Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Megváltónk születésnapján
  2010-12-23 18:46:36, csütörtök
 
 
Megváltónk születésnapján

A gyertyák fénye ugyanaz a fény, ami a feltámadásban Krisztus által a hívekben gyújtott világosság, a pünkösdi lángnyelvek.
oktatas-kultura, Thu, 2010/12/23 - 15:39

,,Született, de nem teremtmény", mondja az említett hitvallás. Hát akkor ki, vagy mi? Ez nem pusztán hit kérdése, hiszen létét tapasztalták, beszéltek vele, hallották a hangját, és látták, hogy a Dávid törzséből származó József viszi a karján, az ő műhelyében dolgozik, míg amikor eljött az éve, amikor megszólalhatott a rómaiak joga szerint mások előtt, tanítani kezdte a bűnösöket. Ennél több nem tartozik ide, sokkal inkább az, hogy miféle gyerek született a betlehemi istállóban.

Íme, a szűz fogan, fiút szül,
és Emmánuelnek nevezi,
ami annyit jelent: ,,Velünk az Isten"
(Iz 7, 14.)

Valószínűleg sokunknak ismerősek a próféta szavai. Isten maga adja jelét annak, hogy gyermekeiként szereti teremtményeit. Az Atya hűséges. Miféle teremtmények, akik minden erejükkel azon vannak, hogy elfeledtessék, megtagadják és megtagadtassák őt? A képmásnak mondott ember, akármennyi van is, akárhányféle is, mind hasonlít arra, akinek születésnapjára várunk Advent idején. A valóságos Isten és valóságos ember kiléte vallásháborúkig fajuló gyűlölködésre adott alkalmat a szeretetben elkényelmesedett embernek.
A próféták szavával - így szól a konstantinápoly-niceai zsinat hitvallása - a Szentlélek szólt. Csodálatos tudás, nem ihlet szülte, nem költészet, a próféták hirdették meg, nem egy közülük élete árán, hogy megszületik a Messiás, megváltja az embereket bűneiktől.
Ez magyarázatra szorul. A megváltás a rabszolgatartás korának kifejezése: meg lehetett váltani a rabszolgát, ha megfizették az árát. Ki lehetett vásárolni, szabaddá lehetett tenni. Akár a családja, ha szabadok voltak, és volt hozzá pénzük, akár valaki szánalomból vagy szeretetből, de felszabadíthatta a tulajdonosa is, ha úgy találta, hogy méltó rá.
Nem ilyen rabságról volt szó: a bűn rabságából, az ember szabad akaratából elkövetett bűnöktől kellett megszabadítani az embert, aki a Római Birodalomban annyira bűnös volt már, hogy ha megkegyelmezett is átmenetileg egy-egy bűnös városnak, akár csak feltételezett tiszta lelkű ember ott élése miatt Isten, az emberek többségének semmi sem használt. Se a próféták fenyegtő szava, se a Törvény, amire lépten-nyomon figyelmeztették őket, ahogy az Ábrahámmal kötött isteni szövetség kötelezettsége sem.
Ezért küldte Isten emberi testben, emberi külsővel áldozatként Jézus Krisztust, hogy saját fiát feláldozva térítse meg teremtményeit.
,,Született, de nem teremtmény", mondja az említett hitvallás. Hát akkor ki, vagy mi? Ez nem pusztán hit kérdése, hiszen létét tapasztalták, beszéltek vele, hallották a hangját, és látták, hogy a Dávid törzséből származó József viszi a karján, az ő műhelyében dolgozik, míg amikor eljött az éve, amikor megszólalhatott a rómaiak joga szerint mások előtt, tanítani kezdte a bűnösöket. Ennél több nem tartozik ide, sokkal inkább az, hogy miféle gyerek született a betlehemi istállóban.
Minthogy népszámlálás volt, és mindenkinek születése helyén kellett megjelennie az összeíráshoz, a várandós Mária és József mintegy 130 km-es utat tett meg, míg megérkezett Betlehembe, ahol nem kaptak szállást senkinél, míg mások rokonaiknál, barátaiknál szálltak meg, nekik senkijük nem volt, és senki sem akadt, hogy befogadja a mindenórás asszonyt és a názáreti ácsot. Ennek a szálláskeresésnek ma is élő hagyománya a ,,Szállást keres a Szentcsalád" bolyongó, ismerősöknél imádkozó hagyományőrzők karácsonyi látogatása.
A betlehemi nevezetes istállóban húzódtak meg, ott született az a fiú, akire azt mondjuk, Isten Fia. Ezt a kifejezést sokan biológiai értelemben hiszik, hiszen a Szentlélek, a háromszemélyű Isten egyik ,,személye", akinek erejéből Jézus megfogant.

