|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2010-11-06 16:07:22, szombat
|
|
|
Habos túrós gyümölcsökkel
Készítünk egy vizes piskótát, a következőképpen:
6 tojás, 6 evőkanál víz, 30 dk porcukor együtt felverjük, 25 dk lisztet és 1 sütőport adunk hozzá, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és 180 fokon kb. 15 percig sütjük.
Ha kihűlt az alábbi tölteléket tesszük rá:
2 dl tejszín, és 2dl tejszín, 50 dk túró, 20 dk porcukor, 20 dk eper, málna, vagy vegyesen.
A túrót jól összetörjük villával, hozzáadjuk a cukorral felvert 2 dl tejszínt.
A leírás szerint felolvasztunk 1 csomag zselatint és még melegen a túrós-tejszínes krémhez adjuk, majd belekeverjük a gyümölcsöket. Ezt a tölteléket rásimítjuk a tésztára. Felverjük a másik 2 dl tejszint és a túrós krém tetejére rákenjük. A tetejét málna, vagy eperszemmel és citromfűvel díszítjük. Kb. 2 óra hosszára a hűtőbe tesszük, kocka alakúra szeleteljük.
A gyümölcs és zöldlevél díszítést minden kockára vágott szelet tetején külön-külön alkalmazzuk.
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
|
|
|
|
2010-11-06 15:58:16, szombat
|
|
|
Túrós varázs
Hozzávalók:
70dkg liszt,
fél kg túró
1 kocka ráma,
1 tojás,
20dkg cukor,
1 pohár tejföl,
1 zacskó sütőpor.
Elkészítése:
Az alapanyagokat össze kell gyúrni, aztán fél órát hagyjuk pihenni. Majd oszuk kétfelé, s tepsi nagyságúra nyújtsuk ki. A tepsit vajazzuk, lisztezzük ki.
Az alsó tészta réteget egy kis grízzel szórjuk meg, tegyük rá a túrót, amit tojássárgájával, reszelt citromhéjjal és egy pici tejföllel kikevertünk, majd megint szórjuk meg egy kis grízzel. Tegyük rá a másik tészta lapot, kenjük meg tojássárgájával és meg kell szurkáljuk meg a tetejét egy villával.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 percig kell sütni, de a legjobb tűpróbáig.
Ezt lehet almával, meggyel és túróval is tölteni, mindegyikkel isteni finom.
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
|
|
|
|
2010-11-06 15:53:52, szombat
|
|
|
Almás varázs
Hozzávalók:
Tészta: 70dkg liszt, 1 kocka ráma, 1 tojás, 20dkg cukor, 1 pohár tejföl, 1 zacskó sütőpor.
Töltelék: 1kg alma, fahéj
Összegyúrni, fél órát kell hagyni pihenni. 2 felé osztani a tésztát és tepsi nagyságúra (nagyobb fajta tepsi, mert különben túl vastag lesz a tészta) kinyújtani. Vajazni, lisztezni a tepsit, az alsó tészta réteget egy kis grízzel megszórni (azért kell, hogy a töltelék ne áztassa szét a tésztát) rá a megpucolt, lereszelt és kicsavart almát, meg kell szórni fahéjjal, és ha valaki édesebben szereti, megszórhatja még cukorral, de én cukor nélkül szoktam, sokkal jobban kijön az alma íze. Megint megszórni egy kis grízzel.
Rá a másik tészta lap, megkenni tojássárgájával és meg kell szurkálni villával. Ne egész tojással kend meg, mert a tojásfehérje kiszárítja a tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 percig kell sütni, de a legjobb tűpróbáig.
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
|
|
|
|
2010-11-06 15:29:49, szombat
|
|
|
Mákos, diós bejgli
Nem hiányozhat a karácsonyi asztalról a bejgli! Korábban karácsonyi kalács néven illették, de lassan felvette a bejgli vagy bájgli nevet.
Hozzávalók:
56 dkg liszt, 21 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg porcukor, 2 dl tejben kelesztett élesztő.
A vajat megpuhítjuk, aztán a liszttel, porcukorral, és a tejben felfuttatott élesztővel összekeverjük. Hat részre osztjuk, cipókat formálunk belőle, és egy fél óráig letakarva hűvös helyen pihentetjük.
