Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Létfontosságú összetevők(23)
  2010-12-18 17:11:02, szombat
 
  Inulin

Az inulin összetett szénhidrátvegyület, amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől, vagyis nem tekinthető cukornak sem, annak ellenére, hogy édes ízű. A nagy eltérést ezektől az adja, hogy sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.

A vastagbél sok funkciója mellett a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít. Az ember, mire betölti az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladék anyagot tárol el. Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják. Szerencsére a rossz irányba változott bélflóra helyreállítására alkalmas inulin használatával ezek a káros hatások is elkerülhetőek.

A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulinnak egyéb táplálkozás-élettani szerepe is jelentős; előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága.

Az étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza. Vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy alacsony vércukorszint esetében az inulin hatására a glukóz felszívódása növekedik, a béltartalom savassá válik, a koleszterinszintet szabályozza, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a vérnyomást.

A Bifodobacteriumok serkentése által csökken a patogén baktériumok élettere, melyek következményeként csökken a májtoxinok, a karcinogének mennyisége, mérséklődik az élelmiszer-intolerancia és immunstimuláns hatás érhető el.

A Lactobacillusok többsége és az Acidophilusok is nagy antimikrobiális aktivitású anyagokat tartalmaznak, így többek között acidolint, acidophyllint, acidolphint, laktocidint és bacteriocint.

Ezek a baktérium-összetevők csíraellenes és antivirális hatást mutatnak a Campylobacter, Listeria, Staphylococcusok, Candida, valamint a herpesz és influenzavírusok ellen. Külön említést érdemel a Lactobacillus rhamnosus törzs, melynek immunstimuláns hatása a makrofágok fagocitaaktivitásának és az immunglobulinok aktivitásának növekedésén keresztül valósul meg.
Ezért ezt a baktériumtörzset tekintik a legfontosabbnak a Lactobacillusok között. Az inulin természetesen ennek a törzsnek is a táplálékot jelenti.

A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok.
Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy dzsúszhoz adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.

A szív- és érrendszeri betegségek egyik elindítója a magas LDL-koleszterin tartalom. Hatékony koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek léteznek, de mellékhatásuk miatt, lehetőség szerint, kerüljük használatát.

Ismeretes, hogy a máj szénhidrátokból zsírsavakat, triglicerideket szintetizál, ha nem jut a szervezet más forrásból a zsiradékhoz. Ennek köszönhető többek között az is, hogy a koleszterinszint, amely egyénenként determinált, zsiradékmentes diéta ellenére is magas lehet. Izolált máj-sejtkultúra használatával kimutatták, hogy az inulin a zsírsav-triglicerid képződését elősegítő enzim aktivitását gátolja.
A koleszterinképződés ezen útja, illetve a képződés gátlása a magas szénhidráttartalmú étrend esetére áll fenn. Vagyis tésztafélék, pékáruk, sütemények, üdítőitalok vagy a rizs- és burgonyaételek kedvelőinél kifejezetten vérlipidszint-csökkentő hatása van az inulinnak.

A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancsdzsúszba, melyet elfogyasztva nem csak az inulin előnyei válnak hasznunkra, hanem egyúttal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében szerepet játszó esszenciális ásványi anyaghoz, a káliumhoz is hozzájutunk.

A mellrák a posztmenopauza állapotában lévő nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben. Talán szerencsénkre ez is egy olyan rosszindulatú betegség, amely ellen a jótékony baktériumok képesek felvenni a versenyt. Klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe épített nem emészthető szénhidrát (inulin) gátolta a tumor fejlődését.

Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában. A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz enzim gátlásán alapul. Ez a székletben található enzim a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban, hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív/toxikus formában estriollá alakuljon át. Az ösztrogén toxikus formája ugyanis a mellrák rizikóját növeli. Az inulin a bélflóra normalizálása útján az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja.

Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti. Az inzulin mondhatni pufferszerepet tölt be az állandó vércukorszint megtartásában.

A csicsókát mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk. A csicsóka viszonylag hamar elveszíti nedvességtartalmát.

Forrás. népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(22)
  2010-12-18 17:07:15, szombat
 
  Huminsav

Ki ne ismerné tanulmányaiból a humuszt, illetve a tőzeget. A humusz anyagok a leggyakoribb formái a földön előforduló szerves szénforrásnak, igen elterjedt a föld felszínén.

A humuszanyagok szerkezeti és kémiai fogalmakkal nem defniálhatók, nem egységes kémiai vegyületek. Emiatt nehéz őket pontosan jellemezni.

A talajban és tőzeg lerakatokban előforduló humuszvegyületek fontos szerepet játszanak a földi és a vizes ökorendszerekben.

A humátokat a mezőgazdaságban csírázás gyorsítására használják. Ezek az anyagok elősegítik az oxigénszállítást, gyorsítják a légzést, és ugyancsak elősegítik a növények tápanyag-hasznosítását.
Az állati takarmányba humuszvegyületeket keverve a szaporodási ciklusban, a betegségekkel szembeni ellenállásban és a növekedési ütemben javulás mutatkozik.

