|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 23
|
|
|
|
2010-10-23 23:25:36, szombat
|
|
|
Babgulyás és csülkös bableves
Ezt a hagyományos és finom levest többféle képen el lehet készíteni.
Babgulyás
Ebben az esetben én friss sertéshúst dolgoztam fel. A húst feldaraboltam kockákra, zsírba beledaraboltam a hagymát, és megdinszteltem. Majd tettem bele lecsót, ha nincs készen, darabolhatunk bele zöldpaprikát, paradicsomot, darált pritaminpaprikát, piros aranyat, és tovább dinszteltem.
Meghintjük fűszerpaprikával, kevés borssal, és beletesszük a kockára vágott húsdarabokat, megsózzuk, és tovább dinszteljük.
Addig dinszteljük, míg a leve majdnem elfő.
Aztán öntünk rá vizet, mindaddig, míg kész pörköltet nem kapunk. Közben kuktába feltettem az előző este meleg vízben beáztatott szárazbabot, felengedtem vízzel, melybe beleraktam mindenféle zöldséget, sót, babérlevelet, zöldség-zellerlevelet és együtt megfőztem.
Mikor a hús is a bab is megpuhult, összeöntöm egy nagyobb edénybe, rántást, és habarást készítettem, és ráöntöttem a levesre. Egy-két tojásból nokedlit kevertem és kanállal beleszaggattam. Puhára főzzük és kész a leves. Aki szereti, még egy kis tejfölt tehet a tetejére.
Csülkös bableves
Ehhez a babot, szintén előző este beáztatjuk, (ezáltal a bab hamarabb megfő), zöldséggel ugyanilyen módon megfőzzük, a füstölt csülköt egészben a kuktában megfőzzük, ezt is előző este beáztatjuk, hogy a felesleges só kioldódjon belőle. A megfőtt csülköt apró darabokra szeleteljük, összeöntjük a zöldséges babbal, és szintén habarás és rántás kerül rá. Ebbe is szaggatok egy-két tojásból nokedlit.
Jó étvágyat!
Forrás : szépzöld
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-10-23 23:17:16, szombat
|
|
|
Zöldségleves füstölt tarjával
Hozzávalók: 30 dkg füstölt tarja, 4 petrezselyem, 3 sárgarépa, 5 db burgonya, 2 tojás, liszt a tojáshoz, babérlevél 4-5 db, delikát ételízesítő, étolaj, őrölt paprika, zöldség zöldje.
Étolajon az apróra vágott zöldség zöldet megfonnyasztjuk, piros paprikával megszórjuk, felengedjük vízzel. Delikát és babérlevél ízesítésével hozzáadjuk a hosszúra vágott zöldséget, sárgarépát és füstölt tarját.
Míg ez fő, 2 tojással csipetke tésztát készítünk.
A tésztát és a burgonyát, amelyet kockára vágunk, hozzáadjuk a leveshez, miután megpuhult a zöldség és a tarja hús is. Végül, ha ez is megpuhult 3 dl tejfölből habarást készítünk, amivel felfőzzük. Habarás előtt ízesítőnek még használjunk paradicsomot, paprikát, esetleg köménymagot.
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
2010-10-23 19:35:01, szombat
|
|
|
Erdélyi sült gomba tepsis burgonyával
Nincs csak egy félóránk arra, hogy finom ételt varázsoljunk az asztalra? Ez a főétel pillanatok alatt kész van!
Vásároljunk olyan gombát, amelynek nagyobb a feje, szinte mindegy, milyen fajta.
Vajazzunk ki egy tepsit, helyezzük bele a megmosott, letisztított gombafejeket fejjel lefelé.
Majd tegyük be a füstölt sajtot.
Fontos, hogy ne natúr sajt legyen, mert az íz hatás intenzívebb lesz különlegesebb sajtok használatával. Akár többféle sajtot is használhatunk.
Fűszerezzük ízlés szerint: só bors, delikát...
