ban. Tartalmaz még cukrot, szénhidrátokat, kvillájasavat és nyomokban zsírt is.

Gyógyhatásai :

Hatóanyagainak köszönhetően jó nyálkaoldó, köptető hatású, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény. A népgyógyászatban gyökérkivonata ekcémák és reumás fájdalmak ellenszereként (külsőleges szerként) ismert.

Habzó hatása miatt alkalmazzák mosószerek, fogkrémek, szappanok gyártásánál.

Mellékhatásai nem ismertek.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Bazsalikom és gyógyhatásai
  2010-10-16 14:35:57, szombat
 
 



Kerti bazsalikom (Ocimum basilicum L.)

Népies neve: királyfű, németbors, bazsalokom, bazsalikum, buszujok.

Az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozik.
A bazsalikom őshazája valószínűleg Északnyugat-India. De termesztik Ázsia déli részén, Afrikában és Közép-Amerika trópusi országaiban is. Hazánkba a múlt század közepén, Németországon át került. Hazánkon kívül Spanyolország, Törökország, Olaszország, Egyiptom, Pakisztán és Bulgária.

Története:
A bazsalikomot legendák és hagyományok övezik.
Az elnevezés Arisztotelésztől származik, aki bazilikonnak nevezte el a növényt. A növény jelentése királyi. Az ókori görögök a növények királyának tartották, mert a király felszenteléséhez elengedhetetlen volt a bazsalikom olaj.

Európában, a középkorban a szerelmespárok gyakran szerelmük zálogául bazsalikommal ajándékozták meg egymást. Magyarországon, Csángóföldön és Székelyföldön a mai napig őrzik a bazsalikomhoz kapcsolódó szokásokat.

Az ókori Görögországban és Rómában az orvosok az őrültség és ellenségeskedés szimbólumaként tekintettek a bazsalikomra, de a 17. században bélférgek ellen ajánlották.

Indiában, amely a bazsalikom őshazája, úgy gondolják, hogy a bazsalikom egy szent fűszernövény, amely megvédi az embereket a rájuk leselkedő veszélyektől, démonoktól és egészséggel és termékenységgel ajándékoz meg.

Jellemzői:
Lágyszárú növény. Gyökere 10-16 cm hosszú, elágazó, szára egyenes, 40-60 cm magas, levelei nyelesek, zöldek, de vannak olyan változatai, amelyek pirosas színűek, fényes felületűek. Virágjai kicsi, fehér vagy világos rózsaszínűek.

Meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát. A levágott növényt szárítják, majd morzsolják.
A morzsolást közvetlenül a felhasználás előtt ajánlatos elvégezni és aromavédő csomagolásban tárolni. Sokan cserépben, balkonládában nevelik. Közkedvelt fűszernövény.

Hatóanyagai:
A bazsalikom illóolaj-tartalmú fűszernövény. Illóolaja tartalmaz metilkavikolt, linaloolt.

Gyógyhatása:
- A népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására használták pl. puffadás bélrenyheség.
- Manapság köhögéscsillapító, étvágyjavító, vizelet-és szélhajtó, valamint tejelválasztást serkentő hatása ismeretes.
- Jó idegerősítő.
- Antibakteriális hatása miatt toroköblögetőként alkalmazzák.
- Az ajurvédikus gyógyászat a legfontosabb gyógynövényként használja, tisztítja a lelket, harmonizálja a testet.

Fűszer:
Levesek, saláták, szószok, pizzafélék ízesítőjeként használják.

Érdekesség:
A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket.

Forrás: népgyógyászat

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A mirha és gyógyhatásai
  2010-10-16 14:30:30, szombat
 
 



Mirha (Commiphora abyssinica)

A mirha szó eredetére vonatkozóan kétféle verzió létezik. Az egyik, hogy az arab murr ,,keserű" szóból ered, a másik változat szerint a héber mar, szintén ,,keserű" szóból származik, mely kesernyés ízére utal.