Az istengyermek lényege
Hívő ember számára ennek elfogadása nem gond, de pusztán a hit nem magyráz meg olyan dolgokat, amikbe tudatlan és kötekedő ellenségeink belekapaszkodnak. Hát még ha tudnák, hogy az említett hitvallási szövegben ez áll: ,,Hiszek a Szentlélekben, Urunkban és éltetőnkben, aki az Atyától és a Fiútól származik". Abszurdnak tűnő állítás, de szó sincs arról, hogy ez volna az az ,,abszurdum", amit látszólagos képtelensége által Szent Ágoston hitére hivatkozva fogadott el.
Ez a mondat a követekező tételt hivatott kifejezni. Az egyetlen Isten ,,három személye" három különböző megjelenési, vagy - ha így érthetőbb - létezési módot jelent. Isten egy és oszthatatlan. Ez a lényeg. Hogyan ,,származhat" a Szentlélek az Atyától és a Fiútól, ha a Fiú általa fogant? Csekély gondolkozással is megérthető. A Fiú, azaz Jézus Krisztus édesanyjától született. Mivel Isten (az egyetlen) maga az Abszolút Szellem, és ő maga jött el megváltani hűtlen és alávaló teremtményeit. Ahhoz, hogy láthassák, hallhassák, érinthessék az emberek, biológiailag és fizikailag emberként kellett a megváltandók között élnie. Jézus testileg volt ember, lelkileg nem. Minthogy Isten mindenható, értelemszerűen előre tudta, hogy szabad akarattal felruházott teremtményeit szükséges lesz megváltania a bűnök szolgaságából, és ezért áldozatot kell bemutatnia, hogy tapasztalhassák az emberek, akiket - mint a példabeszédeből ismert elkóborolt bárányokat - vissza kell vezetni a helyes útra.
Jézus lelke tehát azonos magával Istennel. Ez a lényeg, és ha Isten előre tudta, hogy szükség lesz egy ilyen bűnbakként feláldozandó fiúra, akkor nyilván tudta azt is, hogy ki hozza majd világra. E tekintetben Szűz Mária eleve kiválasztott személy volt, s mivel az Atya a maga szellemi mivoltában azonos a Fiúval, természetes, hogy Szent Lelkeként sugalmazott próféciákat, vagyis a Szentléleknek mint Isten egyik megjelenési módjának, a Fiú, aki szellemi létezőként azonos az Atyával, mintegy ,,együtt" alkották meg a megtestesülésben megjelenő Fiú eljövetelét.
Ha Isten a prófétákkal üzen az embereknek, amikor a próféták megszólalnak, benső sugallatból eredő jövőlátásukat adják közre. Ez a sugallat, amit emberi szóval a próféták mondtak, a Szentlélek. Hogy Isten voltát másképpen is megvilágítsuk: a jövőről való tudást belső hangként tapasztaló próféták Istent hallották, de mivel Isten nem beszél, nem így közöl, lelki közléssel tudatta a prófétákkal a jövőt. Ez igen világossá válik, ha arra gondolunk, hogy a tanítványok között a pünkösdi találkozón lángnyelvként jelent meg. Ez a fény azonban megegyezik azzal, amit a húsvéti gyertya is jelképez: ,,Krisztus világosságának" egy változata.
Ugyanez a fény jelenik meg a Földön Krisztussal, ennek emlékére gyújtunk gyertyát, ha mára az eredeti, igazi gyertyagyújtás szinte teljesen el is tűnt a gyertyalángot imitáló kis égők, akár színes lámpafüzérek, a karcsonyfagyertyák mai változatának világában.
A gyertyák fénye ugyanaz a fény, ami a feltámadásban Krisztus által a hívekben gyújtott világosság, a pünkösdi lángnyelvek, és a betlehemi világosság.
A Fiú e tekintetben a felvilágosító, a felszabadító, az, aki sokakat megváltott. Ahogy az ő testének és vérének magunkhoz vételével (áldozás, úrvacsora) a vele való egyesülést kapjuk meg és fejezzük ki. Mert ő a keresztény egyház feje, és ez nem függ felekezettől, a testet pedig a hívek alkotják.
Eszünk és iszunk testéből, illetve véréből, ami a tanítványokért ,,és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára".

