Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Amarillisz
  2010-12-05 19:15:15, vasárnap
 
  A legszebb hagymás növény az Amarillisz!

Az ősz és a tél egyik nagy slágere az amarillisz, amely hatalmas tölcséres virágaival a növény barátok egyik nagy kedvence lett hazánkban. A hideg téli napokon is hajtathatunk gyönyörű szép amarillisz hagymákat.

Az amarillisznek hatalmas tölcséres virágai vannak, amelyek sokszor 10-12 napig virítanak, egy hagymáról akár 4-5 virág is nyílik. A hagyma mérete sokszor a 10-18 cm.-is elérheti. A színválaszték is igen gazdag: fehér, rózsaszín, piros, narancssárga, rózsaszín csikós, piros-fehér változatban is kapható.

Az amarillisz virágzási ideje a tavasz, de ilyenkor ősszel is láthatunk virágzó példányokat. Ha szeretnénk egy szép amarilliszt otthonunkban, vásároljunk egy szép nagy hagymát, és ültessük el egy megfelelő méretű cserépbe úgy, hogy a hagyma egyharmada legyen a földben.

Ne várjuk el a növénytől, hogy folyamatosan nyíljon vagy ősszel, vagy tavasszal virágzik, mert egy virágzás nagyon sok tápanyagot kivesz a növényből, ezért virágzás után hagyjuk a virágot elszáradni, vágjuk le, majd utána a növény tápanyaga visszahúzódik a hagymába. Nagyon fontos hogy a virágzási időszakban táp oldatozzuk a növényt.

Virágoztatás előtt szigorúan 2-3 hónap nyugalmi állapotot kell hagyni a növénynek, Ilyenkor tegyük el egy sötét helyre, és ne öntözzük a hagymát.

Ha az amarillisz hajtatáskor egy virágszárat, vagy levelet hoz először az már nem fog virágozni, csak levelet fog hozni, de átverhetjük a növényt, ha előtte egy sötét kartonpapírral letakarjuk, így virágzásra bírjuk a növényt. A virágzás után csökkentsük le az öntözést, és tegyük el a hagymát egy sötét helyre, és hagyjuk pihenni.

Hőmérséklet: A virágzási időszakban az ideális hőmérséklet:15-18 fok, a nyugalmi időszakban: 5-8 fok.

Fényigény: A virágzási időszakban fontos a sok fény, és forgassuk a cserepét kétnaponta, hogy ne legyen ferde a növény szára, a pihenési időszakban tartsuk sötét helyen a hagymát.

Vízigény: Virágzási és növekedési időszakban öntözzük a növényt, de vigyázzunk, a túllocsolás ilyenkor káros lehet, a két locsolás között hagyjuk kiszáradni kissé a földjét.

A pihenési időszakban, ne öntözzük a növényt.

Tápanyag igény: A tavaszi vagy őszi virágzáshoz előtte kezdjük el a tápanyagot adagolni a növénynek, az elvirágzás után viszont álljunk le a tápanyag utánpótlással.

Átültetés: A hagymákat késő ősztől kora tavaszig bármikor elültethetjük. Minden hagymát külön cserépbe tegyünk. A legtöbbjük elfér egy 15-ös cserépben, de hagyjunk 5 cm helyet a cserép oldala és a növény között. Használjunk virágföldet vagy egy rész tőzegmoha, egy rész virágföld és egy rész durva homok keverékét. Csak félig fedjük be a hagymát.

Könnyen szaporíthatjuk a növényt fiókhagymákkal.

Amarillisz: Meglepő szépség

Az amarillisz, hivatalos nevén Hippeastrum, az Andokból: Peruból és Chiléből származik. Ezt a nagy hagymát már 1830 körül behozták Európába, azonban csaknem egy évszázad eltelt addig, amíg ez a virágzó növény szobánkat díszítheti.
Nincs másik olyan hagyma, amelyiket ilyen egyszerűen lehetne virágzásra bírni, mint az amarilliszt. Ez a lakásban is történhet, de kevés extra gondoskodással a kertben is gyönyörködhet pompás virágjában (lásd az ",Amarillisz: hatalmas virágok az ágyásában" című fejezetet).

