Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Lebbencsleves
  2010-11-19 15:19:04, péntek
 
 


Lebbencsleves

Hozzávalók:
15 dkg lebbencstészta
5 dkg füstölt szalonna
40 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 dl tejföl
1 petrezselyem zöldje
1 csipet pirospaprika
1 csipet só

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy lábosban zsírjára sütjük, majd kivesszük egy tálra és lecsepegtetjük. A visszamaradt zsírban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, szintén ebben a zsírban rózsaszínre pirítjuk a nagyobb darabokra tört lebbencstésztát. Ekkor pirospaprikát szórunk rá, megsózzuk, majd felengedjük meleg vízzel, beletesszük a felkockázott burgonyát, és lassú tűzön puhára főzzük. Végül beletesszük a szalonnát, és a paprikával, paradicsommal készre főzzük. Tálaláskor a levest 1-1 kanál tejfölre merjük a tetejét pedig apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Újházy tyúkhúsleves
  2010-11-19 15:14:51, péntek
 
 


Újházy tyúkhúsleves

Hozzávalók:
1 db tyúk (kb. 2 kg)
25 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
8 dkg zeller
6 dkg karalábé
8 dkg csiperkegomba
1 db közepes vöröshagyma
10 dkg kelkáposzta
10 dkg friss zöldborsó
1 db zöldpaprika
1 csokor petrezselyem zöldje
10-15 szem egész bors
ízlés szerint gyömbér
ízlés szerint só

Elkészítése:
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt kisebbre állítjuk a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát. Teatojásba beletesszük a fokhagymát, a gyömbért és a sáfrányt, majd a levesbe lógatjuk és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük. A maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében főzzük meg. Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk. A levest közben a tűzről lehúzva, 15 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán, vagy ruhán átszűrjük. Tálaláskor a leveses csészébe rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a zöldséget, és a külön - sós vízben - kifőzött házi cérnametéltet. Ezután az egészet felöntjük forró levessel, a tetejét pedig finomra vágott friss petrezselyemmel szórjuk meg.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Vegyes gyümölcsleves
  2010-11-19 15:11:51, péntek
 
 


Vegyes gyümölcsleves

Hozzávalók:
2 db alma
2 db körte
8-10 db szilva
2 dl tejszín
1 tojás sárgája
1-2 ek liszt
ízlés szerint kristálycukor
ízlés szerint citromlé
fél reszelt citromhéj
1 tk fahéj
ízlés szerint szegfűbors
8-10 db szegfűszeg

Elkészítése:
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk. Forrásban levő 1 liter vízbe 20-25 kávéskanál kristálycukrot teszünk, beleteszünk pár fahéjdarabot, 5-6 szegfűszeget, 5-6 szegfűborsot és egy citrom lereszelt héját. Ezután a forrásban levő vízbe először az almát tesszük bele, majd kb. 3-4 perc fővés után a körtét 1-2 percre, végül a szilvát. Egy-két perc főzés után félretesszük. A tejszínben kikeverjük a tojássárgáját 1-2 evőkanál liszttel. Ezután a lehült levesből kanállal 2 decit apránként hozzámerünk, közben folyamatosan keverjük, nehogy megcsomósodjon. Langyosan vagy lehűtve tálaljuk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Zöldborsós csirkeragu leves
  2010-11-19 15:07:42, péntek
 
 


Zöldborsós csirkeragu leves

Hozzávalók:
1 kisebb csirke apróléka
25 dkg vegyes leveszöldség
15 dkg zöldborsó
3 ek olaj
1 ek liszt
1 dl tejföl (vagy kefir)
1 tk citromlé
1 csokor petrezselyemzöld
1 mk törött fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkeaprólékot egészen kicsi darabokra aprítjuk (de csak a csontvégződéseknél vágjuk el, nehogy szilánkos legyen), majd a felforrósított olajon a húsdarabok mindkét oldalát átpirítjuk. Ezután aláöntünk 1 dl vizet, és fedő alatt addig pároljuk, amíg zsírjára vissza nem sül, vagyis elpárolog alóla a víz. Ezután hozzáadjuk a közben megtisztított és kis kockákra vágott zöldséget. Ismét fedő nélkül pirítjuk néhány percig, ráhintjük a lisztet, és további 2 percig kevergetjük a tűzön, majd felöntjük 1 liternyi vízzel. Beleszórjuk a sót, a borsot és a megmosott, finomra aprított petrezselyemzöld felét. Fedő alatt puhára főzzük. Végül a zöldborsót is hozzáadjuk, majd a citromlével, és 2 evőkanál, forró levessel simára kevert tejfölt beleöntjük, ismét felforraljuk, és még 5 percig főzzük. A megmaradt petrezselyem zöldet rászórjuk, az edényt a tűzről lehúzzuk, és befedve hagyjuk állni 10 percig, csak azután tálaljuk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Májgombócleves
  2010-11-19 14:11:03, péntek
 