Ezek a megfigyelések vezették a kutatókat a humátok specifkus tulajdonságainak tanulmányozására, valamint az emberi egészség és jó közérzet terén az esetleges előnyök alkalmazására.

A különböző humuszanyagok:
Humusz, huminsav, fulvosav, fenolsav.

A huminsav a humát nevű vegyületcsoportba tartozik.
A huminsav hatásának feltérképezése az egészségtudományok dinamikusan fejlődő területe.

A huminsavak fizikai és kémiai tulajdonságai, valamint biológiai szerepük a baktériumokban, gombákban, vírusokban és növényekben jól dokumentált, sok kutatás folyik arról, hogy hogyan befolyásol¬ják az emlősök sejtjeit.

A huminsav felszívódik és aktív szerként működik a biokémiai reak¬ciók módosításában.
Hatásukat a sejtekre, az enzimekre, a szabadgyökökre és az ásványi anyagok "szállítására" a szakirodalom dokumentálja. Mivel a huminsavak kötéseket képeznek a fémionokkal, ugyancsak felelnek az aminosavakkal, peptidekkel, szénhidrátokkal és szteroidokkal történő komplexképzésért is.

A huminsavak felelősek a szövetekben történő egyes folyamatokért, pl. a nehézfémek eltávolításáért, antioxidáns és antikoaguláns, antimutagén tevékenységért, amely igen fontos számunkra.

Külsőleges felhasználás esetén jelentős a huminsavak gyulladáscsökkentő, fájdalomcsökkentő, vérkeringés serkentő, antireumatikus, fertőtlenítő, gombaölő, vírusok szaporodását és rákos daganatok kifejlődését gátló hatása.

A belsőleges szedés esetén, a huminsavaknak kiemelten fontos szerepük van a betegségek, főleg az anyagcsere problémák megelőzésében, gyomor- és bélrendszeri panaszok, mint savtúltengés, hasmenés, gyomorfekély, dizentéria, gyomor- és bélfertőzések, vastagbélgyulladás kezelésében.

Általános méregtelenítésre ugyanúgy alkalmazhatók, mint bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(21)
  2010-12-18 17:03:45, szombat
 
  Halolajak

Általánosan ajánlott: szív-, és érrendszeri, valamint egyéb keringési megbetegedések megelőzésére, különféle betegségekből származó gyulladásos reakciók kivédésére, vérnyomás csökkentésre.

A kutatók kíváncsian vizsgálták, miért kevés a grönlandi eszkimóknál a magas zsírtartalmú étrend ellenére a szív-, és érrendszeri megbetegedések száma. A választ az eszkimók fő táplálékában, az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halhúsban találták meg, mint pl. a lazac, és elősegítik a szervek és a szövetek optimális működését.

A tudósok éppen ezért azt javasolják, hogy hetente kétszer-háromszor fogyasszunk zsírsavakban gazdag halat.

A halhúsban a zsír többszörösen telítetlen zsírsavakat, omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ezek eltérnek azoktól a többszörösen telített zsírsavaktól, amelyek a növényi olajakban vannak.

Az omega-3 zsírsavak kulcsszerepet játszanak a szervezet számos életfontosságú folyamatában: kezdve a vérnyomás és véralvadás szabályozásától az immunrendszer erősítéséig. Sokféle betegség megelőzésében és kezelésében hasznosak.

A halolajak bizonyítottan csökkentik a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Gátolják a vérben lévő vérlemezkék egymáshoz csapódását és az éren belüli vérrög képződést, ami infarktushoz vagy szélütéshez vezethet.
Csökkentik a vérzsír szintjét, védenek az érelmeszesedés ellen. Végül a közelmúltban végzett vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az omega-3 zsírsavak javítják a szívben az ingerületvezetést és így elejét veszik a szívritmuszavarok kialakulásának.

Általános gyulladáscsökkentőként is igen hatásosak. Sokan veszik hasznát ízületi problémáik, bőrfarkas, vagy pikkelysömör kezelésében.

A halolajak a menstruációs görcsök kezelésében is segítenek. Egyes adatok szerint a szellemi frissesség és a lalki egészség megőrzésében is fontos szerepet töltenek be.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(20)
  2010-12-18 17:00:43, szombat
 
 
Glükozamin

Általánosan ajánlott: ízületek fájdalmának, merevségének és duzzanatának enyhítésére, hát és nyak ízületi fájdalmának csökkentésére, ficamok gyógyításának gyorsítására, ízületek erősítésére
Az ízületi gyulladásnak ez az ígéretes ellenszere szerepet játszik a csontok ízületi felszínén elhelyezkedő, az ízületek mozgásában részt vevő porc felépítésében, az ízületek megóvásában és erősítésében, és így enyhíti az ízületi fájdalmat és merevséget.

A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal.

