Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Kígyórétes
  2010-12-12 18:54:32, vasárnap
 
 

Hozzávalók:

1/2 kg liszt, 25 dkg vaj, margarin, vagy 20 dkg zsír, 1 egész tojás és 1 tojássárgája, 2 kanál cukor, 2 dkg élesztő, kevés langyos tej.

Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk, a vajat mély tálban jó habosra keverjük, hozzákeverjük a cukrot, a tojást, az élesztőt, csipetnyi sót és végül a lisztet. Deszkára kitéve, könnyedén összegyúrjuk, 4 cipóra osztjuk. A cipót hanger alakúra sodorjuk és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk belőle. A simán maradt közepét hosszában darával, vagy finom morzsával megszórjuk és ráhelyezzük a tölteléket. Most a bevagdalt széleket keresztbe, egymásra hajtogatjuk, tojással megkenjük és jó meleg sütőben gyorsan megsütjük. Mint a rétest, ferdén szeletekre vágjuk, megcukrozzuk és frissen tálaljuk. Két lapot töltünk almával, két lapot túróval.

Túrótöltelék: 1/2 kg túró szitán áttörve, 2 tojássárgája, 3 dkg vaj, 3 kanál cukor, ha a túró nem elég száraz, 1 kanál dara. Mindezeket összekeverjük és végül hozzáadjuk a két tojás felvert habját.

Almatöltelék úgy készül, mint az almás bélesnél, fahéjjal és cukorral.

A kígyórétest tölthetjük dió- és máktöltelékkel, vagy kemény szilvalekvárral, cseresznyével, meggyel.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Cseh fánk (talkedli)
  2010-12-12 18:53:28, vasárnap
 
 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 1/2 liter tej, 10 dkg cukor, olaj, vagy zsír a kisütéshez, 25 dkg lekvár.

A lisztet egy 3 literes fazékba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral és kissé megkelesztjük. Most a kovászhoz keverjük a 2 tojássárgáját, a sót, a többi tejet és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig jól felverjük vagy géppel bedagasztjuk. Egész gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük és 3/4 órán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s azzal még néhány percig újrakelesztjük.

A tükörtojássütőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk és nem túl gyorsan - hogy a közepe is átsüljön - mindkét oldalát megsütjük.

Cukorral meghintve, lekvárral melegen tálaljuk. Négy személyre a fele mennyiség is elegendő.






 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 995 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 914
  • e Hét: 2063
  • e Hónap: 8304
  • e Év: 60570
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.