Aztán a cipókat tepsi nagyságura, vékonyra kinyújtjuk. Óvatosan kell vele bánni, mert igen véknyak lesznek a lapok! Megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és tepsibe tesszük. Egy egész tojást felverünk és minden bejgli-rudat kétszer-háromszor megkenjük, a tetejét villával megszurkáljuk. Egy éjszaka állni hagyjuk és csak másnap reggel sütjük ki. Vagy reggel elkészítjük, és délután kisütjük.
Töltelék:
Tetszés szerinti darált mák (dió), cukor, reszelt citromhéj, mazsola, egy kis tej. Ezt összefőzzük, mikor langyos egy kis lekvárt, lehet bármilyen, (csak a szilvát mellőzzük), és hámozott reszelt almát keverünk a masszába.
Ezzel a masszával töltjük meg a kinyújtott lapokat. Én úgy szoktam, hogy 3-3 diós, illetve mákos rudat készítek.
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
|
|
|
|
2010-11-06 15:24:50, szombat
|
|
|
Diós-mákos bejgli
Hozzávalók a tésztához: 1/2 kg liszt, 25 dkg margarin, 2 egész tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só.
A töltelékhez: 30 dkg dióbél, 20 dkg porcukor, 10 dkg finom édes morzsa, citromhéj, 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor vagy citromhéj, 5 dkg dara vagy liszt.
Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána két nagyobb vagy négy kisebb cipót formálunk belőle.
1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihűtjük, ettől lesz a színe márványos.
Sütőbe helyezés előtt az oldalait helyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.
A diótöltelék készítése 3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
A máktöltelék készítése a tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
|
|
|
|
2010-11-06 15:20:37, szombat
|
|
|
Kakaós kuglóf
Hozzávalók (1 kg-os kuglófhoz)
500 g liszt, 22 g élesztő, 1 db tojás sárgája, 10 g vaníliás cukor, 80 g porcukor, 60 g olvasztott vaj, 280 ml langyos tej, 20 g puha mazsola, 10 g kakaópor, csipet só
Elkészítés
1. Egy kuglófformát vajazzunk, lisztezzünk ki alaposan, és vékonyan.
Szükségünk lesz egy 200 C-ra előmelegített sütőre, de ezt még ráérünk begyújtani.
2. Az élesztőt, a porcukrot, a tojás sárgáját, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba tesszük. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk öt percet pihenni, hogy az élesztő felfusson.
3. Addig egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a csipet sót.
4. Ha az élesztő felfutott, öntsük a tejes keveréket a lisztre, és kb. 5 percen át dagasszuk a tésztát.
Ha elkészült a tészta, vágjuk félbe.
5. A tésztákba mélyedést nyomunk. Az egyiket gyúrjuk át a mazsolával, és tegyük egy tálba. A másikat gyúrjuk össze a kakaóporral, és tegyük egy másik tálba.
6. Takarjuk le a tésztákat, és meleg helyen pihentessük őket addig, míg a duplájukra nem kelnek, kb. egy óra alatt.
7. Ezután a tésztákat sodorjuk rudakká, csavarjuk össze őket, és tegyük a kuglófformába.
8. Most ismét kelesszük a formában a tésztát addig, míg duplájára kel.
9. Ha megkelt, tegyük a 200 C-ra előmelegített sütőbe, és a 30-35 perces sütés 15. percénél vegyük vissza a sütőt 180 C-ra. A kisült kuglófot formával együtt fordítsuk meg, tegyük az asztalra, és hagyjuk a formában kihűlni.
10. Majd ha teljesen kihűlt, vegyük le a formát, és ízlés szerint csokoládéval, fondánnal, cukorgyöngyökkel, vagy egyszerűen csak porcukorral díszítsük.
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
|
|
|
|
2010-11-06 15:17:03, szombat
|
|
|
Karácsonyi piskótatekercs
Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál méz
A tojásokból a hagyományos módon piskótát sütünk egy kanál mézzel.
Hozzávalók a krémhez: 1 csomag tejszín ízű pudingpor, 6 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 4,5 dl tej, 10 dkg sütésálló dzsem, 5 dkg étcsokoládé.
A pudingport 6 evőkanál cukorral és 4,5 dl tejjel megfőzzük, hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot.
A dzsemet kevés vízzel kenhetőre hígítjuk és a piskótát vékonyan megkenjük vele.
Rásimítjuk a jól kihűtött krém kétharmadát, majd felcsavarjuk a tekercset. A maradék krémmel bevonjuk a süteményt. Lekvárral, krémmel és csokoládé dekorációval díszítjük.
