Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Néhány recept
  2010-10-09 21:58:34, szombat
 
  RECEPTEK szurokfűvel ( gyakran oregánónak irják a címkére):

Hústorta

50 dkg darált hús, 5 db tojás, pirított dió, mazsola, őrölt bors, szurokfű, fahéj, cukor, ananászdarabok, angolszalonna, só, liszt, vaj.

Lisztből vajjal és kevés sóval tésztát készítünk. A diót és a mazsolát kevés vajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fűszereket, kihűlés után keverjük össze a darált hússal és a tojásokkal. A tészta egyik felét nyújtsuk ki és tegyük rá az előbb összegyúrt, fűszerezett, húsos masszát, majd borítsuk be a tészta másik részével. A tetejére tehetünk diót, mazsolát, ananászdarabokat, apróra vágott angolszalonnát. Sütés után melegen tálaljuk.



Töltött cukkini

2-3 db zsenge cukkini, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál darált dió, 1 tojás, fokhagyma, szurokfű, citrom, só, 10-15 dkg reszelt sajt.

A cukkiniket hosszában félbevágjuk és kiszedjük a belsejét, ha hosszúak, keresztbe is felezzük meg. A fiatal cukkinik magja még zsenge és finom, a kiszedett bélrészt tehát keverjük össze tojással, reszelt sajttal, tejföllel, dióval, összezúzott fokhagymával, szurokfűvel, citromlével, sóval. E masszával megtöltjük, a kivájt cukkinirészeket és sütőben kissé átsütjük.



Grillezett csirke

8-10 db csirkeszárny, 1/2-1 csirkemell, 3-4 paprika és paradicsom, 2 fej vöröshagyma, mustár, szurokfű, bors, só, őrölt paprika, olaj, gomba, petrezselyemzöld.

A hagymát szeleteljük fel, öntsünk hozzá olajat, majd tegyük bele a szurokfüvet, mustárt, borsot, sót, őrölt paprikát. Ezzel az olajos oldattal alaposan kenjük be a szárnyakat és a felszeletelt mellhúst. 1/2-1 napig állni hagyhatjuk.

Forró grillsütő-rácsra helyezzük a csirkerészeket, s mindkét oldalukat kissé pirítsuk meg. 10-15 perc múlva tegyük rá a hosszában felaprított zöldpaprikát és a paradicsomszeleteket, ízlés szerint gombaszeleteket is rakhatunk rá. Forrón tányérra szedve petrezselyemzölddel díszíthetjük és salátával, friss kenyérrel fogyasszuk.

Forrás: Terebess konyhakert
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Oregánó és karvakrol
  2010-10-09 21:51:49, szombat
 
 


Oregánó és karvakrol

Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré.

Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.

De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.

A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel hasonlatos. A staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra rezisztens.

Rengeteg baktériumfaj ellen hatásos

Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánó olaj hatásosságát.

A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult: laboratóriumi körülmények között az oregánó olaj például elpusztította a pneumococcus baktériumok 96 százalékát, valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus baktériumoknak 92 százalékát.
A pneomococcus komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium.

A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó neisseria gonorrhoeae baktérium, valamint a neisseria meningitidis, más néven memingococcus, amely szintén súlyos fertőzéseket, például agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita.

A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos ételmérgezésekért is felelősek.

Az oregánó olaj továbbá elpusztította a streptococcus baktériumok 83 százalékát és az enterococcus 78 százalékát is.

A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az enterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti fertőzésekben, sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba hozzák.

Belaiche professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen (szintén 78 százalékukat ölte meg).

Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az olyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria. Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánó olaj baktériumölő képességét.

A természet tehát egy különleges antibiotikummal ajándékozta meg az emberiséget - igazán megérdemli a helyét a házi patikában.
Itthon inkább fűszerként ismerjük

A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna leginkább az olasz konyha ételeinek fűszereként ismert itthon.

Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít.
Bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják.
Teakánt elsősorban köhögéscsillapításra, nátha ellen használják.

Remek meghűlés elleni izzasztó teakeverék a következő: 1-1 csomag oregánó, bodzavirág, hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2-3 evőkanálnyit adunk egy liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön átszürjük melyből napjában többször melegen iszogatunk.

Az élet gyógyfüve!

Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy:
a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere.
A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.

Forrás: Lifenetwork illetve népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Köles
  2010-10-09 21:35:16, szombat
 
 



Köles (Panicum miliaceum)


A köles a pázsitfűfélék (Poaceae) családjához tartozó növény, mely az egyik legősibb termesztett gabonafélénk. Eredeti őshazája India, de nagy mennyiségben elterjedt Afrikában és Kínában is. A táplálkozásban, napjainkban a köles fogyasztása egyre nagyobb mennyiségben visszaszorulóban van. Ez a visszaszorulás a köles fogyasztásnál a kenyérgabonák nagy térhódítása miatt alakult ki.


