Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
Kohut Katalin: A csend
  2010-07-31 21:19:15, szombat
 
 
,,Csend mennydörgése az éj, de nem riaszt ma, Te nékem, mint a fahéj, vagy kamilla vagy"



A csendet nagyon szerettem. Különösen, ha esett az eső, s kopogott a háztetőn. Néha kimentem az udvarra, hogy nagyra nőjek a kellemes nyári tikkadtság utáni zivatarban.

Mennydörgéskor minden elcsendesül, visszahúzódnak az emberek otthonaikba. Félelmetes az égzengés, az elemek háborúja fenn a magasban, mely lecsap olykor villámlásaival a földre.
Eső után felfrissül a levegő, az üde illatot beszívni csodálatos érzés. Az érzékek nem hazudnak, vannak olyanok, akik megérzik előre a meleg és hideg frontokat. Én is ilyen voltam, de nem törődtem vele, a melegfront viszont izgatottá tett, megviselt. Ezért kedvencem az esős nyári nap lett.
Amikor hétvégén kirándulni mentünk, s esett, mondogattam a lányoknak:
- Addig megyünk, míg az eső eláll.
Egyik alkalommal viccelődött velem munkatársam, mondta:
- Ha te holnapra szabadságot veszel ki, biztos, hogy fog esni az eső.

Amikor kicsi voltam, s sötétben mentünk esőben hazafelé, végig a fényesre léptem, azt gondolva, hogy a fényes a járda lehet, a matt pedig a tócsa. Még a fejem búbja is sáros lett, mire hazaértünk. Ez olyan, mint amikor egy kisgyermek először ül vonaton, s mikor elindul, azt hiszi, a táj megy odakinn.

A fenti idézetnek csak az elejére emlékszem, 1991-ben kaptam a verset megzenésítésre.
A fahéjról mindig volt anyósom jut az eszembe, aki a tejbegrizbe vajat tett, s fahéjjal szórta meg a tetejét, a kamilláról volt ovodatársam kamillás inhalálásával, amellyel leforrázta pár hetes csecsemőjét.
Van egy fotója rólam a bölcsödéből, ahogyan riadt szemekkel néztem - talán a Mikulásra, vagy a dadusra, aki megrántotta bal lábamat.
A csendnek hangja is van. Mintha lüktetnének a falak, tágul-szűkül minden anyag időjárás változáskor.
A nyár a kedvenc évszakom zenéjével, a frissítő esővel.
A városiak nem is gondolják, mennyire fontos az eső a növényzetnek, természetes a zöldséges boltok kínálata, a virágos rét látványa, a fű semmihez nem fogható illata.
A másik kedvencem a fenyveserdő örökzöld pompájával, s ózondús levegőjével. Hiányzik, mióta egy füstös városban élek. Patakokban csorgott a könny a szememből reggelente, amikor munkába indultam, időnként abbahagyhatatlan köhögés remegtetett meg, ezért hordtam magammal a patikában vény nélkül kapható köhögéscsillapítót, a Radipont.

Hiányzik a friss forrásvíz, amit ittunk azelőtt.
Apa túrázáskor megnézte a vizet, nincs-e gőte benne. Én sajnos nem ismerem fel a kis élősködőt.
Az erdőben, forrásvizek mellett hallható a hangverseny állatok trillázásával, madarak énekével, halkan csobbanó kristályvízzel. Milyen lehet a csend a mély vizekben?
Ezt már soha nem hallhatom.







vasárnap, 2007. július 15.









 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Pingvinlesen
  2010-07-31 21:08:27, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
A Facebook és a privát szféra
  2010-07-31 16:39:40, szombat
 
  Így rombolta le a Facebook a privát szférát

A Facebook folyamatosan változik és lassan igyekszik bekebelezni a teljes webes kommunikációt. Sikeres is ebben, amit nem csak a felhasználók számának gyarapodása, a funkciók bővülése vagy a dizájn megújulása jelez. Öt év alatt a személyes adatok kezelésének szabályzata is teljesen kifordult önmagából.
hirdetés

Mégsem érdekel? Olvasd el ezeket:
A GPGPU ellenszerén dolgozik az Intel
Ma már nem lehet megtérülő 3G-s beruházást csinálni
Stabil 64 bites Windows alkalmazások Linuxon

Kezdetben a rendszer zárt volt, ma pedig a felhasználónak a legtöbb esetben nincs választása, s adatai szabadon szivárognak szerte a nyílt weben, sőt a Facebook az adatokat ma már megosztja partnereivel, s a hirdetőkkel is. A változás minden esetben minimális volt, de a lépcsőzetes leépítés eredménye, hogy a kényes és szigorú, felhasználókat védő szabályzat mára teljesen kiszolgáltatottá teszi az embereket.