A glükóztartalmú, egyszerü felépítésű glükozamin viszonylag nagy koncentrációban van jelen az ízületekben és az azt körülvevő szövetekben: a porcszövetben, valamint nagyobb molekulák képzésében vesznek részt. Bár sok gyógynövényszakértő az ízületi betegségek gyógyírját látja benne, be kell azonban ismerni, hogy nem készült még olyan táplálékkiegészítő, amely ezt a címet viselhetné.

Az azonban igaz, hogy az ízületi gyulladásban és a korral járó artrózisban szenvedő betegek majdnem a felénél jelentős fájdalom-, és gyulladáscsökkenést eredményez. A glükozamint a világ számos országában adják az ízületi gyulladás ellen államilag támogatott gyógyszerként, mivel csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, feloldja az ízületek kötöttségét, elősegíti a porcképződést. Bizonyos kutatási eredmények alapján a glükozamin hatékonyan enyhíti a fájdalmat éa a gyulladást az ízületi gyulladás kezeléséhez általánosan elterjedt.

Azonkívül, hogy az ízületek és a körülöttük lévő szövetek felépítésében részt vesz, a glükozamin az emésztőrendszer nyálkahártyáját is egészségesen tartja. Szerepe lehet ezért olyan betegségek gyógyításában is mint például az irritábilis bél szindróma.

A glükozamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Érdekesség, hogy az újzélandi taréjos zöldkagylónak több mint 13% a glükozamin tartalma.

Mival a glükozamin az emberi szervezetben is termelődő természetes vegyület, ezért rendszeres szedésével jóformán egyetlen mellékhatás sem alakul ki. Bár hozzá kell tenni, hogy hosszútávú biztonságosságára nincsenek adatok.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(19)
  2010-12-18 16:58:15, szombat
 
  Foszfor

Általánosan ajánlott: erős csontokért, és a csontváz épségének fenntartására, fogzománc és a fogak erősítésére

Az életfontosságú tápanyagok felsorolásakor a foszfor feltétlenül az első helyek egyikét foglalja el.
Bár fő feladata az erős csontok és fogak létrehozása, gyakorlatilag minden sejtnek szüksége van rá. A kalcium után szervezetünk második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyaga. Mennyiségének 85%-a a csontokban és a fogakban van, de jelentős a vér és különféle szervek, többek között a szív, a vesék, az agy és az izmok foszfortartalma is.

Kis mennyiségben van jelen, de fontos szerepet tölt be a szervezet folyadéktereiben a kémhatás szabályozásában. Kevesen ismerik azt a tényt is, hogy szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.

Szerves kötésben az egyes fehérjéknek, enzimeknek, vagy [[nukleinsavaknak az építőköve. Fontos szerepet tölt be a fehérje-, szénhidrát- és zsír-anyagcserében. Az apró akkumulátorként működő, a sejteknek közvetlen energiaforrásként szolgáló adenozintrifoszfát is foszfort tartalmaz.

A foszfor részt vesz a sejten belüli, és sejtek közötti információátadásban. Foszfor kell az izom összehúzódáshoz, az agyból jövő impulzusoknak a test más részeihez való továbbításához és a hormonok kiválasztásához. A foszfátok szerepet játszanak a vér vegyhatásának szabályozásában.

Foszfor hiány: Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki, legfeljebb tartós savmegkötő terápia kapcsán. Hiánya esetén nő a kalcium-kiválasztás, esetleg csontritkulás lép fel.

Foszfor túladagolás esetén a standard mérgezési tünetek jelentkeznek.

A foszfor szinte minden élelmiszerben megtalálható, kisebb-nagyobb mennyiségben. Hiányállapotával nem is igazán kell számolni, mert az élelmiszeripar - elsősorban savanyító adalékanyagként - egyre több foszfort használ fel, általában foszforsavként.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(18)
  2010-12-18 16:55:40, szombat
 
  Folsav

Álltalánosan ajánlott: fejlődési rendellenességek megelőzésére, szívbetegség csökkentésére, szélütés csökkentésére, egyes rosszindulatú daganatos betegségek gyakoriságának csökkentésére, időskori depresszió csökkentésére

Folsavra minden olyan életműködésnél szükség van, amelyben sejtosztódás következik be.
Vízben oldódó vitamin, folacinnak vagy folátnak is nevezik, az 1940-es években fedezték fel, a spenótból vonták ki először. A folsav a B-vitamin-csoport tagjaként a szervezetnek létfontosságú vitaminok közé tartozik. Alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, különös tekintettel a DNS láncot felépítő molekulák előállítására.

A folsav molekula három részből áll, melyekből kisebb átalakulásokkal a szervezetnek fontos hatóanyagok keletkeznek. A mindennapi táplálékainkban olyan formában van jelen, amely közvetlen felszívódásra nem alkalmas. A bél hámsejtjei tartalmazzák azt az enzimet, amely hasznosítható, felszívódásra képes formában alakítja át. A sejtek által felvett folsavból keletkezik a DNS szintézist meghatározó egyik alkotórész.

