Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Zrt-ország: korlátozthatják a
  2010-12-25 22:39:33, szombat
 
  2010-12-25. 19:30
Zrt-ország: korlátozthatják a vízellátást Pécs környékén

Nem közeledtek az álláspontok, így várhatóan hétfőtől korlátozzák a vízfogyasztást 12 Pécs környéki településen. Az intézkedés mintegy 8 ezer embert érint. Ezeken a területeken a város korábbi vízmű cége a szolgáltató, amely több mint 160 millió forintos adósságot halmozott fel a Tettye Forrásház Zrt. felé.
Az érintett 12 Pécs környéki településen a város korábbi szolgáltatója, a francia tulajdonú Pécsi Vízmű Zrt. biztosítja a vizet. A céggel még 10 évig érvényes szerződésük van az önkormányzatoknak.
A Pécsi Vízmű a város jelenlegi szolgáltatójától, a Tettye forrásháztól veszi a vizet. A helyi lakosoktól az elmúlt 14 hónapban több mint 160 millió forintot szedett be a szolgáltatásért, mégsem fizette ki a Tettyének a neki járó részt. A tartozás miatt a Pécsi önkormányzati cég bejelentette: december 27-től a falvakban korlátozza a fogyasztást. ,,Ennek a helyzetnek a kialakulásában ezek a települések ártatlanok. Nem mi hoztuk létre ezt a helyzetet, és nem is mi akartuk, hogy ez idáig fajuljon" - szögezte le Nagy Gábor, Zók független polgármestere.
A települések vezetői attól tartanak, ha felmondják a szerződést a Pécsi Vízművel, akkor kártérítést kell fizetniük. ,,Az nem vitás kérdés, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. és a Tettye Forrás Zrt. között folyik bírósági úton egy olyan vita, hogy mennyit fizetünk a vízdíjért. Ennek a lakosok nem lehetnek a szenvedői. A törvény is azt írja elő, hogy a bírósági döntést meg kell várni, és utána nyilván majd valami történik. Ez nem a mi hibánk, ezt nem mi tettük" - fogalmazott Kovács Győző, Boda független polgármestere.
A Tettye Forrásház szerint, ha a lakosok nem jutnak vízhez a korlátozás miatt, az a Pécsi Vízmű hibája lesz, és ez okot adhat a településeknek, hogy felbontsák a szolgáltatói szerződést. A hétfőtől érvényes csökkentés okairól szórólapokon tájékoztatták a lakosságot. ,,Több mint 14 hónapja nem fizetnek sem vízdíjat sem csatornadíjat a Tettyének, miközben ő ezt a szolgáltatást elvégzi. Ezt csak úgy tudja finanszírozni a Tettye, hogy a pécsiek vízdíjából fizeti ki. Mi azt gondoljuk, hogy ennek most már határt kell szabni" - mondta Nagy Csaba, Pécs Fidesz-KDNP-s alpolgármestere.
A Tettye Forrásház a jelenleginél drágább szolgáltatást kínál az érintett településeknek. A cég ajánlata szerint januártól egységesen nettó 340 forint lesz a víz köbméterenkénti díja, ugyanannyi mint Pécsett.
(hírTV)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A gonosz ajándék
  2010-12-25 22:34:00, szombat
 