A kezdeti erős kontroll

Eleinte minden információ kezelése a felhasználó kezében volt. "Semmilyen Facebookra feltöltött személyes adat nem érhető el a szájt azon felhasználói számára, akik nem tagjai legalább egy olyan csoportnak, melyet megadtál a személyes beállításaid között" - áll az oldal 2005-ben érvényes adatkezelési elveiben. 2006-ra olvadni kezd a szigor, alapbeállításként már publikusak az információk: "Megértjük, hogy nem akarod a világon mindenkivel megosztani a Facebookon magadról megadott információt. Ezért megadjuk neked a lehetőséget, hogy ellenőrizd, kezeld ezeket az adatokat. Alapbeállításként korlátozzuk a profilodban lévő információid megjelenését az iskoládra, lakóhelyedre és egyéb okkal hozzád kapcsoló közösségekre."

2007-re elértünk ahhoz a ponthoz, amikor egyes kérdések már a felhasználó feje fölött dőltek el: "A profilinformációk, melyeket megadsz a Facebookon, elérhetőek lesznek minden Facebook-felhasználónak, akik tagjai legalább egy olyan hálózatnak, amihez te is tartozol és engedélyezted az ezen keresztüli adathozzáférést (például iskolai, földrajzi hálózatok, vagy barátok barátai). A neved, iskolád neve és a profilképed viszont elérhető lesz a keresési találatok között, kivéve ha másképp nem rendelkezel a személyes beállításoknál."
Red Bull Mobile (x)
Különleges mobilok Red Bull stílusban, extrém tartalmakhoz!

2009 novemberében már a közvéleményt egy részét is zavarta a lazább felfogás, egyes pontokat vissza is kellett vonni, át kellett fogalmazni a szabályzatban, de végeredményben a személyes adatok ekkor kerültek Facebookon kívülre: "A Facebook úgy lett megalkotva, hogy könnyen megoszthasd rajta az információkat bárkivel, akivel akarod. Te döntöd el, hogy mennyi adatod megosztását érzed még kényelmesnek és te határozod meg, milyen körökben legyenek ezek elérhetőek. Érdemes átvizsgálnod az adatkezelési beállításokat és megváltoztatni őket, ha szükségesnek tartod a preferenciáid alapján.

Az információ, aminek a publicitása "mindenki" beállításon van, elérhetővé válik mindenki által az interneten, beleértve azokat is, akik nincsenek bejelentkezve a Facebookra, illetve külső keresőmotorok által is indexelhetőek. Ezek a Facebookon kívül is kapcsolatba hozhatóak veled és importálhatóak, exportálhatóak általunk és mások által mindenféle adatvédelmi korlátozás nélkül. A Facebookon bizonyos típusú információk alapbeállítása "mindenki". Felülvizsgálhatod az alapbeállításokat a személyes beállítások között."

Elvérzik a privát szféra

A 2009 decemberében bevezetett változtatások hangvétele is módosult és már örülhet a felhasználó, hogy legalább néhány információ elérését korlátozhatja. "Az információk bizonyos kategóriáira, mint a neved, nemed, profilképed, barátaid listája, rajongott oldalak listája, földrajzi elhelyezkedés és a hálózatok, melyeknek tagjai vagy, úgy tekintünk, hogy mindenki számára elérhetőek, beleértve a Facebook-alkalmazásokat is, ezért ezeknek nincs adatvédelmi beállítása. Habár, azt képes vagy korlátozni, hogy más felhasználók megtalálják rólad ezeket az információkat a keresőn keresztül."