A szervezetben a folsav több ezernyi élettani folyamat során kerülhet felhasználásra: vérsejtek képződése, sebek gyógyulása és az izomszövet felépülése, tulajdonképpen minden olyan folyamat során, amely sejtosztódással jár. Nagyon fontos, hogy a terhesség alatt az anyai szervezet folsav-ellátottsága megfelelő legyen. Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a várandósság alatti folsav-bevitel csökkenti az idegcső záródási rendellenességek (nyitott gerinc) kialakulását. A tervezett másállapot előtt egy hónappal már célszerű elkezdeni a folsav szedését, hiszen az idegcső záródási rendellenességek a terhesség egészen korai időszakában alakulnak ki.

A folsav lényeges szerepet játszik még a B12-vitaminnal együttműködve a vérképzésben, valamint más sejtek növekedésében, szaporodásában.

A folsav a depresszió ellen is segítséget nyújthat. Mivel egyes kutatók a depresszió és a magas homociszteinszint között összefüggést sejtenek, ezért úgy gondolják, hogy a folsavszint növelésével a betegség könnyen orvosolható lenne.

A folsavkészítmények jó hatásúak a köszvény, és az irritábilis bél szindróma kezelésében is.
Véd a szívbetegségekkel szenben, és hatásos lehet egyes rákbetegségek kialakulásának megelőzésében is.

Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan nagy vörösvértesteket látunk, nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

Folsav túladagolás, vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

Folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek, különösen a paraj, a gyümölcsök, és az élesztő.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(17)
  2010-12-18 16:53:17, szombat
 
  Flavonoidok

Az élő szervezetben lejátszódó anyagcsere folyamatok következtében szabad gyökök keletkeznek, melyek nagy reakciókészségűek, könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel. A szabad gyökök külső környezetben is keletkeznek. Egyes gyógyszerek, mezőgazdasági, kémiai szerek, ipari oldószerek, dohányfüst és a különböző betegségek is szabad gyök forrásnak tekinthetők. A szervezet egészséges muködése érdekében a szabad gyököket hatástalanítani kell, melyekre az antioxidáns vegyületek igen alkalmasak.

Az egészség legveszélyesebb ellenségei a szabadgyökök. Semlegesítésük, megkötésük csak nagymennyiségű hatékony természetes antioxidánsok segítségével lehetséges. Csak olyan antioxidánsokat szabad alkalmazni, amelyek ,,munkájuk ,, elvégzését követően nem válnak önmaguk is támadó szabadgyökökké.

Jelenleg több mint négyezerféle flavonoidot ismerünk, de a hozzájuk kapcsolódó cukor molekulák minősége és mennyisége számuk tovább növelhető.

A flavonoidok elsősorban a gyümölcs héjában - esetenként a színes hús szöveteiben is - valamint a szárban, kocsányban és a magban találhatók. A flavonoidok vízben oldódó növényi festékanyagok.

Az ételek széles körében megtalálhatóak. Például a citrusfélékben, szója termékekben, a borban és kék áfonyában, az almában és a teában. Dr. Szent-Györgyi Albert a C-vitamin feltalálója, Nobel-díjas tudós bebizonyította, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételt a májban, a vesében és a mellékvesében. Ha felborul az egyensúly és szabadgyökök halmozódnak fel a sejtekben, oxidativ stressz éri a szervezetet. Ez vezet a rákhoz, a korai öregedéshez, a gyulladásokhoz és a neurodegeneratív rendellenességekhez (Parkinson- és Alzheimerkór).

A flavonoidok hatékony segítséget nyújtanak az antioxidáns vitaminoknak és enzimeknek a szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében az emberi szervezetben.

A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsosorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják a sejteknek. Ezek az anyagok hasznosak lehetnek az emberi szervezetnek is, hiszen hasonló védelmi funkciót tölthetnek be az emberi szervezetben, és fogyasztásuk védelmet nyújthat több - a szervezetet ért - káros hatással szemben.
A flavonoidok számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek. Pl. hozzájárulnak a keringési zavarok helyreállításához és segítenek sejtjeink jobb oxigénellátásában, anyagcsere folyamatokban; csökkenthetik a kemoterápiás és sugárkezelések nemkívánatos mellékhatásait. Ezért fogyasztásuk mindenki számára ajánlott.

Legjelentősebb flavonoid források a bogyós gyümölcsök, valamint a leveles zöldségek és hagymafélék.

Mai ismereteink szerint a növényi élelmiszerekkel elfogyasztott flavonoidok hatása egészségvédő és betegségmegelőző. Élelmiszerekkel történő fogyasztásuk nem jelent kockázatot, ellenkezőleg, segíti a szervezetben fenntartani azt az egyensúlyt, amely a károsító hatások és belső védelmi rendszer között fennáll az egészséges szervezetben.

A flavonoid tartalmú készítményekkel megelozhetjük a nemkívánt szív- és érrendszeri problémák és a daganatos elváltozások kialakulását.

Kombuflavonoid
A test külső-belső rozsdátlanítója
Az orvostudomány hosszú évtizedek óta tudja, hogy a szervezet oxidációs, redukciós egyensúlyának fontos szereplői a flavonoidok. A témával több évtizede foglalkozik dr. Török Szilveszter professzor, akinek most tesztelésre átadtuk a kombuflavonoid készítményünket és az alábbiakban az ő véleményét ismerhetik meg a tisztelt olvasók.

