Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Finomfőzelék
  2010-11-28 20:31:59, vasárnap
 
 



Finomfőzelék

Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
50 dkg zöldborsó
25 dkg karalábé
1 db pasztinák
1 db húsleves kocka
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
2 ek olaj
2 ek liszt
3 dl tej
ízlés szerint petrezselyemzöld

Rántáshoz:
5-6 ek olaj
1 ek pirospaprika
4 ek finomliszt

Ajánlott feltét:
grillezett csirkemell
bundázott virsli
roston pulykamell falatok
sült virsli
vagdalt

Elkészítése:
A sárgarépát, pasztinákot karikára, a karalábét kockára vágjuk. A melegített olajra tesszük a zöldségeket, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Ezután megszórjuk a liszttel és jól összekavarjuk, beletesszük a fűszereket, leveskockát, és félig felengedjük vízzel, majd hozzáöntjük a tejet, és készre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Húsos, rakott karfiol
  2010-11-28 20:26:07, vasárnap
 
 


Húsos, rakott karfiol

Hozzávalók:

30 dkg darált hús
2 dl tejföl
1 fej karfiol
1 tasak bolognai szósz alap
1 db tojás

Elkészítése:
A karfiolt megmossuk, megpároljuk, de nem túl puhára, mert sütés közben még puhul. A darált húst a szósz alappal elkészítjük, mintha spagettihez készítenénk, csak 3 helyett 2 dl vizet használunk. Így sűrűbb a massza. Ezután veszünk egy tűzálló tálat, amibe a karfiol felét beletesszük, és villával összenyomkodjuk. Rátesszük a darált húst, és a tetejére a maradék karfiolt. Végül meglocsoljuk a tojással összekevert tejföllel. Letakarjuk alufóliával, és amikor látjuk, hogy kezd a tálban forrni az étel, levesszük a fóliát, és továbbsütjük. Akkor van kész, ha megbarnul kicsit a tejföl.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Őszibarack
  2010-11-28 20:20:49, vasárnap
 
  Nagyon örülök, hogy az egyik kedvenc sütim receptjét megtaláltam majus55 blogjában, köszi szépen !





Őszibarack

Hozzávalók:

80 dkg liszt, 2 dl tej, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojássárgája, 20 dkg zsír, 30 dkg porcukor. összegyúrjuk, golyókat formázunk és megsütjük. De nem kell nagyon sütni épp hogy színe legyen. langyosan óvatosan kikaparjuk a közepüket.

Töltelék:

a kikapart tészta, 2 dl tej, ízlés szerint porcukor, rum, 2 evőkanál kakaó, 15 dkg margarin.
habosra keverjük, majd betöltjük a tésztákat, kettesével összeragasztjuk.
egyik felét mandula, másik felét vérnarancs aromával bekenjük és megforgatjuk kristálycukorban. tetejét díszíthetjük levéllel.

Forrás: majus55 @ tvn.hu
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Lucskos káposzta
  2010-11-28 20:14:23, vasárnap
 
 


Lucskos káposzta


Hozzávalók:
80 dkg sertéslapocka
1 kg fejeskáposzta
2 db vöröshagyma
5 dkg liszt
3 dl tejföl
15 dkg császárszalonna
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
ízlés szerint tárkony
kevés ecet
1 dl olaj
1 mk só

Elkészítése:
A húst sós vízben félpuhára főzzük. A káposztát 10-12 cikkre vágjuk és a húshoz adjuk. Tárkonnyal, kaporral és fokhagymával fűszerezzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, ecettel ízesítjük, és puhára pároljuk. A káposztát a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, felforraljuk. Tálra szedjük a káposztát, tetejére rendezzük a felszeletelt húst és a ropogósra sült szalonnát.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Az ádventi koszorú hagyománya
  2010-11-28 10:29:15, vasárnap
 
 



Az ádventi koszorú hagyománya

Az adventi koszorú hagyománya:
Az első karácsony, amikor a koszorú az áhítatos várakozás részévé vált, 1860-ban volt, amikor a berlini árvaházban Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkipásztor az ünnep előtt gyertyákkal díszített kör alakú, abroncsos csilláron jelezte a még karácsonyig hátra lévő idő múlását. Talán az árvaházi gyerekek másoknál még türelmetlenebbül várhatták a karácsony érkezését.