A köles nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ezek közül is a B1-, B2-, B6-, B17-vitamint, niacint, ásványi anyagokat: sziliciumot, vasat, fluort, cinket, foszfort, ként, magnéziumot és káliumot, valamint fehérjét, keményítőt, zsírt, rostot, kovasavat és szerves sókat.

Fontos a kölesnél, hogy az ásványi anyagok, a nyomelemek és a hatóanyagok nagyon finom formában vannak jelen.

Ez azért fontos, mert a sejtek és az egész szervezetünk csak az ilyen finom formában lévő anyagokat tudja maradéktalanul felvenni.

A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.

A köles az egyetlen olyan gabonaféle, mely a teljes értékű fehérjék mellett még 7 aminosavat is tartalmaz, valamint a lúgos kémhatása miatt különösen fontos a növésben lévő fiataloknak és gyerekeknek egyaránt.

A köles rendszeres fogyasztása
- rákmegelőző hatású,
- késlelteti az öregedési folyamatokat,
- szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét,
- erősíti a látást,
- serkenti az immunrendszer működését,
- valamint gyulladáscsökkentő.
- Jól alkalmazható vese és hólyaggyulladások kezelésére.
- A növény sok szilicium tartalma miatt fokozódik a szervezet védekező képessége,
- karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert,
- megelőzi a fogszuvasodást, mert segít a fogak zománcának a megvédésében.
- Kiváló vashiányos állapot és savtúltengés kezelésére.
- A köles magas kovasav tartalmának köszönhető, hogy a bőr rugalmasabb a haj pedig fényesebb lesz.
- A kovasav a fluorral együttesen elősegíti, hogy a fogak és a körmök egészségesek maradjanak.
- A kovasav fontos tulajdonsága még, hogy megadja a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is.
- A sok szerves só és rost anyag tartalom miatt nagyon magas a növény fűtőértéke.

Liszt érzékenyek számára egyes országokban engedélyezve van a köles fogyasztása, mert a köles liszt nem tartalmaz glutént, valamint mentes a ragacsos fehérjéktől, mely gluteninből és gliadinból tevődik össze.

Forrás : népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Petrezselyem
  2010-10-09 21:18:40, szombat
 
 



Petrezselyem (Petroselinum crispum)

A petrezselyem gyakran használt népies nevei közé tartozik a petruska, petrezselem és a petrezsirom is.

A petrezselyem az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó kétéves növény, mely az első évben csak gyökeret és levelet, a második évben pedig magszárat fejleszt, melyen megjelennek a virágok, később pedig a termés.

A petrezselyem vad fajai a Földközi-tenger környékéről és Nyugat-Ázsiából származik. Előfordulásában a növény kedveli a nyirkos, vizes helyeket, mert főként források környékén és patakok nyirkos partjain fordulnak elő.

A petrezselyem hatóanyagai közül a legfontosabb az illóolaj, azon belül is az apiol, pinén és a miriszticin.

Ezen kívül a növény termése tartalmaz még flavonoidokat (apiint), nyálkát és zsírosolajat. A gyökérben megtalálhatóak a ftalidok, melyek illathordozók, a levélben pedig fellelhető a C-vitamin.

A petrezselyem igen gazdag bórban és fluorban.

A növény erős vizelethajtó, mely segíti a szervezetet, hogy a felesleges vizet kiürítse.

Elősegíti a vesekő és a vesehomok eltávolítását.

Kiváló étvágyjavító, mert fokozza a gyomor-béltraktus működését.

Hat a méhizomzatra és tónusfokozódást okozhat.

A petrezselymet előszeretettel alkalmazzák különböző teakeverékek alkotórészeként.

Megtalálható vizelethajtó és magas vérnyomás elleni teakeverékekben.

Tudományos kutatások bizonyították, hogy a petrezselyem gátolja a hisztamin kiválasztását, mely allargiát okozhat.

A magas bór tartalom elősegíti az ösztrogénszint megfelelő emelkedését Ezt a hatását a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák. A népi gyógyászatban a menstruáció és a tejelválasztás elősegítésére, valamint a női nemi vágy fokozására használják, mert az ösztrogénhez hasonló hatással rendelkezik.

A növény fluor tartalma erősíti a csontokat. Az élénkszínű petrezselyem alkalmas a kellemetlen szájszag megszüntetésére, mert a sok klorofill tartalom miatt hatékony szájfertőtlenítő.

