Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Harcsapaprikás
  2010-12-03 15:30:02, péntek
 
 



Harcsapaprikás

Hozzávalók:
4 darab 20 dekás halszelet
6 dkg zsír
5 dkg reszelt vöröshagyma
kevés pirospaprika
1,5 dl tejföl
ízlés szerint só
2 dkg liszt
1-2 ek lecsó

Elkészítése:
A zsíron megpirított vöröshagymába paprikát teszünk és elkeverjük, majd hozzáadjuk a halszeleteket, kellően megsózzuk s a hagymás, paprikás zsíron megpörköljük - keverni nem szabad - és a tűzhely szélére húzzuk, s a liszttel elkevert tejföllel leöntve, néhány percig csendes forrással a halat készre pároljuk. Vajas galuskát vagy sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Töltött káposzta
  2010-12-03 15:28:22, péntek
 
 


Töltött káposzta

Hozzávalók:
80 dkg sertés lapocka
50 dkg oldalas
10 dkg füstölt szalonna
50 dkg savanyú káposzta
12 darab savanyított káposztalevél
1 doboz pritamin
1 doboz paradicsompüré
20 dkg rizs
2 dl tejföl
ízlés szerint só
kevés pirospaprika
ízlés szerint bors
2 db marhahúsleves kocka
2 ek zsíros rántás

Elkészítés:
A lapockát és a szalonnát ledaráljuk. 2 kávéskanál sóval, 1 mokkáskanál borssal fűszerezzük és a megmosott rizzsel, meg 1 dl vízzel jól összekeverjük. A savanyú káposztaleveleket leforrázzuk. A tölteléket 12 részre osztjuk és adagonként a levelekbe csavarjuk. A két végét begyűrjük. Egy nagy lábas aljára rakjuk a savanyú káposzta felét, ráhelyezzük a csíkokra vágott oldalast, rárakjuk a töltelékeket. Ráterítjük a savanyú káposzta másik felét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a leveskockákat. Takarékon kb. 1 és fél órát főzzük. A rántást elkeverjük a pritaminnal, a paradicsompürével, 1 evőkanál pirospaprikával, kis sóval és borssal, a káposzta levével és berántjuk vele az ételt. Tálalás: Forrón adjuk asztalra. Kis tálkában tejfölt, és friss fehérkenyeret adunk hozzá.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Székelykáposzta
  2010-12-03 15:26:41, péntek
 
 



Székelykáposzta

Hozzávalók:
1 kg kicsontozott csülök
30 dkg sertés lapocka
2 kg savanyú káposzta
1 db nagyobb hagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 doboz pritamin
2 dl tejföl
10 dkg császárhús
15 dkg rizs
ízlés szerint só
kevés pirospaprika
3 db babérlevél
ízlés szerint bors
ízlés szerint szurokfű
kevés majoránna
2 csipet kömény
1 db marhahúsleves kocka

Elkészítése:
A csíkokra vágott császárhúst megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott, kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal. Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk. Beletesszük a káposztát, a forró vízben megmosott rizst a pritamint, a leveskockát. fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1 evőkanál édes és erős paprikával, 3 babérlevéllel, 1-1 késhegynyivel a többi fűszerekből. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk. Letakarva 15 percig takarékon főzzük. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Fogyasztás előtt a sütőben, egy vajjal kikent tűzálló tálban átforrósítjuk. Tálalás: A tűzálló tálban rakjuk az asztalra. Kis tálkában tejfölt és friss fehérkenyeret kínálunk hozzá.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Gombaropogós
  2010-12-03 13:18:25, péntek
 
 


Gombaropogós

Hozzávalók:
40 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
8 dkg liszt
1 dl tej
2 db tojás sárgája só
ízlés szerint bors
10 dkg zsemlemorzsa
1 liter olaj (kisütéshez)