  2010-12-25. 19:34
A gonosz ajándék

Karácsonykor lassan már nemcsak a Megváltó születését ünnepelhetjük, hanem Viktor királyunk újabb világmagyarázatait is. Azonban a vele készült interjú után is úgy érzem, hogy szeretnék megmaradni örök szkeptikusnak. Az interjú után sem édesebb a narancs, és birkabőrre sem vágyom jobban, mint Gyurcsányék alatt. Az élethez szükséges útmutatásokat, az igazságérzetet, a lelkiismeretet - sértődés ne legyen, de - továbbra is inkább Jézustól, Buddhától, Lao Ce-től és szüleimtől veszem, nem a Fidesz útmutatásaiból.
Valahol olvastam, hogy a gazdag ember folyamatosan attól retteg, hogy kevesebb lesz a pénze, hogy egyszer elveszítheti vagyonát. Aztán eszembe jut Márai írása, melyben a nők szépségét egy ,,gonosz ajándék"-hoz hasonlítja, ami az idő múlásával egyre csak veszít csillogásából. Az egykori ajándék nap mint nap tapasztalt, fájó veszteséggé válik. Mára látható, hogy a kétharmados választási győzelem is egy ilyen gonosz ajándék. Ebből a támogatottságból is idővel egyre csak kevesebb lesz. Kétszeresen is gonosz, mert viselőjét is ,,gonosszá" is teszi - a birtoklás megóvásának okán.
A vele készült MNO-s interjúban Orbán (és a Fidesz) folyamatosan a kétharmados felhatalmazásra hivatkozik. Arra, hogy nekik teljesíteni kell a kétharmad akaratát. A Fideszé a felelősség minden területen, tehát nem teheti meg, hogy az ellenzék - úgymond - felelősséggel nem rendelkező képviselőit odaültesse a különféle döntéshozó szervekbe. Persze ezzel a logikával egy bizottságba elég egyetlen párthű, (értsd: agyatlan) narancshuszár, aki a testületi ülésen majd diktafonba mondja a vezetéstől kapott diktátumokat. Egy merészebb lépéssel eljuthatunk oda, hogy tulajdonképpen Orbáné minden felelősség, ezért más ne is szóljon bele a döntésekbe. Szegény Fidesz, micsoda teher ez! Ezek szerint nem a hatalom imádata az, ami miatt meghozzák a diktatúrát idéző törvényeiket. Nem annak a nyomasztó emléke, hogy rendszerváltás óta a választások többségén a Fidesz leszerepelt. Szó nincs ugye arról, hogy a Fidesz rettegésből építené ki mindent elnyomó, egypárti hatalmát. Értünk teszi - ahogyan azt már megszokhattuk az elmúlt hatvanpár év alatt.
Ha ezen az úton megyünk tovább, a fennmaradó valódi kétharmadot ki fogja képviselni? Az országban vannak olyan kisebbségek, akik a többségi szándékkal szemben is védve vannak, a nem Fidesz-szavazók esetén nincs ilyen méltányosság? Novák Elődöt sok esetben beszélni sem engedik, pedig a nép egy részének felhatalmazása áll véleménye mögött. Az nem számít? Novák hogyan teljesítse megbízatását, hogyan feleljen meg választóinak, ha véleményük tolmácsolására sincs lehetősége?
Szép érvelés, megható ez a közért való áldozathozatal. Azonban arról nem esik szó, hogy ennek a kétharmadnak valójában semmi köze nincs az ország lakosságának kétharmadához. Legfeljebb az - egyre csökkenő - egyharmadáról van szó. Arról sem esik szó, hogy a sokat hangoztatott ,,kétharmados felelősség" elszámoltatása milyen formában történik majd meg, ha esetleg a minden jogot magának vindikáló Fidesz-klientúra rossz vágányra viszi az országot. Baj esetén az elszámoltatás ugyanúgy fog történni, ahogyan eddig? Ahogyan elszámoltatták Gyurcsányt, Kókát, Lendvait, Demszkyt, Kunczét, Bajnait és a többi gazembert? Mi lesz, ha négy év múlva váltják a Fideszt? A nagypofájú, bölcs szijjártók, kövérek, navracsicsok és a körülöttük rajzó nevenincs senkiháziak maguktól állják majd lehajtott fejjel az ítélkezést? Ez fog történni a választás után? Nem túl valószínű, hiszen A Nagy Áprilisi (Fülke)forradalom után sem volt semmi ilyesmi történés.
A médiatörvénnyel kapcsolatban a mindent ütő kormánypárti érv, hogy annak passzusai fellelhetők az EU-tagországok médiatörvényeiben is. Hogy nincs olyan tétel, ami valamelyik tagország törvénykezésében ne lenne megtalálható. Nagyszerű! Tehát ha Németországban törvény lenne rá, hogy páros napokon nem beszélhet az ellenzék, Spanyolországban pedig páratlan napokon, akkor a Fidesz-királyságban ideje lenne a jogharmonizáció okán átvenni a spanyol és német cikkelyeket. Aztán az ellenzék páros és páratlan napokon is befoghatja a száját.

Boldog Karácsonyt!
VJack

(Kuruc.info)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Izrael Állam
  2010-12-25 22:31:18, szombat
 
 
Izrael Állam a legfiatalabb állam a világon, 60 éves. Még mindig újdonság, hogy ez az állam sohasem létezett a történelemben. Ez egyszerűen csak lett egyszer a nemzetközi cionista mozgalmak és a bárgyú nagyhatalmak közreműködése révén. Területe 20.700 km2, kevesebb mint Magyarország egynegyede.felszín fele terméketlen sivatag és hegyes vidék. Lakosság közel 7 millió, amelyből 5 millió a zsidó. Hadserege erős, bár a számszerű adatok sokszor ellentmondóak. 160.000 szárazföldi, 9000 tengeri és 30.000 tartozik a légierő kötelékébe. A... hadsereg felszereltsége a legmodernebb minden téren. Van atomarzenálja, melyről nem nyilatkozik. Az ember felteheti a kérdést, hogy miből telik ennek a jelentéktelen államnak mindenre, amikor Magyarország alig birt 14 db Gripen repülőgépet bérelni Svédországtól. Izrael ipara és mezőgazdasága már méreténél fogva sem lehet számottevő, még a legmodernebb technológiával sem. Kétségtelen, hogy az USA rendszeresen támogatja ezt a terrorállamot. Ezenkívül Németország felszerelte Izraelt a legmodernebb tengeralattjáró flottával és Leopárd harckocsikkal az izraeli követelményeknek megfelelően. Hogy mit fizetett Izrael a németeknek mindezekért, arról még senki sem beszélt eddig. Németország Izrael viszonyában mára megközelíti a bűnrészes poziciót is, s ebben semmi túlzás nincsen. Hogy a Világbank (IMF) bűnözőinek többsége zsidó, azt mindenki tudja, de keveset tudunk arról, hogy menyi pénzt játszottak át az izraeli bankoknak a válságok leple alatt? Tény, hogy van egy agresszív és fenyegetőző és állig felfegyverzett állam, mely gátlástalanul ténykedik a világ minden táján, de az ilyen legényeket mindíg megleckézteti valaki egyszer a javából.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy anyuka takarítja karácsony
  2010-12-25 22:01:50, szombat
 
  Egy anyuka takarítja karácsony előtt a WC-t és hét éves kislánya nézi.
- Mami, mit csinálsz?
- Kicsim, takarítom a WC-t, hogy szép tiszta legyen.
- Minek?
- Jaj, bogaram, tudod karácsony van. Jön a Jézuska...
- És nálunk fog kakilni?
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Izraelbe szökött Földesi-Szabó
  2010-12-25 21:50:42, szombat
 
 
Izraelbe szökött Földesi-Szabó?


