Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Napról napra
  2010-11-10 21:19:35, szerda
 
 







NAPRÓL NAPRA - Évről évre // Kalendárium


Új blogkategóriám egy nyilvános internetes szolgáltatáson alapul, amelyben neves magyar és külföldi személyeket mutatok be születési és halálozási évfordulójuk vagy híres történelmi események kapcsán. Célom elsősorban az ismeretterjesztés, a figyelem ráirányítása a történelem jeles személyiségeire, fontos alakjaira és tevékenységükre.

Emlékezni kell mindig rájuk, mert a múltból mindannyian tanulhatunk, mert a múlt nagyjait meg kell tudnunk becsülni, mert "múlt nélkül nincs jelen és jövő"!













Jeles napok, évfordulók





Link



Kalendárium
Napi kalendárium, amelyben minden naphoz érdekes, évfordulós események tartoznak.





Link



ÉVFORDULÓK





Link



Boney M. - The Calendar Song





Link



Ez a videó már nem érhető el - Sajnálom!
Helyette az alábbi Link:

Link



Melyik napon születtél?





Link



Kivel születtél 1 napon





Link


Melyik napon születtél? Itt van a mögötte rejlő történet rólad, és hogy kivel illesz össze a legjobban





Link













 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Kijárna egy kalapemelés
  2010-11-10 20:09:09, szerda
 
 




KIJÁRNA EGY KALAPEMELÉS


ORBÁN: A KÜLFÖLDNEK KALAPOT KELLENE EMELNIE MAGYARORSZÁG ELŐTT


A külföldnek kalapot kellene emelnie Magyarország előtt" címmel közölt interjút szerdán Orbán Viktorral a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A miniszterelnök a magyar belpolitikai viszonyokról és a gazdasági célokról beszélt.

A terjedelmes interjúban a magyar miniszterelnök kifejti nézeteit gazdasági kérdésekről, a kormány intézkedéseiről éppúgy, mint az állami berendezkedésről. Utóbbi kapcsán leszögezte: majd a parlament fogja eldönteni, hogy Magyarországon német mintájú kancellári kormányzás vagy francia mintájú elnöki kormányzás lesz-e.

Magyarországon nem az államfő a központ

"Az én elképzelésem az, hogy becsüljük meg azt, ami van. A magyar hagyomány a parlamentáris rendszerben van: így volt ezt a két világháború között, sőt az első világháború előtt is. A középpontban a parlament áll, nem pedig az államfő... Magyarország nehezen viselné el a parlament és az államfő közötti vetélkedést, ezért azt ajánlom, hogy ne bocsátkozzunk ilyen kalandba" - jelentette ki a kormányfő.

A kormányfő szimpatizál az amerikai költségvetési módszerekkel is

Az államháztartási hiány 3,8 százalékra történő leszorításáról szólva Orbán leszögezte: a deficit lefaragása önmagában nem művészet. Most azonban egyszerre kell költségvetési fegyelmet gyakorolni és gazdasági növekedést elérni, egyidejűleg pedig munkahelyeket teremteni. "Magyarországon olyan a növekedés, hogy nem teremt munkahelyeket, ami elfogadhatatlan" - hangsúlyozta.

A költségvetési hiány lefaragásának két útja van - folytatta a miniszterelnök. Az Egyesült Államokban nem sokat törődnek a deficittel, ott mások a prioritások. "Az amerikai és az európai válságkezelés módjai egyre jobban eltérnek egymástól. Én nagyon rokonszenvesnek találom az amerikai felfogást, viszont az Európai Unió egyik tagállamának vagyok a miniszterelnöke, ezért annak az előírásaihoz tartom magamat."

A különböző rendkívüli adók a gazdasági reform 2012 végéig történő megvalósítását szolgálják - indokolta Orbán Viktor az energiaszektorra, a távközlési cégekre és a kereskedelmi láncokra kivetett válságadót. Egyúttal leszögezte: a gazdasági válságban szertefoszlott az az elképzelés, hogy a szolgáltatások pótolhatják a termelést. Ezért a kormány a szolgáltatások helyett a termelésre akarja helyezni a súlypontot, s ehhez szükség van a német vállalatokkal való együttműködésre.

Kijárna egy kalapemelés

"A válságra adott megkésett válaszként Magyarország két egymást követő kormánya egy éven belül az alábbi határozatokat hajtotta végre: a nyugdíjasok elveszítettek egy havi járandóságot, az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedett, a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre nőtt, az államháztartás kiadási oldalát pedig erőteljesen lefaragták. Ezek a lépések összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott - mégpedig sztrájkok és tiltakozások nélkül. Tulajdonképpen ezért kijárna, hogy a külföld kalapot emeljen" - fogalmazott Orbán Viktor.

