Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
anti Candida levesek
  2010-10-05 17:57:11, kedd
 
  SÓSKALEVES

Hozzávalók: 25 dkg sóska, 2 paradicsom, 1 vöröshagyma, 4 burgonya, 2 dkg vaj, só, bors, 1 gerezd fokhagyma.

Tisztítsuk meg és mossuk meg alaposan a sóskaleveleket. Tegyünk félre néhányat díszítésnek. Egy lábasban pirítsuk meg a hagymát, tegyük bele a sóskát és a burgonyát. Pároljuk 5 percig. Tegyük bele a paradicsomot, és öntsük fel 1,25 liter sós vízzel. Fozzük körülbelül 30 percig, majd turmixoljuk össze. Ízlés szerint fuszerezzük, tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Szórjuk meg apróra vágott sóskalevéllel.


ZELLERKRÉMLEVES - másképp
Mintegy fél kiló zellert másfél liter biovegetás vízben főzzünk puhára, majd turmixoljuk össze. Ezután egy evőkanál barna lisztet keverjünk el csomómentesen egy deci szójatejben, és ezzel habarjuk be a levest, majd forraljuk fel. Ízesíthetjük tengeri sóval, fehér borssal vagy szerecsendióval. Apróra vagdalt fott tojással vagy szójapárizsival kínálhajuk. Díszítsük petrezselyemzölddel..

KUKORICÁS PARADICSOM KRÉMLEVES
Hozzávalók: 40 dkg konzerv paradicsompüré, 30 dkg konzerv csemegekukorica turmixolva (kukoricapüré), 1 szemes kukoricakonzerv, 3 db közepes paradicsom, 1 fej finomra vágott hagyma, 1 tk. olívaolaj, 1 tk. biovegeta, ízlés szerint orölt chili, só,

Felforrósítjuk az olajat, a hagymát puhára pároljuk benne, majd hozzáadjuk az biovegetát. Meghámozzuk a paradicsomot, húsát feldaraboljuk. A paradicsompürét és a kukoricapürét hozzáadjuk, és a lecsepegtetett kukoricaszemekkel együtt a lábosba tesszük. Sóval és chilivel fuszerezzük, majd állandó kevergetés mellett összemelegítjük. Tortillát kínálunk mellé.


CSICSERIBORSÓLEVES
Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó, 1 fej vöröshagyma, 4 ek. olívaolaj, 1 mk. koriandermag, 6 gerezd fokhagyma, só.

A csicseriborsót egy napig hideg vízben áztatjuk, úgy, hogy a víz ellepje. Lecsurgatjuk, majd a felvágott vöröshagymával és a koriandermaggal másfél óráig lassú tűzön főzzük. Az apróra vágott fokhagymát olajon megpirítjuk, majd felengedjük a levessel, és megsózzuk.


SÁRGARÉPAKRÉMLEVES
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 3 tojás sárgája, 1 dl joghurt, petrezselyem, 1 ek. tönkölyliszt, biovegeta, só.
A petrezselymet apróra vágjuk, és a karikára vágott répával olajon megfuttatjuk. Felengedjük vízzel, ízesítjük sóval, és biovegetával. Ha puha a répa turmixoljuk, majd behabarjuk a joghurtba tett liszttel, a legvégén a tojássárgákat. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.


PARADICSOMKRÉMLEVES
Hozzávalók: 25 dkg sóska, 2 paradicsom, 1 vöröshagyma, 4 burgonya, 2 dkg vaj, só, bors, 1 gerezd fokhagyma.
A felaprított hagymát, fokhagymát az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, kockára vágott répát, zellert, és a rizst. Puhára pároljuk, hozzákeverjük a fűszereket és a szójamártást. Kihűtjük, turmixoljuk. Hidegen fogyasztjuk, tálalásnál meghintjük apróra vagdalt zellerlevéllel.


BURGONYLEVES KAPORRAL
Hozzávalók: fél kiló burgonya, 20 dkg vegyes zöldség, vöröshagyma, 1 dl joghurt,1 kanál tönkölyliszt, kapor, bazsalikom.
A zöldséget, a hagymát és a burgonyát bazsalikommal, sóval puhára főzzük. majd összeturmixoljuk. A joghurttal és liszttel behabarjuk, majd megszórjuk a kaporral.


ÁRPAGYÖNGY KRÉMLEES
Hozzávalók: 4 evőkanál árpagyöngy, petrezselyem, biovegeta, só, puffasztott amaránt.
Kb. másfél liter vízbe tesszük az árpagyöngyöt, biovegetát, kb.2 evőkanál, és sót. Megfőzzük az árpát, majd turmixoljuk. Végül hozzáadjuk a petrezselymet, és az amarántot.