Krisztus világossága
Szent Pálnak a galatákhoz írt leveléből idézek, amit karácsony nyolcadában, Szűz Mária, Isten anyja ünnepén hallhatunk majd a szentleckében: ,,Amikor elérkezett az idők teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született, alávetette magát a mózesi törvénynek, hogy felszabadítson minket a törvény szolgaságából, és a fogadott fiúságot elnyerjük ... Nem vagy tehát többé szolga, hanem fiú, és ha fiú, akkor Isten kegyelméből örökös is". (Gal 4, 4 - 7.)
A földi (fizikai) világosság kétfelől is érkezett Jézus születésekor. Az egyik az a bizonyos csillag volt, ami a három királyt (három bölcset) elvezette az újszülött ,,királyhoz", de a másik nagyon is földi volt, akik angyali jelenésre kerekedtek fel a tűztől, ami nyilván ugyanolyan tűz volt, mint amit megszentel a pap a feltámadás estéjén, és arról gyújtja meg a húsvéti gyertyát, aminek lángját a hívek gyertyáikon továbbítják egymásnak. Jézus élete és feltámadása ugyanazt az isteni világosságot hozza közénk.
Az ,,idők teljessége" itt határidőt jelent, a várakozás idejének teljessé válását. A pásztorok az angyal szavára elindulnak az istállóhoz, hogy tisztelegjenek a Megváltó előtt. Jelképszerű, hogy míg egyfelől a csillagok járását értő bölcsek indulnak el Jézus előtt hódolni, másfelől a szabad ég alatt élő pásztorok mennek a csillag irnyában, hogy imádhassák. A legszegényebbek és a leggazdagabbak találkozhatnak a sehol be nem fogadott családdal Jézus bölcsőjénél, egy jászolnál.
A mindenkivel vállalt testvérség első jele ez. Heródes megretten a hír hallatán, hogy a zsidóknak igazi királyuk van, és az nem ő. Ezért következik be a gyerekmészárlás, de a Megváltót nem találják meg. Apró gyerekekből Aprószentek lesznek, ártatlan vértanúk, akik tudatlanul is Jézusért, illetve helyette haltak meg.
A világosság azonban eljön. Amikor Jézust elveszítik a vásárban, kétségbeesetten keresik, míg megtalálják a templomban, ahol tanítja az írástudókat, és csodálkozik, hogy ez a hely nem jutott Mária és József eszébe, hiszen neki az Atya házában a helye. Vajon honnan az a világosság, amit hirdetett már gyerekként, holott még közel két évtized volt hátra ahhoz, hogy megszólalhasson nyilvánosság előtt. Csodálják, hogy Józsefnek az ácsnak a fia ennyi mindent, és ilyen biztonságosan tud. Az Isten világossága fénylett át szavain, amint később, amikor már üldözték azért, mert a törvénytudók törvényszegéseit szemükre vetette.
Jézus, mint mondta, nem azért jött, hogy megszegje a (mózesi) törvényt, hanem azért, hogy megerősítse (Istenét).
Íme a megszületett világosság fénye: megmutatja, hogy a zsidók nem a választott nép immár, mert Istennek Ábrahámmal kötött szövetséget folyamatosan megszegték. Pogányok istengyalázók, a hívőket gúnyoló horda lettek, és csak a külsőségekben tartották magukat néhány dologhoz.
Ilyen világba jött Jézus, és hozta magával a tudás és a tiszta hit fényét, az erőt, amit a Sátán sem tudott legyőzni. Pedig a gondolat igazán annyira ésszerű volt, amennyire alantas. Tudta, hogy Jézus maga Isten, de azt is tudta, hogy igazi ember, és az ember megkísérthető. Ez a kísértéseiben a logikus. Csakhogy a kísértésnek nem a testet, hanem a lelket kell legyőznie ahhoz, hogy sikeres legyen. Ehhez a kísértő senki volt. Még a cipészből magát hirtelen tudóssá minősítő Jacob Böhme (akiről szól a mondás, hogy suszter, maradj a kaptafánál) véleménye szerint is a Sátán ,,teremtményes elsőszülött angyal". Az: bukott angyal. Olyan, aki ugyanabban tévedett, amiben a szerény elmeéléről híres Böhme, aki Jézust szintén teremtményes elsőszülöttnek nevezte.
Megismétlen a Hitvallást: ,,Született, de nem teremtmény". Legyen ennyi elég.
A kisfiú, akinek a születésnapjára emlékezünk karácsonykor, Isten világosságának, bölcsességének és jóságának ragyogását hozta a földi embernek. A megváltó bűnbocsánatot azok számára, akik követik őt, akinek egyházán a poklok kapui sem vettek erőt, pedig mind a mai napig dühödten és a leggyalázatosabb módon próbálkoznak. Az idegen tv2 műsorában gúnyolódnak Jézuson és a hittan hiányában tudatlanná nevelt híveken, az RTL Klubon, ahol Szent Miklós püspökkel hozatják az ajándékot karácsonyra.

Keresek egy vállalkozó szellemű pártot,
olyan keresztény és nemzeti, ma ellenzéki pártot, amelyiknek volt egykor vallási kabinete, aminek elnöke országgyűlési képviselő létére nem átallja elfogadni a kormánypárt válaszát, de nem szúrja a szemét, fülét, tudatát, hogy a tömegkommunikációban ilyen aljasság folyik.
Mindegy kiről, miről beszélek, Jézus testét és vérét nem mindenkiért, hanem sokakért adta, és megvetette a farizeusokat, ahogy én is megvetem a maiakat.
Megtelnek a templomok, legalábbis ilyentájt, emberekkel, akik azt hiszik, hogy egy pofavizit helyettesíti a hitet, meggyónják, hogy egész évben káromkodtak, loptak, csaltak, de a bűnbánat szentsége csak azok számára adatik meg, akik szívből meg is bánják, hogy megbántották Istent.
Akinek a születéséről megemlékezünk az új egyházi évet kezdő négy hétig tartó bűnbánó várakozással, és amíg tart az ünnep nyolcada, vagyis az ünnepet követő nyolc nap ünnepi hangulata, nem csapható be. Végtelenül türelmes, de csak a töredelmes szívűeknek bocsát meg. Mert ő Isten maga. Nem Jézuska, hanem a világmindenség teremtője, a Teremtő Atyaisten maga, aki értünk lett emberré, és halt az emberek által az emberkért kínhalált.
De feltámadt, és akiknek a lelkében állandóan jelen van, átélik a csodát, hogy évente újra megszületik a karácsonyi éjszakában, hogy a tiszta szívűeket magához engedje. Mindig közöttünk van, amikor a nevében összejövünk, de ilyenkor a tökéletes jóság szelleme talán több embert megérint, mint máskor.
Ilyenkor jobban hiányzik egy vállalkozó szellemű párt, de a remény megszületik a hittel és a szeretettel. Hátha akad a nemzetnek is megváltója.

Dr. Szitányi György
a Nemzeti Oktatáspolitikai Közösség
szakmai elnökhelyettes

http://szentkoronaradio.com/kkoszk/2010_12_23_megvaltonk-szuletesnapjan?utm_sourc e=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+atisztamagyarhang+%28Sz ent+Korona+R%C3%A1di%C3%B3+%2B+Magyar+Jelen%29
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dr. Morvai Krisztina nyílt lev
  2010-12-23 18:44:56, csütörtök
 
  Dr. Morvai Krisztina nyílt levele Dr. Kenéz Andrea bírónőnek
barikad.hu
2010, december 23 - 17:34

Amit ma Ön tett több, mint a bírói etika megsértése és több, mint az emberség hiánya. Amit Ön ma tett, az gyermekbántalmazás.
Cikk Front kép - 280x185:

Tisztelt dr. Kenéz Andrea bírónő!