A hagyma kerülete

A hagymákat októbertől áprilisig lehet beszerezni. Nagyon sok tényező befolyásolja a hagyma virágzását. Ez télen gyakran hosszabb ideig tart mint tavasszal. E csodálatosan virágzó növény hagymájának kerületét akár gigantikusnak is nevezhetjük: a 20-30 cm-es hagymakörfogat teljesen normális. A hagymának kemény tapintásúnak kell lennie. Ha a hagymát elültetése előtt átmenetileg tárolni szeretné, akkor hűvös helyre ( 9°C) tegye.

Ültetés

Mielőtt elültetné a hagymát, helyezze gyökeres alsó végével néhány órára kéz meleg vízbe.
Terjedelmes cserepet válasszon, és tápanyag tartalomban gazdag virág- vagy speciális amarillisz földet használjon. Ültesse a hagymát nyakrészéig a földbe úgy, hogy közben a gyökerei ne sérüljenek. Ezután tömörítse a földet, hogy jó tartást biztosítson a hagymának.
Ha nem találja dekoratívnak a cserépben a kopasz hagymát, akkor szórjon a földre szép kavicsokat. A mohapárna is nagyon jól mutat a hagyma körül.

Termőhely

Ültetés után meleg helyre tegye a cserepet, mert a szár fejlődéséhez először hő szükséges. A kb. 20°C-os szobahőmérséklet az ideális. Amíg a szár láthatóvá nem válik, csak kevés vízzel locsolja. Mihelyt a rügy és a levél láthatóvá válnak, a növénynek fokozatosan több vízre és fényre lesz szüksége. A szár ezután nagyon gyorsan növekszik, és ha elérte végleges hosszát, akkor fejlődnek ki a látványos virágok. Ez a folyamat kb. 6-10 hétig tart. Ha folyamatosan szeretné élvezni e hatalmas virágok virágzását, akkor készítsen egy ültetési tervet. Vagy inkább nappalijában rövid ideig, de lenyűgözően virágzó amarilliszek sokasága mellett dönt?
A növény akár 55 cm-nél is magasabb lehet! Ezt a hatást még föl is erősítheti úgy, hogy magas, henger alakú edényt választ - az egészen különleges hatás kedvéért olyan színűt, mint a virág!

Buja virágzás

Röviddel azelőtt, hogy a bimbók kinyílnának, átteheti a virágot másik helyre is. Itt hűvösebbnek, és nem olyan világosnak kell lenni. Ezáltal gyakran meghosszabbodik a virágzási idő, és a virágok ragyogó színe jobban érvényesül. Manapság a kínált hagymák közül sok legalább 3-4 virágot hoz egy száron. A legnagyobb hagymák olykor több mint 3 szárat hoznak, minden száron 4-4 virággal!

Színek és változatok

A legismertebbek a nagyvirágú fajták különböző piros árnyalatokban, rózsa-, lazac-, narancsszínűek vagy fehérek. Az egyszínű virágzatok mellett sok különleges, többszínű is létezik, pl. csíkosak vagy enyhén foltosak. Ezen kívül törpeváltozatok is léteznek, vagy dupla virágúak, kisvirágúak, vagy az orchideákhoz hasonlító fajták

Virágzás utáni teendők

Ha a hagyma elvirágzott, akkor sem kell kidobni. Kevés odafigyeléssel és gondozással a következő évben ismét virágzásra bírható. Virágzás után vágja le az elhervadt virágokat, és hagyja, hogy a levelek tovább nőjenek. Rendszeresen locsolja, és tegyen az öntözővízbe szobanövény-tápoldatot. Az amarillis kedveli a vas- és magnéziumtartalmú tápoldatot. Szeptember elején csökkentse az öntözővíz mennyiségét. Októberben hagyja abba a locsolást. Végül biztosítson a hagymának nyugalmat egy ideig hűvös és sötét helyen. Januárban ültesse el ismét a hagymát, miután a régi földet, az elszáradt gyökereket és a leveleket eltávolította. Ily módon a hagyma márciusban újra virágokat fog hozni. Mindazonáltal a buja virágzás az évek múltával csökken.