Bár hazánk és a zsidó állam között van kiadatás, szinte biztos, hogy nem adják ki.
Lehel, Sat, 2010/12/25 - 21:01


Földesi-Szabó László feltehetően előre megtervezte menekülését. Egyes hírek szerint Izraelbe szökött, ahonnan - az érvényben lévő kiadatási egyezmény ellenére - szinte lehetetlen hazahozni.

Hol lehet most Földesi-Szabó László? Ismeretes: az Egymásért Alapítvány elnökét csempészésért és sikkasztásért első fokon hét év börtönbüntetésre ítélték, majd kisétált a bíróságról. Dr. Berényi András ügyvéd szerint védence egyszerűen sokkot kapott az ítélet hallatán, emiatt távozott. Az ügyvéd a TV2 Mokka című műsorában arra utalt, hogy szerinte ügyfele nem hagyta el az országot.

Más információk szerint Földesi előre kitervelte minden lépését, és ehhez hathatós segítséget is kapott. A Bors úgy tudja, közel sem volt akkora szerepe az alapítványban, mint ahogy azt a külvilág felé mutatták, rendőrségi kapcsolatai és jó kommunikációs képességei miatt tették őt az alapítvány elnökének, de a tényleges hatalom nem az ő kezében volt.

Földesi-Szabó LászlóFöldesi-Szabó László

A tárgyaláson korábban azt mondta, nála van közel egymilliárd forint, ezt az összeget arra tartalékolta, hogy majd ebből fizesse ki az alapítvány kötelezettségeit. Ugyanakkor a vádlottról köztudott, hogy korábban rendőr ezredesként szerelt le, így pontosan tudja, miként kell nyomtalanul eltűnni. Kapcsolatrendszerével a hatóságok is tisztában vannak: az ügyész azonnal nemzetközi elfogató parancsot kért és kapott a bírónőtől. Földesi egyik közeli üzlettársa korábban Izraelben bujkált, és amíg nem tisztázódott a helyzete, ott is maradt. Utána visszajött Magyarországra, mintha mi sem történt volna. Feltehetően Földesi- Szabó maga is Izrael felé vette az irányt, bár az őt ismerők szerint tőlünk délre, a Balkánon is jó kapcsolatokkal rendelkezik.

- A büntetőeljárás folytatódik, fellebbeztünk az ítélet és az előzetes fogva tartás ellen is. A másodfokon ugyanúgy képviselem védencemet, ha nem vonja vissza a meghatalmazásomat - nyilatkozta a Borsnak dr. Berényi András.

Beszéltünk Rózsával, Földesi barátnőjével is, akit szintén meglepett párja szökése. A nő törölte a Facebook-profilját, és a közösségi oldalról Földesi- Szabó oldala is eltűnt. Földesi hároméves kislányának édesanyja, Bálint Antónia szintén nem tért magához az eltűnés híre óta.

- Felborult minden, a karácsonyunk is. Úgy terveztük, hogy 25-én elviszi magával Babikát az új családjához. Meg fogok kérdezni egy szakembert, hogy mit mondjak a lányunknak, mert tanácstalan vagyok. Nagyon jó a kapcsolatuk, Babika sokszor emlegeti az apját. Remélem, Lacinak nincs baja. Felkészülök arra, hogy nem jön vissza soha többet. De az még jobban fájna, ha megtalálnák.

(borsonline)

http://szentkoronaradio.com/belfold/2010_12_25_izraelbe-szokott-foldesi-szabo?utm _source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+atisztamagyarhang +%28Szent+Korona+R%C3%A1di%C3%B3+%2B+Magyar+Jelen%29
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mióta van csillag a karácsonyf
  2010-12-25 11:56:30, szombat
 
  Mióta van csillag a karácsonyfa csúcsán?
2010. december 25. - 10:19

Egyszer, réges régen, egy teliholdas decemberi éjszakán, amikor milliónyi csillag ragyogott az égen, néhány egészen apró kis csillagocska pajkosan játszadozott az öreg Hold mellett. Remekül érezték magukat. Huncutkodtak, viháncoltak, csintalankodtak. Addig-addig rosszalkodtak, amíg az egyik kis csillagot valamelyik társa véletlenül alaposan oldalba lökte.

- Bocsánat, nem volt szándékos! - mentegetőzött a kis rosszaság.
- Segítség! Kapjon el valaki! - kiáltotta ijedten a szegény pórul járt csillagocska. De sajnos már senki sem tudott utánanyúlni. Elveszítette az egyensúlyát, és elkezdett zuhanni lefelé. Zuhant, zuhant egyenesen a Föld felé. A társai egyre távolabb kerültek tőle. Ő pedig rettenetesen félt, mert ilyen még soha sem történt vele. Lehet-e még annál is rosszabb, hogy lepottyant, és elveszítette a társait?