Ön a mai napon elkövette azt a cselekményt, amelyet a gyermekvédelmi jog és az ENSZ Gyermeki Jogok Bizottsága ,,intézményi gyermekbántalmazásnak" nevez.

dr. Kenéz AndreaKarácsony előtti napra, december 23-ra tűzte ki a másfél éve előzetes letartóztatásban lévő ellenzéki vezető, Budaházy György előzetes letartóztatásnak megszűntetésével illetve meghosszabbításával kapcsolatos bírósági ,,tárgyalást", ülést. A vádlottnak - Ön által és a nyilvánosság által tudottan - három kisgyermeke van, mindannyian 12 év alattiak, a legkisebb négyesztendős. A gyermekek nyilvánvalóan hetek óta azon izgulnak, szoronganak, hogy a nekik nagyon hiányzó édesapjuk velük töltheti-e a Karácsonyt. Ön azt akarta, hogy az utolsó pillanatig kelljen várniuk arra, hogy erre a - számukra legfontosabb - kérdésre választ kapjanak. A tárgyalás kitűzésének időpontjából, a Karácsony előtti utolsó munkanapból minden jóérzésű ember arra következtetett, hogy a gyermekekre, a családra és a vádlottra kedvező döntés születik, hiszen ellenkező esetben egy bíró - pontosan ismerve az eset összes körülményét, és tudva, hogy milyen döntést készül hozni - nyilvánvalóan nem szánta volna magát ilyen gonosz, a gyermekekkel szemben kegyetlen lépésre.

Ezt gondoltuk és ezt hittük - de tévedtünk. Amit ma Ön tett több, mint a bírói etika megsértése és több, mint az emberség hiánya. Amit Ön ma tett, az gyermekbántalmazás. Mint bírói szakvizsgával és Ph.D tudományos fokozattal rendelkező jogász igen sok kutatást végeztem a gyermekbántalmazás körében. Amint azt Ön is tudja, a gyermekbántalmazás nemcsak fizikai, hanem lelki formát is ölthet, amikoris valaki gyermekeknek nem fizikai, hanem súlyos lelki sérülést, fájdalmat, szenvedést okoz. Az elkövető nemcsak természetes személy, hanem intézmény is lehet. Intézményi gyermekbántalmazás, annak is a lelki formája valósul meg akkor is, amikor egy hatóság, például bíróság olyan döntést hoz, amely szükségtelenül, önkényesen súlyos lelki gyötrelmeket okoz kisgyermekeknek. Mi szükség volt erre, kedves bírónő?

Kérem, hogy az idei Karácsonyon jusson majd eszébe az a három Budaházy-gyerek, aki az ön döntése miatt érzi magát nemcsak szomorúnak, de becsapottnak is.

Üdvözlettel

Dr. Morvai Krisztina

Európai Parlamenti képviselő

az EP LIBE (Szabadságjogi, Igazságügyi és Rendészeti) Bizottságának tagja



barikad.hu
Kapcsolódó cikkek:
Budaházy György előzetesben marad
Tüntetést szervez a HVIM Budaházyért

http://barikad.hu/dr_morvai_krisztina_ny%C3%ADlt_levele_dr_ken%C3%A9z_andrea_b%C3 %ADr%C3%B3n%C5%91nek-20101223
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nő a német nyomás a magyar kor
  2010-12-23 18:40:49, csütörtök
 
  Nő a német nyomás a magyar kormányon a médiatörvény miatt
2010. december 23., csütörtök, 16:27

Erősödött a nyomás a magyar kormányon a médiatörvény miatt, miután csütörtökön Guido Westerwelle német külügyminiszter felvetette magyar kollégájának a jogszabály esetleges változtatását is. Szerdán a német kormány már megfogalmazott egy figyelmeztetést a médiatörvényről, de Szijjártó Péter miniszterelnökségi szóvivő akkor még azt közölte, hogy a német nyilatkozatot félreértelmezte a sajtó.




Német felvetés: esetleg módosítani kellene a magyar médiatörvényt


Csütörtökön Martonyi János külügyminiszter telefonon beszélt német kollégájával, Guido Westerwellével, és a magyar minisztérium tájékoztatása szerint a téma a kedden elfogadott új médiatörvény volt. A tárca közleménye szerint Westerwelle felvetette a törvény esetleges módosításának lehetőségét. A közlemény szerint ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy "Magyarországot teljes mértékben felkészültnek tartja az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére".

"Martonyi János a baráti légkörű beszélgetésen kérte német partnerét, hogy jelezze, ha konkrét kifogásai vannak a törvénnyel kapcsolatban, és leszögezte: Magyarország teljes mértékben elkötelezett a jogállamiság és az európai értékrend képviselete mellett" - olvasható a közleményben, amelyből az nem derül ki, hogy Westerwelle megfogalmazott-e konkrét javaslatokat is a változásra.

