Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Angyali üzenet a mai napra
  2010-12-28 20:12:04, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Csodálatosan szép estét!
  2010-12-28 20:11:04, kedd
 
  Kívánok kedves Mindannyiotoknak!



 
 
0 komment , kategória:  Szép estét!  
Szilveszteri menűajánlat
  2010-12-28 14:48:51, kedd
 
  Szilveszteri menűajánlat:

Reggeli: Vajas pirítós kaviárral és lilahagymával
Előétel: Kocsonya
Főétel: Malacpecsenye párolt káposztával, burgonyagombóccal
Desszert: Gyors sós-sajtos aprósütemény, méteres kalács
Vacsora: Tatár bifsztek pirítóssal
Éjfélre: Főtt virsli mustárral, tormával, hidegtál, hozzávaló salátákkal és persze pezsgő, bólé
Vegetáriánus ajánlat: Hidegtál salátákkal

Kocsonya:

A házilag készítendő kocsonya nem olyan nagy ördöngösség. Bár ha valaki Dobos C. József szakácskönyve (1881) alapján szeretne kocsonyát készíteni, akkor nem is lenne olyan egyszerű. Dobos szerint a kocsonyába kell nyúlhús, borjúláb, tyúk, sonka és ökörhús.

Manapság viszont ennél egyszerűbb hozzávalókból készül a kocsonya. S még nagyon azon sem kell gondolkozni, mit is vegyünk hozzá, hiszen sok helyen vehetünk előre csomagolt kocsonyacsomagot.

A kocsonyába elengedhetetlen a csont és a bőr, hiszen az ezekben rejlő zselírozó anyagoktól lesz majd remegős a kocsonyánk.




A klasszikus kocsonya sertéshúsból készül

Az ,,ahány ház, annyi szokás" a kocsonyára is igaz. Van, aki - főleg a férfiak - fülét, farkát, körmét szeretik a tálban látni, van, aki viszont csak a lé előállításához használja ezeket az alkotóelemeket, a tálban viszont inkább főtt zöldségeket, csülökről való húst, sonkát, főtt tojást helyez el, és erre önti rá az aszpikot.

A kocsonyába jó még a marhanyelv, a füstölt hús, illetve készíthetünk imbiszeket is, amelyekbe sonka, sajt, saláta kerül a tál aljára, és ezt fedjük be kocsonyalével. Ezekből érdemes egyszemélyes adagokat készíteni. Tökéletes téli partifalat vagy előétel.

Kocsonyalével gyakran behúzzák a hidegtálra kerülő ételeket, mint a töltött sonkát vagy a kaszinótojást. Ennek egyrészt az az oka, hogy szép fényes felületet kapjanak, másfelől tovább friss marad a svédasztalra kikészített étel, a kocsonya védelmében.

Kocsonya-történelem
A kocsonyáról az első írásos emlékek a XIV. századból származnak. A Le Viandier-ben, a középkori konyháról szóló receptgyűjteményben szerepel először a húsból készíthető kocsonya. A kocsonyát eredetileg az étel eltarthatóságának növelésére használták, hiszen akkoriban igen nehézkesen lehetett tárolni a romlandó ételeket. A kocsonyalével leöntött alapanyagokat viszont elvágták az oxigéntől, így néhány nappal tovább eltarthatóak voltak.




Készíthetünk csészébe kisebb, mutatós vendégvárókat is

,,Pislog, mint miskolczi kotsonyában a béka"
A közmondásos béka pislogásával kapcsolatban nincsenek perdöntő bizonyítékok, annyi viszont bizonyos, hogy Miskolc környékén nagy hagyományokkal bír ez az étel, sok étteremben, borozóban szolgáltak és szolgálnak fel manapság is borkorcsolya gyanánt kocsonyát. A legenda szerint az egyik borospincében, a vendégek számára kiporciózott és dermedni letett kocsonyába a hideg elől pincébe húzódott békák egyike beleugrott, és benne is ragadt. Aztán egy kocsonyára éhes vendégnek és egy figyelmetlen pincérnek köszönhetően napvilágot látott a vadul pislogó kocsonya.