Hosszú ideig csak zuhant, zuhant lefelé, ám egyszer csak valami érdekes dolog történt. Mintha valaki kinyújtotta volna érte a karját. Egy enyhén szúrós, zöld valami alányúlt, és elkapta. A kis csillagocskának fogalma sem volt róla, hogy mi történt.

Éppen egy fenyves erdőbe pottyant le. Az enyhén szúrós zöld valami pedig egy hatalmasra nőtt fenyőfa volt.
- Nem tudom, hogy ki vagy, de kérlek, segíts nekem, hogy vissza tudjak menni a barátaim közé! - könyörgött a kis csillagocska, és olyan kedvesen mosolygott, amennyire csak tudott a történtek után.

- Én vagyok az erdő legöregebb fenyőfája. - recsegte kedvesen az öreg fenyő. - Már nagyon sok mindent megértem. Évtizedek óta csodállak benneteket, hogy télen-nyáron milyen ragyogóan, fényesen tündököltök ott az égbolton. Szóval sok mindent megértem, de ilyen még soha sem történt velem, hogy egyikőtök az ölembe pottyant volna. De ha már így esett, nagyon szívesen megpróbálok neked segíteni, hogy visszakerülj az égboltra.

- Előre is nagyon köszönöm neked, kedves fenyő! - hálálkodott a kis csillag.
- Még ne köszönj semmit sem! Megteszek minden tőlem telhetőt, de biztosat nem ígérhetek - mormogta kedvesen a fenyőfa.

Középső ágai egyikével megfogta a kis csillagocskát, és jó nagy lendületet vett... A kis csillag szállt, szállt egy ideig felfelé, majd lelassult... és visszapottyant a fenyő ágai közé.

A vén fenyő még jó néhány kísérletet tett, hogy visszahajítsa a pórul járt csillagocskát, de sajnos nem járt sikerrel.
- Látod, te árva kis csillagocska, nem tudok rajtad segíteni. Annyit azonban megtehetek, hogy felültetlek a legmagasabb ágam hegyére, úgy talán egy kicsit közelebb leszel a barátaidhoz.
- Jól van - szólt búslakodva a kis csillagocska. - Mindenesetre köszönöm, hogy megpróbáltál segíteni.

Az öreg fenyő pedig gyengéden megfogta, és feltette a csúcsára.

A kis csillagocska egy ideig búslakodott, majd lassan beletörődött a sorsába, és elkezdett ugyanolyan fényesen, szikrázóan világítani, mint ott fenn, az égbolton. Amikor az égből a társai megpillantották, hogy milyen csodálatosan mutat a kis csillagocska ott lent a havas tájon, a hatalmas fenyőfa csúcsán, nyomban irigykedni kezdtek rá.
- Nézzétek csak, milyen jól fest a mi kis barátunk ott, azon a szép, zöld fenyőfán! Mennyivel jobb helye lehet ott neki, mint itt nekünk! Talán még a fénye is sokkal szikrázóbb, mint amilyen korábban volt!

Addig-addig csodálták a kis csillagocskát ott lent, a havas fenyőfán, mígnem elhatározták, hogy ők is leugranak.
Azon az éjszakán rengeteg csillag hullott alá az égből, hogy egy-egy szép, zöld fenyőfa csúcsán folytathassa a ragyogását.
Néhány nap múlva favágók érkeztek az erdőbe. Nagyon elcsodálkoztak a látottakon, de egyben örültek is, mert ilyen fenyőfákkal még soha sem találkoztak.

Ki is vágták mindegyiket, hogy majd feldíszítve karácsonyfaként pompázhassanak a házakban. Az égbolton tündöklő csillagok pedig ámuldozva figyelték, hogy mi történik a falu széli fenyves erdőben?

Elérkezett a karácsony. Minden házban fények gyúltak, és igazi ünnepi hangulat költözött az otthonokba. Az égen ragyogó csillagok kíváncsiskodva tekintettek be az ablakokon. Azonban amit ott láttak minden várakozásukat felülmúlta. A csillag-barátaik már nem csak egy egyszerű zöld fenyőfa csúcsát díszítették, hanem egy-egy pompásan, csillogóan feldíszített karácsonyfán ragyogtak. Az emberek körbeállták, csodálták, és énekszóval köszöntötték őket.

Az égen tündöklő csillagok ekkor határozták el, hogy minden karácsony előtt leugranak egy- egy fenyőfára, hogy nekik is részük lehessen ebben a pompában, és szeretetteljes fogadtatásban. Azt pedig, hogy kit érjen ez a megtiszteltetés, minden decemberben sorshúzással döntik el.
Azóta díszíti csillag a karácsonyfák csúcsait.

Mentovics Éva

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Temetőt rongálták meg a "vallá
  2010-12-25 11:53:30, szombat
 
 
Boldog karácsonyt Tarnabod! Temetőt rongálták meg a "vallásos" cigányok

Hat-nyolc sírkövet törtek össze, döntöttek le a "vallásos, babonás" cigányok a hírhedt Tarnabodon tegnap éjjel.
InHocSignoVinces, Sat, 2010/12/25 - 11:15


Hat-nyolc sírkövet törtek össze, döntöttek le a "vallásos, babonás" cigányok a hírhedt Tarnabodon tegnap éjjel.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz. Szép vallásos, karácsonyi ajándék cigányoktól a falunak.