BAZSALIKOMOS PARADICSOMLEVES
Hozzávalók: 15 dkg paradicsompüré, 1 fej vöröshagyma, bazsalikom, édesítőszer, puffasztott amaránt, bio-vegeta.
A felaprított hagymát, kevés vízzel megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a bazsalikomot, sót, bio-vegetát, és felöntjük vízzel. Forráskor beletesszük az amarántot.


TAVASZI TOFULEVES
A megmosott, apróra vágott leveszöldséget (1 db közepes sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó, 1 szál póréhagyma) 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolajon röviden megpároljuk, felöntjük 1 liter vízzel, sózzuk, és 15 percig lassú tűzön főzzük. 30 dkg tofut 1 cm-s kockákra vágunk, és egy babérlevéllel együtt a leveshez adjuk, újra felfőzzük. Ízlés szerint szójaszószt teszünk hozzá. Apróra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával díszítjük. Illik hozzá a teljes őrlésû lisztből készült levestészta.

CITROMOS CSIRKE KRÉMELVES
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 5 dkg vöröshagyma, 4 dkg margarin, 2 dkg teljes orlésu tönkölyliszt, 1 dl joghurt, 2 db tojássárgája, 1 citrom leve.
A csirkemelleket a zöldséggel, és hagymával puhára fozzük, ezután az egyik csirkemellet csíkokra vágjuk, a másikat a zöldséggel összeturmixoljuk, és visszatesszük a levesbe. Liszttel világos rántást készítünk, tűzről levéve belekeverjük a joghurtot, és a tojássárgákat, majd behabarjuk vele a levest. Beletesszük a húscsíkokat, majd citromlével savanyítjuk.


PARADICSOMLEVES
Hozzávalók: 15 dkg paradicsompüré, 3 dkg teljes tönkölyliszt, 2 ek. Olaj, 2 dkg vöröshagyma, 1 szál zellerzöld, só, édesítőszer.
A paradicsompürét kevés vizel kikeverjük, majd felengedjük 1 l vízzel. Megsózzuk, beletesszük a zellerzöldjét, egész hagymát. Megfozzük, világos rántással berántjuk, és jól kiforraljuk. Igény szerint édesítjük. Amaránttal nagyon finom....


CUKKINI KRÉMLEVES
50 dkg cukkíni, 10 dkg, vöröshagyma, fokhagyma, margarin, 1 kanál teljes tönkölyliszt, fél dl joghurt, 1 tojássárgája, só, citromlé, kapor.
A cukkíniből tíz dekát csíkokra, a többit kockára vágjuk, a hagymát finomra szeljük, a fokhagymát is. A hagymákat megfuttatjuk, majd a kockára vágott cukkínit beletesszük, és felöntjük másfél liter vízzel. Beletesszük a kaprot, és puhára főzzük. Turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre, és összeforraljuk. A joghurttal és tönkölyliszttel behabarjuk. A csíkokra vágott cukkínit beletesszük, és még egyszer felforraljuk. A végén a tűzről levéve beletesszük a citromlét.


KARALÉBÉLEVES HÚSGALUSKÁVAL
Hozzávalók: 30 dkg karalábé, 5 dkg vöröshagyma, margarin, 15 dkg darált csirkehús, 1 tojás, só, fehérbors, 1,5 dkg tönkölydara, petrezselyem, citromhéj
A karalábékat keskeny csíkokra szeljük, a hagymát apróra vágjuk, és forró margarinon megpirítjuk. Hozzáadjuk a karalábé csíkokat, és megfuttatjuk. Fuszerezzük, és felöntjük vízzel. 15 perc alatt puhára fozzük. Húsgaluska: a darált húst összekeverjük a tojással, és a darával, sóval, borssal, petrezselyemmel, citromhéjjal. A karalábéleves felét összeturmixoljuk, majd a leves másik feléhez adjuk, A húsmasszából kicsi gombócokat szaggatunk a levesbe, és megfozzük. Tálaláskor megszórjuk a finomra vágott karalábélevelekkel.


KAPORLEVES TÚRÓGOMBÓCCAL
Hozzávalók: 1 nagy csokor kapor, biovegeta, só, 2 ek. tönkölyliszt, 1 tojássárgája, 1 dl joghurt, a túrógombóchoz: 10 dkg túró, 1 tojás, 1 ek. búzakorpa, só.
A lisztet margarinon világosra pirítjuk, majd az apróra vágott kaprot belekeverjük, és felengedjük vízzel. Fűszerezzük, és felforraljuk. A túrót a tojással, búzakorpával, sóval összedolgozzuk, és beleszaggatjuk a levesbe. Megfőzzük, majd a joghurttal, tojássárgával behabarjuk. Tálaláskor kis kaprot szórunk a leves tetejére.


