2010-10-30 12:18:00, szombat
|
|
|
Anti candida recept
150 ml olívaolaj*
4 egész tojás
15 deka Xilitol (vagy nyírfacukor)
20 deka tisztított darált mandula
10 deka durvára darált dió**
fél citrom leve és héja
1 csipet só
30 deka finomra reszelt sárgarépa
1 tk borkősav
1 tk szódabikarbóna
Az olajat és a tojásokat botmixerrel elkeverem, hozzáteszem a cukrot és addig keverem tovább, amíg elolvad a cukor. Hozzáreszelem a citromhéjat, belecsavarom a citromlevet, csipetnyi sót is szórok bele, és elkeverem benne a reszelt répát. A dió-mandula keverékben elvegyítem a szódabikarbónát és a borkősavat, majd a tojásos keverékhez vegyítem. Egy 22cm-es sütőpapírral kibélelt csatos formába öntöm a tésztát és 170°C fokos sütőbe tolom (hőlégkeverésnél) 10 perc múlva 160°C fokra állítom a sütőt, és még kb. 50 percig sütöm a süteményt. Nem árt csinálni egy tűpróbát, mert aránylag vastag a tészta ebben a kicsi formában. 10 percig még a formában hagyom hűlni, majd leszedem róla a forma peremét. Mint szinte minden répatortát, ezt is jó teljesen kihűlni hagyni és másnap megvágni, de a fagyasztást is jól bírja, mint ahogy a példa is mutatja.
A mázhoz az alábbiakat simára keverem, és bekenem vele a sütit.
25 deka Philadelphia krémsajt
kevés Xilitol
pár csepp citromlé
*Az olajtól nem kell tartani, pláne akkor nem, ha egy közepesen erős aromájú olívaolajat használunk. Nem lesz átütően, vagy taszítóan olívaolaj ízű a sütemény, hanem egy kellemes fűszeres aromát kap, ami abszolút nem válik hátrányára, mellesleg a legtöbb, olajjal készült tészta tapasztalatom szerint még másnap és harmadnap is frissebbnek hat és puhább, mint ami vajjal készült. Az olaj mennyiségétől sem kell visszariadni, elvégre a legtöbb répatortához 20-25 deka vajra van szükség, sőt dupla ennyi cukorra is.
**A diót aprítógépben lehet durvára darálni, vagy nagy türelemmel deszkán a késsel addig aprítani, amíg durva morzsás lesz. A hagyományos tekerős darálóban túl finom lesz a dió.
***A borkősavat és a szódabikarbónát valószínűleg kiválóan lehet helyettesíteni 2 csapott teáskanálnyi sütőporral. Mindegyiknek az a funkciója, hogy megemelje és lazítsa a tésztát.
|
|
|
0 komment
, kategória: Candida |
|
|
|