A tarnabodi helyzetet jól mutatja ez a hír is, azonban a történések nagy része nem jut el a fősodrú médiába.

A település magyar lakossága menthetetlenül elöregedett, miközben a cigány populáció hét-nyolcszorosára nőtt a magyar lakosságnak.

A településen élő fajtatípus kábítószeren él. Terrorban tartják az idős magyarokat, akik nem mernek tanúskodni, feljelentést tenni, mert a nyomozók egyszerűen nem engedik az adatok zártan történő kezelését.

Szerencsére azonban nemcsak a magyarságot, hanem egymást is ölik: sűrűek a fajtán belüli verekedések az alfahím és putri királya pozícióért, de a megszerzett zsákmányon is összemarakodnak.

A múlt héten történt, hogy a Máltai Szeretetszolgálat segélyt osztogatott közöttük, mire az udvaron összeverekedtek a csomagokon. Ennyit a segélyezésről.

És nézzük milyen, mikor nagy ritkán kommandósok merészkednek be a településre. A helyzeten az segítene talán, ha naponta három ilyen történne és éleslőszerrel lelőnék a gyanús alakokat.

Így fogták el a kommandósok a cigányokat Tarnabodon 2008-ban


http://www.youtube.com/watch?v=opkEBiUybE0&feature=player_embedded



(Szent Korona Rádió)

http://szentkoronaradio.com/belfold/2010_12_25_boldog-karacsonyt-tarnabod-temetot -rongaltak-meg-a-vallasos-ciganyok?utm_source=feedburner&utm_medium=feed& utm_campaign=Feed%3A+atisztamagyarhang+%28Szent+Korona+R%C3%A1di%C3%B3+%2B+Magyar +Jelen%29

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem a média az ellenség
  2010-12-25 11:48:38, szombat
 
  Nem a média az ellenség

Panyi Szabolcs
// 2010 // dec // 23
Kedd hajnalban a kormánypárti képviselők szavazatával elfogadta az országgyűlés az új médiatörvényt, amely ellen mind itthon, mind nemzetközi szinten a szólás- és sajtószabadság korlátozására hivatkozva tiltakoznak. Kell-e félni attól a hatalomtól, amely hatalom fél a médiától?



AjánlatMédiatörvény 2010
Az [origo] összes cikke az új médiatörvényről

Adam Michnik: Magyar barátaimhoz
A lengyel Gazeta Wyborcza alapító főszerkesztőjének írása a médiatörvényről

OK.hu"The press is the enemy" - Nixon híres mondata akkor és abban a helyzetben, amikor elhangzott, teljes mértékben igaz volt. A sajtó már csak olyan, hogy bizonyos politikusokkal és politikai erőkkel szemben olykor valóban kérlelhetetlen és kegyetlen ellenségként viselkedik, amire a politikusok hol rászolgálnak, hol pedig nem. Most, hogy a magyar kormányra itthonról és külföldről is össztűz zúdul a médiatörvény miatt, és a kormány képviselői a magyar baloldali ellenzék mesterkedését sejtik már német üzleti és brit konzervatív lapok publicisztikái mögött is, érdemes egy kicsit elgondolkozni Nixon mondatán. A magyar kormánypárt ugyanis láthatóan pontosan azt gondolja a médiáról, mint az USA egykori elnöke.

De vajon mi lehetett az eredeti szándék a médiatörvény mögött? Már teljesen lényegtelen. A lényeg az, hogy a kormánypárt képviselői vagy nem tudták, vagy nem akarták hihetően és meggyőzően elmagyarázni sem idehaza, sem külföldön, hogy miért van szükség erre a törvényre - valójában. Lehet, hogy az elhangzott érvek - a bulvármédia elleni fellépés, az emberi méltóság védelme, a kuruc.info levadászása stb. - fedték a valóságot, ám mégsem sikerült senkit sem meggyőzniük. Most pedig már az ügy abban a szakaszban van, amikor a jó szándék bizonygatása és a magyarázkodás senkit nem érdekel.

Tegyük viszont gyorsan hozzá azt is, hogy akinek nincs semmiféle rossz és hátsó szándéka, az nem úgy viselkedik, ahogyan azt a kormánypárti képviselők tették. A médiatörvény vitájának parlamenti közvetítésében ugyanis olyan elképesztően feszengő kormánypárti képviselőket lehetett látni, akik a szégyenkezés összes lehetséges öntudatlan gesztusát produkálták. A kormánypárti felszólalók pedig vagy folyamatosan mellébeszéltek, zavartan és feltűnően amatőr módon kikerülve az ellenzék teljesen egyértelmű kérdéseit, vagy pedig erőszakos visszatámadással és ledorgálással próbálták meg letudni a kötelező válaszadást. És akkor a kamerák és újságírók elől az Országgyűlés különböző zárt részeibe folyamatosan szemlesütve menekülő honatyákat még meg sem említettük. Minden gesztusukon látszott: nagyon is jól tudják, mit készülnek megszavazni, és hát nem büszkék rá.