ALMALEVES
Hozzávalók: 2 nagy alma, 1 dl joghurt, 1 ek. tönkölyliszt, 4 szem Canderel, szegfűszeg, késhegynyi fahéj
Az almát felszeleteljük, és kb. 7 dl vízzel feltesszük főni, a fűszerekkel együtt. A joghurttal, és liszttel behabarjuk. Ha akarjuk turmixolhatjuk is. Lehűtve is nagyon finom!


HIDEG EGRESKRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg egres, negyed rúd vanília, 2 db kiwi, citromhéj, Canderel.
Az egrest vízzel, citromhéjjal, és a vaníliarúddal addig fozzük, míg szét nem fol. A kiwiket meghámozzuk, az egyiket karikára a másikat félbevágjuk. Az egrest a levével, a fél kiwikkel összeturmixoljuk, és átszűrjük. Kiwi szeletekkel dúsítjuk.


KARFIOLLEVES
50 dkg karfiol, 10 dkg burgonya, 3 dkg zabpehely, 10 dkg vöröshagyma, borsikafű, kakukkfű, petrezselyem.
A karfiolt és burgonyát sós vízben megfozzük. Közben a zabpelyhet 1 dl forró vízzel összeturmixoljuk, a karfiolból, és burgonyából is teszünk hozzá, majd a levesbe öntjük. Ezután reszelünk bele hagymát, fuszerezzük, majd a petreszelyemzöldet is hozzáadjuk. Tálaláskor dúsíthatjuk joghurttal.


HIDEG UBORKALEVES
Hozzávalók: 1 nagy kígyóuborka, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt, csokor kapor, biovegeta, 1 ek. tönkölyliszt.
A hagymákat apróra vágva üvegesre pároljuk. Megpucoljuk az uborkát, és tökreszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a hagymákhoz, és fedő alatt keveset pároljuk, hogy levet engedjen. Sózzuk, kicsit felengedjük vízzel. Beletesszük a kaprot, és puhára főzzük. Leturmixoljuk, majd behabarjuk a liszttel kevert joghurttal. Kaporral díszítjük.


SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
Hozzávalók:80 dkg sütőtök, 20 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, margarin, só, bors.
A sütőtököt kockára, a paradicsomot negyedekre vágjuk, a hagymát lereszeljük. Margarinon megpároljuk, majd felöntjük vízzel. Fuszerezzük, majd 40 perc alatt megfozzük. Ha kész, turmixoljuk.


CSIRKELEVES
Csirkedarabokat pirítunk kis olajon, majd mellé teszünk egy fej hagymát, majd amikor már fehér a hús felöntjük vízzel, és bezöldségeljük. ( fehér és sárgarépa, zeller, stb.). Biovegetával és sóval ízesítjük. A végén tehetünk bele tárkonyt is, nagyon finom, és a Candida utálja! Több napra előre is meg lehet főzni!

HAGYMALEVES
Hagymát olajon pirítunk, majd felöntjük vízzel, bezöldségeljük, és biovegetával, sóval ízesítjük


ZELLERKRÉMLEVES
Vágjuk vékony szeletekre a zellert, és kevés olajon, tengeri sóval, biovegetával pároljuk puhára. Ezt követően turmixoljuk össze a puha zellert, majd vízzel engedjük fel. Tehetünk bele puffasztott amarántot levesbetétként.

PÓRÉHEGYMÁS CUKKINI KRÉMLEVES
Hozzávalók:1 ek. olaj, 40 dkg cukkíni, 15 dkg póréhagyma, 1 tojássárgája, bazsalikom, só.
Az apróra vágott pórét 1 dl vízben megfőzzük, majd beletesszük az olajat és a vékonyan felszeletelt cukkínit. A vizet fél literre kiegészítjük, megsózzuk, és a cukkínit megpároljuk benne. Mikor kihûlt, tojássárgájával, sóval, bazsalikommal, összeturmixoljuk. Forralt vízzel krémleves sûrûségûre hígítjuk, de már nem főzzük.


MINESTRONE
Hozzávalók: 1 póréhagyma, 2 közepes burgonya, 1 sárga- répa, 1 karalábé, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, fél fej karfiol, 1 hagyma, 1 ek. vaj, 3 ek. biovegeta, 1/2 tk. bazsalikom, 1 cs. petrezselyem, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, .
A póréhagymát vágjuk el hosszában, majd vékonyra szeleteljük föl. A burgonyát, a sárgarépát és karalábét szintén tisztítsuk meg és aprítsuk fel. A karfiolt rövid időre tegyük sós vízbe, majd szedjük rózsáira, a zöldborsót ugyancsak készítsük elő. A hagymát aprítsuk fel, és egy nagyobb edénybe a vajon dinszteljük aranysárgára, majd adjuk hozzá a zöldségeket, és kb. 1 liter forró vízzel engedjük fel. Forrástól számítva lassú tűzön 30 percig főzzük. Közben ízesítsük a fûszerekkel. Apróra vágott petrezselyemmel, néhány csepp olajjal tálaljuk.


