Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Citrom – és gyógyhatása
  2010-12-14 13:53:18, kedd
 
 



Citrom - gyógyhatása

A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen gyümölcs nálunk nemigen kapható, mert a bolti citrom erősen vegyszerezett, utó-érlelő vegyszerekkel permetezett. A fentiek miatt a héja egyáltalán nem fogyasztható, ezért óvakodjunk attól, hogy a régi süteményreceptek alapján a reszelt citromhéjat felhasználjuk: Ez a citrom nem az a citrom, amiről nagyanyáink annyi jót tudtak.

A citrom fontosabb tulajdonságai:
A gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, s mintegy szabályozó faktorként működik - a feleslegesen bekerült ásványi anyagokat; sókat; bomlástermékeket oldja. Felold mindent, amit a szervezetből el kell távolítani.
Ugyanakkor kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni. Mindenkinek ajánlott a fogyasztása, kicsiny gyermektől az aggkorúig.

Fogyasztása:
Reggel éhgyomorra, fél órával a déli és esti étkezés előtt ajánlott. Öntsünk egy kevés forrás-vizet pohárba, és sajtoljuk bele a citrom levét (bolti tartósított levek erre nem alkalmasak). Lassan; ízlelgetve, apró kortyonként, nyállal alaposan elkeverve igyuk meg. Ha tényleges méregtelenítést végzünk, akkor annyit együnk belőle, amennyit csak lehet, de víz és cukor hozzáadása nélkül. 6-9 citromot is meg lehet így enni naponta, fokozatosan növelve a mennyiséget.

Gyógyhításai:
Hurutos, náthás, influenzás esetekben együnk sült citromot, hasonló módon. A citromot lassú tűzön tartott sütőben süssük meg világosbarnásra (narancs barna)! Ha sokáig sütjük, vagy nagy lángon, könnyen szétpukkad, akkor ki lehet dobni. A sütés következtében egy enyhe szerves szalicilsav jön létre, amely igen erős tisztító, verejtékeztető hatású szer, ellentétben a szervetlen szalicilsavakkal (aszpirin, kalmopirin, algopirin stb.). Ez utóbbiak mérgek, míg a szerves szalicilsav erőteljesen oldja a húgysavakat, savtalanítja a vért: Az oldódási krízis esetleg fájdalommal, kellemetlen érzésekkel jár, de ne ijedjünk meg tőle! Tünetei: gyomor vagy alhasi fájdalom. Nem szabad a kúrát abbahagyni, hanem vegetárius étrenddel, hashajtó teákkal segítsük a méregkiürítést!
A reggeli keserű tea helyett is fogyasztható. Ha vegyszermentes - vagy saját termelésű - citromhoz jutunk, annak a héja is igen jó. A máj méreglerakódásait tisztítja, féreghajtó és puffadásgátló hatása van.

A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat: A vízfelhalmozódás a szervezetben a sós, főtt, sütött, fagyasztott ételek fogyasztásának következménye: Ezért elsősorban azoknak kell citromkúrákhoz folyamodniuk, akik az átállás időszakában vannak.
A citromlé hígított formában is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat.
Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amikor a-citrom ne segítene.
A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója, megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat.
A citromlé jó bőrápolószer, mandula- vagy avokádóolajjal elegyítve. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.
A citrom préseléséhez csak üveg vagy porcelán prést használjunk, a műanyag és a fém prések tönkreteszik a citrom természetes értékeit.

MAZDAZNAN tanácsa szerint: "Ha éhes vagy, végy egy szelet citromot a nyelvedre, s köpd ki, ha az keserű lesz! Ha szomjas vagy, fogyassz citromlevet, szívd azt szalmaszálon! Fogaidat mindig mosd meg a citrom fogyasztása után! Hideg vízzel a citrom hűsítőleg, forró vízzel izzasztólag hat.
4 g fehérjét, 58 g zsírt, 23 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 22 g rostot tartalmaz kilogrammonként.





Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szeder-mint gyógynövény
  2010-12-14 13:45:15, kedd
 
 


Szeder - gyógynövény

A szeder (Rubus fruticosus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és - egyébként a málnával együtt - a szeder (Rubus) nemzetségbe tartozó, évelő, lombhullató, olykor örökzöld indás cserje vagy félcserje gyümölcse. Az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja.A szeder egyike a legfrissítőbb gyümölcsöknek. Kertekben, kiskertekben is jól szaporítható és termelhető a lugasszerűen kiképzett fekete szeder.

A szeder nemzetségen belül a szeder fajok igen elterjedt, mérsékeltövi növények. Észak-Afrikában, Európában és Észak-Amerikában, illetve Ázsia Európához csatlakozó területein vadon is élnek. Csak európai fajokból több mint százat különítettek el. A legtöbb hazai szeder a földi szeder fajcsoportba tartozik, az úgynevezett gyűjtőfaj latin neve a Rubus fruticosus.

Mit érdemes róla tudni?
Hívják vad szedernek, fekete szedernek, földi szedernek. További nevei szederje, szedernye, fekete málna és még sorolhatnánk. Nagyon hasonló hozzá a kövi szeder, illetve a hamvas szeder (más néven seregély- vagy koldusszeder, Rubus caesius), mely kékesebb, hamvasabb, kevésbé fényes bogyókat terem. Laikus számára a hazai szederfélék felismerése nem könnyű feladat, de nem is elengedhetetlen, hiszen a szeder növények egyetlen része sem mérgező, gyümölcsét fogyasztva pedig nagyon hasonló és fölöttébb áldásos hatásait élvezhetjük, lényegében függetlenül attól, hogy épp melyik bogyóhoz van szerencsénk. Egyébként a fajok könnyen is kereszteződnek.

