Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Téli vitaminbomba: cékla
  2010-12-27 20:22:38, hétfő
 
 


Téli vitaminbomba: cékla

A cékla nemcsak kiváló savanyúság ételekhez, hanem megfelelő mennyiségben jó adag vitamin a szervezetnek.
Egészségre gyakorolt hatásai régóta ismertek. Már az asszírok és a rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. Ma már a világ minden pontján termesztik és fogyasztják.

Jótékony hatása:
Már elég hamar kiderült, hogy a cékla nemcsak finom, hanem egészséges is. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti.

Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitamin, béta-karotin, niacin, biotin.
Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot tartalmaz.

Vitamin és ásványi anyagának köszönhetően
serkenti a vérképzést,
növeli az ellenálló-képességet,
támogatja a nyirokrendszer működését.
Jó hatással van az emésztőrendszerre,
normalizálja a vérnyomást,
vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert.

A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismerik, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké.
A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében.
Legújabb kutatások szerint jótékony hatással van a rákos betegek kezelésében.

Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül, a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

Pocakosok kedvence
A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, sőt kifejezetten hasznos számukra mert folsavat tartalmaz, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.

A kutatások szerint a folsav bizonyos idegrendszeri fejlődési rendellenességeket mintegy ötven-nyolcvan százalékos hatékonysággal véd ki, és más vitaminokkal együtt ez az arány kilencven százalékra nőtt.

A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

Gyomorpanasz ellen
A céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát. Segítségével tisztítókúrát is tarthatunk, mert rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek.

Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát a máj, a belek működését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

Erőbatyu:
Hozzávalók: 250 g sárgarépa, 125 g cékla, 1 narancs, 125 g földieper

A sárgarépa, a cékla, a narancs mind nagy arányban tartalmaz A- és C- vitamint, antioxidánsokat és fitonutrienseket. A belőlük készült ivólé gazdag káliumforrás is. Igazi tonik, mely feltornázza az energiaszintet.

Elkészítése:
Facsarjuk ki a sárgarépát, a céklát és a narancsot. A levüket tegyük bele a konyhai robotgépbe az eperrel és néhány szem jégkockával együtt. 20 másodpercig keverjük, majd magas falú üvegpohárban tálaljuk. Vékony narancshéj darabokkal díszíthetjük.

Májas töltött cékla:
Hozzávalók: 8 egyforma szép, gömbölyű cékla, 1 kis doboz marhamájkrém, 4 evőkanál zabpehely, 1 tojás, 3 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 evőkanál olaj.

Elkészítése:
A céklákat alaposan megmossuk, és kuktába, a betétre téve aláöntünk 3 dl vizet. Puhára pároljuk. Közben elkészítjük a cékla töltelékét: a felvert tojást összekeverjük a zabpehellyel, hozzáadjuk a májkrémet, a nagyon apróra vágott vöröshagymát és 2 evőkanálnyi tejfölt. Sóval, borssal és majoránnával fűszerezzük.

A megpuhult céklát meghámozzuk, alját egyenesre vágjuk (hogy megálljon), majd a belsejét úgy vágjuk ki, hogy legalább egy centi vastag fala maradjon. A kivájt céklaforgácsot felaprózzuk és a töltelékhez keverjük. A masszát jól megpúpozva beletöltjük a céklák üregébe és egy kiolajozott (vagy tűzálló) tálra szorosan egymás mellé helyezzük. Leöntjük a megmaradt, megsózott tejföllel, és az előmelegített, forró sütőben 25 percig közepes lángon sütjük.

Egészséges almás céklasaláta
Hozzávalók: 40 dkg cékla, 80 dkg alma, 2 evőkanál méz, késhegynyi friss őrölt gyömbér, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olaj, csipetnyi só.

Elkészítése:
A megtisztított céklát és almát reszeljük le, majd ízesítsük a hozzávalókkal. Fogyasztás előtt néhány órára tegyük be a hűtőszekrénybe.



Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Sütőtök és hatásai
  2010-12-27 20:12:16, hétfő
 
 


Mézédes téli finomság; sütőtök


A sütőtök az ősz és tél nagy slágere. Nem véletlenül, hisz kedvező árfekvésű, magas tápértékű zöldség, amely nemhiába a kicsik és nagyok kedvence.

Olcsó, de jó sütőtök
Nem minden jó, ami olcsó - szokták mondani. De ebben az esetben tényleg erről van szó. A sütőtök kedvező árfekvésű, és magas tápértékű zöldség ezért már kis hazánkban is nagyon régóta termesztik és fogyasztják.

A második világháborút követő szűkös esztendőkben éppen ezen okok miatt szinte néptápláléknak számított. Több évszázados múltra tekint vissza. Hazája Közép-Dél-Amerika, ahol valószínűleg elsőnek a mexikói indiánok termesztették.

Sütőtök - az antioxidáns

A sütőtök sok cukrot, fehérjét, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag karotinoidokban, A-, B-, C- vitaminban, illetve kalcium, foszfor és magnéziumban. A benne található karotinok, a C vitamin, valamint a magjában található E vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél, így csökkentik a daganatos betegségek kialakulásában.

Téli időszakban nemcsak igazi finomság, hanem a megfázásos betegségek hatékony ellenszere. Csökkenti az érelmeszesedés és a prosztatabetegségeinek kialakulását.

A férfi csodaszer - tökmag

Nemcsak a sütőtöknek, hanem a tökmagnak is rengeteg jótékony hatása van. Magas zsír- és élelmiszerrost, E vitamin tartalmának köszönhetően, hashajtóként és béltisztítóként is használják.

Vértisztító hatással rendelkezik, ezért hasznos a köszvény ellen, és fokozza az A vitamin felszívódását is. A férfiak nagy örömére a tökmag kifejezett hasznos a prosztata bántalmak ellen.

Tök szép
A sütőtök természetes gyümölcssav- és A vitamin forrás, s mint ilyen fényesíti a bőrt. Ugyanakkor nyugtatja és hidratálja. Minden bőrtípusra alkalmas, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrtípusok esetében is jótékony hatású. Kedvező hatással van a pattanásos bőrre. Ráadásul a többi összetevő felszívódását is segíti, így a kezelés végével a selymes bőr csak úgy ragyog!

Sütőtökös bőrfényesítő pakolás
Hozzávalók: 1 kisméretű sütőtök, 1 evőkanál mandulaolaj víz, 225 ml joghurt, 1 citrom leve.

A sütőtököt hámozzuk meg, majd negyedeljük el, a magját és a belső, rostos részt kaparjuk ki. A húsát aprítsuk fel, és egy edényben kevés vízzel együtt forraljuk fel. Ne hagyjuk, hogy az összes víz elforrjon alóla.

Ha megpuhult, húzzuk le a tűzről, és villával vagy burgonyatörővel törjük át. Míg meleg, adjuk hozzá a mandulaolajat, a joghurtot és a citromlevet. A meleg, párás fürdőszobában üljünk vagy álljunk a kádba, és a száraz testünkön - vagy akár a hajunkon - oszlassuk el a keveréket.

Maradjunk így 10 percig, majd meleg vízzel zuhanyozzunk le. Ha a hajra is kentük belőle, akkor mossuk meg. Majd a bőrt a szokásos módon hidratáljuk.

A babák kedvence - sütőtök
Az a legjobb, ha megcsípi a dér, sőt ekkor lesz igazán finom és édes. Főképp a hosszúkás alakú, kanadai tök alkalmas sütésre, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta. A babák egyik nagy kedvence a sütőtők. Mivel könnyen emészthető, már a csecsemőkorban már kiegészítő tápláléknak is adhatjuk. Először burgonyával lazítva, később önmagában, enyhén sózva, tejjel hígítva.