Vega kocsonya:

Aki nem szeretne állati eredetű aszpikot enni, viszont kocsonyaszezonban vágyik valami ehhez hasonlóra, annak érdemes zöldséglevest besűrítenie valamilyen növényi zselírozóanyaggal, és abba tenni a hitvallásának megfelelő elemeket (zöldség, tojás, fehér hús). Abban az esetben, ha a csirke vagy a hal még belefér, érdemes abból készíteni a kocsonyához az aszpikot.

Kocsonya:

Hozzávalók:

2 első csülök
4-5 köröm
jó darab sertésbőr
4 gerezd fokhagyma
20 szem fekete bors
2 babérlevél

2 szárított chilipaprika

Elkészítés:
A húsokat felteszem annyi vízben, hogy épp ellepje. Mikor felforr, leöntöm a vizet, és lemosom a húsokat. Újra felöntöm, de most már tisztességesen. Teatojásban melléteszem a borsot, beleeresztem a lébe a fokhagymákat, a paprikákat és a babérleveleket, sózom. Megvárom, amíg felforr, majd takarékra teszem, és 3-4 órát főzöm.
Amikor már érezni az állagváltozást a lénél, és a csontok lassan kifordulnak a felszeletelt csülökből, akkor jónak tekinthető a dolog. A húsokat tálra szedem, a levet leszűröm, majd hagyom egy kicsit állni. Pár perc múlva a zsír összeáll a lé tetején, és könnyűszerrel leszedhető. Jénaikat készítek elő, aljára szedem a húsdarabokat, és rámerem a leszűrt levet. Fóliával lezárom őket, és a hűtőbe teszem dermedni.

Aki szeretne még többet megtudni a kocsonyáról, vagy kedve lenne végigkóstolni többféle kocsonyát, annak javasoljuk, látogasson el a X. Miskolci Kocsonyafesztiválra, ami 2010. február 19-21-e között kerül megrendezésre.


Malacpecsenye Gáli módra:

Hozzávalók:

6 szelet bőrös malac (comb, tarja vagy lapocka)
majoránna
grill fűszer
kömény
őrölt bors
kevés olaj
zsír

Elkészítés:

A kb. 1,5 cm-es bőrös malacszeleteket előző nap kissé kiklopfolom, a fenti fűszerekkel befűszerezem mind a két oldalán, kevés étolajjal megkenem, és másnapig lefedve a hűtőszekrénybe teszem. Másnap a tepsit jól kikenem zsírral, egy kevés vizet öntök rá, majd a befűszerezett hússzeleteket úgy helyezem a tepsibe, hogy a bevagdalt bőrős részek szabadon maradjanak. Befedem alufóliával, és beteszem az előmelegített sütőbe. Közepes lángon a húst puhára párolom. Mikor a hús már megpuhult, a fóliát leveszem róla, és a húst zsírjára lesütöm, a húst időnként megforgatva és a zsírral locsolva. Köretnek párolt rizst vagy sült burgonyát és párolt vörös káposztát kínálok.

Megjegyzés:
A receptet Bocus küldte. Köszönjük!


Burgonyagombóc II.

Hozzávalók:

1 kg sárgahéjú burgonya
2 tojás
liszt (amennyit felvesz)

őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A burgonyát sós vízben, héjában megfőzöm, ha megpuhult, leszűröm, hagyom kissé hűlni, meghámozom.

Egy keverőtálba krumplinyomón átnyomom a burgonyákat, sózom, borsozom, szerecsendióval fűszerezem, beleütöm a 2 tojást, kézzel jól elkeverem, és annyi lisztet adok hozzá, amennyit felvesz. (Vizet vagy más folyadékot nem adok hozzá!)

Kézzel pingponglabda méretű gombócokat formálok, amit lobogó, sós, kis olajat tartalmazó vízben addig főzök, míg fel nem jön a tetejére.





Megjegyzés:
Szaftos sült húsok köreteként tálalom, általában párolt káposzta is jár az így szervírozott ételekhez. Jó étvágyat hozzá!

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!


Gyors sós-sajtos aprósütemény:

Hozzávalók:

kb 40-50 dkg finomliszt
10 dkg teavaj
2 dl tejföl
1 közepes főtt krumpli áttörve
1 kávéskanál őrölt kömény
1 tojás
8 dkg reszelt sajt
1/2 csomag sütőpor


A díszítéshez:

mák
szezámmag
sajt
pici tej
Elkészítés:
A puha vajat a liszttel és a sóval, elmorzsoljuk, mehet bele a többi hozzávaló, és a felvert 1 db tojás fele. Addig lisztezzük, gyúrjuk, amíg elválik az edény falától.