Vadon erdőszélen, árokparton, félárnyékos, ligetes helyen tenyészik. Könnyen terjed, az erdészek gyomnövényként tekintenek rá, s nem örülnek, ha benövi az új telepítést. A tápanyagdús, jó - főként nyári - csapadék-ellátottságú, humuszos talajt kedveli, a fagyot jól bírja.

A növény nagyon hasonló a málnához, 2-5 méter hosszú kevéssé elágazó indákat hajt. A második évben fordulnak termőre, majd elszáradnak. A második évben a termőhajtás 20-40 virágot hordoz, melyek nagyok, fehér vagy halvány rózsaszínű szirmúak, bőséges nektárforrással csalogatják az őket beporzó rovarokat. Májustól augusztusig virágzik, és augusztustól októberig először zöld, majd fokozatosan piruló, végül feketévé érő termést érlel. A szeder bogyója nem valódi bogyó, hanem csonthéjas terméscsoport, akárcsak a málnánál. Különbség viszont, hogy a szeder éretten nem válik le az azt hordozó, fogyasztható vacokkúpról. Egy-egy szem tömege 4-8 g is lehet.

Hazai kertekbe körülbelül a XIX. századtól került be, nem csak gyümölcsként, de tüskés védősövényként is kedvelt. Az amerikai növénynemesítők munkáját dicséri a tüskétlen szedrek megjelenése, ami nagyon fellendítette termesztését. Az USA-ban például a tüskétlen változatok elterjedése óta többet termelnek belőle, mint málnát, mert gyümölcse kevésbé érzékeny, jobban szállítható, nem penészedik és kiválóan alkalmas élelmiszer ipari feldolgozásra. Az egyik hazánkban is legkedveltebb fajta a Thornfree.
A tüskementes fajták is hasonló termőhelyet kedvelnek, mint a vad változat, kissé fagyérzékenyebbek, a vesszők megtartásához mesterséges támasztó szerkezetre szorulnak. Önbeporzók, de a fajták kölcsönös megtermékenyítése jobb minőségű, nagyobb szemű termést eredményez.
A szedernek nincs olyan betegsége, amely ellen rendszeresen kellene védekezni, ezért jó eséllyel lelhetünk a piacokon valóban biominőségű szederre. Magyarországon Pest, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.

Gyógyhatásai:
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcsben nagyjából 85 g víz van. Energiatartalma 52 kcal, 218 Kj. 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt. Az ásványi anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg magnézium, kb. 1 mg mangán, fél mg vas, valamint réz van benne.
Sok A-vitamin, 21 mg C-vitamin, fólsav, valamint némi B1-, B6-vitamin, riboflavin, pantoténsav, niacin is van benne.

A fekete szeder levele gyógynövény-alapanyag, ami galluszsav- és ellágsav típusú csersavakat, flavonoidokat, gyümölcssavakat tartalmaz.
A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják.
Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert.
Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

Desztillált vagy forrásvízzel hígítva kitűnő ellenszere a vashiányos vérszegénységnek, de egyben a hasmenés, az időskori idült hasmenés egyik legjobb gyógyítója is.
Baktériumölő tulajdonsága lehetővé teszi, hogy bármilyen súlyos a húgyutak betegsége, hosszabb, rövidebb idő alatt sikerül meggyógyulnia a betegnek.
Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását.
Gyógyítja a köszvényt.
Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható.
Vérnyomáscsökkentő és vérszaporító.

Esztrogént tartalmaz, a fitoeszrtogénnek rákmegelőző hatása van, valamint azok számára nyújthat gyógyulást, akiknek a szervezete nem tudja befogadni a szintetikus hormonokat, amelyekhez gyógyszer útján jutnak.

Hogyan fogyasszuk?
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.

A gyümölcsből lekvárt, dzsemet is főzhetünk, amit később szintén felhasználhatunk natúr joghurthoz keverve vagy süteménybe.

Remek szörp és szederbor, vagy likőr is készíthető belőle. Tartósíthatjuk mély hűtve is, felolvasztva süteménybe, gyümölcslevesbe, fagylaltkehelybe főként vaníliafagylalt mellé nagyon ízletes.
Magának a gyümölcsnek is van gyógyhatása. A gyümölcslé segít vérszegénység lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen.

Ha leveléből teát szeretnénk készíteni, május és augusztus között gyűjtsük és szárítsuk az ép leveleket, amiből 1 teáskanálnyi felaprított levelet öntsünk le 2-3 dl forralt vízzel.

Tippek, tanácsok
Ha frissen akarjuk szedni a gyümölcsöt, csak az érett szemeket érdemes leszedni, mert nem utó érő gyümölcs.

Érdekességek
Levelének csersavtartalmát bőrfeldolgozásra alkalmazták. Szárított leveleiből és fiatal hajtásaiból barna színek előállítására szolgáló festékanyagot nyertek.
A szeder az egyik legrégebben említett gyógynövény. Már i.e. 400-ban, Hippokratész korában is említik jótékony hatását. Az 1500-a években a patikusok ismerték fogínyvédő hatását, állatok fekélyeinek kezelésére is használták.

A változatos szederformák léte annak köszönhető, hogy a szederfajták természetes körülmények között is könnyen kereszteződnek, és stabil hibrideket képeznek. Megtermékenyülés nélkül is termést és magokat hoznak. Vagyis ezen növények gyakorlatilag önmaguk klónozásával tudnak szaporodni.




Forrás:jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ribizli- mint gyógynövény
  2010-12-14 13:34:04, kedd
 
 



Ribizli gyógynövény

A ribizli, népies nevén ribiszke vagy piszke, piros bogyókat termő bokra sok házikertben is népszerű növény. Egyre elterjedtebb és sok helyütt kapható már a fekete ribiszke is, valamint a piros ribizli fehér változata. Ribizlit enni ugyan kissé kényelmetlen és időigényes, ám beltartalmi értékei és sokoldalú gyógyhatása miatt igencsak megéri!