Mostanra tisztán látszik, hogy a törvény által keltett bizalmatlanság légkörében a médiahatóság és a média, illetve a kormány és a média viszonya gyors romlásra van ítélve. Ahogyan a hasonló öngerjesztő folyamatoknál lenni szokott, a törvény hatására egymással szembe kerülő felek olyan lépésekre fogják magukat elszánni, amelyek korábban egyébként eszükbe nem jutottak volna. Ahogyan a sajtó egyre nagyobb része támadja a kormányt, a kormány ezt önigazolásnak fogja majd fel, amikor pedig az NMHH tényleg elkezdi osztogatni a pofonokat, az a médiát és rajta keresztül a közvéleményt elkerülhetetlenül a kormány ellen fogja hangolni.

Van azonban egy furcsa csavar az egész történetben: mégpedig az, hogy a média a Fidesszel szemben egyáltalán nem volt ellenséges, sőt. Orbán Viktor nem izzó gyűlöletben vette át a kormányzást, hanem egy olyan pillanatban, amikorra a sokat emlegetett balliberális médiának nem hogy túlsúlya, hanem már súlya sem igazán volt. Magánbeszélgetésekben még neves baloldali értelmiségiek is szimpátiájukat fejezték ki a Fidesz elnökének egyre baloldalibb és szociálisan érzékenyebb megnyilvánulásai miatt, liberális közírók pedig a Fidesz kétharmadának előnyei mellett érveltek. A magyar sajtó általánosságban vagy reménykedve, vagy távolságtartóan, de semmiképpen sem kérlelhetetlen ellenségességgel várta az új kormányt. Persze, bizonyos esetekben volt ebben egy jó adag opportunizmus is, de ezt talán hozzá sem kell tenni.

A médiatörvénynek azonban egyértelműen az az üzenete, hogy a Fidesz ennek ellenére is ellenségként tekint a sajtóra. Hogy ennek mi lehet az oka, szintén remek tárgya lehet a találgatásoknak. Valószínűleg van némi igazság abban, hogy a motivációkat a '90-es évek médiaháborúiban kell keresni. Például, hogy számos kormánypárti döntéshozó számára máig az a kép él a médiáról, amit a '94-es választások előtt megtapasztaltak, amikor a Fidesz a baloldali-liberális sajtó kedvencéből hirtelen első számú közellenség lett, és a média támadásaiban majdnem meg is semmisült. Akárhogy legyen is, a médiatörvényt egyértelműen ezekre a médiaháborús viszonyokra szabták. Csak éppen lassan már 2011-et írunk, amikorra is a késő kádári médiaelitnek leáldozott, a véleményformáló orgánumokat pedig az interneten kell keresni, amelyek úgy egyébként függetlenek, a piacról, nem pedig pártalapítványokból élnek, és hát ismételjük meg még egyszer, a Fidesszel szemben még csak ellenségesek sem voltak. Idáig.

Azok a politikusok, akik elérték, hogy a médiatörvény olyan legyen, amilyen, nem csak hogy a média működését és jelenkori állapotát nem ismerik, de saját országuknak a hasonló helyzetekben azonnal feléledő kulturális hagyományait (ld. kurucosság) sem. Nem is beszélve arról, hogy miközben ők jobb esetben szabályozástechnikai, rosszabb esetben hatalmi kérdésként tekintenek a médiaszabályozásra, addig bizony ez a kérdés a nyugati világban elsősorban jogállami kérdés. A sajtó szabadsága ugyanis arrafelé mára egy ország demokratikusságának első számú fokmérője lett (lévén sajtószabadság és diktatúra ritkán járnak együtt, tehát ez egy elég hatékony mutató), és az amerikai külügyminisztérium országjelentései sem véletlenül szentelnek akkora figyelmet a témának.

Azoknak a politikusi alkalmassága tehát, akik a médiatörvényt keresztülverték és közben ennyi alapvető szempontot nem vettek figyelembe, finoman szólva is megkérdőjelezhető. Az biztos, hogy attól a hatalomtól, amelyik annyira ostoba, hogy semlegesíteni akarja a médiát, de közben mégis ellenséggé teszi, attól igazán nem kell félni.

És különben is: miért féljen a média attól a hatalomtól, amely hatalom fél a médiától?

Nixon elnöknek természetesen rengeteg jó oka volt rá, hogy a sajtót ellenségnek tekintse. Nagyon úgy néz ki, hogy erre a mostani magyar kormánynak is egyre több oka lesz. A legfőbb okot azonban úgy hívják, hogy médiatörvény, és ahogy Nixon esetében igaz volt, úgy a magyar kormány esetében is igaz: legfőbb ellensége saját maga.


http://www.komment.hu/tartalom/20101223-velemeny-az-orbankormany-uj-mediatorvenye rol.html?cmnt_page=1
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kik voltak a Napkeleti bölcsek
  2010-12-25 11:31:01, szombat
 
  Kik voltak a Napkeleti bölcsek?