A csütörtöki telefonbeszélgetés is azt mutatja ugyanakkor, tovább nő a nemzetközi nyomás a magyar kormányon a magyarországi ellenzéki pártok és hazai, illetve külföldi szakmai szervezetek által is bírált médiatörvény miatt. A német kormány már szerdán közölte, hogy nagy figyelemmel kísérik a magyarországi változtatásokat, és
figyelmeztettek arra
, hogy "Magyarország nem sértheti meg a jogállami elveket a médiával szemben". A szóvivő jelezte azt is, hogy "a következő EU-elnökség miatt természetesen különösen nagy Magyarország felelőssége azért, hogy milyen kép alakul ki Európáról a világban".

Szerdán Szijjártó Péter miniszterelnökségi szóvivő még azzal reagált erre a nyilatkozatra, hogy szerinte félreértelmezték a német kormányszóvivő által mondottakat. Csütörtökön, Westerwelle felvetésének nyilvánosságra kerülését követően az [origo] kereste a Miniszterelnökség sajtóstábját, de nem sikerült elérni senkit.

A törvényt kedd hajnalban
fogadták el
kormánypárti szavazatokkal. A kritikusok szerint a törvény túlságosan nagy hatalmat ad a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanácsnak, amely a jelentős bírságokkal el is lehetetlenítheti a neki nem tetsző médiumokat. A kormány szerint ugyanakkor nem a sajtószabadság korlátozása a cél, hanem hozzá akarták igazítani a szabályozást a megváltozott médiakörnyezethez.

Az elfogadás óta felerősödtek a külföldről érkező kritikai hangok is. Több lap közölt bíráló cikket a médiatörvényről, és csütörtökön a Die Welt német lap arról számolt be, hogy az Európai Parlament liberális frakciójának német képviselői felszólították pártjuk, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnökét: tegyen lépéseket a Magyarország elleni szankciók elrendelése érdekében.

Guido Westerwelle FDP-elnöknek (és német külügyminiszternek) most "mielőbb lépnie kell és kollégáival meg kell szerveznie a többséget (az Európai Tanácsban a szankciók érdekében), ellenkező esetben tekintélyelvű rothadás vonul be az Európai Unióba" - jelentette ki a konzervatív újságnak nyilatkozva Alexander Lambsdorff EP-képviselő. Emlékeztetett arra, hogy az alapvető európai értékek, így a sajtó- és a véleménynyilvánítási szabadság megsértése esetére a lisszaboni szerződés jogok megvonását irányozza elő. "Ennek legelőször is az EU-elnökség betöltéséhez való jogot kellene érintenie" - vélekedett a német liberális EP-képviselő.

A berlini Wissenschaft und Politik alapítvány Kelet-Európa-szakértője a liberális Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva úgy vélte, hogy éber figyelemmel kell kísérni a magyarországi fejleményeket, ám "korai volna még riadót fújni". Kai-Olaf Lang szerint ha a budapesti kormány csakugyan "következetesen és extenzív módon" alkalmazza a médiatörvényt, akkor két irányból is kellemetlenség vár rá. Nemzetközi szervezetek hangosan tiltakozni fognak, és megpróbálnak kívülről politikai nyomást szervezni. A Magyarországon jelen lévő nagy nyugati médiakonszernek pedig aligha fognak beletörődni az állami gyámkodásba a szakértő szerint.

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége is aggodalmát fejezte ki a magyar médiatörvény miatt a magyar kormányhoz és parlamenthez írt levelében.


A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:

http://www.origo.hu/itthon/20101223-nemet-felvetes-esetleg-modositani-kellene-a-m agyar-mediatorvenyt.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szijjártó tévedett, a németek
  2010-12-23 17:42:59, csütörtök
 
  Szijjártó tévedett, a németek beszóltak
Index
2010. december 23., csütörtök 14:21
Orbán Viktor szóvivője szerdán még azt terjesztette, hogy a német kormánynak nincs baja a magyar médiatörvénnyel. Ehhez képest csütörtök délelőtt a német külügyi államtitkár azt mondta, hogy a törvény nem vet jó fényt a magyar EU-elnökségre, és semmiképpen sincs összhangban az EU szellemiségével. Aztán a német külügyminiszter telefonon adott tanácsokat Martonyi Jánosnak, hogyan kellene módosítani a törvényt.

Csütörtökön Werner Hoyer német külügyi államtitkár bő öt percben nyilatkozott [1] az SWR nevű német rádiónak a magyar médiatörvényről. Többek között azt mondta, hogy az ,,új magyar médiatörvény nem vet jó fényt a közelgő magyar EU-elnökségre". Az államtitkár azt is mondta, hogy az EU szellemiségével semmiképpen sem fér össze a magyar szabályozás. A német politikus itt az EU jelmondatát, az
"egység a sokszínűségben" szlogent idézte.

Szintén csütörtökön Guido Westerwelle német külügyminiszter telefonon beszélt Martonyi Jánossal. A német külügyminisztérium közleménye szerint a "barátságos légkörben a médiatörvény megváltoztatásának lehetőségéről beszéltek". Mivel a magyar kormány eddig határozottan kiállt a kedd hajnalban elfogadott törvény mellett, ezért a módosítást nyilvánvalóan a németek kezdeményezték.

A diplomáciában szokatlan, hogy egy frissen elfogadott törvény módosításért lobbizzon egy külföldi kormány. A német lépés egyértelműen arra utal, hogy a médiatörvény komoly ellenérzéseket váltott ki Berlinben.