A ribizli gyógyhatásai:
rákmegelőző,
emésztésjavító,
Fogyasztó hatású, A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.
A fekete ribizli első zsenge leveleiből (frissen és szárított formában) készített tea a megfázás, influenza klasszikus népi gyógymódja
Jó hatású magas vérnyomás és veseproblémák esetén is.
Általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása, természetesen cukor nélkül.
Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést.
Magolajának használatával meggyógyíthatóak olyan bőrbetegségek, mint például a heves viszketéssel járó neurodermatitisz, illetve a ribizliolaj a száraz bőrt is táplálja, nyugtatja.
A ribizli sok élettanilag értékes savat tartalmaz, széklethajtó, rothadásgátló
Kolitiszes megbetegedéseknél segítség lehet, bár az elején inkább csak a kipréselt levét ajánlatos fogyasztani.
Az orsógiliszta kiirtható a ribizlivel, ezért is szeretik a gyermekek, akikben gyakran megtelepszenek ezek a férgek.
Különösen magas gyógyhatású a fekete ribizli. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén.
A sárgaságot egyedül képes leküzdeni.
Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású.
Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja.
Mindig frissen vegyük és fogyasszuk, mert kényes, törékeny gyümölcs és nem tartható el sokáig. A dobozban előrecsomagolt áru helyett kérjük inkább frissen a saját dobozunkba a piacon, így jobban elkerülhetjük a hamar bekövetkező penészedést, romlást.

Ribiszke a konyhában
A piros ribizli gasztronómiai felhasználása rendkívül sokoldalú. Készülhet belőle fanyar ribizlibor és ribizliszörp, a ribizlimártás vagy szósz vadhúsok mellé kiváló, csatninak elkészítve indiai fogások kísérője is lehet. Kellemesen savanykás íze miatt gyümölcstortákban, krémekben és egyéb süteményekben is nagyon finom. Gyakran készül belőle lekvár, dzsem, gyümölcsíz is, de magas C-vitamin tartalma miatt leginkább frissen érdemes fogyasztani. Magában is mennyei, de gyümölcssaláták pikáns alkotórésze is lehet: sárgadinnyével például nemcsak különleges látvány, hanem mennyei desszert is.

Fekete ribizli
A piros ribiszke rokona, a kevésbé savanykás, ám jellegzetesen fanyar ízű fekete ribizli még több gyógyhatással büszkélkedhet, mint jóval elterjedtebb vörös változata, nem csoda, hogy már a középkorban rendkívül értékes gyógynövényként tartották számon. Hasonlóan magas a C-vitamintartalma, és rendkívül gazdag ásványi anyagokban is, például vasban és a sejtanyagcserében fontos szerepet játszó káliumban. Gyógyítja a köszvényt, a húgyúti panaszokat, vér-és vesetisztító hatása révén képes oldani a veseköveket, továbbá a szervezet elsavasodása, a nemi szervek megbetegedései és a sárgaság ellenszereként is kiváló.

A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, a fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

A ribizli rendkívül gazdag C-vitaminban, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot tartalmaz, emellett jelentős B- és E-vitamintartalma is. Antioxidánsokban, gyümölcssavakban és flavonoidokban is rendkívül gazdag, ezért a bogyósgyümölcsök többségéhez hasonlóan kiváló rákmegelőző eledel. Nagy mennyiségben tartalmaz növényi rostokat, főleg pektineket, ami segíti az emésztést. Kalóriát viszont alig (29 kcal/121 kj 100 g-ban), cukorban is szegény, ezért és nem utolsósorban szelíd hashajtó hatása miatt fogyókúrák remek fogása is lehet.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ananász- gyógyhatásai
  2010-12-14 10:19:37, kedd
 
 


Ananász - gyógynövény

Az ananász nem fán terem. Ha levágjuk a friss ananász zöldjét, és földbe tesszük, két év múlva élvezhetjük a gyümölcsét. Ananász ültetvény van már szerte a világban, a legnagyobb kivitelezők a távol-keleti országok, ahol kitűnően megfelel az éghajlat a termelésnek. Az ananász, ellentétben a többi gyümölccsel, nem utánérő. Meg kell hogy várja az érést a szárán és csak utána lehet eljuttatni a fogyasztókhoz. Ilyenkor kellemes az illata és sárga a színe.

Tápértéke:
Az ananász legértékesebb tulajdonsága a benne található bromélia enzim, amely a fehérje emésztésében nyújt segítséget. A test többi részére is hat az ananász, nemcsak az emésztő szervekre. Közvetett úton az egész testre hat.

Gyógyhatása:
Enzimeket nagyobb mennyiségben tartalmaz. A bromelian kedvező lehet önpusztító betegségek esetében, közvetett úton.
Segíti az emésztést, az emésztés rendeződésével elhárul a baj az emésztésben résztvevő többi szervről is. Megszűnnek, vagy legalábbis csökkennek a panaszok a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél muködésének javulása után.
Csökkenti a vér savtartalmát, illetve elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát.
Azoknak a betegeknek, akik az önpusztító betegségek gyógyítására nagymennyiségu aszpirint szedtek, ajánlatos az ananász lé fogyasztása.
Erőteljes lehet továbbá a hormon készítmények mellékhatására is. Akik hosszabb ideig ilyen jellegu gyógyszert fogyasztottak, azoknak is ajánlatos egy hathetes kúraszeru ananász vagy ananász- lé fogyasztás.

Gyomorbaj:
A táplálék első állomása a gyomor. Minél tovább tartózkodik itt az étel, annál jobban le van terhelve a gyomor. Ha azonban hamar végez az emésztéssel, valamint van elegendő gyomorsav az, lökést ad az egész emésztő rendszernek, emésztésnek. Az ananászban levő bromelian enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, s ezáltal csökken az emésztési idő.