 


Májgombócleves

Hozzávalók:
1 kis doboz marhamáj-krém
25 dkg vegyes leveszöldség
2 ek olaj
1 ek liszt
1 db tojás
1/2 dl tej
1 ek zabpehely
2 dl kefir
1 tk piros fűszerpaprika
1 csokor petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1 mk majoránna
ízlés szerint só, bors

Elkészítése:
Először a gombócmasszát készítjük el: a tojást a tejjel habosra keverjük, hozzáadjuk a majoránnát, a sót, a borsot és a fele apróra vágott petrezselyem zöldet, majd belekeverjük a zabpelyhet, valamint a dobozból kiszedett, villával összetört májkrémet. 15 percen keresztül pihentetjük.
Közben megtisztítjuk a zöldséget, vékonyka hasábokra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 liter vizet. Megsózzuk, megborsozzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagymát, és felforraljuk. 10 percig főzzük, ezután a májas masszát nedves kézzel egészen apró gombócokra formáljuk, és beletesszük a forrásban lévő levesbe. Tovább főzzük még 10 percig, addigra a gombócok is megfőnek. Végül a kefirben elkeverünk fél dl vizet, valamint a lisztet, és behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk, a megmaradt petrezselyem zöldet is belekeverjük, és azonnal lehúzzuk a tűzről. Befedve hagyjuk állni néhány percig, csak azután tálaljuk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Karfiolleves
  2010-11-19 14:08:43, péntek
 
 


Karfiolleves

Hozzávalók:
30 dkg tisztított karfiol
2 dl tejföl
2 ek olaj
1 ek vegeta
1 csokor petrezselyemzöld
1 csapott ek liszt
1 tk piros fűszerpaprika
1 késhegynyi törött bors
ízlés szerint só

Elkészítése:
A megtisztított karfiolt apró rózsáira vágjuk, majd kis fazékba tesszük. Ráöntjük az olajat, és erős lángon gyorsan lepirítjuk, közben kevergetjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekeverjük, és ráöntünk 1 liternyi vizet. Beleszórjuk a vegetát és a borsot, valamint a megmosott, apróra vágott petrezselyemzöld felét. (Kevés sóval is ízesíthetjük, de vigyázzunk, mert a vegeta sós!) Fedő nélkül felforraljuk, és 10 percig főzzük. (Fedetlenül főzve, a karfiolból elillannak a puffasztó gázok. ) Amíg a karfiol fő, a tejfölt simára keverjük a liszttel és fél dl vízzel. A forrásban lévő levesbe csorgatjuk, közben kevergetjük. Ismét felforraljuk, és 5 percig főzzük, végül beleszórjuk a megmaradt petrezselyem zöldet. Befedve lehúzzuk a tűzről, és 10 perc múlva tálaljuk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Magyaros gombaleves
  2010-11-19 14:00:47, péntek
 
 


Magyaros gombaleves


25 dkg gomba
2 dl tejföl
1 nagy fej vöröshagyma
1 db hegyes csípős paprika
1 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 ek olaj
1 csapott ek liszt
1 tk piros fűszerpaprika
késhegynyi törött fekete bors
1 tk só

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A hagymát tisztítás után finomra aprítjuk, az olajon, a fazékban egy-két percig fonnyasztjuk, ezután az edényt a tűzről lehúzzuk. Belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal rátesszük a gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, ezután visszatesszük a tűzre. Befedve addig pároljuk a saját levében, amíg zsírjára nem sül. Ekkor hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott zöldpaprikát. (Aki szereti, karikákra vágott csípős paprikával is ízesítheti.) Beletesszük a finomra metélt petrezselyemzöld felét és a zúzott fokhagymát. Felöntjük 1 liternyi vízzel, és 5 percig forraljuk. Közben a lisztet simára keverjük a tejföllel és egy-két evőkanálnyi levessel, majd a habarékot beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Kevergetve néhány percig forraljuk, végül a kockára vágott paradicsomot és a megmaradt petrezselyem zöldet is hozzáadjuk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Tojásleves
  2010-11-19 13:58:12, péntek
 
 


