|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2010-12-05 13:34:48, vasárnap
|
|
|
Vanília krémes töltelék, finom kakaós tésztába töltve, a tetején piskótatallérral, és csokoládéval díszítve. Igazi krémes finomság az ünnepekre.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 5 dkg margarin (vagy vaj), 1 tojás, 2 ek kakaópor, 1 cs sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 1 liter tej, 3 csomag vaníliás pudingpor (főzős), 25 dkg margarin (vagy vaj), 25 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor
Továbbá egy csomag piskótatallér.
A tésztához először keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk rugalmas tésztává.
Vágjuk két egyforma méretű darabra, és mindegyiket nyújtsuk egyforma méretű lappá (mint a tepsi hátoldala).
A tésztalapokat legegyszerűbben a tepsi hátoldalán tudjuk kisütni.
A biztonság kedvéért tegyünk alá sütőpapírt.
180 fokos sütőben süssük készre 10-15 perc alatt (tűpróba).
A krémhez a pudingporokat főzzük fel sűrű krémmé a tejjel.
A margarint vagy vajat keverjük simára a cukorral és a vaníliás cukorral.
Amikor a puding kihűlt, keverjük össze alaposan a vajas krémmel.
A sütemény összeállítása
Tegyük a tepsibe az egyik tésztalapot.
Erre kenjük a krém felét, amit a másik tésztalappal fedjünk be.
A krém másik felét erre kenjük rá egyenletesen.
A sütemény tetejét rakjuk ki a piskótatallérral, amit olvasztott csokoládéval húzzunk át.
Tegyük pár órára hűtőbe, majd úgy szeleteljük fel, hogy minden szeleten két-két piskótatallér legyen. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-05 13:31:44, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók :
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (még jobb a tönkölyliszt), 1 ek Xilitol, csipet só, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 100 g vagy vaj, 1 tojás sárgája, tejföl.
Továbbá 200 g darált dió, 450-500 ml házi sárgabaracklekvár.
A bevonóhoz: 10 dkg étcsokoládé (min. 65 %-os), 2-3 evőkanál napraforgóolaj.
A tészta hozzávalóit morzsoljuk össze, majd annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy ruganyos, de szépen formázható tésztát kapjunk.
Egészség tipp: Ha tejmentesre szeretné valaki készíteni, akkor kókuszzsírt használjon fel hozzá, és rizstejet.
A töltelékhez nem használtam fel plusz cukrot. A legtöbb recept egy ekkora adaghoz még legalább 100-150 g cukrot hozzáad, ami szerintem felesleges, hiszen a lekvár is igen éhes. Főleg, ha azt vesszük, hogy a legtöbb lekvár legalább 40-50 %-ban cukrot tartalmaz. Tehát én ezt a részét kihagytam egyszerűen.
Vágjuk a tésztát 4 darabra. Az egyik legyen kicsit nagyobb a többinél.
A formát vajazzuk, zsírozzuk ki.
A nagyobb tésztadarabot lisztezett felületen nyújtsuk ki akkora körre, hogy a forma alján 4-4 cm-re túllógjon a széleken.
Erre jön a lekvár 1/3-ad része, és a dió harmada is.
Majd nyújtsuk ki a következő lapot, de azt már kb. akkorára, mint a gyűrű átmérője.
Helyezzük rá a dióra, majd ismételjük meg ezt a rétegezést háromszor.
Legfelülre tészta kerüljön, amit próbáljunk meg odacsípni a kilógó tésztához.
Villával szurkáljuk be a tetejét, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe légkeverés nélkül.
50 percig süssük.
Majd hűtsük langyosra, és fordítsuk meg úgy, hogy a teteje kerüljön alulra. Így hűtsük ki teljesen. Érdemes egy egész napot pihentetni a csokival való áthúzást megelőzően.
A bevonóhoz olvasszuk fel gőz felett a máz hozzávalóit, majd borítsuk be vele a tortánkat.
Ha megdermedt, szeleteljük kedvünkre. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-05 13:13:48, vasárnap
|
|
|
Régen a kerámia sütőedények használata mindennapi volt, manapság már némi exkluzivitás övezi. Kétségtelen, hogy használatával ízletes, és egészségesebb ételek készíthetőek. A leggyakoribb kerámia sütőtál a Római Tál, aminek a használata körül sokszor felmerülő kérdések, aggályok eloszlatására az alábbi rövid összefoglalóval szeretnék segíteni az érdeklődőknek.