Gyomor operáció után:
Lehet az gyomorfekély vagy a gyomornak más betegsége, ha segítünk az emésztésen, az mindenképpen könnyit az egész szervezeten. Ezt úgy érjük el, ha ananászlét fogyasztunk étkezés közben.

Emésztés, emésztési zavarok:
Amikor a táplálék átjut a nyombélbe, ott is folytatódik az emésztés, a hasnyálmirigy által előállított emésztési nedvek segítségével. Ha a gyomorban teljesebb az emésztés, kevésbé terheljük a hasnyálmirigyet, sőt a vékonybelek sem veszítenek annyi energiát, könnyebben és gyorsabban átjut a massza a vastagbélbe. Ott csupán kevéssé történik már emésztés, de a többi szervben felgyorsult táplálékellátás hat a vastagbél kiválasztására és kiürülésére.

Fájdalom enyhítő:
A fájdalom sok esetben akkor lobban fel, ha valamilyen táplálékot fogyasztottunk, amire allergiásak vagyunk, hasonlóan az ételérzékenységhez. Minél hamarább keresztülmegy az emésztőszerveken a táplálék, annál kevésbé hatékony a fájdalom és gyorsabban is múlik. A másik lehetőség, hogy az ananász rendkívül jellegzetes és erős leve az ásványokkal és vitaminokkal hűsítőleg hat a lázas, beteges részekre.

Láz esetén:
Láz esetén sokkal hatékonyabb és jobb a szervezet számára, ha szomjunkat ananásszal oltjuk, mintha lázcsillapítóval csökkentjük a lázat. A láz a test természetes reakciója, lemegy, ha rendbe jön a szervezet. Az ananász-lével segítünk ebben az esetben is a gyomornak, hogy kiürüljön és az egész energia a gyógyításra összpontosul.

Gyulladás ellen:
Ha a szervezetben rendeződik az emésztés, az serkentőleg hat a többi fő szervünkre is. Különösen a máj van kapcsolatban az emésztéssel, s ha csökken a terhelés, nagyobb energiával tudja végezni a többi teendőit. A májra hatással van az A-vitamin, ami a gyulladások gyógyszere is. A kálium a vér tisztítására hat, amivel szintén csökkenhet a testben a gyulladás.

Erőteljes ellentest serkentő:
Az ananász erős jellegzetes gyümölcs, ami erőteljesen hat az immunrendszer muködésére, növeli a test ellenálló képességét.

Erős menstruációs folyás esetén:
A menstruációs zavarok közé tartozik a havi vérzést megelőző fájdalom, a kevés váladék, vagy a nagymennyiségu folyás. Mindez nem normális állapot, különösen a túlzott vérveszteség, aminek más következményei is lehetnek, ha a szervezet nem jut elegendő vashoz. Az ananász fogyasztásával hozzájárulunk a menstruációs zavarok mihamarabbi rendezéséhez.

Elkészítési mód:
Ha hozzájutunk friss ananászhoz, a sárgát és kellemes illatút válasszuk. Az érett és elég édes. Egyik módja a tálalásnak, ha felvágjuk négybe, rajtahagyva a zöldjét is. Ha a közepe nagyon fás, távolítsuk el. Ha salátának használjuk, hámozzuk meg és daraboljuk ki a szemeket, majd vágjuk kockára vagy szeleteljük fel. A léhez, ha friss gyümölcsöt használunk, legjobb ha centrifugázzuk. Ha konzervből használjuk az ananászt, nincs akkora hatása, mint a frissnek, mert hiányzik belőle az enzim, de jobb mint a semmi. Próbáljuk meg, ha érezzük jó hatását, fogyasszuk. Az ananász talán az egyetlen gyümölcs, amit zöldségfélével is használhatunk, hogy a rossz ízu zöldségeket leplezzük, élvezhetővé tegyük.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kiwi – mint gyógynövény
  2010-12-14 10:01:58, kedd
 
 



Kiwi - gyógynövény

A kivi kúszónövény, Új-Zélandban honos. Tyúktojás alakú és nagyságú gyümölcs. Ma már elterjedt a világban, mert gyümölcse egzotikus, érdekes íze lehetővé tette, hogy nem maradhat ki a gyümölcssalátából. Magában is fogyasztható.
Ha nincs teljesen megérve, a citromnál is savanyúbb, egyébként, ha érett az íze kissé sós-édeskés, különleges.

Tápértéke:
A kiviről bebizonyították, hogy az egyik azok közül, amelyeknek legjobb hatása van az egészségre. A kivi értéke az ásványtartalmában van. Sok káliumot tartalmaz, valamint van benne boron is. Vitaminok közül kiemelkedő mennyiség van A-vitaminból, C és K-vitaminból. A kivi azért is jó vitamin forrás, mert szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk hasznosítva minden vitaminját. Ez elsősorban a C-vitaminra vonatkozik. .

Gyógyhatása:
C-vitamin tartalma lehetővé teszi, hogy az egész testre kiterjedően megőrizze egészségünket.
Hatékony továbbá a gyulladásos betegségek gyógyításában
K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságát biztosítja.
Hat a vesék munkájára, erősíti a csontokat.

Krónikus fáradtság:
A krónikus fáradtságot a rohanó életmód is kiválthatja, de lehet ásványhiány következménye is. Vannak vegyszerek, amelyek fogyasztásával kioldódik a szervezetből egyes életfontosságú ásványi só, mint a kálium. Ha huzamosabb ideig szedtünk vízhajtó gyógyszert, lassan kioldódik a kálium a és fölbomlik a folyadék-nátrium egyensúly a szervezetben. Tehát ilyenkor már nemcsak a káliumot, de a sót is kell pótolni, természetes forrásból. A kivi bővelkedik szerves nátriumban és káliumban is.