Szijjártó tegnap még nem akarta elhinni

Orbán Viktor szóvivője szerda este magyar újságíróknak még azt állította, hogy a német kormány nem kritizálta a magyar médiatörvényt, az ezt terjesztő sajtó tévedett, rosszul fordított. Szerdán a német kormány helyettes szóvivője tolmácsolta a berlini kormány álláspontját, amiben a jogállamiság betartására figyelmeztették [2] a budapesti kormányt. Ezt próbálta Szijjártó úgy beállítani, mintha nem a médiatörvény kritikájáról lett volna szó.

A német külügyi államtitkár csütörtöki rádiónyilatkozata azonban arra utal, hogy nem az újságírók tévedtek, hanem Szijjártó Péter értette félre a német kormány üzenetét.



Szijjártó szerint az Európai Bizottság vizsgálatáró [3]l írni is túlzás, hiszen a testület hivatalosan nem lépett a magyar médiatörvény ügyében. Ehhez képest a német kormány nevében éppen e vizsgálat fontosságát hangsúlyozta Hoyer államtitkár.

Azt mondta ugyanis, hogy a szövetségi kormány üdvözli, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a magyar törvényt.

,,Ha hírek talán kevésbé bombasztikusak lennének, s inkább a tényekre hagyatkoznának, látszana, hogy nagyon is európai médiaszabályozásról van szó" - mondta Szijjártó. Ehhez képest a német kormány álláspontja az, hogy ki kell vizsgálni, hogy a magyar törvény összhangban van-e az uniós joggal. Hoyer csütörtöki nyilatkozatában azt sugallta, hogy a válasz szerinte inkább az, hogy nincs összhangban az európai alapelvekkel.

http://index.hu/belfold/2010/12/23/szijjarto_felreertette_a_nemet_uzenetet/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ŐRZŐ-VÉDŐK ORSZÁGA VAGYUNK
  2010-12-23 17:11:07, csütörtök
 
  AZ ŐRZŐ-VÉDŐK ORSZÁGA VAGYUNK
2010. december 19. 18:05:30

Magyarország rekorder a tízezer lakosra jutó gorillák arányát tekintve, messze túlszárnyalva a rendőrök számát.

Az adatok szerint hazánkban 10 000 emberre 104,97 őrző-védő biztonsági és csak 39,94 rendőr jut, derül ki egy most napvilágot látó statisztikai összesítésből, amelyet az Euobserver.com című uniós szakportál mutatott be.

Hét, főként posztkommunista országban az őrző-védők száma nagyobb a rendőrökénél.

A listán a második Románia, ahol tízezer emberre 49,84 őrző-védő és 25,62 rendőr jut. Ezt Írország, Lengyelország, Finnország, Luxemburg, Bulgária, Csehország és Szlovénia követi, ahol mindenütt több a biztonsági ember, mint rendőr.

Olaszországban, Spanyolországban, Máltán, Dániában, Belgiumban és Litvániában van a legkevesebb magán biztonsági ember.

A legnépesebb uniós országoknak van a legnagyobb magánhadserege. 170 000 őrző-védő van Németországban, 165 000 Lengyelországban, 160 000 Franciaországban és 120 000 az Egyesült Királyságban. De Magyarország nem sokkal marad el a legnépesebb országoktól, ugyanis hazánkban 105 121 ember foglalkozik hivatásszerűen őrző-védő feladatokkal.

A biztonsági szektor egész Európában 1 630 524 embert foglalkoztat, ami 176 888-cal több a tavalyi számnál. A legtöbb őrző-védő férfi. Őket vállalatok, egyének és - mind nagyobb számban - hatóságok foglalkoztatják.

Ami az őrző-védők fegyverviselésére vonatkozó jogszabályokat illeti, Belgiumban az értékes szállítmányokat kísérő gorillák viselhetnek fegyvert, de az épületeket, mozikat, bevásárló központokat védők a legtöbb esetben nem tarthatnak fegyvert maguknál. A belga törvény ugyanakkor tiltja a kényszer alkalmazását a biztonsági cégek emberei részéről, de kivételes esetekben használhatnak bilincset a rendőrök kiérkezéséig.

Lovas István
Brüsszel

Forrás: Magyar Nemzet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Átveszi az anyakönyvezést a Fa
  2010-12-23 17:07:47, csütörtök
 
  Átveszi az anyakönyvezést a Facebook

2010. december 22., szerda

Like, ami összeköt
Egy kedvezőtlen szerződés miatt a magyarorszag.hu is a facebook.com/magyarorszag oldalra fog mutatni január elsejétől. Az anyakönyvezés ezután a Facebook ,,Tetszik" gombjával történik majd, amihez a gyerekről készült fotóra és egy tetszőleges kereszt- és vezetéknévre lesz szükség.

Természetesen a like-olást továbbra is kizárólag az illetékes anyakönyvvezető hajthatja végre, csúnya gyerek esetén azonban javasolhat másik keresztnevet a szülők adatlapjának megtekintése után.

Az erre vonatkozó szerződés és jogszabály múlt kedden bukkant elő és még az MSZP-s többségű országgyűlés utolsó ülésén fogadták el. A szerződés értelmében a keresztelőket is központosította volna az állam egy sukorói Elvis-kápolnában, ám mivel az ingatlan nem készült el, egyelőre alkalmazhatatlan a jogszabály.