A jelenlegi, 2010 áprilisától éles szabályzat pedig végérvényesen kiszolgáltatottá teszi a Facebook-felhasználókat, mindenek fölé helyezve a hirdetők és a partnerek kiszolgálását. "Ha egy alkalmazás vagy weboldal által kapcsolódsz (a Facebookhoz), az hozzáfér a rólad szóló általános információkhoz. Az általános információ kifejezés alatt értendő a neved, barátaid nevei, profilképeid, nemed, felhasználói azonosítód, kapcsolataid és bármely tartalom, amit a "mindenki" beállítással osztottál meg. Bizonyos információtípusok, melyeket posztolsz a Facebookon, alapból "mindenki" beállítással jelennek meg. A te személyiségi beállításaid csak azt befolyásolják, hogy kik tekinthetik meg a különböző kapcsolataidat a profil oldalon. Amennyiben kényelmetlennek érzed a kapcsolatok publikus megjelenését, akkor érdemes megfontolnod a kapcsolat eltávolítását (vagy nem megkötését)."

Hova jutottunk?

Így együtt végigolvasva a Facebook egyébként mindig is publikusan elérhető szabályzatait, kiderül, hogy az eredeti közösséget éppen azzal tudta megfogni, hogy egyszerű és hatékony eszközöket kínált a személyes adatok kezelésére. Ahogyan a Facebook nagyobbra nőtt és egyre fontosabbá vált, úgy kellett volna döntenie, hogy ezeket rendben tartja, illetve fejleszti, hogy megfeleljen az egyre nagyobbá növő közösségnek.

Ehelyett Mark Zuckerberg csapata a könnyebb úton indult el és szép lassan eladta felhasználóit a partnereknek és a hirdetőknek, az emberektől pedig egyre inkább elvette a lehetőséget, hogy rendelkezzenek saját adataik felett. A Facebook pedig olyan médiummá vált, amit nehéz kikerülni, s ma már nem is feltétlenül az a személyes adat, hogy mikor és hol születtünk, hanem az, hogy kikkel kommunikálunk, mi érdekel minket, mit olvasunk és hogyan. A Facebook egyrészt egy zseniális dolog, ugyanakkor az adatkezelési elvek prostituálása lefagyaszthatja a mosolyt még a legeltökéltebb közösségi web felhasználó arcáról is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rendőrségi jegyzőkönyvekből
  2010-07-30 21:11:11, péntek
 
 

"A helyszínen megállapítást nyert, hogy a fent nevezett személy, a
birtokában lévő lőszereket szétszerelte, azzal játszott, melynek során
az a kezében elműködött!"

"Négyen voltak, három rendész és két németjuhász kutya."

"Felszólításomra azt válaszolta, hogy azt csinál, amit akar, majd
szoknyáját felkapta és hirtelen lekuporodva újra a lépcsőre folyatta.
A szabálysértés ténye több méter hosszan csordogált."

"Körözést rendelek el személy elleni lopás szabálysértés
bűncselekménye miatt ismeretlen tettesnek, aki a Budapesti Keleti
pályaudvaron Bor Béla sérelmére személyi tulajdon elleni lopás
szabálysértése bűncselekményét módszer nélküli módszerével elkövette."

"A bogádi faluszélen leszállított biciklis ember legudvariasabb
Cselekedete az volt, hogy nem vert meg."

"A hullán gatyáján kívül semmi személyazonossági igazolvány nem volt."

"A társadalmi tulajdont sértő bűncselekmények száma az utóbbi öt évben
hullámzóan stagnált, a trend lefelé mutat ."

"Verekedéshez mentem ki, ahol a verekedő elküldött melegebb
éghajlatra. Én elmentem, majd másodmagammal visszatértem."

"Tetten értem, amint a padon fecsegve csavargott."

"És akkor bejött az irodába két női hölgy."

"A helyszínen a bizottság egy emberi bélsárral szennyezett gatyát
talált. Valójában szaros gatya."

"A feljelentő szerint bevitték a nudistákat a rendőrségre, ahol
megruházták őket."

"Kaposváron a lakásához tartozó garázsban egy házilag készített
kispuskával A. Béla 40 éves munkanélküli egy esetben halántékon lőtte
magát és a helyszínen meghalt."

"Az elkövető vékony, csenevész volt, leginkább az "iti" figurájára emlékeztet."

"A hulla még reggel összeveszett a feleségével, majd elment a
kocsmába. Mikor dél körül hazajött, megevett egy fél literre való
tejfeles bablevest, majd arra megivott egy ugyancsak fél literre való
asztali fehérbort. (Bűnjelek csatolva.) A hulla ezután még egy kicsit
veszekedett a feleségével, majd kiment az istállóba és borjúkötélre
felkötötte magát. A hulla azonnal meghalt."