Természetes antioxidáns:
Ha két kivit elfogyasztunk elegendő A és C vitaminhoz jutunk a nap folyamán. C vitaminból két napra valóra is jutna, ha a szervezet tudná tárolni ezt a vitamint. A fölösleg távozik a vizelettel és másnap újra el kell látnunk a szervezetet, lehetőleg természetes forrásból. A vitaminokkal a szervezet könnyen felveheti a harcot az oxigén szabadgyökök ellen, amelyek szabadon cirkálnak a sejtek között és megsértik a sejtek falait. Így alakulnak ki a mutáló sejtek, illetve a rák. Ha azonban jelen vannak az antioxodánsok, a sejteknek védelmet nyújtanak.

Erősíti a csontokat:
A kiviben ugyan nincs nagymennyiségu kalcium, de ha figyelembe vesszük a magnézium tartalékát láthatjuk hogy a két elem felszívódásához megközelítik a jó arányt. Ha boront is tartalmaz a táplálék, ez a folyamat még sikeresebb lehet. A kiviben előforduló boron nemcsak segíti a kalcium felszívódását, de megakadályozza a kioldást is. A boron jól együttmuködik a kalcium és magnézium mellett a foszforral és a D vitaminnal a csontok és az izmok ellátásában. A kiviben előforduló K vitamin is hat a csontok összetételének javítására.

Csökkenti a koleszterint:
A vértisztításhoz alaposan hozzájárul a kálium a szervezetben. Hat továbbá az izmok erősítésére, a szív muködését a magnéziummal és a kalciummal együtt szabályozza. A kalciumra szükség van a káliummal együtt, hogy csökkenjen a vérnyomás, valamint a vér koleszterin szintje. Így a kivi kitunő vérnyomás és koleszterin csökkentő.

Csökkenti az izomveszteséget:
A kivi magas káliumtartalma következtében ez a gyümölcs az egyik legtáplálóbb a test számára. A kálium ugyanis szükséges a test energia képzéséhez és az izomzat összetételéhez. Az izmok szerkezeti fenntartásához a kalcium, foszfor és magnézium is szükséges. A kiviben mindez megtalálható. Ha hiányoznak, mert rossz az emésztés vagy nincs a táplálékunkban, különösen az idősebb korban, akkor látható mennyiségben megtörténik az izomfogyás. A kiviben van elegendő ásvány a pótlásra, valamint serkentőleg hat az emésztésre.

Elkészítési mód:
A kivi elsőrendű összetétele minden gyümölcssalátának. Leve, vagy pépesített formája jellegzetes ízt ad más ital összetételéhez is. Természetesen magában is fogyasztható, ha jól meg van érve.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Banán –mint gyógynövény
  2010-12-14 09:53:29, kedd
 
 

Banán - gyógynövény

Több fajtája ismeretes, amennyire termelése is elterjedt. Eltérés a nagyságában, alakjában és ízében is van. A legjobban elterjedt hosszúkás görbe alakú, melynek jó tulajdonsága hogy utánaérő, és könnyen szállítható. De bármely fajtáról is van szó, a banánfa minden része az emésztőszervek gyógyítását szolgálja.

Évelő növény, gyökeréből minden évben kihajt a termést hozó hajtása, amikor eléri a 2-3 m magasságot, megjelenik bordós-lilás bimbója, s a termékenyítés sorrendjében elkezd nőni a banánfüzér.
Amikor beérett a gyümölcs, a szár elfonnyad, lehanyatlik, s tavasszal új termőhajtás jelentkezik a növényen. Az őslakósok a növény minden részét felhasználják, szárát és levelét. Az ültetvényesek csak a termést hasznosítják, szárát pedig a talaj erősítésére leszántják, vagy inkább buldózerrel letarolják.
A növény igencsak víz dús szárának leve, gyógyító hatású skorpió vagy kígyómarásra, valamint nehéz fémek mérgezése esetében.

Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, A, B, és C-vitamint, nyomelemeket, valamint a glukóz feldolgozásához szükséges enzimet, ami az agyműködést segíti elő. Tápértékét nagy mennyiségű ásvány és vitamin hatása határozza meg. A gyümölcsök közül szinte legtöbb B-vitamint tartalmazza, ami a belek felszívódását segítik elő, és a benne levő enzimek miatt az agy táplálékának nevezik. Jó tulajdonsága, hogy simulékony, bármely gyümölccsel kombinálható, és biztosítja a belek szabályos mozgását.

Gyógyhatása:
Mondhatnánk azt, hogy a csecsemő étele az anyatej fogyasztása mellett, a banán az, aminek szerepelnie kell. Fontos továbbá az idősek számára akiknek bélmuködését tudatosan segíteni kell.

Agyműködés:
A banán olyan enzimet tartalmaz, ami hatékonyabbá teszi a glukóz feldolgozását. Mint tudjuk, agyunk muködéséhez csupán glukózt használ. Ezért mindenki számára nagyon ajánlatos a banán fogyasztása.

Gyomorfekély:
A gyomorban nyálka választódik ki, hogy megvédje a gyomor falát a sav maró hatásától. Ha mégis megtörténik, hogy a gyomor fala megsérül, nagymértékben választódik ki nyálka és beágyazódik a kritikus részen. Sok esetben, ha a szervezet nem képes tovább harcolni a támadással, fekély keletkezik. A banán a legtöbb esetben segít. Bevonja és ellátja gyógyító hatással a sebet, ha a banán lével való ellátás folyamatos.