Elkészítése:
A tisztított, jól megmosott gombát apróra vágjuk. Négy evőkanál olajon megfonnyasztjuk a hagymát, és fedő alatt megpároljuk rajta a gombát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Ha zsírjára sült 2 evőkanál liszttel megszórjuk, és párpercnyi pirítás után hozzáadunk 1 dl tejet. Gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg el nem válik az edény falától. Ekkor kihűtjük, és hozzákeverjük a tojások sárgáját. Ujjnyi darabokat formázunk belöle, és zsemlemorzsában megforgatjuk, majd bő olajban kisütjük.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Paradicsomos húsgombócok
  2010-12-03 13:16:42, péntek
 
 


Paradicsomos húsgombócok

Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús
1 db tojás
1 késhegynyi szerecsendió
1 kis fej vöröshagyma
1 tk só
1 késhegynyi törött bors
fél üveg ketchup
3 ek liszt
kevés olaj

Elkészítése:
A darált húst összedolgozzuk a nyers tojással, a sóval, a fűszerekkel, a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, majd dió nagyságú gombócokat formálunk belöle. Lisztben megmártjuk, és a felforrósított olajban addig sütjük, amíg szép színe lesz. Az olajból kivesszük, és lábosba rakjuk. Ráöntjük a ketchupot meg 1 dl vizet, és befedve főzzük néhány percig. Hagyjuk kihülni, és jó hidegen tesszük az asztalra.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Vagdalt
  2010-12-03 13:15:07, péntek
 
  Vagdalt

Hozzávalók:
1 kg darált hús
10 dkg száraz kenyér
10 dkg sós szalonna
3 db tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint pirospaprika
kevés só

Elkészítése:
A ledarált húshoz száraz kenyeret reszelünk, ezt a sós szalonnával, a lereszelt krumplival, a felvagdalt fokhagymával összeelegyítjük. Borsot, paprikát és kevés sót adunk hozzá. Az egészet három tojással összegyúrjuk. Kézzel pogácsákat formálunk belöle. Forró zsírban halványpirosra kisütjük. Nem kell kiszárítani.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható. Burgonyával a legjobb, de bármilyen főzelékfélével lehet fogyasztani (tök, zöldbab stb.).

Forrás: teletál

 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Erdélyi rakott káposzta
  2010-12-03 13:13:18, péntek
 
 


Erdélyi rakott káposzta

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
40 dkg darált sertéshús
15 dkg paprikás kolbász
5 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 kk pirospaprika
1 mk szárított majoranna
10 dkg előfőzött rizs
3 dl tejföl
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
kevés olaj

Elkészítése:
A káposztát (ha túlságosan savanyú, kimossuk) kevés sós vízben félpuhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük. A szalonnát apróra kockázzuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és fedő alatt üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkarikázott kolbászt, kissé pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, (a lábast erre a kis időre levesszük a tűzről!), majd hozzáadjuk a darált húst, pici sót, ízlés szerint borsot, majd a majorannát. Végül ezt az egészet jól összekeverjük. 3-4 percig erőteljes tűzön kevergetve pirítjuk, majd mérsékeljük a tüzet és fedő alatt, levében 25-30 percig pároljuk. Kiolajozunk egy nem túl mély tűzálló tálat (vagy kis tepsit) az aljára simítjuk a káposzta 1/3-ad részét, erre egy sor rizs, rá pedig egy sor darált hús kerül. Most ismét káposzta, azután a tejföl fele, majd a maradék rizs, maradék darált hús, végül a maradék káposzta s ennek a tetejére a maradék tejföl szépen elsimítva. A tálat (tepsit) betakarjuk alufóliával, előmelegített sütőben közepes tűznél 20-25 percig pároljuk. Ezután levesszük a fóliát és most már erősebb tűznél szép pirosra sütjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá!