GYORS LEVES
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 kisméretű burgonya, 2-3 db apró zöld tök, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis darab zeller, petrezselyemzöldje, hidegen sajtolt olaj, só, víz.
A hozzávalókat turmixgépben 2-3 perc alatt finomra turmixoljuk. Az így keletkezett keveréket 2 liter enyhén sózott vízbe öntjük, s addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Olajat csak a legvégén adjunk hozzá, amikor már nem főzzük tovább. Tálaláskor a tányér aljára tegyünk egy szelet pirított kenyeret vagy kétszersültet, s a levest erre merjük rá.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
köles
  2010-10-05 17:47:40, kedd
 
  Köles

Az egészséges táplálkozás központi elemei a gabonák, mivel magas a rost-, vitamin-, fehérje - és ásványianyag tartalmuk, valamint szénhidrát-összetételük kedvező. Könnyen emészthetőek, laktatóak, változatosan lehet őket elkészíteni, nem puffasztanak, zsírtartalmuk alacsony. A lehető legegészségesebb választás, ha gabonákat fogyasztunk fő táplálékként. Mivel aminosavtartalmuk sok esetben nem komplett, ezért ajánlott kiegészítenünk őket hüvelyesekkel és zöldségekkel, így tökéletes táplálékot biztosíthatunk szervezetünk számára.
Az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető gabonánk. A legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származtatják és kb. 10000 éves múltra tekint vissza. Az ó-és középkori Magyarországnak is legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII-XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában. A világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és minden nap fogyasztják.

Élettani hatásai:
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében. Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben lévő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető. Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz. Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.

Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander

Főzési tippek:
Ha néhány órát áztatjuk, 5 perc alatt puhára főzhető
Köretként és főételként kiváló



 
 
0 komment , kategória:  Candida  
kölessel töltött cukkini
  2010-10-05 17:41:44, kedd
 
  Anti-Candida diéta


KÖLESSEL TÖLTÖTT CUKKINI

Hozzávalók 4 személyre:

- 4 nagyobb (töltenivaló) cukkini + 1 kisebb
- 1 csokor zöldhagyma
- 1 póréhagyma
- 1-2 fej fokhagyma
- 1 pohár (1,5 dl) köles
- 2 dl joghurt (szója is lehet)
- 1 zacskó mozzarella (Szarvasi minit használtam)
- vegamix
- borsikafű
- őrölt kömény
- olaj
- só, bors

A kölest kétszeres mennyiségű vegamixes vízben megfőzöm. A cukkiniket hosszában kettévágom, és a szivacsos-magvast részt kivájom. A hagymákat apróra szeletelem, és egy serpenyőben olajon üvegesre pirítom. Közben a kisebb cukkinit szintén apróra vágom, és rádobom a megpirult hagymára. Jöhetnek a fűszerek (borsikafű, kömény, só, bors) és a fokhagyma. Kb. 10 perc után leveszem a tűzhelyről, és a megfőtt kölessel összekeverem. Hozzáteszem a joghurtot, ezáltal egy krémes masszát kapok, majd a cukkiniket hőálló üvegedénybe helyezve megtöltöm. Tetejét félbevágott mini mozzarellával díszítem. Egy kis olajat öntök alájuk, és 220 fokon 25-30 percig sütöm letakarva, majd grillezem 5-10 percig (takarás nélkül).

Elkészítési idő: 15+ 35 perc



 
 
0 komment , kategória:  Candida  
mai vicc
  2010-10-05 17:35:33, kedd
 
  Nyugdíjkorhatár

Valahol Ausztráliában:
Miután elértem a nyugdíjkorhatárt, bementem a
Társadalombiztosítási Igazgatóság helyi fiókjába az ügyeket intézni.

A pult mögött ülő nő -életkorom ellenőrzése végett - kérte a jogsimat
(Ausztráliában nincs személyi igazolvány, de személyazonosság
igazolására elég a fényképes jogsi.)
Végigkutattam a zsebeimet, és rájöttem, hogy a tárcám otthon maradt.

Mondtam neki,hogy sajnálom, haza kell érte mennem, majd
később megint eljövök.
Mire a nő: "- Gombolja ki az ingét".
Kigomboltam, és előtűntek a mellkasomat borító göndör és ősz szőrszálak.

"Az az ősz szőr a mellén nekem elég bizonyíték"- mondta a hölgy és
átvette tőlem a kitöltött űrlapot.

Mikor hazaértem, izgatottan meséltem a nejemnek a
társadalombiztosítási irodában történteket.
Erre a nejem:

"- Miért nem toltad le a gatyádat is? Még rokkantságit is kaphattál volna!"
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 228
  • e Hét: 393
  • e Hónap: 4797
  • e Év: 36526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.