Vastagbélgyulladás:
A vastagbélgyulladás ott jön létre, ahol gyakori a székrekedés, illetve sokáig nem ürülnek a belek. Ez akkor következik be, mint tudjuk, amikor kevés zöldségfélét fogyasztunk, illetve télen. A belekben szinte áll a félig megemésztett anyag, tovább bomlik, a torlódás következtében megtelnek a vastagbél redői, és megállnak. Hamarosan fájdalmas gyulladás jelentkezik, ami idővel el is rákosodhat. Ilyen esetben szinte elkerülhetetlen a vastagbél-mosás, amit szakember végez. Ha azonban nem annyira előrehaladott az állapot, a banán fogyasztása nagyon hatékony lehet. A sima pép egyenletesen hömpölyög végig a beleken, ásvány vitamin valamint némi olaj tartalma hatására kioldja a belek falaiból a beragacsosodott anyagot. Ilyen esetekben nem szabad rostos ételt fogyasztani, mert az irritálja az amúgy is érzékeny bél falait. A banángyulladást gyógyító anyagot is tartalmaz.

Nyelőcső sérv:
Nyelőcső sérv keletkezik, ha akadozik az emésztés. A gyomorban ilyenkor gázok keletkeznek, s a gyomorszáj egy része fel nyomódik a rekeszizom fölé. Ilyenkor a gyomorból az étel a gázokkal együtt feljut a nyelőcsőbe, onnan pedig a szájba. Ennek a betegségnek a kifejlődése nincs korhoz kötve, nem is nagyon számít betegségnek, de nagyon kellemetlen, ezért kell időben gyógyítani. A banán fémtartalmánál fogva izomerősítő, s maga a gyümölcs síkossága visszakényszeríti a gyomorszájat oda ahova való. Ez azonban csak az okozat megszüntetése. A gyógyítás az emésztés rendbe hozása, illetve a mértékletesebb táplálékozás.

Elkészítési mód:
A banánt mint gyümölcsöt magában fogyasztjuk, egyébként más, sokkal levesesebb gyümölccsel fogyasztjuk. Jó ha mangó-levet adunk hozzá, ugyancsak jó emésztést eredményez, ha pópóval keverjük össze, aszalt kajszival is lehet, valamint ez az a ritka gyümölcs, amit tejjel is fogyaszthatunk. Tápértékén és gyógyhatásán kívül, még azért is kedvelt gyümölcs a banán, mert simává, kellemessé teszi bármely más gyümölcs fogyasztását.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Málna- mint gyógynövény
  2010-12-14 09:44:50, kedd
 
 



Málna - gyógynövény

A málnának több fajtája létezik. Nálunk a piros honos, mely megtalálható vadon a hegyvidéken és a kiskertekben is. Közismerten finom gyümölcs. A népi gyógyításban nemcsak a gyümölcsöt alkalmazzák, de a levelét is. Levelei aromás anyagot tartalmaznak, ezért gyógyteának és üdítő teának is fogyasztják. A málna júniusban kezd érni, és őszig tart.

Tápértéke:
A bogyós gyümölcseink, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert sok ásványi anyagot tartalmaznak, valamint C-vitamint. A málna közkedvelt gyümölcsünk. Kiskertekben, főleg kellemes aromájú szörpjéért termelik, de lekvárt is főznek belőle. Gyerekeknek kedvenc itala. Ez nagyon jó, mert betegség esetén a gyerek igen csak kellemes gyógyszerhez jut, s észre sem veszi máris kilábalt a náthából. Használhatjuk szörpnek magában vagy más gyümölccsel keverve. A málnalekvárral készült sütemények szintén kedveltek.

Gyógyító hatása:
A málnalevél teát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák.
Izzasztó hatása is van.
Valamint számos teakeverék összetevő része.
Meghűléses betegségre használható a szárított málnalevél és bogyó főzet is.
Könnyíti a gyerekszülést:
A népi gyógyászatban a magzat egészséges fejlődésére gyerekszülés megkönnyítésére is isszák a kismamák a málnalevél teát. Nagyon jól bevált a reggeli rosszullétek esetén is. A terhesség első hét hónapjában naponta egy csészével ajánlatos, a szülés előtti hetekben pedig két csészével. Egy csésze teához egy kanál szárított málnalevelet teszünk, 35-40 percig forraljuk.

Vértisztító:
A málnaszörp és a gyümölcs frissen fogyasztva is jótékony hatású az egészségre. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint csökkentése, a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása stb.

Elkészítési mód:
A leghatásosabb, ha frissen fogyasztjuk, de ugyanakkor rá kell arra mutatnunk, hogy értékénél fogva nem szorítkozhatunk használatára csupán az év négy hónapjában. Ezért, igyekezzünk minél többet tartósítani, akár szörpként, akár pedig lekvárként, vagy mélyhűtőben. Ha szörpöt készítünk, a tartósító anyagot kerüljük, barna cukrot használjunk, leszűrés után forrón töltsük az üvegekbe, és egy napon át dunsztoljuk, szivacs között. Felbontás után hűtőben tároljuk.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Eper – mint gyógynövény
  2010-12-14 09:37:46, kedd
 
 



Eper - gyógynövény

A földieper több termesztett fajtáját különböztetjük meg. A rózsafélék családjába tartozik, vad rokona a szamóca erdőkben tisztásokon, bokros helyeken fordul elő. Finom gyümölcs. Az erdei szamóca sokkal értékesebb anyagokat tartalmaz, mint a kerti földieper. A vadon termő növénynek levelei is hasznosak, gyógynövényként használják teának, teakeverékekhez egyaránt.

A földieper az egyik legelérhetőbb gyümölcs a bogyós gyümölcsök közül a tömegek számára. Termesztése nagyban is történik, így a nagyvárosi piacokra is eljuthat minden mennyiségben, amíg az idény tart. Hasonlóan jó a felhozatal a szamócából is, amíg az idény tart. Bár sokan a tetszetősebb földieper vásárlása mellett döntenek, a szamóca vitamin, és ásvány tartalma nem egyszer többszörösen felülmúlja előkelő rokonáét.