 
 
0 komment , kategória:  Virágok 1.  
Téli táj
  2010-12-05 19:06:28, vasárnap
 
  Esik a hó, mint egy álom.
A szürkületben mégis
minden világosabb minden.
Csendes és fehéren tiszta,
hófehéren békés. A hópihék
néma csendben ölelkeznek
odakinn, a város zaját pihe
puha párna nyelte el, mintha
már csak a fehér lepel létezne,
átláthatatlanul mint egy csipkefüggöny.
Talán Béke érkezik a hópihékkel.








 
 
0 komment , kategória:  Tél van 1.  
Isten
  2010-12-05 19:04:24, vasárnap
 
  Reményik Sándor

Uram, olyan egyforma minden szolgád
És oly egyforma minden templomod,
S olyan mindegy, hogy a toronycsúcsokra
Keresztet tűznek-e vagy csillagot.

Uram, én békén hagylak az imámmal,
De Te se kívánj a szívemtől semmit,
Vagyok kopott kőtábla, jaj sok zápor
Mosta le rólam a Te törvényeid.

Uram, teremtők vagyunk mind a ketten,
Amily igaz, hogy a lelkem Te adtad,
Olyan igaz, hogy én formállak Téged
És nincs uram, énrajtam más hatalmad.

Mégis Uram, míg ringsz egy fűszál selymén,
Amíg sötétlesz mélyén egy örvénynek,
Amíg csillagbetűkbe írva látlak:
Uram, lesz még találkozásom Véled.





 
 
0 komment , kategória:  Vallás 3.  
Egy orvos tanácsai nőknek
  2010-12-05 18:15:58, vasárnap
 
  1. NEM szabad az összes házimunkát egy nap alatt befejezni.
A ház körüli tennivalókon való folyamatos rágódás fölösleges
stresszt okoz.

2. KERESSEN időt a pihenésre, nem bűn leülni, feltenni a lábát
az asztalra és enni valamit, amit szeret.

3. ALUDJON, ha szükséges, hogy a fejfájás elmúljon. Azok, akik
nem hajlandók szabadságra menni, pihenőidőt kivenni, a
családjuknak hiányozni fognak, mert idő előtt elindulnak az úton,
ahonnan nincs visszatérés.

4. HAGYJA ABBA a nyugtatók szedését az alváshoz, mert
tönkreteszi az agyát és a szerveit. Egy bizonyos ponton elkezd
elfelejteni dolgokat. Lazuljon, aggódjon kevesebbet, menjen el
sétálni, nevessen többet!

5. ÜLJÖN ki a teraszra vagy a kertbe csendben, egyedül; ne
szóljon semmit, lélegezzen nyugodtan a friss levegőn, ne
rohanjon. Csinálja ezt minden nap negyed órát.

6. Álljon a TÜKÖR elé, mosolyogjon magára, ez pozitív
energiával tölti fel, így ragyoghat fényesen.

7. VEGYEN magának valamit, amivel már régóta szemez,
legyen az egy finomság vagy egy könyv. Csak tegyen
valamit magáért, még akkor is, ha a partnere nem teszi
meg.

8. Szerezze be azokat a készülékeket, amelyekre szüksége
van, hogy megkönnyítse a munkáját és elkerülje a stresszt,
mivel ez a nők legnagyobb csendes gyilkosa.