Közben vágjuk karikára a megtisztított krumplit és szintén tegyük kivajazott tepsibe. A tetejére szórhatunk a megmaradt füstölt sajtból. Sóval, delikáttal ízesítsük.
Mindkét tepsit helyezzük a sütőbe, s közepes fokozaton süssük készre. A gombának kicsit kevesebb idő szükséges, erre figyeljünk oda.
A székelyek ezt az erdőből frissen szedett gombából és gomolyasajtból szokták szabad tűzön elkészíteni, s ez felülmúlhatatlan íz élmény!
Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-10-23 19:28:07, szombat
|
|
|
Töltött dagadó
Hozzávalók (két közepes dagadóhoz)
2 közepes dagadó
20 tojás
5 szárított zsemle lereszelve
1 hagyma
Zsír
Zöldség zöldje,
Ételízesítő
Kis üveg gomba vagy csirkemáj
A dagadókat kívül belül befűszerezzük ételízesítővel és enyhén borssal is. Az általunk előre elkészített zsemlemorzsára ráöntünk 12 db nyers tojást, majd hozzáadjuk az összevágott zöldséglevelet, 6 főtt tojást karikára vágva és a bőséges zsírban megfonnyasztott hagymán megpárolt csirkemájat vagy gombát.
Gyengéden, hogy ne törjük, a tölteléket összekeverjük, megkóstoljuk, esetleg még delikáttal és őrölt borssal ízesítjük. Megtöltjük a dagadókat, s a végét bevarrjuk. Sütőzacskóba vagy alufóliába csomagolva szalonnacsíkokkal a tetején, lassú tűzön kb. 2 óráig sütjük. Hidegen szeleteljük!
Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-10-23 19:23:07, szombat
|
|
|
Zöldborsófőzelék
Elkészíthető mirelit borsóból is, de természetesen a friss, zsenge zöldborsóból az igazi!
Hozzávalók:
40 dkg borsó
kis olaj
3 ek liszt
tej
só, majoránna, petrezselyem
Kevés olajban a borsót lefedve pároljuk 5-6 percig, sózzuk, majoránnát szórunk rá. Majd felöntjük vízzel (vagy tejjel), hogy a borsót befedje.
Mikor a borsó megpuhult, egy pohárban a lisztet vízzel (vagy tejjel) kikeverjük, hozzáöntjük a borsóhoz. Kevergetjük, és néhány perc múlva levesszük a tűzről. Végezetül beletesszük az apróra vágott petrezselymet.
Hozzá kínálhatunk, sült virslit, tükörtojást, vagy mint jelen esetben is: sült oldalast.
Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-10-23 19:04:34, szombat
|
|
|
Hagymás-fűszeres csirkemell sajtmártással
Egyszerűen elkészíthető, de mégis mutatós étel.
Sajtmártás elkészítése: 2 dl tejbe sót, borsot, 1 ek lisztet, 20 dkg reszelt sajtot szórunk, folytonos kavarás közben szósszá főzzük. Ha esetleg sűrűre sikerül, tejjel óvatosan hígíthatjuk.
Hagymás csirkemell elkészítése: Egy tepsit vékonyan kivajazunk, majd az ízlés szerint befűszerezett húst (só, bors, delikát, rozmaring) elhelyezzük benne, tetejére pedig hagymakarikákat teszünk. Közepes ,,lángon" arany barnára sütjük, vigyázva, hogy a hagyma ne égjen meg.
Köretnek a tepsis burgonyát ajánlom.
Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-10-23 19:01:23, szombat
|
|
|
Zöldbableves
Hűsítő leves a nagy kánikulában.
A zöldbabot tisztítás és darabokra tördelés után alaposan megmossuk, feltesszük vízzel együtt főni, és addig főzzük, míg a bab puha nem lesz. Majd felteszünk egy kis zsírt, amiben lisztet aranysárgára pirítunk, teszünk bele egy kis hagymakrémet, őrölt pirospaprikát, és hideg vízzel óvatosan felengedjük, addig kavargatjuk, amíg a rántás sima nem lesz.