MHO/MTI/Hirado.hu








 
 
0 komment , kategória:  Politika  
Feketekörmű kommunizmus
  2010-11-10 19:10:47, szerda
 
 




FEKETEKÖRMŰ KOMMUNIZMUS - Bővebben a mai Magyar Hírlapban


Álláspont

Muszáj valahogy magyarázatot találnunk lapunk tegnapi címlapsztorijára. Nevezetesen arra, hogy Ajka szocialista polgármestere, bizonyos Schwartz Béla, kiszámlázta a Mal Zrt. lúgjával elárasztott Kolontárnak a kórházi költségeket. Meg még egyebeket is. Szépen, akkurátusan összeírta Schwartz Béla, hogy mi mennyibe került. Mennyibe a kórházi ellátás, mennyibe a sok ideiglenes szállás és így tovább. Végül kijött valami 26 millió forint, na, azt számlázta ki a Schwartz Béla.

Az ilyesmit azért meg kell valahogy magyarázni.

Az nem elég magyarázat, hogy Schwartz Béla szocialista, meg hogy Schwartz Bélát feltehetőleg nem anya szülte.

Kell, hogy legyen valami ennél mélyebb, ennél lényegesebb, ennél pontosabb magyarázat is. Mert ha nincs, akkor marad a jeges borzalom és a kétségbeesés.

A mélyebb, lényegesebb és pontosabb magyarázatot szerencsére megtaláljuk a tegnapi Népszavában. A tegnapi Népszava olvasói levelei között találjuk a magyarázatot, ami így szól: ,,A francia forradalom nyomán szétválasztották az egyházat az államtól. Ennek ellenére most október 23-án 11 főpapot tüntetett ki államelnökünk. Egyik katolikus érsekünk így nyilatkozott a rádióban: »Ez a kitüntetés már régen kijárt volna a katolikus egyháznak, ugyanis kétezer éves történelmünk folyamán rengeteg jótettet hajtott végre.« Törtem a fejem, de nekem semmiféle jótett nem jutott eszembe. Sokkal inkább az, hogy ez az egyház kétezer éves történelme alatt mindig mindenféle adókat vetett ki a szántóvetőkre és az ipari dolgozókra."

Ez a szöveg jelent meg a tegnapi Népszavában. Szerzője bizonyos Fonyódi Ferenc Budapestről.

Itt a magyarázat. A magyarázat: a hónaljszagú, redvás bunkóság. A feketekörmű kommunizmus. Az örök surmóság, kültelki, szar prolitempó. A Fonyódi- és Schwartz-félék munkásőrlelkülete. Hogy egy klasszikust idézzek: lábszag és Mucsa... Na hát ez az!

És teljesen felesleges bármit is mondani. Észérvekkel előhozakodni. Mesélni Szent Ágostonról és Szent Ferencről, Márton Áronról, Apor Vilmosról, Prohászka Ottokárról. Vagy éppen Lőrinc papról, hogy adjunk a plebejus érzelmeknek is. Minek itt elmélkedni Pázmány Péterről akár? Vagy Teréz anyáról? Vagy II. János Pálról? Minek? Minek szólni Szent Bernátról és a középkori szerzetesek himnuszairól, csak hogy legyen mihez képest vágáns líra - s legyen mondjuk Villon...

Minek itt fecsérelni a szót Nursiai Szent Benedekre? Az ispotályos rendekre... Bármire... Fonyódi és Schwartz: az örök páros. A bornírt, szédítő, ölni is bármikor kész szemét bunkók apoteózisa ez. És a Népszaváé, amelynek ez a levélke olyannyira tetszett, hogy közölte. És egészen biztosan talál majd magyarázatot a Schwartz Kolontárra küldött számlájára is.

Mert magyarázat, az mindig van.

Ezért végezte Jézus is a keresztfán.

És ha jó keresztény lennék, imádkoznék Fonyódiért meg a Schwartzért, meg a Népszaváért. Jaj, Istenem, de nagyon nehéz jó kereszténynek lenni... Már-már lehetetlen.

Bayer Zsolt






 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
A jövő háborúja, a háború jövője
  2010-11-10 19:05:07, szerda
 
 







A JÖVŐ HÁBORÚJA, A HÁBORÚ JÖVŐJE
Gőcze István alezredes írása ZMNE , (Magyar Hírlap, 2010. November 8. hétfő, 13.o.)