Pihentetés nélkül 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét lekenjük a maradék fél tojás és egy pici tej keverékével, majd tetszés szerint díszítjük, és előmelegített 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.





Megjegyzés:
Gyors és finom!

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!


Méteres kalács III.

Hozzávalók:

A tésztához:

8 nagy tojás
52 dkg porcukor
2 dl + 1 evőkanál szobahőmérsékletű víz
25 dkg sütőmargarin
1,5 csomag sütőpor
52 dkg finomliszt vagy rétesliszt (felesben a legjobb)
2 púpozott evőkanál keserű kakaópor
A forma kikenéséhez:
5 dkg sütőmargarin
kb. 4 evőkanál finomliszt

A krémhez:

2 csomag (8 dkg) főznivaló puncs ízű pudingpor
7,5 dl tej
5 evőkanál kristálycukor
30 dkg sütőmargarin
30 dkg porcukor
3 evőkanál rum (ez el is maradhat)

A tetejére:

30 dkg étcsokoládé,
8 dkg sütőmargarin

Elkészítés:
1. A tésztához a tojások sárgáját először a porcukorral, majd a vízzel és a margarinnal jól kikeverjük. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A masszát kétfelé vesszük (úgy a legkönnyebb, ha két egyforma edénybe szedjük szét). Az egyiket a kakaóporral barnára *festjük*, és 1 evőkanál vizet adunk még hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá verjük; felét az egyik, felét a másik masszába forgatjuk.

2. Külön-külön, margarinnal kikent, belisztezett, kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformákba töltjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 fok, légkeveréses sütőben 155 fok) kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza.

3. Ha kihűlt, vágódeszkára borítjuk, és a tetejét - ami sütésnél általában felpúposodik - egyenesre vágjuk. Ez lesz ugyanis majd az alja. A tésztát a forma bordamélyedéseinél felszeleteljük.

4. A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral az előírás szerint sűrű krémmé főzzük. A puha (szobahőmérsékletű) margarint először magában, azután a porcukorral jól kikeverjük. Ugyancsak kikeverjük a kihűlt pudingot, majd apránként beledolgozzuk a cukros margarint és a rumot is.

5. Ezzel a krémmel egymáshoz *ragasztjuk* a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy *méteres*, vagy két kisebb rudat kapunk.

6. A csokoládét a margarinnal vízgőzre téve felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, végül egyenletesen a tésztára kenjük. Megvárjuk amíg megdermed, alufóliába csomagoljuk és jól behűtjük. Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.

Jó tanács: Ha nincs két egyforma őzgerincformánk, akkor a tojásfehérjét külön verjük fel a tésztákhoz, nehogy összeessen, míg a másik lap sül.

kb. 40 szelet
2 óra 30 perc
339 kcal/szelet

Megjegyzés:
Fotó: Rama






Tatár-bifsztek:

Hozzávalók:

bélszín
tojássárgája
vöröshagyma
mustár
petrezselyem
bors

fokhagyma
olívaolaj
pirított kenyér

Elkészítés:

A bélszínt kétszer-háromszor átdaráljuk, hogy szinte kenhető pépet kapjunk. Ezután hozzákeverjük a tojássárgáját (20 dkg húshoz 1 sárgát), a lereszelt vöröshagymát, kevés mustárt, borsot, sót, olívaolajat, közben folyamatosan kóstolgatjuk. Aki szereti, tehet bele zúzott fokhagymát is. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Érdemes egy napig érlelni, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal tálaljuk.


Gazdag hidegtál:

Hozzávalók:

A francia salátához:

1 kg francia saláta alap
90 dkg tejföl
2,5 dl majonéz
2 evőkanál mustár
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál só
4 evőkanál cukor
1 kiskanál bors
petrezselyem
4 db csemege uborka
3 alma
5 db főtt krumpli
fejessaláta, jégsaláta vagy fodros saláta

A kolbásszal töltött karajhoz:

1, 5 kg karaj
lángolt kolbász

A borsos szűzérméhez:

1 sertés szűzérme
vegyes borskeverék

A sajttekercshez:

1 guriga trappista sajt
10 dkg tömlős juhtúró
25 dkg tehéntúró

őrölt kömény
pirospaprika
mustár
tejföl
sütőmargarin

A sonkatekercshez:

gépsonka
ecetes reszelt torma
besamel mártás
A díszítéshez:
koktélparadicsom
kígyóuborka
retek
mandarin
újhagyma
zselatin

A kaszinótojáshoz:

6-8 tojás
mustár
tejszín
bors
balzsamecet


Elkészítés:

1. A francia salátát elkészítjük: a zöldséget megfőzzük, a krumplit kicsivel később kockára vágva szintén megfőzzük. Tartásmártást készítünk a tejfölből és a majonézből mustárral, borssal, sóval, cukororral, balzsamecettel és petrezselyemmel. Hozzáadjuk a kockára vágott almát, a kis darabokra vágott csemege uborkát és a kihűlt zöldségeket.

2. A sajttekercshez a trappista sajtot (csak jó minőségűt, mert ha valami zsíros utánzat, az a főzés során eltűnik) 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, kevés forró vízben addig forraljuk, míg az egész elolvad, de még egyben ki lehet venni egy szűrőlapáttal. Asztalra borítjuk, kinyújtjuk, mint egy tésztát, rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk. A töltelék lehet: sonkaszeletek és arra halmozott és elsimított körözött, a körözött lehet különböző színű: piros/fehér/zöld is. Tálcára rakva egymás mellé hűtőbe rakjuk dermedni, és csak dermedés után szeleteljük fel, mint a szalámit, de 0,5 cm vastagságúra.

3. A kolbásszal töltött karajhoz felszúrjuk, majd megtöltjük a karajt, fűszerezzük sóval, fokhagymával és köménnyel, majd fólia alatt pirosra sütjük. (Előző nap kell megcsinálni, hogy vékonyra tudjuk szeletelni.)

4. A borsos szűzérme sülhet a karajjal együtt, de ezt durvára őrölt borskeverékbe forgatjuk, amikor már készen van. Hidegen szeleteljük vékonyra.

5. A sonkatekercshez az ecetes tormát a besamellel besűrítjük, és a sonkaszeletekbe töltjük.

6. A kaszinótojáshoz a tojásokat megfőzzük, az alját a sárgájánál levágjuk, kikaparjuk a sárgáját, és mustárral, sóval, tejföllel, borssal meg egy pici balzsamecettel összekeverjük. A tojások alá töltjük.





A hidegtálhoz a tálcára salátaleveleket helyezünk, ráhalmozzuk a francia salátát, és szépen elrendezzük a húsokat, díszítjük a sajttekercsekkel és a zöldségekkel, gyümölcsökkel. A végén zselatinnal átkenegetjük, és bezsebeljük az elismeréseket, dicséreteket.

Megjegyzés:
Szilveszterre minden évben készítek a rokonoknak, és még a szomszéddal is cserélünk. Már alig várom, hogy megcsinálhassam és megdicsérjenek érte.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Malacnyelv lencsével
  2010-12-28 14:03:33, kedd
 
  Újévi recept:

Malacnyelv lencsével

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg lencse
40 dkg malacnyelv
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó
1 evőkanál mustár

A körethez:

60 dkg burgonya
2 evőkanál vágott petrezselyem

Elkészítés:

A lencsét megmossuk, és 1-2 órára beáztatjuk. A nyelvet megmossuk. A hagymát és három gerezd fokhagymát meghámozunk.

A nyelvet nagyobb edényben, annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Kis lángon főzzük, a habját leszedjük. Amikor már nincs habja, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, a hagymát és a három gerezd fokhagymát, 1-1,5 órán át főzzük, amíg majdnem puha lesz. Ekkor kivesszük a hagymát, de nem dobjuk ki, félretesszük. (Természetesen a vizet időnként pótolni kell.) A nyelvhez hozzáadjuk a lencsét, és további 30 percig főzzük. A habját ismét leszedjük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, kis kockákra vagy vastagabb lapokra vágjuk, és a lencséhez adjuk. Meghámozzuk a maradék fokhagymát, áttörjük, és a nyelvhez adjuk. Ha kell, sózzuk, és az egészet a nyelv teljes puhulásáig főzzük. Amikor elkészült, kivesszük a nyelvet, megtisztítjuk és felszeleteljük. A félretett hagymát egy merőkanálnyi lencsével, a mustárral összeturmixoljuk, és besűrítjük vele a lencsét. A körethez a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Kevés sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük a petrezselyemmel megszórjuk, és a lencsés nyelv mellé tálaljuk.