Az apróra vágott petrezselyem rendszeres alkalmazása rendszerint elmulasztja a véraláfutásokat is.

Figyelem :
Vesebetegek és várandós nők csak nagy odafigyeléssel alkalmazhatják a petrezselymet, mert nagy dózisban, melynek már hatása van vesevérzést, és abortuszt okozhat! A petrezselyem illóolaja fokozza az anyaméh simaizomzatának az összehúzó képességét.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Levendula
  2010-10-09 21:13:07, szombat
 
 



Levendula (Lavandula augustifolia)

Gyakrabban használt nevei: francia levendula, keskenylevelű levendula, közönséges levendula, orvosi levendula, szagos levendula.

A Földközi-tenger mellékén, Dél-Európában őshonos. Dél- és Közép-Olaszországban, Dalmáciában, Görögországban, Dél-Franciaországban, Spanyolországban vadon elterjedt növény.

Az ajakosok családjába tartozó, évelő félcserje. A levendulabokor természetes körülmények között félgömb alakú. Termése a családra jellemző, csészébe zárt négy makkocska, amelyek közül többnyire csak 1-2 fejlődik ki.
Szárazságtűrő növény. A száraz, mésztartalmú talajokat kedveli.

Az ókorban a görögök és a rómaiak bőségesen használták szépítkezésre: szappanjaikat és fürdővizüket illatosították vele, valamint testükre kenték. A levendulás fürdővel ízületi merevségüket és fáradtságukat kezelték.

De hosszú évszázadokon át levendulával oldották az izomgörcsöket, fájdalomcsillapításra és idegrendszer erősítésére alkalmazták, valamint rovarölő és tetűirtó szerként is szolgált.

A XX. század elején hasmenés, köhögés, fejfájás, ideges szívdobogás, ízületi fájdalmak gyógyszereinek alkotójaként került be a gyógyászatba. a II. világháborúban sebfertőtlenítőként használták.

Az első magyar levendulaültetvény Bittera Gyula nevéhez fűződik, aki 1920-ban Tihanyban, Franciaországból hozott szaporítóanyaggal telepítette azt.

Hatóanyagai: illóolaj, amely összetevői a linalil-acetát, borneol, kámfor, geraniol, citronellol stb.., valamint tartalmaz cserzőanyagot, kumarinokat, flavonoidokat és szterolokat.

Alkalmazása:
- a virágdrog forrázatát nyugtatószerként alkalmazzák ideges, feszült állapotok, túlterheltség esetén.
- Jó hatású álmatlanság és ideges gyomor- és bélpanaszok megszüntetésére.
- Fokozza az epeműködést.
- A levendulavirágoknak nyugtatót hatásuk van, gyógyfürdőnek elkészítve is. A levendulaszesz idegzsábák ellen jó hatású mint bedörzsölőszer.
- A levendulaolajat belsőleg neurotikus betegek gyomor- és bélpanaszai ellen használják, kockacukorra cseppentve.
- A levendula illóolajának legnagyobb felhasználója a kozmetikai és illatszeripar.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Réti legyezőfű
  2010-10-09 21:07:28, szombat
 
 



Réti legyezőfű (Filipendula ulmaria)

Népies neve: Szent János kenyere, legyezőbajnóca, varjúmogyoró.

Rózsafélék családjába tartozik.
Ázsiában honos, egész Európában megtalálható. Magyarországon az Északi- és a Dunántúli-középhegységben és az Észak-Dunántúlon gyakori. Dél-Dunántúlon ritkább. Az Alföldön szórványosan fordul elő.

Nedves, tápanyagban gazdag agyag-, homok-, vagy tőzegtalajokon tenyészik. Hazánkban vad populációkból gyűjtik. Évelő növény. Apró fehér virágai sokvirágú álernyőkben helyezkednek el, illatosak.

Hatóanyagai: fenolos glikozidok, kevés illóolaj.

Izzasztó, vizelethajtó, lázcsillapító.

Drogját régóta használják, főként sebgyógyításra, vérzéscsillapításra, de füveskönyvekben mint görcsoldó, női panaszok gyógyítására, sőt még a pestis ellen is hatékony szerként említették.

Felhasználása tehát elsősorban a népi gyógyászatban jelentős, megfázásos betegségek és reuma ellen fogyasztják forrázatát. Különböző teakeverékek alkotórészek.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Brokkoli
  2010-10-09 21:02:21, szombat
 
 



Brokkoli (Brassica oleracea Italica)

A brokkoli a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó növény, mely a Földközi-tenger vidékéről származik.