A kisded Jézushoz Betlehembe érkező Háromkirályok, a Napkeleti bölcsek kilétét legendák sora övezi. A bibliai szövegeken át óperzsa, szír és egyiptomi kódexekben egyaránt megemlítik őket, más-más neveken. A mai európai hagyomány a három napkeleti bölcs "multietnikus" jellegét emeli ki, akik távoli mesés országok képviseletében a Jézus előtt hódoló Ázsiát és Afrikát reprezentálják.

2010. december 24. 19:00

A bibliai Háromkirályok legenda eredete Máté evangéliumából származik (Máté 2,1-16), valójában itt olvashatunk egyedül a keletről érkezett mágusokról, bölcsekről (magoi apo anatolón, mágusok keletről), akik egy csillag útját követték, a zsidók újszülött királyát igyekeztek felkutatni Jeruzsálemben. Az itt kapott útbaigazítás után tovább haladtak a csillag vezetésével Betlehembe, ahol megtalálták Jézust. A három személy alakja homályos és legendák tömege veszi őket körül.

A későókor és a középkor során számos nézet alakult ki velük kapcsolatban, melyek kortól és helytől függően jól tükrözték azok kiötlőinek nézeteit. Egyvalamire azonban nem voltak alkalmasak, hogy pontosan megmutassák, honnan ered a legenda és kik a szereplői.


Máté evangéliumának leírása bölcsekről beszél többes számban. Viszont nem említi, hogy hányan voltak. Mégis elterjedt vélekedés, hogy három bölcsről van szó. Talán az általuk hozott háromféle ajándék miatt: ,,Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát." Máté emellett nem említi meg a három bölcs, pontosabban a görögösített perzsa magosz/mágus nevét sem. A vélelmezett iráni szálnak azonban ellentmond, hogy Jézus korára a mágus kifejezés rég elvesztette a kizárólag perzsa hátterét és számos más hellenisztikus kultusz papját is e címmel illették. Európában a Kr. u. 6. századtól terjed el egy az egyiptomi Alexandriában íródott kézirat alapján a Gáspár, Menyhért, Boldizsár elnevezés, de jó tudni, hogy a keleti kereszténység különböző ágaiban ettől gyökeresen eltérő nevek honosodtak meg. A Három királyok imádása, Ravenna, VI. század

A Három királyok imádása, Ravenna, VI. század
A szír keresztény hagyományban például a Larvandad, Gusnászf és Hormizd alakokat találjuk. Mind a szír, mind az egyiptomi hagyomány nevei kétségtelenül tükröznek iráni hatást. A szír alakok mindegyike középperzsa hátterű és zoroasztriánus névadásra utal. Az Európában elterjedt neveknél pedig a Gáspár név lehet iráni, mely vagy az indo-párthus és Krisztus korában élt Gondopharész király nevét viseli vagy a Ganzabara, 1 kincstárnok' alakra megy vissza.

Jézus születése középkori perzsa miniatúrán, XV. század

Jézus születése középkori perzsa miniatúrán, XV. század
A szír és egyiptomi hagyomány mellett megemlíthető az örmény és az etióp verzió is a Háromkirályok történetére. Az ősi etióp keresztény irodalomban Hor, Karszudan és Baszanater néven ismerik, miközben az örmények Kagpha, Badadakharida és Badadilma neveket hagytak ránk. Emellett létezik önálló kínai és középkori mongol keresztény hagyomány is, melyek természetesen a háromkirályok kínai és mongol eredetét hangsúlyozzák.

Marco Polo jegyzi fel 1300 körül született útinaplójában, hogy a ma Irán középső részén fekvő Száve városában látta a Háromkirályok bebalzsamozott holttestét, a holttestek felett pedig négyszögű épület emelkedett. Mindez a Háromkirályok legenda helyi iráni verziójára vagy Marco Polo félreértésére enged következtetni.

A későbbi európai hagyomány a három napkeleti bölcs "multietnikus" jellegét emeli ki, akik távoli mesés országok képviseletében a Jézus előtt hódoló Ázsiát és Afrikát reprezentálják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Térdre rogyhat a magyar sajtó
  2010-12-25 11:29:14, szombat
 
 
Térdre rogyhat a magyar sajtó

Új világot épít a kormány. Ennek egyik alapköve az a törvénytervezet, amely értelmezhetetlen korlátok közé szorítja többek között az internetes újságírást, és ezzel veszélybe sodorja a sajtószabadságot. A médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló jogszabály úgy enged rá egy szuperhatóságot az újságírókra és laptulajdonosokra, ahogyan az az Fn.hu szerkesztősége szerint elfogadhatatlan.
FN.hu

2010. december 20. 11:16


Nincs könnyű helyzetben ma Magyarországon az az újságíró, aki a közéletet kevéssé nyomon követő ismerősének próbálja elmagyarázni, miért is nincs rendben az új médiatörvény.

Mi a baj - kérdezik tőlünk is -, hiszen a szigorú szabályozás az élet számos területén kézzelfogható eredményeket produkált, egy-egy kudarcba fulladt demokratikus megoldás után pedig gyakori kinyilatkoztatás, hogy jöjjön a kemény kéz, csak legyen végre rend.

A médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló törvény betűi számunkra azt sugallják, hogy 2011 a rendteremtés éve lesz a médiában. Egy olyan rendteremtésé, ahol egyoldalúan hozott, nem egyértelmű játékszabályok érvényesek, és aki nem alkalmazkodik, könnyen a pályán kívül találhatja magát.