Megjegyzés:
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 720 kcal





A recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Szilvás korhelyleves
  2010-12-28 14:00:19, kedd
 
  Újévi receptek:

Szilvás korhelyleves

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg savanyú káposzta
50 dkg szilva
30 dkg parasztkolbász
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
1 kávéskanál őrölt majoránna
1 babérlevél
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A káposztát átöblítjük, kinyomkodjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. A kolbászt hideg vízzel leöblítjük, lehúzzuk a bőrét, és a húsát felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.

Nagyobb lábasban az olajat felmelegítjük, beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk, majd meghintjük a pirospaprikával, és kb. 1,5 l vízzel, felöntjük. A káposztát beletesszük a hagymás lébe, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük a majoránnával, beletesszük a babérlevelet, és erős tűzön felforraljuk. Amikor felforrt, beletesszük a szilvát, a kolbászt. Összekeverjük, és lefedve kb. 45 perc alatt puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáöntjük a leveshez, összekeverjük, és még egyszer felforraljuk. Ezt a pikáns levest forrón tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 520 kcal





Megjegyzés:
Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Sült bőrös sertéscomb
  2010-12-28 13:57:04, kedd
 
  Újévi receptek:

Sült bőrös sertéscomb dinsztelt káposztával:

Hozzávalók:

1,5 kg csontos bőrös sertéscomb
1 fej fokhagyma
5 dl sör (Pils típusú)

bors
cukor
majoránna
A dinsztelt káposztához:
50 dkg káposzta
1 dl fehérbor vagy pezsgő (ha nincs, akkor 0,5 dl ecet)
1 teáskanál kömény (elhagyható)

bors
cukor
A körethez:
1 kg burgonya
1 paradicsom
1 fej vöröshagyma

Elkészítés:

A sertéscomb egyik oldalát sózom, borsozom, majoránnával meghintem, a bőrös részt csak bevágom. A húsba kis vágásokat ejtek, amibe belerakom a fokhagymagerezdetek. A tepsibe kis olajat rakok, ráhelyezem a húst, kis sört öntök alá. Előmelegített (180 fokos ) sütőbe tolom, és kb. 2 órát sütöm. Amikor elpárolgott a folyadék, átfordítom a húst egyik oldaláról a másikra, és természetesen meglocsolom.

1,5 óra után hozzárakom a kockára vágott krumplit, a felaprított paradicsomot és hagymát, és együtt sütöm tovább.

A káposztát - torzsa nélkül - felvágom vékony csíkokra, megsózom, majd állni hagyom fél órát. Kis olajon a vékonyra vágott hagymát üvegesre pirítom, hozzáadom a kicsavart káposztát, és kis lángon, kevergetve megdinsztelem, kb. 30 perc alatt. Ekkor belerakom a köményt, a fehérbort és a cukrot, és addig keverem, amíg a cukor elolvad, és barna színt ad a káposztának.

Megjegyzés:
Nálunk a hús készítése a férfi dolga, mivel úgyis mi vagyunk a hús-fanok. :) Tehát férfi sorstársak, ezt tuti szeretni fogjátok.





A receptet és a fotót Vjannus küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Malackaraj tökmagos burgonyáva
  2010-12-28 13:52:49, kedd
 
  Malackaraj tökmagos burgonyával és szilvás gombamártással

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg bőrös malackaraj csonttal
1 kávéskanál őrölt majoránna
1 fej vöröshagyma
1 dl sör
5 dkg füstölt szalonna
A tökmagos burgonyához:
60 dkg burgonya
1-1,5 dl tej
3 dkg vaj
2 evőkanál pirított tökmag
A szilvás gombamártáshoz:
15 dkg shitake gomba (2 dkg szárított)
20 dkg aszalt szilva
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A húsnak bőrös részét éles késsel keresztben és hosszában is bevágjuk, hogy jól lehessen szeletelni, majd a bőrét kihagyva, bedörzsöljük sóval, majoránnával. Letakarva, hűtőben, akár 1 napig is pihentethetjük.

