Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Ajándék
  2010-12-09 22:07:40, csütörtök
 
  Ajándék
És mégis, ma is, így is,
örökké mennyit ad az élet!
Csendesen adja, két kézzel,
a reggelt és a délutánt,
az alkonyt és a csillagokat,
a fák fülledt illatát,
a folyó zöld hullámát,
egy emberi szempár visszfényét,
a magányt és a lármát!
Mennyit ad, milyen gazdag vagyok,
minden napszakban,
minden pillanatban!
Ajándék ez,
csodálatos ajándék.
A földig hajolok,
úgy köszönöm meg.

Márai Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Diós-mákos beigli
  2010-12-09 21:43:09, csütörtök
 
  Hozzávalók:

* 8 rúdhoz (4 diós, 4 mákos):
* A tésztához:
* 75 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
* 37 dkg margarin
* 4 evőkanál porcukor
* fél mokkáskanálnyi só
* 2 tojás (felverve)
* 2 dl tejföl
* 3,5 dkg instant élesztő
* A máktöltelékhez:
* 2 dl forró tej
* 20 dkg porcukor
* 40 dkg darált mák
* 1 evőkanál búzadara
* fél citrom reszelt héja
* 1 evőkanál baraclekvár
* mazsolát
* 1 alma
* 1 mokkáskanál fahéj
* 1 csomag vaníliás cukor
* A diótöltelékhez:
* 2 dl forró víz
* 20 dkg porcukor
* 40 dkg darált dió
* 1 evőkanál zsemlemorzsa
* fél citrom reszelt héja
* 1 evőkanál baracklekvár
* mazsolát
* 1 alma
* 1 mokkáskanál fahéj
* 1 csomag vaníliás cukor
* kevés rum

Elkészítés:

A tésztához a margarint elmorzsoljuk a liszttel, beleszórjuk az instant élesztőt, majd hozzátesszük a többi hozzávalót, jól kidolgozzuk. (Ha szükséges, kevés tejet is adhatunk még hozzá, lényeg, hogy ne lágy, inkább keményebb állagú tésztát kapjunk.) Letakarva 1 órát kelesztjük konyhai hőmérsékleten.

A máktöltelékhez a forró tejbe beleöntünk 20 dkg porcukrot, majd a 40 dkg darált mákot, 1 evőkanál búzadarát, fél citrom reszelt héját, 1 evőkanál baraclekvárt, mazsolát, 1 reszelt almát, 1 mokkáskanál fahéjat, 1 csomag vaníliás cukrot. Összekeverjük.

A diótöltelékhez a forró vízbe beleöntünk 20 dkg porcukrot, majd a 40 dkg darált diót, 1 evőkanál zsemlemorzsát, fél citrom reszelt héját, 1 evőkanál baracklekvárt, mazsolát, 1 reszelt almát, 1 mokkáskanál fahéjat, 1 csomag vaníliás cukrot, kevés rumot. A töltelékeket hagyjuk kihűlni. Lehet játszani a hozzávaló száraz és nedves anyagokkal, lényeg, hogy ne túl lágy, de jól kenhető masszát kapjunk.

A tésztát 8 részre osztjuk, egyenként kinyújtva megkenjük a töltelékkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket (kb. 3 cm-nyi távolságra). Megkenjük felvert tojással először hosszanti irányban, majd 15 perc után keresztirányban, és újabb 15 perc után megint hosszanti irányban. Hurkapálcával jól megszurkáljuk (aljáig) hogy a gőz el tudjon párologni, és 200 fokos előremelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Ha teljesen kihűlt, hűvös helyen letakarva tároljuk. Ünnep előtt több nappal előre is elkészíthető, sokáig eláll, sőt finomabb is.
Megjegyzés:

Nagyon finom ez a beigli, elrontani sem lehet. Mindenkinek sok sikert kívánok hozzá

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 364 db bejegyzés
e év: 1206 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 480
  • e Hét: 3200
  • e Hónap: 22173
  • e Év: 251110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.