A HIDEGHÁBORÚ JÓVAL EGYSZERŰBB POLITIKAI ÉS KATONAPOLITIKAI EGYENLET VOLT, MINT AMI ANNAK BEFEJEZÉSE UTÁN A VILÁGRA KÖSZÖNTÖTT


A kétpólusú világrend felbomlása jóval többet jelentett két szuperhatalom, illetve a mögöttük álló szövetségi rendszerek (NATO, Varsói Szerződés) szembenállásának megszűnésével, hiszen e kettő közül 1991-ben felbomlott a Varsói Szerződés, majd még ez évben, December 31-én szétesett a szovjet birodalom is. Ugyanis a hidegháború vége nem jelentette a boldog békeidők bekövetkeztét. Igazuk lett azoknak az elemzőknek, akik azt állították, hogy a hidegháború jóval egyszerűbb politikai és katonapolitikai egyenlet volt, mint ami következett utána, illetve napjainkban is zajlik. E szakírók elemzéseikben azt állították, hogy a hidegháború egy olyan sakkjátszma, ahol a két vezér (Egyesült Államok, Szovjetunió) kordában tudta tartani a játszma többi játékosát (figuráját). A kezdeti időszakban valóban még a megbékélés került a középpontba, ezt bizonyítja az a tény is, hogy a védelmi kiadások a hidegháború csúcsidőszakát jelentő 1200 milliárd dollár/év összegről kb. 800 milliárd dollár/évre estek vissza. Rá kellett azonban döbbennünk, hogy az új korszak egészen új kihívásokat hozott. Először is a nemzetközi terrorizmus jelentős megerősödését kell kiemelni. E fogalom kapcsán nem lehet, és nem szabad figyelmen kívül hagyni az iszlám terrorizmus kérdéskörét. 2001. Szeptember 11. után az Egyesült Államok, továbbá a nyugati világ ó sőt a keleti országok egy jelentős ré sze is ó a terrorizmus elleni küzdelem jegyében jelentős fegyverkezésbe és új harceljárások kidolgozásába kezdett. Ez a "jelentős" szó jelen esetben anynyit tesz, hogy a világ országainak védelmi kiadása egy évben túlszárnyalta a hidegháborús csúcsot (kb. 1350 milliárd dollár/év) Ebből is jól láthatjuk, hogy e kiadások folyamatosan növekedtek az elmúlt időszakban. Nézzünk néhány további számadatot a fegyverkezési adatokról: Az Egyesült Államok védelmi kiadásai a 2000-ben elköltött 387 milliárd dollárról 2008-Ra 709 milliárdra növekedtek, és ebből "csupán" 194 milliárd ment el az afganisztáni és az iraki háborúkra. Az Egyesült Államok a GDP-jének 4,5 százalékát költi fegyverkezésre. A Pentagon által potenciális ellenfeleknek tekintett államok (Kuba, Irán, Líbia, Szudán, Észak-Korea és Szíria, valamint a két nagy, Oroszország és Kína) kiadásai összesen alig 29 százalékát teszik ki az amerikai katonai költségvetésnek; az Egyesült Államok és legközelebbi szövetségesei ( a NATO, Dél-Korea, Ausztrália és Japán) együtt összesen a világ katonai költekezésének 72 százalékát jelentik.

Érdemes azonban a felszín alá is nézni, s megvizsgálni, hogy a világ jelenlegi egyetlen szuperhatalma - az Egyesült Államok - miként képzeli el a jövő háborúját - amit még mindig a terrorizmus elleni küzdelem jegyében terveznek -, s ennek érdekében a konvencionális haderőnemek esetében milyen technikai-technológiai fejlesztéseket hajtottak/hajtanak végre, illetve mik vannak a tervezőasztalon a tervezés fázisában. Talán ez a tanulmány is rávilágít arra, esetleg bizonyítja azt, hogy a terrorizmus jelentősége némiképp csökken a közeljövőben várható globális kihívások mellett. Ilyenek például az iható édesvíz hiánya, a globális felmelegedés felgyorsulásából fakadó negatív hatások, mint pl. Tengerszint-emelkedés, migráció a tengerparti megapolisokból, a termőterületek csökkenése, ezek élelmiszer háborúkhoz vezethetnek, a nyersanyagkészletek kiaknázásának könnyebbé válása és a sort tovább lehetne folytatni. Azonban ezek a kihívások már jóval túlmutatnak a terrorizmus kérdésén. Természetesen az erősebbik fél akaratát rá fogja kényszeríteni a gyengébbik félre, annak érdekében, hogy a célját elérje. Valószínűsíthető, hogy a jövőben az alapelemek közül az ivóvíz és a termőföld birtoklása kerül az előtérbe, s ezek lesznek a konfliktusok fő forrásai, az olyanok mellett, mint a Huntingtonféle kulturális, vallási, civilizációs ellentétek is. Érdemes megvizsgálni, hogy az Egyesült Államok hadvezetése ( a terrorizmus elleni küzdelem jegyében) a közeljövőben miként vizionálja a jövő háborúját, s milyen technikai-technológiai fejlesztéseket hajt végre ennek érdekében az egyes haderőnemeknél.