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Marhaszelet meggymártásban
  2010-12-03 13:09:58, péntek
 
 


Marhaszelet meggymártásban

Hozzávalók:
50 dkg marhafartő
2 dl tejföl
fél liter meggybefőtt levével
2 ek olaj
3 szem szegfűszeg
1 ek liszt
1/2 db citrom leve és héja
ízlés szerint kristálycukor
késhegynyi törött bors
1 tk só

Elkészítése:
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd a megmosott és letörölgetett marhahúst minden oldalán körbesütjük. Ezután megsózzuk, és áttesszük egy kuktafazékba, amibe betettük a lyukacsos fémbetétet. Aláöntünk 3 dl vizet, és a kuktát lezárjuk. A kuktában 1 órán keresztül kis lángon főzzük. Közben elkészítjük a meggymártást. A megpárolódott húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A húsléből néhány evőkanálnyit a meggymártáshoz keverhetünk. Sós vízben főtt burgonyát kínálhatunk hozzá.

Forrás teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Hétvezér tokány
  2010-12-03 13:07:59, péntek
 
 


Hétvezér tokány

Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
3 ek olaj
30 dkg marhalábszár
30 dkg sovány sertéscomb
1 nagy csirkemell vagy 40 dkg borjúhús
ízlés szerint só
késhegynyi pirospaprika
1 mk őrölt fekete bors
4-5 gerezd fokhagyma
1-2 rozmaringág
1-2 szál friss kakukkfű
1 ek ételsűrítő por
1 db kicsi, hegyes zöldpaprika

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon fedő alatt megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. A marhahúst csíkokra vágjuk, a hagymás olajba forgatjuk, és erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük. Annyi vízzel öntjük le, hogy éppen csak ellepje, majd lefedve, időnként megkeverve egy óráig pároljuk. A sertéshúst a marhahúshoz hasonlóan feldaraboljuk, és a marhahúsba keverve sóval, borssal megszórjuk. A rozmaring- és kakukkfűágról a leveleket lehúzzuk, apróra vágjuk, úgy hintjük a tokányba. A fokhagymát megtisztítva, apróra vágva adjuk hozzá. Még egy órát együtt puhítjuk, majd a leborözött, kicsontozott, szintén csíkokra vágott csirkemellet (vagy borjúhúst) is belekeverjük, és az egészet puhára pároljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, kevés vizet öntünk hozzá. A végén egy-két evőkanál ételsűrítő port keverünk bele, még néhány percig a tűzön hagyjuk, hogy a leve olyan sűrű legyen, mint a paprikásé. Tálalás előtt a kis, hegyes paprikát karikákra vágva a tetejére szórjuk. Puha fehér kenyér illik a legjobban hozzá, de kínálhatjuk sós vízben főtt burgonyával vagy vajas galuskával is.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Hátszín zöldborsmártással
  2010-12-03 12:34:58, péntek
 
 


Hátszín zöldborsmártással

Hozzávalók:
60 dkg hátszín
1 ek mustár
0,5 dl olaj
1 fej vöröshagyma
1 ek egész zöldbors
5 dkg vaj
2 ek konzerv zöldbors
2 ek liszt
2 dl húsleves (kockából)
2 dl tejszín
2 ek brandy

Elkészítése:
A hússzeleteket megmossuk, kissé kiverjük, széleit bevagdossuk. Sóval, borssal meghintjük, mustárral megkenjük. Olajjal megöntözzük, a szeleteket egymásra fektetjük, és lefedve, a hűtőben legalább egy napon át érleljük. Másnap a hagymát meghámozzuk, lereszeljük. A borsot durvára törjük. A mártáshoz felforrósítjuk a vajat, a hagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a tört zöldborsot, a lecsepegtetett konzerv borsot. Liszttel meghintjük, világosra pirítjuk, azután a húslevessel és a tejszínnel felöntjük. A brandyvel ízesítjük, majd folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ha szükséges, megsózzuk. Felforrósítunk egy serpenyőt, belefektetjük a hússzeleteket, és megsütjük. A mártást a frissen sült hússzeletekre öntjük, és máris tálaljuk. Köretként burgonyakrokett illik hozzá.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 9171
  • e Hónap: 40657
  • e Év: 245358
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.