Immunrendszerünk állapotát jelentősen befolyásolja a szervezetünk védelmét és ,,méregtelenítését" szolgáló antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlya, ami a szervezetműködés létfeltétele.

Szabad gyökök képződését belső és külső okok idézik elő
 Ha a belélegzett levegő oxigénje vízzé alakul át és a biokémiai folyamat köztes termékei a szabad gyökök (szuperoxidok, hidrogén peroxidok, hidroxilgyökök), csak csekély mértékben szabadulnak ki a folyamatból, akkor ezeket semlegesíti a belső antioxidáns rendszer.
 Ha a folyamat egyensúlya megbomlik, a káros, patológiás szabad gyökök kijutása a folyamatból jelentőssé válik. Ez elsősorban legyengült, beteg szervezetek, idősebb korúak, dohányzók, mértéktelen fogyókúrázók, versenysportolók stb. esetében jellemző.

A patológiás szabad gyökök közvetlenül vagy közvetve minden betegség létrejöttében alapvető szerepet játszanak: gyulladásos folyamatok, sejtrombolás (membránok, genetikai anyagok), szív- és érrendszeri betegségek (50% feletti halálok!), sejtregeneráció-akadályozás (testi, szellemi hanyatlás), immunrendszeri és autoimmun-betegségek, rák stb.

A patológiás szabad gyökök toxikus hatásai ellen nyújtanak védelmet a külső, bevihető természetes és mesterséges antioxidánsok, az A-, E-, K-, C-, B- és P-vitaminok, a karotinok és a karotinoidok, a flavonoidok, a polifenolok, a thiolok, az Ω-3 zsírsavak, a Q10 enzim, a kalcium, a magnézium, a cink, a jód, a mangán, a molibdén, a réz és a szelén, illetve az ezeket tartalmazó termékek és készítmények.

A természetes eredetű antioxidánsok képviselői a növényekben, a gyümölcsökben és zöldségekben előforduló ún. fitovegyületek. E fontos vegyületcsoport tagjai a fenolok, a fitoszterolok, a flavonoidok, a glükózinolátok, az izotiocianátok, az izoflavonok, a lignánok, a monoterpének, a szerves szulfidok, a tanninok.

A természetes eredetű antioxidánsok legjelentősebb csoportját a flavonoidok alkotják. A flavonoidok polifenoltípusú vázszerkezettel rendelkeznek, amelyen különböző helyeken hidroxil és/vagy metoxi csoport(ok) helyezkednek el, és így mindegyik ismert flavonoid biológiai, fiziológiai hatása különböző. Ezért a flavonoidok minél nagyobb számú jelenlétét kell biztosítani a betegségek megelőzésében, a gyógyítás fázisában (speciális diéták, táplálékkiegészítők, gyógyító tápszerek stb.).
A flavonoidok legfontosabb élettani hatását a kutatók az ún. zsírsav (lipid)-peroxidációs (LPO) folyamatok gátlásában látják. Ez a folyamat elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszik főszerepet.

A flavonoidok rendkívül reakcióképes, könnyen átalakuló, oxidálódó és ínaktiválódó vegyületek, ezért alapanyagaik kiválasztása, minősége, az előállításuk (kivonatolásuk) technológiája, a végtermék stabilitása, tárolása és felhasználása tudományosan megalapozott, szigorúan ellenőrzött feltételek és körülmények előírását és betartását igényli.

A bioflavonoid-kivonatok, -koncentrátumok élénk rubin színe a készítmény minőségének egyik fontos jellemzője. Ha a flavonoidkészítmény színében barnás vagy barna árnyalat jelenik meg, akkor nagyon valószínű, hogy a flavonoidok kémiai átalakuláson (oxidáció, bomlás) mentek át, kedvező hatásuk, aktivitásuk jelentősen csökkent, sőt az így létrejött oxidálódott anyagok élettani hatása egyenesen károssá válhat.

Az irodalomból ismeretes, hogy a kék szőlők flavonoid- és resveratrol- (antioxidánsok) tartalma felel a vörösborok közismert kedvező élettani hatásáért (l. földközi-tengeri diéta, mediterrándiéta). A szakértők szerint a nyers gyümölcsökkel, zöldségekkel felvett polifenoltípusú flavonoidok ilyenkor polimer formában kerülnek be a szervezetbe és így nagyon kedvezőtlen a felszívódásuk. A vörösbor esetében a héjon való erjesztés során a polimer forma elbomlik, és egyszerű monomer vegyületekké válik. Ily módon jóval nagyobb mennyiségben kerülnek a vörösborba, ahol a 10% feletti alkoholtartalom kedvezően stabilizálja őket.