Forrás: szépzöld
|
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
|
|
|
|
2010-11-06 13:07:12, szombat
|
|
|
Réteges pogácsa
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 Liga margarin, ha nincs a Rama is jó, de akkor 1 ek zsír is kell hozzá
3 dkg élesztőt jó fél dl tejben 1 kávéskanál cukorral együtt felfuttatunk. A tej langyos legyen.
1 vagy másfél teáskanál só, ízlés szerint (kóstoljuk meg a tésztát)
2 tojás sárgája
2 dl tejföl
Elkészítése:
Gyúrjuk össze az alapanyagokat, nem kell gyúrogatni! Ha nem elég lágy vagy gyúrható, akkor szódavizet tegyünk hozzá. A tésztát nyújtsuk el, hajtsuk össze, mint a leveles tésztát. Ezt az összehajtást kétszer meg kell ismételni.
Majd lefedve (Folpack) tegyük a hűtőbe 20 percre. Majd onnan kivéve 2-2,5 cm magasságúra nyújtsuk ki. Szaggassuk ki és tegyük a tepsibe.
Fontos! A kiszaggatott tésztát egy órán át pihentetni kell, de min. 50 percig, így megkel a pogácsánk.
Végül pedig 20 percig melegítsük elő a sütőt, majd tegyük be a sütőbe a pogácsákat és 20-25 percig forró sütőben süssük arany barnára.
Jó étvágyát!
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
|
|
|
|
2010-11-06 13:00:45, szombat
|
|
|
Túró Rudolf torta
Hozzávalók a tésztához:
6 dkg finomliszt, fél kávéskanál sütőpor, 1 dkg cukrozatlan kakaópor, 2 egész tojás, 6 dkg cukor.
Hozzávalók a krémhez:
1 csapot evőkanál zselatin, 50 dkg túró, 1-2 csomag vaníliacukor, 25 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 1 citrom, 2 és fél dl tejszín.
A sziruphoz: 5 dkg porcukor, 1 dl víz.
A torta tetejére: 2 evőkanál keserű kakaópor.
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral és hozzátesszük a kakaóport. A tojásokat és a cukrot habosra keverjük, aztán óvatosan beletesszük a kakaóval, sütőporral elkevert lisztet. A masszát kerek tortaformába rakjuk, előmelegített sütőbe tesszük és kisütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez a zselatint 1 dl vízzel elkeverjük, lassú lángon összemelegítjük, nem szabad hagyni, hogy felforrjon. Aztán félretesszük, és félig hagyjuk kihűlni.
Majd a porcukrot simára keverjük 2-3 evőkanál forró vízzel, hozzáadjuk a túrót, a vaníliacukrot, 1 evőkanál citromlevet, a citrom reszelt héját, a tejfölt és a langyosra kihűlt zselatint. Az egészet jól összedolgozzuk, majd a tejszínből habot verünk és óvatosan a túrómasszához keverjük. A főzőtejszín nem jó hozzá!
A tésztát kerek tálra tesszük, vagy kerek tortaformán hagyjuk, amiben kisütöttük, csak a tortaforma peremét vegyük le.
A sziruphoz a cukrot és a vizet összemelegítjük, ezzel belocsoljuk a tésztánk tetejét, hogy később ne váljon el a túrókrémtől. Aztán a piskótalapon elsimítjuk a túrómasszát. Teaszűrőn rászitáljuk a cukrozatlan kakaóport, és hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed, illetve szeletelhető nem válik.
Forrás: szépzöld |
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
|
|
|
|
2010-11-06 12:55:16, szombat
|
|
|
Meggyes pite
Hozzávalók:
3 tojás
8 ek cukor
egy cs sütőpor
9 ek liszt
egy kis doboz tejföl
1 cs vanília cukor
ízlés szerint meggy a tetejére
Elkészítése:
A tojást a cukorral habosra keverem, s aztán a meggy kivételével hozzáadjuk a többi összetevőt. Csomómentesre keverjük.
A tepsibe sütőpapírt rakunk, beleöntjük a masszát. A tetejére meggyet teszünk (a meggyet liszttel keverjük össze, hogy ne menjen le az aljára. Majd 175 fokon előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük a tésztát.
A tetejére ízlés szerint porcukor tehető.
Forrás: szépzöld
|
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2010. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
210 db bejegyzés |
e év: |
840 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2549
- e Hét: 7394
- e Hónap: 38880
- e Év: 243581
|
|
|