Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
gesztenyés lúdláb
  2010-12-12 21:45:06, vasárnap
 
 



Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 2 ek nádcukor, 1 púpos ek graham liszt, 1 ek kakaópor, 4 dkg vaj, 1 mk sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 10 dkg étcsokoládé, 2,5 dl habtejszín, 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor, 20 dkg gesztenyemassza, 1 ek nádcukor, 2-3 ek rumos meggy lé, 10-15 szem rumos meggy
Továbbá rumos meggy szemek, 5 dkg étcsokoládé, és 1 ek olaj, vagy kókuszzsír.
A piskótához válasszuk szét a tojásokat.
A tojás fehérjéket a cukorral együtt verjük fényes habbá.
A sárgákat keverjük ki a puha vajjal, majd adjuk hozzá a száraz elemeket.
Végül a tojáshabot két részletben keverjük a lisztes masszába.
Sütőpapírral bélelt formában, 180 fokos sütőben 12-13 perc alatt süssük meg a tortalapot.
A krémhez olvasszuk fel vízgőz felett a csokoládét 50 ml tejszínnel együtt.
A többi alapanyagot tegyük egy magas falú keverőtálba.
A gesztenyemasszát nyomkodjuk szét benne.
Amikor felolvadt a csokoládé, adjuk a többi anyaghoz, majd egy gépi habverővel addig verjük, amíg sűrű krémmé nem áll össze a massza.
A piskótát hűtsük le, majd tegyük vissza a kapcsos formába.
Kenjük rá a krém 4/5-öd részét, és nyomkodjunk bele 10-15 szem meggyet.
Kicsit rázzuk bele a krémet, simítsuk el, amennyire tudjuk, és hűtsük le.
A csokimázazás előtt egy kés segítségével válasszuk le a kapcsos részt a tortáról.
A maradék krémmel csillagcsöves nyomócső segítségével díszítsük ki a tortánkat. A krémrózsák tetejére tegyünk egy-egy szem meggyet.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
narancs torta
  2010-12-12 21:26:31, vasárnap
 
 



Hozzávalók egy 24 cm-es kapcsos tortaformához:
Hozzávalók a tortalaphoz: 10 dkg vaj, 8 dkg cukor (pl. fehér nádcukor), 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 1 narancs reszelt héja (de a levét is tegyük félre), 15 dkg liszt, 1 púpozott tk sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 1 zacskó zselatin (25 gramm), 5 dl kefir, vagy joghurt, 2,5 dl tejszín, 4 narancs, 1 zacskó színtelen tortazselé, 20 dkg cukor (világos nádcukor, de édesítőszer is lehet, pl. stevia)
Díszítéshez: 2,5 dl tejszín, karamell csillagok

A puha margarint (vagy vajat) a cukorral, és a vaníliás cukorral habosra elkeverjük.
Egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, a narancs reszelt héját, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet.
Kikenjük margarinnal (vagy vajjal) a kapcsos tortaformát, a masszát belesimítjuk, és előmelegített sütőben kb.170 fokon 20-25 percig sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A zselatint kb.0,5-1 dl vízzel csomómentesre keverjük, majd fölforraljuk.
A tésztánál megmaradt narancslevet, a kefirt vagy joghurtot, és a cukrot összekeverjük. Belevegyítjük a zselatint, és hűtőben megdermesztjük.
Közben 2 narancsot meghámozunk úgy, hogy a héjával együtt a fehér részt is eltávolítjuk. Éles késsel kivágjuk a gyümölcshúst, hogy hártya ne maradjon rajta.
Ha a krém megdermedt, lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
A tortalapot visszatesszük a kapcsos formába, majd egy kevés krémmel megkenjük.
Erre a krémágyra fektetjük a narancsgerezdeket.
Rásimítjuk a maradék krémet, kissé megütögetjük a forma oldalát, aztán dermedésig hűtőbe rakjuk.
2 narancs levét a színtelen tortazselével csomómentesre keverünk, felforralunk, majd azonnal a torta tetejére öntünk.
A tejszínt a díszítéshez kemény habbá fölverjük, és a sárga zseléréteg tetejére tetszés szerinti formákat nyomunk.
Kevés kristálycukrot karamellizálunk, és sütőpapírra egy kés segítségével csillagokat húzunk. Ha megszáradtak, a torta tetején dekoratívan elrendezzük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
gesztenyekrém leves
  2010-12-12 21:11:07, vasárnap
 
 



1 ek vaj
1/4 fej hagyma apróra vágva
fél közepes répa kockára vágva
10 dkg csirke- vagy pulykamell kockára vágva
20 dkg konyhakész tisztított gesztenye (nagyáruházakban zacskós kiszerelésben kapható)
4 dkg vargánya
1 ág kakukkfű (levelei lemorzsolva)
1 ek frissen aprított petrezselyem
5 dl húsleves/szárnyas alaplé
2 dl tejszín
1 tojás sárgája