Tápértéke:
A földieper és szamóca nagyon értékes gyümölcsünk. Értékét fokozza, hogy az elsők között jut hozzá a test a téli vitaminkoplalás után. Ha elegendő szamócához jutunk, testünk mint a szivacs megtelik vitaminokkal és ásványokkal, ellenállóvá válva a meghuléses és más betegségekkel szemben.

Gyógyító hatása:
Teáját bélhurut ellen
Teakeveréke pedig a cukorbaj gyógyításához járul hozzá.
Izzasztóként is használják.
Vértisztító, baktériumölő.

Bőrzúzódás:
Vértisztító hatása lehetővé teszi azoknak a betegségeknek a gyógyítását, amelyek a kapilláris vérerekkel kapcsolatosak. A bőr alatti vérzékenység, bőrzúzódás, amikor ugyan nem nagy a sebesülés a bőrön, de elegendő arra, hogy utat nyisson a fertőző baktériumoknak a szervezetünkbe, illetve a bőr alatti vérzékenység lehet más, komoly betegség következménye, vagy velejárója, vagy elégtelen táplálkozás következménye. Bármely bogyós gyümölccsel gyógyítható ez a betegség, így a földieper szörppel is.

Fogápoló, szépítő:
Nemcsak fogtisztításra, de fogápolásra is kitűnő szer a földieper. Nyomkodjuk szét egy kis tálban, majd a pépesített földieperbe mártsuk bele a fogkefét és jól keféljük át a fogainkat. Fényesek és fehérek lesznek a földiepertől. A kozmetikában is helyet kapott a földieper, mert kitűnő bőrápolónak bizonyult. A bedörzsölt bőr nemcsak az elhalt részektől szabadul meg, de a nap égetett bőrt is hűsíti, gyógyítja.

Elhízás ellen:
A földieper kitűnő szer azoknak, akik fogyókúráznak. Nem csak azért, mert a folytonos étvágyat kielégíti, de rengeteg ásvány tartalma következtében első osztályú vértisztító. Különösen azoknak ajánlott, akik idős korban az elhízás következtében önpusztító betegségekben szenvednek, mint az arhtritisz, stb. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre stb.

Elkészítési mód:
A földieper az a gyümölcs, amit sokrétűen föl tudunk használni. Díszítésnek, vagy kiegészítőknek más gyümölcs társaságában. Jellegzetes íze javítja a gyümölcssalátát. Üdítő italnak is jó, és természetesen magában is fogyasztjuk. Törekedjünk arra, megszabaduljunk rossz szokásunktól, hogy cukrozzuk. Éppen a földieper az egyik jellegzetes gyümölcsünk, amely semmiféle ízesítésre nem szorul. Maradjunk meg a természetes íznél, sokkal élvezetesebb és megkíméljük a májunkat egy fölösleges vegyszertől.




Forrás jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szőlő – gyógynövény
  2010-12-14 09:33:19, kedd
 
 



Szőlő - gyógynövény

A sok fajta szőlő közül számunkra az a legértékesebb, amihez abban a pillanatban hozzájutunk. Természetesen annak, ami a házunk körül nő, nincs párja, mégis hadd mutassunk rá néhány jellegzetességre, amiben esetleg megkülönböztetést tehetünk egyes fajták között. Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utánaérő. Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el. Ha vásároljuk és inkább az édesebbet szeretnénk, válasszuk a sárgábbat. Hasonló a helyzet a színes szőlőknél, minél mélyebb a színe, minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb számunkra. A színes szőlő ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, az oxigén szabad gyökök elleni harcban.

Tápértéke:
A szőlő értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelentős mennyiségű szelén található. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet.

Gyógyhatása:
Széleskörű használata a rák elleni küzdelemben van.A szőlőlé kúraszerű fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Tartalmaz továbbá fitoesztrogént is.

Hormonterápia:
Hormonterápiába akkor részesül a beteg, amikor a szervezetben csökken a természetes hormonellátás. Ez bekövetkezhet a máj munkájának hanyatlása következtében, vagy az idős korral. A mesterséges hormonnal való beavatkozás, nem a legjobb gyógymód, mint annyiszor bebizonyosodott. Ezért ma már sokan a természetes hormonokhoz folyamodnak, amelyeket egyes növények tartalmaznak. A szőlő és a vörösbor is tartalmaz fitoesztrogent, ami segíti helyrebillenteni a szervez megbomlott egyensúlyát.

Herpesz, vírusos:
A herpesz azok közé a betegségek közé tartozik, amely támad, de szinte semmit sem lehet tenni ellene, mert a hagyományos gyógyászatban nincs gyógyszer. A vírusok ellen csak a táplálékunkban találhatunk gyógyulást. A herpesz ellen jól bevált gyógyszer a szőlőlé, abból is a sötét színu. Nem kell sok belőle, naponta csupán egy pohárral, hogy megkezdődjön a gyógyulás. A szőlő olyan anyagot tartalmaz, amely muködés képtelenné teszi a vírusokat. A szőlőlével érdemes más, krónikus betegeknek is kísérletezni. Jó eredményt hozhat azok számára is, akik sugaras kezelést kapnak.
Krónikus fáradtság:

A krónikus fáradtság korunk betegsége. Sokan nem is tartják betegségnek, mert nem lehet a fájdalom helyét megállapítani és nincs rá meg a gyógyszer sem. A hajszoltság, az idegesség, a környezeti szennyeződés, a gyér táplálkozás, tehát egy egész sor ok válthatja ki a szervezet legyengülését. Ha nem teszünk ellene semmit, hamarosan valamilyen szervi elváltozássá fajulhat. A szőlőlével itt is érdemes kísérletezni néhány hétig.