A VIVA NATURA WORLD cég által kifejlesztett ,,Kombuflavonoid kombucha koncentrátum 9 gyümölcslé sűrítménny flavonoid tartalmával" elnevezésű készítménynél kilenc olyan alapanyagot (színes gyümölcsöt - meggy, fekete bodza, kökény, fekete ribiszke, arónia ,,fanyarka", csipkebogyó, kék áfonya, fekete áfonya, kék szőlő) választottak, amelyeknek flavonoid tartalma közismerten a legnagyobbak közé tartozik. A jó minőségű alapanyagokból kinyert léből a hatóanyagokat leginkább megőrző technológiával természetes, stabil sűrítményeket állítottak elő, és hordozóanyagként élő kombuchasűrítményt alkalmaztak.

Az alapanyagokat, a sűrítményeket és a végterméket ismételt műszeres vizsgálatokkal értékelték. A mérési eredmények igazolták a fejlesztők várakozását. A forgalomba kerülő készítmény, a Kombuflavonoid összetétele a következő:
Összes polifenol 12 000 mg/l
Antocianinok 2000 mg/l
Leukoantocianinok 18 000 mg/l
Katechinek 7000 mg/l
Resveratrol
TAS (antioxidáns) 80 felett
Egy forgalomban lévő flavonoidtartalmú készítményt is részletesen vizsgáltak, ahol is a legfontosabb mutató, a TAS értékét 15-nek találták.

A mérések és a tárolási kísérletek bizonyították, hogy a Kombucha flavonoid 9 gyümölcs kivonatával a garanciális időn belül megőrzi a biológiailag aktív összetevők eredeti koncentrációját, de a bennük levő gyümölcssavakat és vitaminokat is. A készítmény stabilitását a természetes összetevők optimális koncentrációjának és pH-értékének köszönheti. A Kombuflavonoid teljesen természetes összetételű, konzerválószert, adalékanyagokat nem tartalmaz. Hatóanyag-koncentrációja többszöröse a forgalomban lévő hasonló készítmények TAS (antioxidáns) értékeinek.

Az egészség megőrzése vagy visszaszerzése érdekében mindenkinek ajánlom a Kombuflavonoid kipróbálását. Győződjön meg arról, hogy a legjobbhoz, a legértékesebbhez a legolcsóbban juthat hozzá!

Forrás: népgyógyászat illetve Prof. dr. Török Szilveszter
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(16)
  2010-12-18 16:43:32, szombat
 
  Faszén


Aktív szén
Soha nem látott fontosságúvá vált korunkban, amikor általánossá vált a tömegmérgezés.
Szinte végtelen hatásosságát száz éve már az orvostudomány is elismerte, ma agyonhallgatja, sőtnevetségessé teszi azt, aki csak megszólal is ez ügyben.
1813-ban egy Bertrand nevű kémikus nagyközönség előtt bevett 5 gr arzént (1 púpos kávéskanálnyi), ami150 ember halálához elegendő.

1831-ben egy másik francia, Touéry (montpellier-i patikus) tartott bemutatót, de ezúttal a Francia Akadémia tudós orvos urai előtt; 1 gr strychinint nyelt le (10-szer többet a halálos dózisnál). Ez a méreg 10 perc alatt végez az emberrel a teljes tébolyig feszített röhögéssel és lélegzetvesztéssel. (A látványtól is örök sokkot lehet kapni.) Az akadémikus urak teljes döbbenetére Touéry teljesen nyugodt maradt és mosolygott a tudományos urakra.

Az ebers-i papirusztól (ie. 1550) Hippokrátészen keresztül, és századok orvosain át használják és javallják.
A XIX. század végén és a XX. század elején 40 orvosi disszertáció szól róla.
A mai kutatások azt is bizonyítják, hogy megköti a vírusokat és a baktériumokat is, sőt a baktériumok termelte mérgeket a belekben (vagy fordítva).
Megköti a permetszerek, gyomirtók mérgeit, idegen hormonokat, sőt még a radioaktív anyagok egy részétis, valamint orvosságok, ideggyógyszerek, fogamzásgátlók maradékát is.
Az utóbbi tíz évben csak angolul 500 tanulmány jelent meg 10 000 tudományos referenciával ezzel kapcsolatosan.

A legújabb kutatások a vese megtisztítását és ösztönzését is igazolják.
Mindent egybevetve a faszén a legegyszerűbb, a legolcsóbb és leghatásosabb tisztító és felújulást segítő szer, amit sem a népesség, sem a betegek, sem az orvosok java nem ismer.

- 1 cm3- 1 km2 felszívó felülettel rendelkezik, 40-szer több mint az agyagé;
- 500 gr faszén 50 000 millió pórust tartalmaz;
- tömegének 97-100-szorosát képes megkötni, pl. szén-monoxidból, 180-szorosát ammóniából, 165-szörösét kéngázból.