Számos más területen is a Facebook végezheti a szolgáltatásokat az állam helyett, például elég ismerősnek jelölni az APEH-ot és amennyiben nincs adószámunk, kapunk egyet. Az esküvőknél is elég lesz két tanú jelenlétében átállítani a családi állapotot, és amennyiben legalább 10-en like-olják, a házasság érvényes lesz. A válás szabályai is egyszerűsödnek; két tanú jelenlétében egyedülállóra kell állítani a családi állapotot.

A vagyonmegosztást és a gyermekelhelyezést egy Melyik házastársnak adnád a pénzt vagy a gyereket? szavazással döntik majd el az ismerősök. Szavazategyenlőség esetén sorsolás dönt, ahol a házaspár vagyonából tárgynyereményekre is szert lehet tenni.

Állampolgárságot is egyszerűbb lesz szerezni, hiszen elegendő lesz, ha Schmitt Pál ismerősnek jelöl valakit és az helyesírási hiba nélkül vissza tudja írni neki, hogy köszönöm. Az LMP javasolta sajtótájékoztatóján, hogy a választások is Facebook-on zajlódjanak, ám mivel a törvényt elfogadták már korábban, módosítására már csak januári hatályba lépése után kerülhet sor.

Szijjártó Péter elmondta, hogy ezen tények ismeretében most már érthető, miért választotta magának az egykori kormánypárt a Tetszik szlogent.

http://hircsarda.hu/4-kultura/15399-atveszi-az-anyakonyvezest-a-facebook/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már a "Szebb Jövőt” kösz
  2010-12-23 16:38:29, csütörtök
 
  Már a "Szebb Jövőt" köszöntés is antiszemitizmus

2010. december 23. 11:29
Hunhír.info

A szektaportál gondosan ügyel arra, hogy ne legyen hét antiszemitizmus nélkül. A karácsonyi ünnepkör elé időzítve válogatott esteket gyűltött össze egy konferencián elhangzottak igazolására, miszerint a magyar társadalom egyharmada antiszemita. Alább egy gyöngyszem:

Pár hétten ezelőtt pedig egy gázszerelő úgy köszönt egy nyugdíjas, zsidó nő lakásába belépve, hogy ,,Szebb Jövőt"! - hozta fel a vérlázító, giga-antiszemita esetet az atv.hu. A Hites portál arról nem gyűjtött anyagot, hogy vajon hány ezer magyar vertek meg idén a cigányok azzal a felszólítással, hogy paraszt, vagy magyar köcsög.

http://hunhir.info/?pid=hirek&id=36193
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Százmilliókkal tartozik a TESC
  2010-12-23 15:43:17, csütörtök
 
  Százmilliókkal tartozik a TESCO

http://indavideo.hu/video/VESZ_a_TESCO-ban

A VÉSZ bevásárlókocsikat lakatolt a pénztárakhoz. Ezzel demonstrált az ellen, hogy a TESCO több építtető céget nem fizetett ki.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dolgozókat küldtek el, majd a
  2010-12-23 15:35:02, csütörtök
 
  2010-12-23. 10:06
Dolgozókat küldtek el, majd a tiltás ellenére új autókat vettek a Postánál

Háromszáz dolgozót küldtek el a Magyar Postától, miközben 770 millióért akartak új autókat rendelni a vezetőknek. Hiába állította le a rendelést egy hónapja a nemzetfejlesztési miniszter, a posta mégis megújította a járműparkját, az autókat elrejtette.
Hiába a beszerzések miniszteri felfüggesztése, az egyes postai dolgozók mégis megkapják már beígért céges autóikat. Az új Skoda Fabiákból és Octaviákból álló flotta már megérkezett, de a vezetőség ezt igyekezett titokban tartani - írja csütörtöki számában a Blikk. A napilap szerint a kocsikat a posta járműtelepének épülete mögött rejtették el a kíváncsi szemek elől, mivel oda nem látni be az utcáról.

A flotta szükségességét Hüse Marianna, a Magyar Posta szóvivője azzal indokolta, hogy a napi ügymenethez szükséges üzemi használatú személygépkocsikat és kisbuszokat cserélik le az új autókra, mert külső üzleti kapcsolattartási, értékesítés-támogatási, biztonsági ellenőrzési feladatokat látnak el az autókkal, de ugyanezek a járművek szállítják munkába a hajnalban dolgozókat is. A posta korábban 770 millióért akart autókat vásárolni a vezetőknek, azt, hogy végül mennyit költöttek erre a célra, nem tudni, ahogy azt sem, pontosan hány kocsiról van szó. Annyi azonban kiderült, összességében 10 százalékkal csökkent a posta járműállománya. Az illetékes tárca egyelőre nem kommentálta a történteket.

(Blikk - Hírszerző)


http://kuruc.info/r/2/71489/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kormányszóvivők diszkrét báj
  2010-12-23 15:34:07, csütörtök
 
  A kormányszóvivők diszkrét bája


A mellébeszélés és kimagyarázás lassan tananyag lesz minden magára valamit adó kommunikáció szakon. Nyakó István is docense a szakmának, de amiket a két utódja a napokban összehordott, azon szerintem ő is elsírta magát az irigységtől.

Orbán Viktor Nemzeti Trubadúrjának ostobaságait már megszoktuk, Szijjártóról én is azt hittem, hogy nagy meglepetést okozni már nem tud. Belátom férfiasan, hogy tévedtem. Tegnap a kormányt ekéző hírcunami alatt kiderült, hír az, amit Petya annak tart, az csak úgy, ha ő maga fordítja le a saját nyelvére. Cáfolatul ki is ragadott a híresőből két példát, és addig gyúrta, gyúrogatta, amíg ugyan sokkal kevésbé dehonesztáló nem lett, cserébe kurvára röhejes igen.