A kerámia tálban való sütés előnyei
- Praktikusság, egyszerűség: A Római Tálba egyszerűen csak beletesszük a hozzávalókat, és maguktól elkészülnek. Nem kell kevergetni, nem fröcsög, nem ég oda.
- Egészséges megoldás: A tálban minimális folyadékkal, igény szerint hozzáadott zsiradék nélkül, a saját levében párolódnak, sülnek az ételek. Így zamatosak lesznek az így készült fogások. Zöldségek esetében megmaradnak a bennük lévő ízek, vitaminok, ásványi anyagok. A húsok nem égnek meg, omlósak, ízletesek maradnak.
- Esztétikusság: A kerámia sütőtálak egy másik jelentősége az esztétikusság. Sokkal látványosabb egy ilyen tálat az asztal közepére tenni, mint egy sima tepsit.
- Sokoldalúság: A római tálakban egytálételek, levesek, felfújtak, húsos, halas, zöldséges, tésztás ételek, sőt még sütemények is elkészíthetőek. Érdemes többféle méretben beszerezni a praktikusság végett. Halasnak és felfújtaknak kisebbet, az összes többi ételhez egy nagyobbat.
TIPP: Ezeket az előnyöket leginkább a natúr tálak biztosítják, amelyek a pórusaikba beszívott nedvességet a sütés, főzés során az ételre párologtatják.
Hogyan használjuk a kerámia sütőtálakat?
Alapvetően kétféle sütőtálat különböztetünk meg, a natúr tálakat, és a mázasakat. Használatuk némely pontokban eltér, de sok esetben megegyezik. Lássuk hát, milyen szempontokat tartsunk szem előtt!
- A natúr (nem mázas) edényeket használat előtt legalább 20 perce, de inkább egy órára áztassuk be hideg vízbe. Ilyenkor a kerámia pórusai megszívják magukat vízzel, ami a sütés folyamán folyamatosan elpárolog, ezáltal teljesen puhára párolja az ételeket. A kívül-belül mázas tálakat nem kell előzetesen beáztatni!
- A kerámia tálakat nem szabad szúró, közvetlen hőhatás alá kitenni. Ez azt jelenti, hogy sem gáz-, sem villanytűzhelyen nem lehet használni. Viszont bármilyen sütőbe (villany, gáz, mikrohullámú) bátran betehetjük.
- Figyeljünk azonban arra, hogy hideg sütőbe tegyük, és fokozatosan melegítsük fel. Ennek két oka is van. Egyrészt, ha túl forró sütőbe tennénk, elpattanhatna a tál, másrészt így nem égnek meg benne az ételek. Az általános sütési hőfok a 200-220, vagy gázsütőben a 4-5-ös fokozat.
- A sütés és párolás folyamán, ha folyadékpótlásra van szükség, mindig langyos folyadékkal tegyük. Soha ne legyen hideg, vagy forró a hozzáadott folyadék, mert attól is megpattanhat a tál.
- Ha azt szeretnénk, hogy az étel teteje megpiruljon, akkor a sütés vége előtt 20 perccel vegyük le a sütőtál fedelét.
- Ha elkészült az étel, soha ne tegyük a tálat hideg felületre, inkább egy fa alátétre a hőingadozás miatt.
- Mosogatás előtt várjuk meg, hogy lehűljön a tál, majd meleg vízzel mossuk ki. Ha szükséges, pici mosogatószert használhatunk, de súrolószert ne, mert az eltömítheti a pórusait.
- A római tálat mielőtt eltennénk a szekrénybe, alaposan szárítsuk ki szobahőmérsékleten. És ezt követően is lehetőség szerint, szellős, száraz helyen tároljuk. Ha vizesen tesszük el, ráadásul a dobozában, akkor könnyen megeshet, hogy bepenészedik.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2010. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
67 db bejegyzés |
e év: |
698 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2046
- e Hét: 3945
- e Hónap: 8349
- e Év: 40078
|
|
|