Még előbb, a románkori templomokban is voltak körcsillárok, de a múló idő jelzése meggyújtott gyertyákkal, ez a gondolat volt maga az újdonság. A fenyőkoszorút kezdték használni erre a célra világszerte. A népszokás szerint koszorút kötöttek a nyári napforduló napján is, amikor legrövidebb az éjszaka, vagyis június 24-én Keresztelő Szent János, vagy a hagyományos hazai megnevezés szerint Szent Iván napján: virágokból, aratás befejeztével kalászos szalmából, szüret végeztével szőlőből. E nagy múltú szokások mellé a múlt század második felében került az adventi koszorú hagyománya.

Az adventi koszorút az észak-német területeken, főleg protestáns környezetben készítették századunk elején. Majd Ausztriában is népszerűvé vált, a katolikus lakosság körében is. Magyarországon főleg a második világháborút követő időben vált szokásossá, templomokban, középületekben, otthonokban adventi koszorút a csillárra függeszteni. Különös izgalma az adventi vasárnapoknak: először egy, majd két, három, végül négy gyertya gyulladhat meg rajta...

A rajta lévő gyertyák a karácsony előtti vasárnapok liturgikus színeiben jelennek meg a hagyománytisztelőknél.

Ádvent angyalai:
Az első vasárnap angyala
Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. De azok, akik jól figyelnek, meghallják a hangját. Ma van az első napja, hogy az angyal először szól, s keresni kezdik azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt.

A második vasárnapi angyala
A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. Az angyal szeretné megtölteni az arany serlegét, hogy tele vigye vissza a mennybe. De mit tegyen a serlegbe? Játékot? Ajándékot? Törékeny, finom szövésű ez a serleg, a Nap sugaraiból készült. Nem tehet bele kemény, nehéz dolgokat. Az angyal észrevétlen végigmegy a világ összes házán és lakásán, mert valamit keres. Tiszta szeretetet minden ember szívében. Ezt a szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe. Mindazok. akik a mennyben élnek, fogják ezt a szeretetet, s fényt készítenek belőle a csillagoknak. Ezért olyan jó felnézni a hunyorgó, ragyogó csillagokra.

A harmadik vasárnap angyala
Advent harmadik vasárnapján egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése.

A negyedik vasárnap angyala
A karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg a mennybolton, és járja be az egész Földet. Kezében lantot tart, és azt pengeti. Közben szépen énekel hozzá. Ahhoz, hogy meghallhassuk, jól kell figyelnünk, s szívünknek tisztának kell lennie. A béke dalát énekli. Sok kis angyal kíséri, s együtt énekelnek. Daluktól valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.

Az adventi koszorú hagyománya lelki megtisztulásra és megújulásra is alkalmat ad, hogy az ünnep, csakugyan ünnep legyen, és akkora figyelemmel fordulhassunk egymáshoz, amelyet mindannyiunk megérdemel.

 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Waldorf saláta
  2010-11-28 10:21:16, vasárnap
 
 


Waldorf saláta

Hozzávalók:
25 dkg zellergumó
1 db citrom leve
30 dkg alma
10 dkg dióbél
1 dl kefir
1 dl tejföl
ízlés szerint mustár
1 fej fejes saláta

Elkészítése:
A zellert meghámozzuk, gyufaszál vékonyságú, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A megtisztított almát vékony metéltre vágjuk, szintén meglocsoljuk citromlével. A dióból néhány szemet félreteszünk díszítésre, a többit durva darabokra vágjuk. A kefirből és a tejfölből a mustárral, sóval, őrölt fehérborssal tartármártásszerű öntetet készítünk. Az alma- és a zellercsíkokat összekeverjük a dióval, majd az öntettel. A keveréket tépett salátalevelekre halmozzuk, tetejét az egészben hagyott diódarabokkal díszítjük, és 1-2 órai hűtés után tálaljuk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Tojássaláta csirkemellsonka
  2010-11-28 10:17:10, vasárnap
 
