|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2010-10-22 21:50:04, péntek
|
|
|
Zala megyében Mindenszentekkor rétes is kerűl az ünnepi asztalra
Házi rétes
Hozzávalók:
- 0,5 kg simaliszt,
- 25 dkg rétesliszt,
- fél mokkáskanál só,
- 1 evőkanál cukor,
- 1 tojás,
- 3 evőkanál olaj,
- 3 dl langyos víz.
Elkészítés:
A hozzávalókat összedagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben az olajat kanalanként adjuk hozzá. Addig kell dagasztani, amíg a tészta teljesen el nem válik az edénytől. Ha szükséges pici vizet lehet dagasztás közben tenni bele.
Dagasztás után 2 cipót formálunk, kb. 20 percig kell pihentetni.
...... ........... ........... ......
Utána vászonborítású asztalon (Anyukám vászonból készűlt abroszt terített az asztalra)(kb. 1 méter x 1 méteresen), melyet bőségesen rétesliszttel megszórtunk, Kézzel kell óvatosan kihuzogatni az asztal széle felé. vigyázzunk, mert könnyen elszakad a tészta.
...... ........... ..............
A rétes széleit leszedjük. (Újra átdolgozva ebből még egy kisebb tészta nyújtható.)
A kinyújtott tésztára olajat locsolunk, rá a tölteléket, és feltekerjük a tésztát. Majd beletesszük a kiolajozott gáztepsibe.
A rétes tetejét olajjal meglocsoljuk. (Nem kenni!)
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütni.
Töltelék: A tészta készítése előtt el kell készíteni!
Túrós: 0,5 kg túró, 2 tojás, 1 cs vaníliás cukor, kristálycukor ízlés szerint, mazsola, reszelt citromhéj.
Mákos: 20 dkg darált mák, kb. 10 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg meggy, 25 dkg apróra vágott alma, reszelt citromhéj.
Megjegyzés: Aki nem szereti a mákot, helyette, zsemlemorzsát tehet bele.
Káposztás rétes
1 kg fejeskáposzta, 10 dkg zsír, vagy olaj, 3 dkg cukor, só, őrölt bors.
A káposztát legyalulom, besózom és egy órán át állni hagyom. A zsirban megpirítom a cukrot, hozzáadom a kinyomott káposztát és őrölt feketeborssal fűszerezem. 20-25 percig párolom és hűlni hagyom. A réteslapokat ezzel a káposztakeverékkel töltöm meg, feltekerem és a szokásos módon megsütöm.
Almás-túrós rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 1 csomag réteslap (8 lapos)
- olaj a megkenéséhez
- zsemlemorzsa a szóráshoz
A töltelékhez:
- 50 dkg áttört túró (dobozban kapható)
- 6 evőkanál tejszín
- 3 tojássárga
- 1 csipet só
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg leforrázott, rumba áztatott mazsola
- 3 kisebb alma meghámozva és lereszelve
Elkészítés:
1.) 4 réteslapot használtam egy rúdhoz.
2.) Elkészítettem a tölteléket: A túrót összekevertem a tejszínnek, a tojássárgával, a sóval, porcukorral, mazsolával és a meghámozott, lereszelt almával.
3.) Egy nedves konyharuhára terítettem az első réteslapot, és egy ecset segítségével megcsepegtettem olajjal.
4.) Az első réteslapra ráfektettem és megolajoztam a 2., majd a 3., és a 4. réteslapot is.
5.) A negyedik lapot megszórtam egy kis zsemlemorzsával, hogy ne áztassa majd el a töltelék, majd elterítettem rajta a túrót, és a nedves konyharuha segítségével feltekertem a rudat.
6.) Kizsírozott tepsire tettem, és megolajoztam a réteseket, majd előmelegített, forró sütőben 10-12 perc alatt készre sütöttem őket.
7.) Amikor kihűltek, megszórtam porcukorral, és szeletekre vágva tálaltam a rétest.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók:
2 csomag kész réteslap,
vagy házi rétes,
- 1 kg sütőtök,
- 20 dkg mák,
- 10 dkg kristálycukor,
- 5 dkg zsemlemorzsa,
- 5 dkg mazsolaszőlő,
- 5 g őrölt fahéj,
- 1 dl tej,
- 1 dl tejszín,
- 1 db citrom,
- reszelt citromhéj
- 1 dl olaj,
- porcukor a szóráshoz.
Elkészítés:
Olajjal - a gyümölcsös réteseket olvasztott vajjal - meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd elterítjük rajta a tej, tejszín, reszelt citromhéj, cukor, mazsola, őrölt mák és gyalult tök felfőzött és kihűtött keverékét, végezetül meghintjük az őrölt fahéjjal. A szalvétával felcsavarjuk a rétest, és olajozott sütőlapra tesszük - a tetejét is olajjal vagy olvasztott vajjal meglocsolva - 180-190°C-os sütőben pirosra-barnára sütjük. Úgy is készíthetjük, hogy rétegezzük a tölteléket, ekkor azonban a gyalult tököt citromlében tartva és kinyomkodva szórjuk a felfőzött, és ízesített mákra.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-10-22 21:24:42, péntek
|
|
|
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 2ek olívaolaj
- 1 hagyma (aprítva)
- 1 fokhagyma (aprítva)
- 1ek gyömbér (aprítva)
- 1 piros chili (magozva, erezve, aprítva)
- 2 ek aprított koriander
- 1 babérlevél
- 1kg sütőtök ■6dl zöldségleves ■Só, bors
- Tálaláshoz: tejszín vagy krémes joghurt (opcionális
Elkészítés:
A sütőtököt hámozzuk meg, magtalanítsuk, majd vágjuk fel 2-3cm-es kockákra.