Amennyiben tüzetesen megvizsgáljuk e kérdéskört, feltehetjük a kérdést: "valóban a terrorizmus legyőzésére készülnek ezek a fegyverek?!" Gyakran teszik fel a kérdést: vajon milyen lesz a háború a jövőben? A hazai hadtudományi kutatók közül mindenképp meg kell említeni, hogy jelentős azon hazai hadtudományi kutatással foglalkozó szakemberek száma, akik a 21. századi hadviseléssel a hadtudomány elméleti és eljárási kérdésekkel foglalkoznak. Érdemes áttekinteni, hogy az amerikai vélemények miként prognosztizálják a jövő háborúját, alapvetően a technika-technológia oldaláról. Az elképzelések szerint az országok új eszközökkel harcolnak a civil lakosság körében megbújó lázadók és a bombákkal, rakétákkal, sőt a tömegpusztító fegyverekkel rendelkező terroristák ellen.
Számos új - a terrorizmus elleni - eszköz napjainkban még a tervezőasztalon található, de néhány már hadrendbe is állt. A következő szituáció már a közeli jövőt jellemzi: egy pilóta nélküli re pülő ellenőrzi az ellenséges területet. A célpont koordinátáit megküldi az előretörő szárazföldi csapatoknak. A terepet robotjárművek derítik fel, és az adatokat továbbítják a harcállás pontnak. Ugyanakkor az információt eljuttatják a parttól 80 kilométerre várakozó DDG-1000-es romboló rakétavédelmi rendszeréhez is, a harctér más egységeihez, valamint a sok ezer kilométerre lévő főparancsnokságra. Egy CVN8-osztályú repülőgép hordozóról egy pilóta nélküli csatarepülőgép emelkedik fel, hogy harcba lépjen az ellenséges erőkkel. A harcállásponton elemzik a több forrásból származó információkat, majd kialakítják a műveleti tervet. Ezt követően meghatározzák a feladatot a harci tevékenységben részt vevő csapatok, eszközök parancsnokainak, majd kiadják a tűzparancsot. Az említett romboló indítja a nagy hatótávolságú támadórakétákat. Egy Virginia osztályú tengeralattjáró cirkálórakétát lő ki egy távoli szárazföldi célpont megsemmisítése érdekében, az F-35ös vadászbombázók légi támogatást nyújtanak a szárazföldi csapatoknak. A hadműveletet a jövő harci számítógépes rendszere koordinálja.

Az amerikai szakértők szerint a laboratóriumokban megszülető csúcstechnológiai eszközrendszerek átformálják a holnap háborújáról kialakított nézeteinket. Nagy valószínűség szerint minden másként lesz, mint azt néhány éve elképzeltük. A jövő hadviselésének alapja az információs szupersztráda lesz. Ennek megfelelően az Egyesült Államok hadserege hatalmas kommunikációs hálózatot épít. " A hálózat centrikus elnevezés az amerikai flottától ered, az 1990-es évek közepéről. A haditengerészet eltérő gondolkodását tükrözi. Az egyes hajóknak mindig gondot okozott az egymással és a parton elhelyezkedő főparancsnoksággal való kommunikáció. Az 1990-es években a flotta felismerte, hogy a műholdas kapcsolatokkal rengeteg adatot juttathat el a hajókra. Rájöttek, hogy ezzel a flotta egységeit hálózatba kötve az egyes hajók önálló rendszerként működhetnek, a nagy rendszeren belül." Ugyanez a hálózat kibővítve összekötheti a szárazföldi, a légierő és a haditengerészeti haderőnemeket, így ezek egyetlen parancsnoki ó összhaderőnemi ó struktúrává alakulnak át. A jövőben a kialakult helyzetnek megfelelően az illetékes parancsnok választhat, hogy a páncélozott harcjárművek, a hadihajók, a repülők, a tüzérségi eszközök illetve a pilóta nélküli eszközök közül melyikkel mérjen csapást a felderített célpontra. Egy nap talán megelőzhetővé válik az ellenség támadása. A terrorizmus elleni harchoz újabb fegyverek, védelmi rendszerek és hírszerző technológiák kifejlesztése szükséges. Ez az egyetlen remény a biztonságra. Vajon új konfliktus esetén csak az új háborús technológiák nyújthatnak védelmet? Az írás elején feltett kérdés, hogy az előzőekben bemutatott fegyverrendszerek, új harci technikai-technológiai fejlesztések csak a terrorizmus, illetve a terroristák ellen veszik fel a küzdelmet. Az új fegyverek maximálisan - kimondva- kimondatlanul alkalmasak egy konvencionális értelmezésű, de high-tech alapú fegyveres küzdelem, sőt háború megvívására.




 
 
0 komment , kategória:  Politika  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 449 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1258
  • e Hét: 9180
  • e Hónap: 31668
  • e Év: 209543
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.