A faszén hatása a belekben
A bélfal áteresztő, ozmózis elven működő felület, így kiegyenlíti a bélfalon belüli és kívüli oldható anyagokat.
Vagyis, ha a belek el vannak szennyeződve, akkor a limfatikus rendszer, a nyirokrendszer nem tud a belekbe jutni.
Az aktív szén felszabadítja a bélfalakat, így az ozmózis elven megtisztítja a vért és a nyirokrendszert (vérsavót).
Dr. Denis Burkitt kutatásaiban az alábbi tényeket közli:
- a természeti népek az elfogyasztott étek salakanyagának 80%-át átlagosan 32 óra alatt eltávolítják,
- egy európai organikus élelmiszereket fogyasztó ember 40 óra alatt,
- egy átlagos tömegétkezést folytató angol fiatal 72 óra alatt,
- és egy öreg angol 360 óra alatt! (15 nap!!!).

Ennek ellenőrzésére is kiváló a faszén vagy a céklarépa.
Még teljesen egészséges szervezetű, organikus eredetű növényi étkezésnél is 5 nap, amíg a maradék salakanyag 100%-osan távozik; vagyis a méreg vagy allergiaanyag 6 napig utazik át és szívódik fel!

A mérgek hosszú során túl a faszén semlegesíti a kígyómérget, méh- és darázscsípést, bögöly vagy pöcsök csípését, lódarázs csípését, skorpió- és pókcsípést, tengeri és víziállatok csípéseit. Semlegesíti az élelmiszerekben felhalmozódott mycotoxinokat (az antibiotikumok hagyatéka) és az egészen kíméletlen aflaxinokat.

Javallott használatához a lista nagyon hosszú, csak a leglényegesebbek az említetteken túl:
- rossz lehelet
- krónikus csuklás
- szapora széljárás
- kivezetett végbélnyílásnál
- hasmenés, gyomorrontás, felfújódás, gázasodás
- túl folyékony széklet
- meleg égövi hasmenés (gyorsfosás)
- minden gyomor- és bélbetegség
- viszketegség (még akkor is, ha már teljesen elszabadult)
- túlzott epeváladék
- újszülöttek sárgasága (besárgulása) esetén 4,5 gr faszén naponta
- májzsugor (cirrózis) és máj okozta agybántalmak
- alkoholizmus (1 gr faszén -1/2 kávéskanálnyi- közömbösít 60 ml pálinkát)
- toxicomániák (drog, dohány, stb.)
- mérges gombák (gombamérgezés)
- gyógyszermérgezés esetén
(pl. aszpirin, paracetamol (jelen pillanatban több mint 50 gyógyszerben van, gyulladásgátlókban, fájdalomcsillapítókban, tönkre teszi a májat, vesét, szívet stb.), altatók,
antidepresszánsok, antibiotikumok stb.)
- ételmérgezés
- koleszterol szint
- kígyómarás, méhcsípés (pakolásként és belsőleg)
- szemgyulladás
- fogmosás, fehérítés

Dr. Yatzidis athéni orvos bizonyította, hogy még napi 50 gr mennyiség 20 hónapi fogyasztása sem jár semmilyen hátránnyal.

Adagolás:
Kúraként kimérni! Esetenként más, de átlagosan:
- 2 evőkanálnyi 3x naponta 15 napig (~ 30 gr naponta)
- aztán 1 kanálnyi naponta 3x 1-4 hónapig (Ez teljes sejtfelújítást eredményez!)
- Gyermekek az evőkanál helyett kiskanálnyit fogyasszanak 15 napig.
Mérgezés esetén:
- 50 gr felnőtteknek
- 1 gr/kg gyermekeknek
- 4-6 óránként 20-50 gr faszenet beveszünk 2 napig
Öngyilkosságnál és kómás állapotnál emelhetünk 100-120 grammig.
1 evőkanálnyi = 5 gr

Faszén kúra alkalmazása: Dr. faszén, maga az orvos
- egyedi esetekben (mérgezés, felfúvódás, hasmenés, gyomorsav túltengés stb.)
- kiegyensúlyozott étkezés mellett: - hetente kétszer
- 1 hétig havonta
- 3 hétig kétszer évente

A lassú égésből visszamaradt faszén a jó (fűz, nyír, nyár, hárs, bükk). Vigyázat! A patikai aktív szén például csont alapanyagú.

A faszén kúrának semmi nem tud ellenállni, gázok, alkaloidok, oldószerek, a bélflórában megtelepedő rothasztó baktériumok, alkohol, mérgek, drogok, nehézfémek és az arzén sem.
Figyelem! Használatánál egy megkötés van csak:
Olyan orvosságok mellett, amelyek az adott pillanatban szükségesek, NEM alkalmazható!
(Pl. a fogamzásgátlót is közömbösíti)

Faszén készítése:
- lyukat ásunk
- tüzet rakunk a gödörben
- amikor már az egész parázslik, fölé rakjuk az
elszenesítésre váró fát (ágak vagy hasítékok)
- letakarjuk egy fém, cserép vagy falappal
és a kiszedett földdel
Alkalmazása a húsipar és a tejipar ,,gyönyörűséges" kettőse okozta ,,méregzsákká" válás megtisztítására:
- 1 kávéskanálnyi szén egy csésze (250 ml) vízben, zöldteában vagy más gyógynövény forrázatában;
- de a legősibb tudás gabonatejben mondja - így nagyon gyorsan közömbösíti a vér s avasságát.
adszorbeáció
- magába szív
- fizikai jelenség
- a faszén felületén fennakadnak a molekulák
abszorbeáció
- maga felé szív
(pl. a bélfalon át is, így tisztítja a vért és a
testnedveket)