  Tojássaláta csirkemellsonka csíkokkal

Hozzávalók:
5 db tojás
2 dl majonéz
2 dl kefír (vagy tejföl)
20 dkg csirkemell sonka
2 csipet só
ízlés szerint őrölt fekete bors
ízlés szerint porcukor
fél fej lilahagyma
1 tk mustár

Elkészítése:
A tojásokat megfőzzük, közben elkészítjük a mártást: a kefírt, a majonézt, a teáskanálnyi mustárt jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és még az apróra vágott lilahagymával ízesítjük. Majd a főtt tojásokat meghámozzuk, nagyon apró kockákra vágjuk és a mártásba keverjük. Behûtés után csíkozott csirkemellsonkát teszünk a tetejére.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Majonézes kukoricasaláta
  2010-11-28 10:13:44, vasárnap
 
 


Majonézes kukoricasaláta

Hozzávalók:
2 konzerv kukorica
4 ek majonéz
7 ek tejföl
csipetnyi só
csipetnyi bors
fél fej apróra vágott lilahagyma
1-2 fej zúzott fokhagyma
díszítésnek petrezselyem, illetve ha van : paradicsomszeletek

Először a mártást keverjük össze( majonéz és a tejföl), majd beletesszük a leszűrt kukoricát, a hagymát és a fokhagymát, majd díszíthetjük petrezselyemmel, pardicsomszeletekkel

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Jércesaláta
  2010-11-28 10:08:48, vasárnap
 
 


Jércesaláta

Hozzávalók
1 db nagy sült vagy grillezett jércemell
3 db főtt tojás
1-2 db kovászos- vagy csemegeuborka
15 dkg paradicsom
2 dl tejföl
1 mk porcukor
1 kk mustár
ízlés szerint citromlé
1 nagy csokor kapor

Elkészítése:
A kemény tojásokat megtisztítjuk, fehérjéjüket villával összetörjük, sárgájukat tejföllel simára keverjük, sóval, mustárral, cukorral és kevés citromlével ízesítjük, beletesszük a laskára vágott sült, vagy grillezett csirkehúst. Ezután a kockákra vágott uborka és a megtisztított, nagy kockákra vágott paradicsom kerül a tálba. Végül a finomra vágott kaporral ízesítjük, és tálalás előtt legalább fél napra behűtjük.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Svéd gombasaláta
  2010-11-28 10:02:49, vasárnap
 
 


Svéd gombasaláta

Hozzávalók:
40 dkg gomba
1 db vöröshagyma
3 ek ketchup
1 kk só
1 kk kristálycukor
1 kk őrölt bors
1 db citrom leve
2 ek olaj
1 dl fehérbor
1 db babérlevél
1 kk kakukkfű
kevés szerecsendió

Elkészítése:
A finomra szeletelt vöröshagymát olajban megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a gerezdekre vágott,
megtisztított gombát, és 10 percig fedő alatt pároljuk. Felöntjük a borral, hozzátesszük a ketchupot, citromlevet, babérlevelet, kakukkfüvet, a reszelt szerecsendiót, és 5 percig tovább pároljuk. Jól lehűtve tálaljuk.


Tejszínes gombamártás:
Hozzávalók:
50 dkg gomba, vaj vagy margarin, liszt, kevés vöröshagyma, 2,5 dl tejszín, só, törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld.
A finomra vágott hagymát a zsiradékon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és zsírjára pirítjuk, majd meghintjük liszttel és felengedjük vízzel (vagy csontlével). Sózzuk, törött borssal ízesítjük. Elkeverjük benne a tejszínt és kiforraljuk. Főtt marhahúshoz, borjúszelethez, csirkéhez adjuk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 210 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1658
  • e Hét: 10440
  • e Hónap: 41926
  • e Év: 246627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.