Tojásleves

Hozzávalók:

A posírozott tojáshoz:
2 db nagyobb hagyma
3-4 ek olaj
2-3 ek liszt
1 ek pirospaprika
fél db citrom leve
1 db babérlevél
fél db citrom felkarikázva
1,5 liter víz
ízlés szerint köménymag
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint egész bors
ízlés szerint só
ízlés szerint ételízesítő
2 dl tejföl
1 ek liszt
4 db tojás
2 ek ecet
2 csipet só
1 csipet kristálycukor

Elkészítés:
Megmossuk, félbevágjuk és felkarikázzuk a hagymákat, majd felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. Megszórjuk köménymaggal és liszttel. Addig kevergetjük, amíg a liszt felhabosodik. Ekkor lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, alaposan összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Megfűszerezzük ételízesítővel, sóval, borssal, babérlevéllel, citromlével. Csendesen gyöngyözve puhára főzzük a hagymákat - ez kb. 10-15 perc. Egy külön lábasban vizet forralunk, beletesszük a sót, cukrot, és az ecetet. Addig melegítjük, amíg a víz csendesen forrni kezd. A tojásokat beletesszük egy megvizesített merőkanálba és óvatosan a gyöngyöző vízbe tesszük, majd kigördítjük a merőkanálból. Ha már mind a négy tojás a fazékban van, egy fakanállal finoman megkeverjük őket, nehogy leragadjanak az edény aljára. Kifehéredésig főzzük őket. Lecsepegtetjük őket. A tejfölbe kevert 1 evőkanál liszttel behabarjuk a levest, beletesszük a tojásokat és a citromkarikákat. Egyet rottyantunk a levesen, és máris fogyasztható.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Marhahúsleves
  2010-11-19 13:55:48, péntek
 
  Marhahúsleves

Hozzávalók:

1 kg marhafartő
50 dkg csont
1 db velős csont
2,5 liter víz
ízlés szerint só
1/2 fej káposzta
1/2 db zeller
1/2 db karalábé
2 db sárgarépa
2 db gyökér
5-8 szem bors
1 db paprika
1 db paradicsom
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
néhány szem gomba
ízlés szerint petrezselyem
ízlés szerint gyömbér
7-9 dkg levestészta

Elkészítés:
A húst, a csontot felengedjük a vízzel, sózzuk, és lassú tűzön 1/2 órán át főzzük. (A velős csont két végét kenjük be sóval, hogy ne főjön ki a velő.) Közben többször leszedjük a habját. A hagymán rajtahagyunk 1 barnahéjat, és a fokhagymát is belső héjával tesszük a levesbe. 1 óra elteltével az előkészített zeller, zellerlevél, karalábé, bors, gyömbér kerül bele. (Amennyiben fagyasztott és blansírozott a zöldség, elég fél órával a leves elkészülte előtt betenni.) Lassú tűzön 1 órát főzzük, akkor a többi zöldséget is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. (A megpuhult zöldséget vegyük ki időben a levesből.) Egy evőkanálnyi hideg vizet locsolunk a levesre, majd átszűrjük. Beleszórjuk a petrezselymet. Marhahús leveskockával készített lébe, belefőzzük a levesbe valót, ami lehet például grízgaluska, csigatészta vagy eperlevél tészta.
A velőhöz pirítós kenyeret adunk, sózzuk, paprikázzuk ízlés szerint. A főtt húshoz ecetes torma, vagy bármilyen mártás illik, de számunkra legkedvesebb a gyümölcsmártás.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Zöldborsóleves
  2010-11-19 13:54:08, péntek
 
 


Zöldborsóleves

Hozzávalók:

50 dkg zöldborsó
1 db sárgarépa
1 ek olaj
1 ek liszt
1 liter csontleves
1 mk pirospaprika
1 csomag petrezselyem
ízlés szerint só
1 db paprika
1 db paradicsom
7 dkg tészta

Elkészítés:

A megtisztított zöldborsót az olajon dinszteljük (parányi cukrot tehetünk bele, hogy a nyers ízét elvegyük) a karikára vágott répával együtt, majd meghintjük a liszttel, fűszerpaprikával és felengedjük a csontlevessel. Sózzuk, puhára főzzük. Galuskát szaggatunk bele, illetve főzhetünk bele egyszerűen levesbetét tésztát is. Meghintjük petrezselyemmel. Van, aki a tányérjába tejfölt téve fogyasztja.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 210 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1182
  • e Hét: 6027
  • e Hónap: 37513
  • e Év: 242214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.