A mirha valójában cserje vagy törpefa. Afrikában, pontosabban Szomáliában, Etiópiában és Kenyában, Arábiában és Ázsiában őshonos balzsamfafélék családjába tartozik.

A mirha, a mirhafa kérgének repedéseiből származó sárgásvöröses, vöröses, barnás színű gyantája. A fa kérgének felmetszésével gyűjtik.

Történelem:
A görög mitológiában Myrrhának, Thesis király lányának könnycseppjeiből jött létre a mirha.
Myrrha nem volt hajlandó Aphrodité szolgálatába lépni, aki büntetésből a lányt és apját, elméjüket megzavarva vérfertőző kapcsolatra kényszerítette. Mikor ezt felismerte a király, meg akarta ölni lányát, de az istenek, hogy megmentsék az életét, fává változtatták. A fakéregből kicsorduló könnycseppek a lány bánatát jelképezik.

Egyiptomban a legdrágább árucikkek közé tartozott a tömjénnel együtt. Hallottaikat mirhával balzsamozták, hogy megszépítsék utazásukat az örökkévalóságba, az evilági életben pedig a szerelem és az érzékiség fokozására mirhaillattal füstöltek. Templomaikban éjjel-nappal égették.

A zsidó hagyományok szerint Mózes is ezt használta papjai felszentelésére, a keresztre feszített Jézusnak állítólag egy elöljáró mirhából és borból készült italt kínált.

Korai sumér feliratok is említik a mirhát a rossz fogak és gilisztafertőzöttség ellenszereként. Görögök köhögés ellen is ajánlották.

Az ókorban a kis mennyiségű mirhát tartalmazó borok hosszabb ideig elálltak, később ecetesedtek meg. A gyantát vagy közvetlenül a borba szórták, vagy a korsó belsejét, fedelét vonták be.

Egymástól távoli kultúrákban is alkalmazták a gyantát gyógyászati, vallási és kultikus célokra, például Indiában, Kínában, Afrikában, az ókori Közel-Keleten, és még a XVIII. Századi Angliában is alkalmazták.

A mirhához szorosan kapcsolódik a tömjén is. Orvosi alkalmazásuknak az lehetett az oka hajdan, hogy a jó illattal elűzhető a rossz szag. Később ebből származhatott az a hit, hogy a jó szagokkal elűzhetők a démonok és elkerülhetők a járványok.

Hatásai:
A mirha tartósító tulajdonsága miatt a belőle készített illatszer akár tíz évig is megőrzi illatát.

- Napjainkban a kozmetika is használja pakolások, szépítőszerek alapanyagaként
- Baktériumölő, gombaölő, gyulladáscsökkentő hatással bír. Idegerősítő, kezdeményező képességgel, erővel tölt el.
- Megőrzi a bőr egészségét, késlelteti az öregedést, kifejezetten jó a bőrfekélyek kezelésére.
- Aloéval keverve a középkorban ismert fogászati panaszokat enyhítő hatása, de köptetőnek és mellkasi fájdalmak enyhítésére is alkalmasnak tartják.
- A XIX. században a mirhát külső fertőtlenítőszerként tekintették.
- Ma főleg szájöblítőként és száj fertőtlenítőként használjuk szövetösszehúzó hatása miatt, mivel a növény nagy mennyiségű tannint tartalmaz. Ez a csersav sok növényben megtalálható vegyület, ez adja az ételek fanyar ízét.
- Kínai kutatók baktériumölő hatású enzimeket találtak benne.
- Indiai szakértők pedig gyulladáscsökkentő hatását emelik ki.

Figyelem :
- A menstruációt befolyásoló hatása miatt alkalmazása nem javasolt áldott állapotban lévő nők esetében! A mirhafőzet alkalmazását erős hatása miatt beszéljük meg kezelőorvosunkkal is!

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 152 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 178
  • e Hét: 5419
  • e Hónap: 25281
  • e Év: 201156
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.