"A férj egy idegen nővel ment a kocsiján, karambolozott. A helyszínen
megjelent a feleség is. Mondta a rendőrnek, hogy férjének nincs
sérülése, de otthon majd lesz."

"Véres volt az egész kultúrház. Látszott, hogy nem író-olvasó
találkozó volt előtte."

"Gyanúsított a husáng felemelése által elkövette a hatósági közeg
elleni erőszak kísérletének vétségét, tekintetbe véve, hogy a
hivatalos sapka kétségkívül az intézkedő közeg fején helyezkedett el.
Mindazonáltal a helyzet gumibot útján megnyugtatóan rendezésre
került."

"A gyanúsított gépkocsijával Komló belterületén elütötte a vele azonos
irányban haladó ismeretlen személy által hajtott kerékpárost."

"Az esti órákban ismeretlen tettes felgyújtott egy utcai
könyvesboltot. A kár nem haladta meg a hasznot."

"Csatolva egy darab "Feljelentési jkv. - melyben a sértett közli, hogy
feltörték a Varbulg tip. szgk-ját és abból eltulajdonították 1 db
Pianyér tip. rádiós magnóját, valamint 1kg. kv-t."

Szembesítésen hangzottak el:

"Ezzel a vigyorral az inkvizíció idején kínoztak."

"Kapott egy monoklit, pedig jól lát és nem is nemes."

"Észrevettem, hogy egy ember hímvesszejével szennyezi a környezetet.
Felém fordult, és míg hímvesszőjét lóbálta, felszólítottam a
cselekmény abbahagyására, erre nyomatékosan felszólított az anyámmal
való közösülésre. Kérem a lóbálást súlyosbítóként figyelembe venni."

" A gyanúsított a padon fekve csavargott. Felszólítottam, hogy
cselekedetét hagyja abba, mire ?155102 felajánlotta nemi szervét étkezésre.
Miután ez megtörtént, a gyanúsítottat előállítottuk."

Ami azt illeti ezen megfogalmazások egy tanulmány részét képezhetnék a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvi Tanszékéből
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mezei András: Szokatlan óda
  2010-07-29 17:10:05, csütörtök
 
 
Életemből önnön magamnak
vigyázlak rám, hogy meg ne haljak.
Tenmagamban téged születlek
én életem, benned szeretlek.

Tekívüled jutok magadhoz.
Énkívülem jutsz te magamhoz.
Együttlenül vagy te magadnak.
Együttlenül vagyok magamnak.

Észrevenném ami nem lettél,
tebenned én, be nem fejeztél.
Minden igém benned kereslek
hited el nem hagy, megszületlek.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Idézet Nora Robertstől
  2010-07-29 16:43:16, csütörtök
 
  "Ha egy férfinak nehézségei adódnak egy nővel, sokat segíthet, ha beszél
róla egy másik férfival. Nem azért, mert a másik férfi jobban ért a
nőkhöz, de így legalább ketten lesznek tanácstalanok egy helyett."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Az élet igazságai
  2010-07-29 15:35:46, csütörtök
 
 
Nem az a baj, hogy nyakig vagyunk a szarban, hanem hogy
lötyögtetik.

Az alkohol folyékony pszichiáter.

Ha jobban néznék ki, kiesnék az ablakon.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

Barátok: olyan emberek, akik jól ismernek és mégis szeretnek.


A szerelem olyan, mintha becsináltál volna.
Mindenki látja rajtad, de csak te érzed a melegét.

Ha egy férfi megérint a szavaival, akkor a keze sincs már
olyan messze.

Nagy ésszel nagyot lehet tévedni.

Annyira sokoldalú, hogy az már gömb.

Gondolkodom, tehát vagyok! - mondta a rendőr és eltűnt.

Egy kutya olcsóbb, mint egy feleség.
Kevesebbet eszik és már bundája is van.

Aki mer, annál van a kanál.

Az élet olyan, mint a WC-papír.
Minél közelebb érsz a végéhez, annál gyorsabban fogy.


Azok, akik nem tudnak magukon nevetni, meghagyják ezt a
feladatot másnak.