Őshazájában nem csak termesztik a brokkolit, de vadon is begyűjthető. Elsőként a növényt a rómaiak termesztették kultúrnövényként, de nagy mennyiségben csak a XVIII. században vált ismerté. Jelenleg leginkább Franciaországban, Olaszországban és Angliában jelentős a növény fogyasztása.

Hatóanyagai:

A zöldségfélék közül nagyon értékes növény. Könnyen emészthető, ezért az érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják. 100 g-ban a brokkoli 138 kJ energiát hordoz.

A növény nagymértékben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint emészthető rostokat. A vitaminok közül a brokkoli különösen gazdag C-vitaminban és karotinban, de megtalálható még a B1-, B2-vitamin, a folsav (B9), a niacin (B3), a pantoténsav (B5) és a tokoferol, más néven az E-vitamin is.

A brokkoli ásványi anyagai közül igen jelentős a kálium, a kálcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A jelentős ásványi anyag és a változatos vitamin tartalma mellett a brokkoli gazdag még növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban is.

A brokkolit a C-vitamin, folsav, β- karotin tartalma miatt rákprevenciós étrendekben alkalmazzák.

Minél sötétebb zöld vagy kékeszöldebb a brokkoli virágzata annál több C- vitamint és β- karotint tartalmaz.

A brokkoliban található meg a legnagyobb mennyiségben a szulforafán vegyület. A szulforafán egy kemopreventív anyag, mely segíti a szervezetet, hogy beinduljanak a daganatos sejtek elpusztítását elősegítő folyamatok, valamint támogatja a méregtelenítésben igen jelentős enzimek működését, mely által a szervezetből hamarabb eltűnnek a rákkeltő anyagok.

A szulforafán vegyület nagyon fontos tulajdonsága még, hogy elpusztítja a Helicobacter pylori nevű baktériumot, mely a fekély és a gyomorrák kialakulását idézheti elő.

A növényben megtalálható még a kampferol vegyület is, mely gátolja a petefészekrák kialakulását.

A brokkoli hatóanyagai nem csak az egyes rákfajták kialakulását gátolhatják meg, de csökkentik az áttétképződés esélyeit is.

A brokkoli fogyasztása a pajzsmirigyre is jótékony hatással van, mert gátolja a túlzott hormontermelést, mely az izotiocianát vegyületnek köszönhető.

Forrás : népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zöldkagyló
  2010-10-09 20:54:54, szombat
 
 



Zöldkagyló (Perna canaliculus)

A zöldkagyló akkor került a figyelem középpontjába, amikor a maorik (új-zélandi őslakosok) életkörülményeit vizsgálva kiderült, hogy magas koruk ellenére megmaradt ízületeik rugalmassága, mely a bőséges kagylófogyasztásuknak volt köszönhető.

Tehát körükben ismeretlen volt a reumás eredetű megbetegedés.

Ennek köszönhetően világszerte megindultak a tudományos kutatások az új-zélandi zöldkagylóval kapcsolatban.

Bebizonyították, hogy a zöldkagyló több mint 13%-ban tartalmaz glükozaminglikánt, valamint kovasavat, vitaminokat, ásványi anyagokat és fontos nyomelemeket és nagyon gazdag többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakban.

A glükozamin az ízületek kenőanyagaként szolgál, a kovasav a csontokat és a kötőszöveteket erősíti.

Vitaminok közül C-, E-, B6-, B12- vitamint és folsavat tartalmaz, ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot és magnéziumot. Az Omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatással bír.

A mozgásszervi megbetegedéseket korunk népbetegségeként tartják számon.

Hazánkban több százezren szenvednek gyulladásos ízületi megbetegedésekben, kopásos ízületi betegségekben és egyéb mozgásszervi betegségekben. Ugyanis a kor előrehaladtával csökken a sejtek közötti vízterek mennyisége, a szövetek rugalmassága jelentősen csökkentve a mozgásképességet.

Mivel a szervezet nem tudja előállítani a glükozamint, így nagyon fontos annak pótlása. A legtöbb táplálékban kis mennyiségben megtalálható, de jelentős mennyiségben a tenger ,,gyümölcsi" tartalmazzák, főleg az új-zélandi tarajos zöldkagyló (a kékkagyló és egyéb kagylófajtáknak nincs ilyen hatása).

A kagyló készítmények egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a mozgásszervi betegségek megelőzésében és terápiájában

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fügekaktusz
  2010-10-09 20:39:58, szombat
 
 



Fügekaktusz (Opuntia ficus-indica)

A fügekaktusz a kaktuszfélék (Cacteceae) családjába tartozó pozsgás növény, melynek őshazája Mexikó. Az őslakosok már több ezer éve fogyasztották a fügekaktuszt.