Most sokan felszisszenek, hogy ez már megint a Fidesz-fóbia egyik újabb jele. Pedig akár hihetnénk is, hogy Orbánék a legjobb szándékkal alkották meg a tömegtájékoztatás újkori bibliáját. A televíziók és a rádiók szabályozására ma is, holnap is nagy szükség van. Látjuk, halljuk. Arról persze lehet vitatkozni, kell-e a közszolgálati médiumoknak központi hírcentrum, vagy hogy nem túlzás-e arra kötelezni a kereskedelmi rádiókat, hogy óránként minimum négy-öt magyar dalt játsszanak le.

A probléma leginkább magával a megálmodott rendszerrel van, amely idegen attól a nyugati demokráciától, amelyhez húsz éve tartozunk. Ami lesz, az már volt. Abból pedig, köszönjük szépen, nem kérünk.

A nyomtatott lapokra, hírportálokra és egyes blogokra is érvényes törvény alapelvei között olvassuk, hogy az információk és a vélemények szabadon továbbíthatók. Ez így rendben is van, európai. Az viszont igencsak aggasztó, hogy a korlátlan jogkörrel felruházott Médiatanács akár 25 millió forintos bírságot is kiszabhat olyan passzusokra hivatkozva, amelyek értelmezése nem egyértelmű.

Aki olvasott már népítéletet a neten, az tudja, hogy a világhálón semmi se szent. Szíj Melindától Gyurcsány Ferencen át Orbán Viktorig mindenki megkapja a magáét. A szerkesztőségek, blogszolgáltatók által üzemeltetett fórumokon az álnév mögé bújt véleményvezérek naponta tiporják lábbal a médiaalkotmány 17. paragrafusát, amely kimondja: ,,A médiatartalom nem lehet alkalmas és nem irányulhat személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére, továbbá semmilyen közösség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére."

E paragrafusnak az internetre kiterjesztése egyet jelent a fórumok, markáns blogok halálos ítéletével, a publicisztikák ellaposodásával. Ezek után ugyanis bárki feljelentheti a szolgáltatót akár egy szerinte vitatott bejegyzés miatt is, a Médiatanács emberei pedig majd igazságot szolgáltatnak. De milyet?

A médiaalkotmány egy másik rendelkezése szerint a tartalomszolgáltatók feladata a ,,hiteles, gyors, pontos tájékoztatás a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint a Magyar Köztársaság polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről".

Vajon Szijjártó Péternek az ellenzéket ostorozó háromsoros közleménye a nemzet számára mekkora jelentőséggel bír? A válasz lehet az is, hogy fontos, meg az is, hogy érdektelen, sőt, akár az is, hogy káros. Attól függ, ki mit gondol a világról.

Véleményünk szerint az új rendszabályozás a mindenkori hatalom számára informális - nem nyílt - hatalmat jelent. Biztosan lesz ugyanis tartalomszolgáltató, akinek megéri majd jóban lenni a hatósággal, így a Médiatanács akár képes lesz arra is, hogy a lényeges kérdésekről szóló híradásokat befolyásolja. Ez pedig manipuláció.

A számonkérés körüli bizonytalanságnak súlyos következményei lehetnek. Persze nem most, hiszen az olvasó a törvény körüli cirkuszból vajmi keveset érzékel a saját környezetében. Megvan neki a saját baja. A jobboldali szimpatizáns csak azt veszi le, hogy már megint a liberálisok uszítanak, a Fidesz ellenzőinek számára pedig a törvény remek példa arra, hogy épül a viktatúra.

És így lesz ez a jogszabály életbelépése után is. Lesz sajtószabadság. A standokon januárban ott lesznek a lapok, a kedvenc rádióban a kedvenc slágerek szólnak, a laptopból pedig változatlanul ömlik majd a hír.

Kérdés, mikor száll el az újságírók amúgy is fogyóban lévő bátorsága. Mikor mondja majd a főszerkesztő vagy a tulajdonos, hogy ennyi milliót már nem ér meg a szabadságharc.
Nem vagyunk naivak.

Tudjuk, a tiltakozások ellenére rábólint az Országgyűlés a törvénytervezetre, amelynek bérelt helye van a legközelebbi Magyar Közlönyben.

A törvényalkotók most aligha mondják majd azt: tévedtünk. De annak is eljön az ideje.

(Minden médiumra, így a lapokra, hírportálokra és internetes újságokra is kiterjed az új médiatörvény hatálya. A törvényjavaslat kétharmados többséget igénylő részét 256 igen szavazattal, 87 nem ellenében fogadta el a parlament, míg az egyszerű többséget igénylő részeket 248 kormánypárti politikus támogatta, 35 képviselő [a Jobbik és az LMP frakciójának jelenlévő tagjai, valamint négy MSZP-s képviselő] nemmel voksolt, 16 szocialista képviselő tartózkodott. MTI 2010. december 21., kedd 3:50)


http://www.fn.hu/belfold/20101220/terdre_rogyhat_magyar_sajto/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 736 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2313
  • e Hét: 8045
  • e Hónap: 19156
  • e Év: 172652
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.