Ha mindenképpen fogyni szeretnél, egyél amennyi jól esik,
csak ne nyeld le!




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kívánom nektek,
  2010-07-29 15:20:03, csütörtök
 
 
Hogy legyen erőd akkor is szeretni, amikor úgy érzed csak Te, adsz.
Hogy legyen erőd akkor is mosolyogni, amikor úgy érzed a fogad, törik belé.
Hogy akkor is kitarts, amikor nincs kedved.
Hogy ne zavarjon, ha nagyok a problémáid, hiszen erős vagy és kibírod őket.
Azért, mert ha erős vagy felemelhetsz embereket, ezáltal Te magad még jobban megerősödsz.
Kívánom, hogy legyen erőd félretenni a büszkeséged, ha annak a "Valakinek" szüksége van rád.
S kívánom, hogy legyen erőd megmondani "Neki" mit érzel, mert tudom, hogy ez a legnehezebb.
Őszintén kimondani.
Kívánok Neked Türelmet.
Hogy meg tudj hallgatni másokat.
S hogy meg tudj bocsátani annak, aki nem tud Neked.
Hogy fáradtan is tudj szeretettel és megértően beszélni azzal, akinek szüksége van rá.
Kívánok Neked Bölcsességet.
Hogy tudj különbséget tenni, mikor kaptad azért az akadályt, hogy megküzdj vele és mikor azért, hogy kikerüld, és más utat válassz.
Hogy felismerd a mindennapok szépségét, és ne tragédiák döbbentsenek rá.
Hogy meglásd a szeretteid fontosságát és szükségességét az életedben.
Hogy minden idegesítő tulajdonságuk Téged épít, akár mint rossz, akár mint jó példa.
Bölcsességet, hogy ne akarj tökéletes lenni, csak törekedj a legjobbra.
Hiszen soha nem leszünk tökéletesek, maximum frusztráljuk magunkat a gondolattal. Ellenben a legjobbra törekvés újabb és újabb sikereket, majd célokat eredményez, s ez maga a haladás.
Hogy az aprólékos sziszifuszi hétköznapokban lásd a holnapok nagyságát, és a nagy célok építőkockáit.
Végül kívánok Neked egy apró mosolyt magunkon, hiszen ha mindezt meg tudnánk tenni, akkor már rég az Angyalok soraiba tartoznánk, és valaki olyanokra vigyáznánk, mint mi magunk.
Ám kívánom Neked, hogy megtapasztald: a Teremtés attól válik tökéletessé, hogy ismertek a hibáink és számolnak a tökéletlenségünkkel.
S nem utolsó sorban,

Kívánom hogy azokkal tölthesd ezt az évet , akik Szeretnek,
és szívd Magadba ezt a Boldogságot!




 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Dean Ray Koontz idézet
  2010-07-27 19:27:02, kedd
 
  "Az egyik másodpercben még minden szép és jó, ám az óramutató arrébb kettyen, és a jövő már nem a lehetőségek és a csodák gyönyörű parkja, mint korábban, hanem kínzókamra, amelyben csak az örökre letűnt múlt néhány emléke adhat erőt a túléléshez."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Dan Millman:A békés harcos útj
  2010-07-26 20:13:38, hétfő
 
  “Egy építkezésen, amikor megszólalt a jelződuda, a mukások egy kupacba letelepedtek, hogy megebédeljenek. Sam minden alkalommal kinyitotta az ételhordóját és panaszkodni kezdett.
- Hogy a ménkű verje meg! Ez nem lehet igaz, már megint mogyoróvajas-lekváros kenyér. Utálom a mogyoróvajas-lekváros kenyeret!
Sam minden nap siránkozott a szendvicse miatt. Teltek a hetek, és a többi munkást már kezdte idegesíteni ez a nyafogás. Végül az egyik társa így szólt:
- Az ég szerelmére, Sam! Ha utálod a mogyoróvajat és a lekvárt, miért nem mondod meg az asszonynak, hogy valami mást készítsen?
- Milyen asszonynak? - felelte Sam. - Nincs feleségem, magam készítem a szendvicseimet."
Mindannyian magunknak készítjük a szendvicseinket ebben az életben."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 995 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 182
  • e Hét: 453
  • e Hónap: 3295
  • e Év: 42296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.