A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, egy tepsiben elterítjük, rátesszük a húst, pici vizet öntünk alá, és a sütőben megsütjük. Sütés közben gyakran kenegetjük sörbe mártott szalonnával, és ha kell, kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen a tepsi. Ha bőre ropogós, a hús puha, akkor készült el.
A tökmagos burgonyához a burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, kissé kihűtjük, majd megtisztítjuk, és áttörjük. Kikeverjük a forró tejjel, a vajjal, sóval és a tökmaggal, óvatosan összemelegítjük.
A szilvás gombamártáshoz a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük (a szárítottat előírás szerinti ideig vízbe áztatjuk). Az aszalt szilvát összevágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a gombát, majd rátesszük az aszalt szilvát, a zúzott fokhagymát, pici sót, és ráöntjük a sült visszamaradt szaftját. Összeforraljuk.
A sültet a gombás mártással és a burgonyapürével kínáljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva
1 adag: 1290 kcal





Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Mézes-lilahagymás malacsült
  2010-12-28 13:49:49, kedd
 
  Mézes-lilahagymás malacsült

Hozzávalók:

1 kg bőrös malac hasaalja
3 fej lilahagyma
5 evőkanál méz
2,5 dl sör

őrölt bors
majoránna
zsír
víz
10 gerezd fokhagyma
3 nagy paradicsom
Elkészítés:

A malacka a húsos részét bedörzsölöm sóval, borssal, majoránnával, frissen őrölt borssal és tört fokhagymával. Kb. 1 órára hűtőbe teszem pihenni.

Közben felszeletelem a paradicsomot és a hagymát. Kiveszem a malacot, a tepsibe teszem a hagymát, a paradicsomot, 1 pohár vizet, 5 kanál zsírt és a fokhagymát. 2 dl sört aláöntök. Ráteszem a malacot, és fóliával letakarva 180 fokon 1 órát sütöm.

Közben a mézet és a maradék sört összekeverem. 1 óra után a fóliát leveszem, és kb. 15 percenként a sörös mézzel kenegetem. Még 1 órát így sütöm, és már kész is a ropogós malacsült.

Köretként én hagymás krumplival tálaltam.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Rolexx küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tárkonyos malacleves
  2010-12-28 13:03:15, kedd
 
  Tárkonyos malacleves:

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg bőrös malaccomb
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
4 evőkanál olaj
1 kávéskanál tárkony
1 kávéskanál őrölt majoránna
1 babérlevél
20 dkg zöldbab (mélyhűtött)
1 dl tejszín
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
cukor, citromlé, cseresznyepaprika

Elkészítés:

A malaccombot megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 2 cm-es kockákra, vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A sárgarépát, a fehérrépát megtisztítjuk, megmossuk, és kis kockákra aprítjuk.

Az olajat egy nagyobb edényben felforrósítjuk, beletesszük a húst és a hagymát, kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a majoránnát, a babérlevelet, megsózzuk, borsozzuk, majd lefedve, lassú tűzön kb. fél óra alatt félig megpároljuk. Hozzátesszük a sárga- és a fehérrépát, felöntjük kb. 1 liter vízzel, felforraljuk, és belekeverve a zöldbabot, kb. 20 perc alatt teljesen puhára főzzük. A tejszínt, a tejföllel és a liszttel simára keverjük, a levesbe öntjük, végül kevés cukorral, citromlével pikánsra ízesítjük. Ízlés szerint, aki szereti, az ételbe cseresznyepaprikát is morzsolhat. Kitűnő gyomorjavító.

Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 400 kcal





Megjegyzés:
Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Csodás szilvaital
  2010-12-28 12:24:10, kedd
 
  Egészséges italok, koktélok:

Csodás szilvaital:

Hozzávalók:

2,5 dl narancslé, 3 evőkanál aszaltszilva-lé, 1 evőkanál homoktövislé (reformbolt), 1 evőkanál citromlé, díszítésnek aszalt szilva és narancsspirál

Elkészítés:

Keverjük össze az összes levet. Az aszalt szilvát tegyük egy olyan hosszú nyársra, hogy kilógjon a pohárból, a pohár szélét pedig díszítsük narancsspirállal!

Poharanként kb. 193 kcal (810 kj)





Forrás:Koktél.lap.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 316 db bejegyzés
e év: 2702 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1123
  • e Hét: 7924
  • e Hónap: 12962
  • e Év: 142669
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.