Forró olajban dinszteljük meg az aprított hagymát és fokhagymát. Kb 3-4 perc múlva adjuk hozzá a gyömbért, chilit, babérlevelet, koriandert és a sütőtök darabokat. 3 percig süssük tovább, állandó kevergetés közben.
Öntsük fel a zöldséglevessel, forraljuk fel. A keletkezett habot távolítsuk el egy lapos szűrővel majd alacsony hőmérsékleten, fedő alatt 25 percig rotyogtassuk tovább.
Amikor a sütőtök puha, kapcsoljuk le a tűzhelyt, hagyjuk hűlni néhány percig. Dobjuk el a babérlevelet, majd robotgéppel turmixoljuk krémessé a levest. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint - ha szükséges, melegítsük fel tálalás előtt.
Tálaljuk 1-2 kanál tejszínnel vagy krémes joghurttal.
2. Változat
Hozzávalók:
60 dkg sütőtök
1 szál póréhagyma
3 db burgonya
víz
erőleveskocka
gyömbér
só
bors
1 doboz (250 ml) főzőtejszín
Elkészítés:
1.) A sütőtököt és a burgonyát lehéjazzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk.
2.) Az összes zöldséget egy fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadunk 4 db erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük az egészet.
3.) 10-15 kocka főtt burgonyát elkülönítünk, a többit turmixgépben egy doboz tejszínnel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megvadítjuk egy kis gyömbérrel, beletesszük a főtt burgonyakockákat, majd rottyantunk egyet az egészen. Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk. Nagyon finom, különleges, pikáns leves.:o)
Mindenszentekkor a lakosság kivonul a temetőkbe, hogy szeretteink sírjánál adózzon emléküknek. Ilyenkor gyakran pogácsát vittek a régi magyarok
Sajtos pogácsa
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 csapott kk sütőpor, liszt a nyújtáshoz, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt (trappista), 1 kk só.
A tészta hozzávalóit összegyúrom és cipóban egy óra hosszat hideg helyen pihentetem. Lisztezett deszkán 2 centi vastagra nyújtom és kis pogácsákat szaggatok belőle. Tepsibe szedem, a tetejét megkenem tojással, megszórom a reszelt sajttal és forró sütőben aranysárgára sütöm.
Töpörtyűs pogácsa
15 dkg töpörtyűt apróra vágok és elkeverem 40 dkg liszttel, 10 dkg zsírral, 1 tojás sárgájával, 2 kk sóval és 3 - 4 EK tejföllel jól összegyúrom. A tészta ne legyen kemény. Kinyújtom, párszor hajtogatom és pogácsaszaggatóval kiszúrom. Tepsibe teszem, a tetejét megkenem tojássárgájával és közepes hőfokú sütőben aranysárgára sütöm.
Túrós pogácsa
20 dkg túró
20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 kk só.
A hozzávalókat alaposan összegyúrom és hideg helyen legalább egy órát pihentetem. Újjnyi vastagra nyújtom és pogácsákat szúrok ki belőle. A tetejét tojással megkenem és forró sütőben megsütöm.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-10-22 17:16:12, péntek
|
|
|
Szép őszi napot kívánok! Bogi
...... ..............
Az erdőből egy levelet
hozott a posta reggel,
egy száraz tölgyfa levelet,
néhány sor zöld szöveggel.
Az állt rajta, hogy eljött az ősz,
a nyáridőnek vége,
most már a néma télre vár
az erdő és vidéke.
Őszi széllel arra szállok,
Viszek Néked vidámságot!
Milliónyi boldog mosolyt,
Talán ma még meg is kapod!
|
|
|
0 komment
, kategória: Őszi versek és képek |
|
|
|
|
|
2010-10-22 17:09:17, péntek
|
|
|
Drága kis Maroka Angyalkám!
Nagyon szépen köszönjük a szép versikéket és a csodás videót mindannyiunk szeretettei nevében is!
Angyali szeretettel ölellek: Ancsuka
...... ..........
Válasz a Ning oldalon |
|
|
0 komment
, kategória: Halottak napjára |
|
|
|
|
|
2010-10-22 16:28:21, péntek
|
|
|
Drága Maroka, ne haragudj, hogy mostanában ritkábban jövök, de nagyon összejöttek a dolgok. Szeretettel ölellek és sok puszi:Kőrösiné, Margó
...... ........
...... ........... ........... ..........
...... ........... ......
Köszi szépen ezeket az aranyos képeket |
|
|
0 komment
, kategória: Mai nap, hét képe |
|
|
|
|
|
2010-10-22 16:00:33, péntek
|
|
|
Külföldi kórház dolgozói énekelnek, táncolnak az alábbi videókon
Pink kesztyű Dance
Videó link Link
Munkatársaink össze ezt a videót, hogy létre mellrák tudatosság mindvégig kórházi rendszer. Nekünk volt egy csomó mókás, hogy ezt az együtt és remélem, hogy ösztönöz másokat, hogy csatlakozzanak az oka
Waking Up Is Hard To Do
Videó link Link
Anaesthetists Hymn
Videó link Link
|
|
|
0 komment
, kategória: kedvenc videóm |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2010. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
304 db bejegyzés |
e év: |
3087 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 0
- e Hét: 5691
- e Hónap: 26374
- e Év: 229287
|
|
|