A vajat megolvasztjuk és megpároljuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a vargányát és addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta.
Ezután hozzáadjuk a répát, a húst, valamint a gesztenyét. Petrezselyemmel, frissen morzsolt kakukkfűvel és a szerecsendióval ízesítjük, és pár percig együtt pároljuk. Felöntjük húslevessel, majd fedő alatt puhára főzzük.
Turmixoljuk (vagy botmixerrel pépesítjük), majd felforraljuk (ha túl sűrűnek ítéljük, kis levest még adjunk hozzá.) A tűzhelyet elzárjuk.
A tejszínt a tojássárgájával alaposan kikeverjük (royal).
A levest 2-3 percig kevergetjük, hogy kissé hűljön, majd vékony sugárban, a levest állandóan kevergetve a royallal besűrítjük. A végén kb. 1 dkg vajat is adjunk hozzá, ettől szép fénye lesz és nem fog bőrösödni.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
túrós zserbó
  2010-12-12 21:03:45, vasárnap
 
 




Tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg cukor
1/2 margarin ( 12,5 dkg)
2 ek tejföl
1 tojás + 1 sárgája
1/2 cs sütőpor
3 ek kakaópor

Töltelékhez:
75 dkg túró
5 dkg margarin
3 tojássárgája
1 cs vaníliás cukor
20 dkg cukor
2 ek búzadara
3 tojás kemény habja

Többi réteghez:
lekvár
darált dió
Tetejére:
1 tábla étcsokis tortabevonó

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk.
A tepsit kivajazzuk, és ráhelyezzük a kinyújtott tésztát. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval.
Rátesszük a második kinyújtott lapot is.
Rásimítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi hozzávalót. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje.
A túrókrém tetejére helyezzük a harmadik lapot, amelyet villával megszurkálunk.
Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Ha kihűlt, bevonjuk tortabevonóval a tetejét.
sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 37x37x2 cm
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
zserbó
  2010-12-12 20:59:37, vasárnap
 
 




A tésztához:
400 g liszt
150 g zsír
50 g porcukor
1 csipetnyi só
1 db tojás
1 dl tej
20 g friss élesztő
1 cs sütőpor

A töltelékhez:
150 g kristálycukor
200 g darált dió
1 l folyós sárgabaracklekvár

A mázhoz:
100 g ét tortabevonó
3 ek étolaj

A lisztet elkeverjük a sütőporral, porcukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a zsírt.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, és az egész tojással rugalmas, inkább lágy tésztát gyúrunk.
Három részre osztjuk - az egyiket egy kicsit nagyobbra hagyjuk. Ezt sodorjuk ki először, és egy 30x40 cm-es kizsírozott tepsibe simítjuk úgy, hogy az oldalán is legyen tészta. Így sütés közben nem folyik ki, és nem ég meg a töltelék.
Rákenjük a lekvár felét, arra pedig rászórjuk a cukorral szárazon összekevert dió felét.
A következő tésztaréteg jön, és arra kenjük a maradék lekvárt és diós tölteléket. Az egészet a harmadik lappal fedjük be. A sütemény szélén kicsit összenyomkodjuk az alsó és a záró tészták végeit.
Sütés előtt villával sűrűn megszúrkodjuk, majd előmelegített sütőben 180 C-on kb. 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A tepsiből kivéve hagyjuk kihűlni, majd az egybeolvasztott csoki-margarin-kakaóporból készült mázzal vonjuk be.
Hagyjuk a mázat megszilárdulni, majd vékony, hosszúkás szeletekre vágjuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
zserbó
  2010-12-12 20:52:05, vasárnap
 
 



A tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás sárgája
1 mk szódabikarbóna
1 dkg élesztő
1 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
2 ek tejföl
0,5 dl tej

A töltelékhez:

25 dkg dióbél
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
40 dkg baracklekvár
2 ek rum

A mázhoz:
15 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál Vénusz napraforgóolaj
A dióbelet megdaráljuk, összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
Hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a tojássárgát, a vaníliás cukrot, a tejfölt és jól összedolgozzuk.
Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk.
Az első részt kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit.
Megkenjük a baracklekvár felével, meglocsoljuk 1 ek rummal, rászórjuk a cukros dió felét.
Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, megöntözzük rummal és rászórjuk a dió másik felét.
Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 30 perc alatt szép világos barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat:
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal és a margarinnal együtt.
Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük és egyenletesen elosztva ráöntjük a tésztára.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
hello
  2010-12-12 20:13:06, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
bohókás
  2010-12-12 20:07:21, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
vicc
  2010-12-12 19:53:38, vasárnap
 
  Nagydarab kamionos betér a fogadóba. Látja,hogy egy vézna ürge ül a
sarokban, előtte egy pohár sör. Odamegy,felkapja a poharat, és
kiissza. Az ürge sírva fakad. A kamionos megsajnálja:
- Ugyan már csak vicceltem, kérek helyette másikat. Miért sír?
- Már hogyne sírnék, amikor ma semmi nem jön össze. Reggel nem
csörgött az órám, elaludtam, ezért elkéstem a munkahelyről. A főnököm
észrevette, abban a pillanatban kirúgott. Indulnék haza, nincs meg az
autóm, ellopták. Hazamentem taxival, hát a legjobb barátomat az ágyban
találom a feleségemmel. Erre lejövök ide a csehóba, kérek egy sört,
belerakok egy csomó arzént. Erre maga jön és kiissza..
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 756
  • e Hét: 2655
  • e Hónap: 7059
  • e Év: 38788
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.