Amiket a faszén nehezen adszorbeál:
- erős savak: sósav, kénsav, salétromsav
- erős lúgok: nátronlúg (szóda), lúgkő (hamuzsír)
- hígítók: etanol, metanol, aceton, ethylén-glykol, petróleum származékok
- Lítium sók, vas és nehézfémek
- cián, cianid
Ezeket is közömbösíti, csak lassan és ismételt dózisokban.

Az étkezéstől távoli időben vegyük be, ha kúraként használjuk, mert a vitaminokat és egyéb szubsztanciákat is magához veszi!

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(15)
  2010-12-18 16:40:01, szombat
 
  E-vitamin

Általánosan ajánlott: szívbetegségek elle, egyes rákfajták ellen, szürke hályog kialakulásának késleltetésére, és megelőzésére, immunrendszer erősítésére, szennyező anyagok elleni védelemre, bőr gyógyulásának elősegítésére

Az E-vitamin sejtszinten fejti ki hatását, ezért még az öregedés folyamatát is lassítja.

Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.

Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek.

Csak kevés élelmiszerben található meg, és ezek általában magas zsírtartalmúak, ezért aki alacsony zsírtartalmú diétát tart, valószínűleg nem jut elegendő mennyiségű E-vitaminhoz.
Az E-vitamin egyik legfontosabb szerepe a sejthártya védelme.

Ezenkívül segít a szervezetnek a szelén, és a K-vitamin felszívódásában. Az E-vitamin mégis elsősorban azért jelentős, mert véd a betegségek ellen: antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabadgyököket.

Máig is az egyik legnagyobb vitát kiváltott vizsgálati eredmény szerint felvetődött, hogy az E-vitamin védhet olyan szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, mint az infarktusés a szélütés.

Mindezt úgy éri el, hogy csökkenti az LDL-koleszterin káros hatásait és megelőzi a vérrögök kialakulását. Akadályozza még a különböző szívbetegségek kialakulásában szerepet játszó gyulladásos folyamatokat.

Tudományos vizsgálatok alapján az E-vitamin késlelteti az öregedést, mert védi a sejteket a szabad gyökökkel szenben.

Arra is van bizonyíték, hogy erősíti az idősek immunrendszerét, hatásos a cigarettafüstből és más szennyező anyagokból származó méreganyagok ellen, alkalmas a Parkinson kor kezelésére, késlelteti a szürke hályog kialakulását, és lassítja az Alzheimer-kór lefolyását.

Más tanulmányok szerint az E-vitamin enyhíti az érszűkület miatti lábfájást, a menstruáció előtti fájdalmas emlőfeszülést és -érzékenységet. A bőrsérülésekre kent E-vitaminos krém vagy olaj pedig sokak tapasztalata szerint elősegíti a sebgyógyulást

Az E-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet viszonylag hosszabb ideig képes elraktározni a zsírszövetekben és a májban. Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

E-vitamin hiányában: idegi károsodások, nemi aktivitás csökkenése, vörösvértestek károsodása.

Forrás: népgyógyászat
E-vitamin túladagolása: még igen nagy adagban is csak kevéssé mérgező.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(14)
  2010-12-18 16:34:52, szombat
 
  D-vitamin

Általánosan ajánlott: kalcium felszívódásának elősegítésére, csontok egészséges állapotának megörzésére, fogak erősítésére, rák egyes fajtáinak megelőzésére

A "napvitaminnak" is nevezett D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében és lassíthatja a csontritkulást.

A D-vitamin zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.

A D-vitamin alapvető feladata a vér kalcium-, és foszfor szintjének szabályozása, a csontok erősítése, és az egészséges fogazat fenntartása. Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin fontos a csontritkulás megelőzésében is, ez a betegség a csontokat porózussá és törékennyé teszi. D-vitamin nélkül a szervezet nem tujda felvenni a kalciumot a táplálékból, bármennyit fogyaszt is az ember belőle.

Amikor a vérben alacsony a kalciumszint, akkor a szervezet a csontokból vonja el a kalciumot, hogy az izmokat, idegeket, és a szivet ellássa.

Több tanulmány szerint ez a vitamin fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához. Más kutatások felfedezték, hogy megelőzheti a prosztata-, a vastagbél- és az emlőrákot. Egy vizsgálat szerint a megfelelő mennyiségű D-vitamin lassította a térdízületi artrózist, bár a betegség kialakulását nem tudta megakadályozni.

Ha az állapotos nők D-vitamint szednek, nagyobb eséllyel lesz erős csontozatú a gyermekük.
D-vitamin hiányában: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel.

A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is.

D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3762
  • e Hét: 8607
  • e Hónap: 40093
  • e Év: 244794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.