Sütőtök lé
A tök leve szintén jótékony hatású. Fontos szerepe van a meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat gyógyításában. Allergikus köhögés, tüsszögés, sőt az asztmás rohamokat is csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk. Kálium tartalmának köszönhetően elősegíti a vér tisztítását. Készíthetünk sütőtöklevet, nyers sütőtökből, esetleg más gyümölcsökkel almával, körtével kombinálva.



Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Finomságok maradékokból
  2010-12-27 19:58:41, hétfő
 
 



Finomságok maradékokból

A karácsonyi készülődés hevében sokan elkövetjük azt a hibát, hogy túlvásároljuk magunkat, így az ünnepek után a nyakunkon maradt alapanyagoktól roskadozhat a hűtőszekrény.
Szinte biztos, hogy a többfogásos családi ebédek és vacsorák menüjét sem tudjuk az utolsó morzsáig belakmározni, napokig pedig unalmas lenne ugyanolyan fogásokat enni.


Ha maradt az ünnepi sült húsból

Hússaláta:
A sült húst vágjuk csíkokra, dúsítsuk ízlés szerint csíkokra vágott zöldségekkel, majd öntözzük meg ízletes dresszinggel. Pikáns párosítás például reszelt sárgarépával, zellerrel, hagymával és fokhagymás tejföllel, de nagyon finom párolt zöldborsóval, kukoricával és majonézzel keverve is. Pár órán át érleljük hűtőszekrényben tálalás előtt. Pirítóssal kitűnő hideg fogás.

Melegszendvics:
A sütött húst turmixoljuk össze vöröshagymával és fokhagymával, keverjünk hozzá tejfölt, majd kenjük kenyérre, tegyük tepsibe és süssük meg.

Tésztaszósz:
Daráljuk le vagy turmixoljuk össze a sült húst, főzzük össze paradicsompürével, ízesítsük fokhagymával, pici nádcukorral, őrölt borssal és bazsalikommal, majd tálaljuk a kifőtt tésztára szedve.





Gyors reggeli:
Apróra vágott vöröshagymát kevés vajon dinszteljünk meg, szórjuk rá a felaprított sült húst, forrósítsuk át, majd öntsük rá a villával kissé felvert tojásokat és süssük készre.


Rakott hús:
Vágjuk szeletekre a húst, majd egy vajjal vékonyan kikent tepsibe rétegezzük zöldségekkel (pl. fagyasztott brokkoli, gomba, vöröshagyma), a rétegek között locsoljuk meg zúzott fokhagymával kevert kefirrel, a tetejére szórjunk reszelt sajtot, majd rövid ideig - míg a zöldségek kissé megpuhulnak és a teteje pirulni kezd - süssük.

Főzelékfeltét:
Készítsünk ízlésünk szerint főzeléket majd tálaljuk a csíkokra vágott és kissé átpirított hússal.

Házi gyros:
A sült húst vágjuk csíkokra, és némi olajon pirítsuk össze egy kevés őrölt borssal, rozmaringgal, oreganóval, bazsalikommal, pici szárított gyömbérrel és kevés cukorral. Tálaljuk zöldségekkel: vágjunk csíkokra vörös- és fejeskáposztát, reszeljünk sárgarépát, és tegyünk mellé csalamádét, savanyú uborkát is. A húst szervírozzuk zúzott fokhagymával ízesített joghurttal.

Húsos borsóleves:
A klasszikus borsólevest felturbózhatjuk a maradék sült hússal, így ízletes meleg egytálételt kapunk. Aprított vöröshagymát dinszteljünk meg kevés vajon, adjuk hozzá a csíkokra vágott húst, pirítsuk át, majd ízesítsük kevés őrölt pirospaprikával. Öntsük fel vízzel, adjunk hozzá fagyasztott zöldborsót, kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert, majd főzzük meg. Ízesítsük kevés sóval, őrölt fehérborssal és szárított vagy fagyasztott petrezselyemzölddel. Ízlés szerint galuskával is dúsíthatjuk.

Forrás. vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3937
  • e Hét: 8782
  • e Hónap: 40268
  • e Év: 244969
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.