9. Időnként ellenőrizze a vérnyomását és a cukorszintjét,
akár beteg, akár nem. Ez már sok nőt megmentett a múltban.

És legfőképp: szeresse magát és vigyázzon magára!
Ön nagyszerű nő, akinek sosem szabad elfelejtenie,
hogy értékes és mások számára is hasznos tettek
végrehajtásáért jött az angyalok közül a Földre

(Anna Nagy Egri)





 
 
0 komment , kategória:  Nőkről 3.  
Talán
  2010-12-05 17:52:22, vasárnap
 
  Harcos Katalin

Susogó csendű selymes sötétben
valami feldereng a messzeségben.
Talán csak szemed kékségét látom
ragyogó fénye süt át a homályon.
Talán reményem ragyog fel szépen
álmom bódító kék tengerében.
Talán csak álmom andalít újra
Szeretsz talán, már fölém borulva.
Talán kényeztetsz szerelmes szókkal
incselkedőkkel,kedves bókokkal,
talán csókolsz majd, perzselő csókkal,
s talán felszakad bennem egy sóhaj.
Talán megosztom veled világom,
amit könnyebbé tehet az álom.
Talán velem vagy ezen az éjen
susogó csendű, selymes sötétben





 
 
0 komment , kategória:  Emlékeim 1.  
Minden elmúlik
  2010-12-05 17:43:25, vasárnap
 
  Minden elmúlik, mint az álom,
Elröpül, mint a vándor madár.
Csak az emlék marad meg a szívben,
Halványan, mint a Holdsugár.





 
 
0 komment , kategória:  Emlékeim 1.  
Megértve
  2010-12-05 17:39:52, vasárnap
 
  Megértve önmagunkat megértjük a Világot.

Marianne Williamson





 
 
0 komment , kategória:  Lelkünk titkai 2.  
Fekete szeder
  2010-12-05 15:34:36, vasárnap
 
 







 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 6.  
Mikulás virág
  2010-12-05 15:27:31, vasárnap
 
  Kezdődjék e kis legenda
Túl az Óperencián
Hol egy szegény parasztházban
Éldegélt egy kisleány

És mivel, hogy karácsony volt
Szép ruhába öltözött
Szívébe a világ minden
Szeretete költözött

Az éjféli szentmisére
Ha eljön a Jézuska
Illik neki ajándékot
Tiszta szívből adnia

Igen ám, de egy kislánynak
Hogyha nincsen semmije
Ajándékot hogy lehetne
Kis Jézusnak vinnie?

Amint ezen búslakodott,
Töprengett a leányka
Angyaloknak vidám hada
Jelent meg a szobába.

"Siess, szaladj, szedjél kórót!
Kössed egy szép csokorba!
Éjfélkor a szentmisére
Ezzel menj a templomba!"

Futott, rohant, megfogadta
Angyaloknak tanácsát
Templom előtt kipirulva
Várta csokra hatását

Ám mikor a kis leányka
Belépett a templomba
Odabenn a padsorok közt
Kitört a nagy hahota

Ebben a szent pillanatban
Megtörtént a nagy csoda
Templom népe ilyen furcsát
Nem láthatott még soha

Skarlátvörös lángra lobbant
Minden kórószál hegye
Az emberek térdre rogytak
Nem tudom, hogy hiszed-e?

Kis leányka büszkén vitte
Ajándékát Jézusnak
Mikulásvirág lett neve
E kis földi csodának.






 
 
0 komment , kategória:  Versek 4.  
Védőangyal
  2010-12-05 14:50:43, vasárnap
 
  A sötétség barátja a létnek, hunyd be hát a szemed.
Beteg szíved akkor érez, amikor az ég éj kék lesz.
Mikor a csillagok hullanak, a bús lelkek imákat hallanak,
Figyelnek minden neszre, mit a csend az égre fest le.
Halld a halk, szép muzsikát, halld a szíved zakatolását,
Halld a nyarat, és a varázst, halld a szunnyadó darázst,
Amint a padka szélén fújja éji hangján duruzsoló dalát.
S a halkuló világban az élet akár a sajátod, lassan éled.
Olyan legyen álmod, bájos mint a mesében, hol álmos hold
És csilingelő csillagok jönnek érted, visznek az égbe.
Szép álmodat egy angyal kísérje.





 
 
0 komment , kategória:  Angyalok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 3099 db bejegyzés
Összes: 34572 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 812
  • e Hét: 2158
  • e Hónap: 11542
  • e Év: 144096
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.