Koleszterin csökkentő:
Kísérletek bebizonyították, hogy a szőlő jó hatással van az egészségre. A szőlő tartalmaz boront, P vitamint, bioflavonodokat stb. Hat a koleszterin csökkentésére, illetve emeli a HDL szintjét, ami jó hatással van a szív muködésére és az érrendszeri betegségekre.

Elkészítési mód:
A szőlőnek fogyaszthatjuk a gyümölcsét magában, vagy saláta összetételeként. A kúraszeru fogyasztás általában a lére szorítkozik, naponta egy-két csészével, amit centrifugázunk. Ez nem feltétlenül szükséges, tekintettel arra, hogy a szőlő magjának is bizonyítottan rákgyógyító hatása van. Ha van lehetőség, válasszuk a sötét színűt. Hat-hét után tartsunk egy hét szünetet. Vigyázzunk, a permetet jól mossuk le.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fedezzük fel : SZÓDABIKARBÓNA
  2010-12-14 09:22:55, kedd
 
  Fedezzük fel újra a szódabikarbónát!

A mindennapi életben az étkezési szódabikarbónát élelmiszerüzletekben árusítják, de a sütőporok és fogkrémek alkotórészeiként is találkozunk vele.

Bizonyára kevesen tudják, hogy e régóta használatos szernek hányféle felhasználási lehetősége van a mai, modern háztartásokban is.
Kémiai neve nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3), amit régen savanyú szénsavas mészként emlegettek. Főleg a belőle felszabaduló szén-dioxidnak köszönhető sokrétű hatása.

Megkönnyíti az emésztést, ha egy pohár vízben egy kávéskanál szódabikarbónát feloldunk. Jól tehermentesíti a gyomrot a nagyobb igénybevételt jelentő és nehezen emészthető ételek és a túlzott alkoholfogyasztás kellemetlen hatása esetén.

Óvatosan kell alkalmazniuk a szódabikarbónát a magas vérnyomásban szenvedőknek. Vigyázzanak, akiknek nátriumszegény táplálékot kell fogyasztaniuk, ugyanis a szódabikarbóna nátriumot tartalmaz.

A háziasszonyok sok mindenféle trükköt ismernek a konyhában, háztartásban, de nézzünk néhányat a csodálatos szódabikarbónával!

Ne felejtsük el, hogy a legtöbb pezsgőtabletta, gyógyszerészeti készítmény a citromsav is szódabikarbóna hatására habzik, pezseg, erős szénsavképződés közben! Aki nem szereti a szénsavat, kiskanállal könnyen kikeverheti belőle.

- A limonádét, gyümölcslevet 1/2 kávéskanál szódabikarbónával szénsavas üdítőitallá változtathatjuk anélkül, hogy szódavizet tennénk hozzá.

- Egy pohár savas borhoz vagy gyümölcsléhez (alma, szőlőmust) adott 1/2 kávéskanál szódabikarbónával kellemes, gyöngyöző, lágy hatású italt kapunk.

- Gyümölcsök, zöldségek mosásánál fertőtlenítő hatású (1 nagykanál 1 liter vízben). Szárított zöldségek és gombafélék főzésénél az eredeti ízük és színük jobban visszajön, valamint 50%-kal csökken a főzési idő, ha egy leveseskanál szódabikarbónát teszünk 1 liter vízbe.

- A süteményekbe használt sütőporok legfőbb alkotórésze a szódabikarbóna, mely térfogatnövelő szerként, pufferolóként, savanyúság szabályozóként vagy egyszerűen "E 500" jelöléssel van feltüntetve.

A tésztát könnyűvé, levegőssé, jól eltarthatóvá és emészthetővé teszi, élesztő nélkül keleszt, jól eltartható és emészthető, ha 1 kávéskanál szódabikarbónát tesszük 1/2 kg lisztbe.

- Befőzésnél, gyümölcsök eltevésénél megköti a savas jellegű gyümölcsök (pl. ribizli, meggy, sárgabarack, narancs stb.) felesleges savait, így a harmonikus ízhatás eléréséhez kevesebb cukrot kell felhasználni, diétásoknak előnyös.

- Tejsavanyodás késleltetésére 1/2 kávéskanállal célszerű a tejben oldani.

- A vágott virágok is tovább díszlenek, ha a vízbe egy kanál szódabikarbónát teszünk.

- A legtöbb fehérítő fogkrém fő alkotórésze, mivel jól oldja a lepedéket, fogkövet. Előnyös, ha fogmosásnál időnként egy kis szódabikarbónát is teszünk a fogkefére. A reggeli szájöblítésnél a rossz leheletet megszünteti, ha kávéskanálnyi szódabikarbónát oldunk langyos vízben.

- A hűtőszekrénybe kistányéron elhelyezett szódabikarbóna jó szagtalanító.

- Test- és bőrápoló szerként is alkalmazható, mivel szép és lágy tapintású bőrt eredményez, kevesebb szappan és sampon fogy, ha az amúgy is túl kemény budapesti fürdővízbe egy leveseskanálnyi szódabikarbónát teszünk.

Ugyancsak ajánlott a kisgyerekek fürdővizének lágyítására (1 gyerek kanál / 10 liter víz) alkalmazni.

- A fáradt lábakat 2 kanál / 1 liter vízben áztatva, üdítő hatású, akár csak erővisszanyerésre, relaxálásra, méregtelenítésre is alkalmas, ha a normál méretű fürdőkádban kb. 100 g (7 leveseskanálnyi) szódabikarbónát oldunk.

A szódabikarbónát még számos iparágban és további praktikumként lehet felhasználni.

Mosásnál nagyon szépek lesznek a fehér ruhák, a színes ruhákat nem fakítja ki.

Forrás: doksi
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 16667
  • e Hónap: 48153
  • e Év: 252854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.