Ráöntjük a puhára főtt babra. Hagyjuk takarékon rotyogni, amíg egy habarást készítünk. 1-2 kanál lisztet elkeverünk bő tejföllel, kevés tejjel és ráöntjük a levesre, szórunk rá egy kevés majoránnát, egy kis ideig együtt főzzük még. Mikor a gázt lekapcsoltuk, ízlés szerint ízesítjük egy kevés ecettel.
Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
2010-10-23 18:49:15, szombat
|
|
|
Babos hús
A húst megmossuk, kockára daraboljuk. Zsiradékon bő hagymát, fokhagymát apróra darabolva üvegesre dinszteljük, teszünk bele piros aranyat, darált pritamin paprikát, őrölt pirospaprikát, hogy szép színe és íze legyen a pörköltnek. Beletesszük a húst, megszórjuk sóval, borssal és víz pótlásával addig főzzük, míg félig puha nem lesz a hús.
Közben a zöldbabot megtisztítjuk, apró darabokra tördeljük, és a húshoz adjuk, majd együtt puhítjuk, míg a zöldbab félig puha nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott krumplit és addig főzzük, míg a három adalék puha nem lesz.
Közben készítünk egy habarást, 1-2 kanál liszttel, bő tejföllel és kevés tejjel. Ráöntjük a babos húsra és jól átrotyogtatjuk, ezután fogyasztható. Kenyérrel együtt fogyasztva nagyon finom.
Forrás : szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-10-23 18:43:49, szombat
|
|
|
Töltött cukkini
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy cukkini, 8 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír vagy olaj, 30 dkg darált hús, só, bors, vegeta
Besamel-mártáshoz: 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 3 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, só, fehér bors
Előkészítés: A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és kb. 7 cm-es korongokra szeleteljük. Magos belsejüket a talp kivételével eltávolítjuk.
A mártáshoz a vajat megolvasztjuk, beleszitáljuk a lisztet és csomómentesre keverjük. A tejjel apránként felhígítjuk és felfőzzük állandó keverés közben. Sóval, fehér borssal ízesítjük és végül belekeverjük a reszelt sajtot.
Elkészítés: A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, közben a darált húst a zsiradékon megpirítjuk.
A rizst, a darált húst és kevés mártást összekeverünk. A cukkiniket besózzuk, majd megtöltjük a darált húsos masszával. Tetejükre mártás és reszelt sajt kerül.
200 °C-on 40 percig alufóliával letakarva pároljuk a sütőben, majd 20 percig pirítjuk fólia nélkül.
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-10-23 18:37:22, szombat
|
|
|
Túrógombócos leves
Egy edénybe felteszünk fél evőkanálnyi zsiradékot, mikor felolvadt, 1 fej apróra vágott vöröshagymát, vagy hagymapürét teszünk bele, egy kicsit pirítjuk a zsiradékon.
Majd meghintjük őrölt pirospaprikával és felöntjük vízzel. 1 csokor petrezselyemzöldet, 1-2 szál zellerlevelet cérnával összekötözgetünk, (így majd könnyebb lesz eltávolítani) beletesszük a lébe, amit ízlés szerint megsózunk, illetve delikáttal ízesítünk. Amíg a leves felfő, elkészítjük a gombócokat.
Fél kg tehéntúrót összekeverünk egy kevéske sóval, 1,5 dl búzadarával, 2 evőkanál liszttel, 2-3 egész tojással. Esetleg apróra vágott petrezselyemzöldet is tehetünk a masszába. Mikor jól eldolgoztuk, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, amit lisztezett deszkára kirakunk.
Ha ezzel készen vagyunk, a leves is felfőtt, a gombócokat kanál segítségével a lébe belerakjuk. Néha óvatosan kavarjuk meg, és addig főzzünk, míg a gombóc puha nem lesz. Hogy egy picit sűrűbb legyen, tejfeles habarást teszünk bele.
Forrás : szépzöld
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 23
|
|
|
|
2010. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
152 db bejegyzés |
e év: |
840 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3937
- e Hét: 8782
- e Hónap: 40268
- e Év: 244969
|
|
|