A növény terjedését nagymértékben elősegítette, hogy a 16. század legelején a hajósok a skorbut ellen használták fel a növényt. Az intenzív terjedés következtében jelenleg a fügekaktusz a Földközi-tenger partvidékének egyik legjellegzetesebb alkotóeleme lett.

A fügekaktusznak a felhasználása igen változatos, a mexikói őslakosok jobb híján lekvárokat, leveseket, savanyúságokat készítettek belőle, mivel a száraz területeken más növény nem tudott elterjedni.

Jelenleg a fügekaktusz termését gyümölcsként, a pozsgás hajtásait pedig, a tövisek eltávolítása után megfőzve zöldségként fogyasztják. Nem csak az élelmiszeriparban és a gyógyászatban kedvelt növény a fügekaktusz, de a kozmetikai iparban is igen jelentős, mivel ezen a növényen él a bíbortetű, melyet vörös festékanyagként használnak fel.

Hatóanyagai:
A fügekaktusz gazdag glükózban, fruktózban és cellulózban, fehérjékben és ásványi anyagokban. A legfontosabb hatóanyagai azonban a flavonoidok, melyek egészségjavító tulajdonsággal rendelkeznek.

Ezek mellett tartalmaz még béta-karotint és vitaminokat.
Vitaminok közül jelentős a C-, B1-, B2-, B3-vitamin.

Az ásványi anyagok közül pedig tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot és vasat is.
A nép gyógyászatban elterjedt, hogy a fügekaktuszt vágások és horzsolások kezelésére alkalmazzák.

A gyógyászatban fontos tulajdonsága a fügekaktusznak, hogy erős antioxidáns hatással rendelkezik, mely védi a szervezetet a szabadgyököktől, így megakadályozva az oxidatív stressz káros hatásait.

A fügekaktusz szabályozza a vércukor szintet, valamint hatással van a vérnyomásra is, az által, hogy csökkenti a koleszterin és triglicerin szintet.

A bélműködés és a gyomor szabályozásával javítja az emésztést és hatékony testsúlyszabályozó, mert csökkenti az étvágyat.

A fügekaktusz részt vesz a vese és a kötőszöveti méregtelenítésében. A vese méregtelenítésekor csökkenti a növény a szövetek folyadék visszatartó képességét, a kötőszöveti méregtelenítéskor pedig csökkenti a cellulitisz mértékét.

Fontos tulajdonsága a növénynek, hogy az alkoholfüggőség okozta különböző gyulladásokat meggátolja.

A fügekaktusz kivonatot felhasználó kozmetikai termékektől a bőr kisimultabb, kipihentebb lesz. A kivonatot használják még hámsérülések kezelésére és gyulladások csökkentésére is.

Figyelem :
A fügekaktusz termése oxalát-kristályokat tartalmaz, mely enyhe, égető érzést okozhat a nyelven.

Forrás : népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Chlorella
  2010-10-09 20:32:16, szombat
 
 


Chlorella

A chlorella egy smaragdzöld színű algafajta.
Az algák egyszerű felépítésű, elsősorban vízben élő növények. Könnyen emészthető, tökéletes összetételű tápanyagok. Nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. Különösen a jód- és káliumtartalmuk magas.

A chlorellában nagy mennyiségben található klorofil, mely dezodoráló, regeneráló és baktériumellenes szer.

Elsősorban Japánban és Thaiföldön alkalmazzák előszeretettel. Napjainkban a felhasználása jelentősen megnövekedett hazánkban is, mert a szennyezett és stresszes életvitel hatására az emberi szervezet több betegségnek van kitéve.

A Chlorella a vitaminok tárháza. Legmagasabb arányban a B-vitaminok vannak jelen, de előfordul még C-, valamint E vitamin is.

Ezek az anyagok stimulálják a vörös vérsejtek termelődését, mely javítja a szövetek oxigénellátottságát, valamint az anyagcsere folyamatokat.

Nagyobb koncentrációban tartalmaz biológiailag kötött ásványi anyagokat, mint például foszfor, kálium, magnézium és kalcium. Magas rosttartalma magához vonzza a belekben található nehézfémeket, így méregteleníti a szervezetet.

A fentebb említett vitaminok mellett tartalmaz még A-vitamint és linolénsavat.
Mivel teljes értékű fehérjéket tartalmaz, így a vegetáriánusok az aminosavak pótlására könnyen beilleszthetik étrendjükbe.

Figyelem!
Akik pajzsmirigy betegségben szenvednek, kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát!

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 152 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1199
  • e Hét: 3337
  • e Hónap: 34823
  • e Év: 239524
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.