Elsőként mindjárt nekiment a Kedves Vezetőnket lediktátorozó luxemburgi külügyér Jean Asselbornnak. Megtudhattuk, hogy a diktátorozás nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontja, hanem csak úgy mondta a kormány külkapcsolatokért felelős vezetője. Azért ez mégse ugyanaz, mintha arról beszélt volna Asselborn, hogy Szijjártó messze csúnyább egy pár mangalicaherénél, és arra tromfolt volna rá, hogy: ez csak a külügyminiszter úr állásponttya, bibibí. Szijjártó azért nem tudott kibújni az itthon, Fidesz koncon szocializálódott bőréből. Előjött belőle a tajparaszt, és bevetette az érv nélküli kormánypárti fórum trollok mindent vivő fegyverét: diszkérten lekomcsizta Asselbornt ősi Kubatov szokás szerint.

Annyira azért nem volt bátor, hogy Merkell kancellár asszony szóvivőjével is megtegye ugyanezt. Mondjuk vicces is lett volna egy jobboldali politikussal szemben, de a fenti példa megmutatja, Petinket nem a jólneveltsége tartotta vissza az esettől. Így jobb ötlete nem lévén fordítási hibára hivatkozott. Mert a jogállam tiszteletben tartására szóló felhívást lehet így, és sehogy másképpen érteni. De majd most lesz nemulass az MTI-nél, mit képzelnek ezek a pernahajderek? Mától kizárólag a Szijjártó fejébe felinstallált szó és betűkészletet használhatják, és punktum! Bár ahogy a késő esti híreket nézem lehet nem ússzuk meg Trubadúr Péter újabb kommunikációs baklövését: mégsem tűrheti szó nélkül, hogy német EU parlamenti képviselők a ma megjelenő Die Welt című lapban Orbán soros elnöklését a "tekintélyelvű rothadás bevonulása azt Európai Unióba" - ként aposztrofálják.

Nemzeti Trubadúrunk ámokfutása olyan gyönyörűre sikerült, hogy szájpárja, Nagy Anna sem akart lemaradni mögötte egy tipegésnyivel sem. A Hírszerzőnek adott interjú valóságos szociológiai tanulmány, hogy lesz egy értelmes, okos nőből tenyérbe mászó, elvek nélküli narobot. Itt elolvashatja a nyájas olvasó, és eldöntheti szerinte a riporter 18 kérdésből hányra adott érdemi választ. Személyes kedvencem, ahogy önálló gondolatok és egymás után pakolt szavak helyett felmondja a leckét, mint egy eminens kislány a katolikus lányneveldében:

Orbán Viktor kijelentése Bécsben a médiatörvényről:

"alaposan tanulmányoztam a szabályozást, annak nincs egy főbb paragrafusa sem, amely ne szerepelne más európai szabályozásokban."

Nagy Anna a Hírszerzőnek:

"végignéztem a törvényt, és egyetlen egy olyan részt sem találtam benne, ami nincs benne valamelyik nyugat-európai ország gyakorlatában."

Csak nem együtt tanulmányoztátok azt a törvényt és az európai összes többit, Cukorborsó? Vagy született egy leirat, hogy egyformát blöfföljön mindenki, ha lehet. Abba nem merek belegondolni, mi járhat az itt ott előforduló szótévesztésért...

De félre innen a sok tamáskodással és piszkálódással, mikor a frissen kinevezett mindenféle médiaguruk egymás sarkát letaposva igyekeznek a legkülönbözőbb fórumokon deklarálni: ők bizony nem akarnak pártoskodni a rájuk bízott tisztségekben. Ennyi tiszta (narancsban játszó) és független ember láttán nem is értem, hogy merült fel a gondolat egyáltalán? Ókovács Szilveszter például nem akar pártos kurzustévét deformálni a Dunából, és kész a kezére verni mindenkinek, aki megpróbálja.

Koltay András, a Tekintetes Médiatanács tagja pedig egészen a "Nem leszünk Fideszes Médiatanács" kijelentésig merészkedett. Csak a főnök meg ne hallja ezt, Bandi. Mert neki szemmel láthatóan egészen más céljai vannak veletek, a véleményetek meg korlátozottan fog latba esni krízis esetén. Világos, hogy szarul esik mikor az embert rommá fikázzák mindjárt a kinevezését követő első tizedmásodpercben. De lássuk be, a sajtó médiatörvénnyel kapcsolatos félelmeire nem elég tőled egy "a Médiatanács egyetlen tagjában sincs ,,rosszindulat, hataloméhség és bizalmatlanság" kiszólás. Akkor pláne, ha a főnököd eddig az összes kritikusát elkussoltatta Alkotmánybíróságtól Költségvetési Tanácsig.

Nincs okom kételkedni abban, hogy te a magad részéről tisztességes munkát szeretnél végezni. De abban nagyon is van, hogy nem biztosan lesz erre így lehetőséged. Mert könnyen megkaphatod te is, hogy nem erre kaptál felhatalmazást. Akkor pedig el kell dönteni menthetetlenül, mi fontosabb: a szólás maga, vagy a főnök szava.

http://varanus.blog.hu/2010/12/23/a_kormanyszovivok_diszkret_baja
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 736 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1117
  • e Hét: 6849
  • e Hónap: 17960
  • e Év: 171456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.