Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
mese
  2011-01-10 15:34:11, hétfő
 
  A híd és a két testvér

Egy vidéki farmon élt két testvér egymás szomszédságában. Egy napon egy jelentéktelen félreértés kapcsán összevesztek. Eddig kölcsön adták egymásnak szerszámaikat, ameddig az egyik távol volt, a másik vigyázott a farmra, megbeszélték a problémáikat, de most egy csapásra minden megváltozott. Hiába a negyven éves szomszédság, most végül odáig fajult a dolog, hogy nem is álltak szóba egymással.

Egy szép napos reggelen az idősebbik testvérhez bekopogott egy idegen férfi, aki munkát keresett egy-két napra. Először el akarta küldeni, de végül amikor meghallotta, hogy ácsmester, és jól bánik a fával, megmozgatta a fantáziáját. Azt a feladatot adta neki, hogy a testvére és az ő telke határába építsen egy kerítést. Olyat kért, amin még átlátni sem lehet, mert annyira haragudott a testvérére.

Miután kiadta a feladatot és minden faanyagot, szerszámot, szeget a rendelkezésére bocsátott a mesternek, elment a városba. Az ács neki is látott a munkának. Estefelé, amikor visszajött az idősebb testvér megdöbbenve látta, hogy a telek határában, a kis völgyben nem egy kerítés, hanem ellenkezőleg egy híd áll, mely összeköti az ő és testvére telkét.

Pont akkor jött ki a fiatalabbik testvér, aki szintén megdöbbenve nézte a hidat, ezt mondta: "Drága testvérem! Te képes voltál egy hidat építtetni, azok után ami köztünk történt? Azok után, amiket tettem és mondtam?" Erre mindketten nagyon elszégyelték magukat, és a híd közepén egymásba borulva kibékültek. Ennek örömére kérték az ácsmestert, hogy maradjon még pár napig, találnak neki valami munkát.
Erre a Mester így felelt: "Nagyon szívesen maradnék, de még sok olyan hely van, ahol hidat kell építenem!"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
nyugdíjakról
  2011-01-10 13:49:41, hétfő
 
  - Milyen pillérekre épül a jelenlegi magyar nyugdíjszisztéma?

- A magyar nyugdíjrendszer jelenleg még négy pillérre épül. Az első az úgynevezett kirovó-felosztó állami rendszer: az aktív munkavállalók járulékából fizetik ki a jelenlegi nyugdíjasok járandóságát. A második a jelenleg kormányzati össztűz alatt álló magánnyugdíjpénztárak: az ide kerülő járulékokat a kasszák befektetik, majd később nyugdíj formájában visszafizetik a tagoknak. A visszafizetéssel (járadékszolgáltatással) kapcsolatos szabályozás azonban a mai napig sem készült el. A harmadik pillér az önkéntes pénztárak világa, vagyis amikor valaki az adózott nettó keresetéből tesz félre időskorára bizonyos összeget. A negyedik pillér az úgynevezett nyugdíj-előtakarékossági számla, amely valójában az önkéntes öngondoskodás egyik további lehetősége.

- Eddig hány százalékot vontak le a béremből nyugdíjjárulék címén?

- A nyugdíjjárulék régóta két összetevőből áll. Az egyiket a munkavállaló bruttó béréből vonják, ennek mértéke évek óta fokozatosan emelkedik, az 1998-as 7 százalékról mára 9,5 százalékra nőtt, jövőre pedig 10 százalékra emelkedik. A másik rész a munkáltató oldalán jelenik meg (vagyis nem a munkavállaló keresetét csökkenti), úgynevezett élőmunkateher formájában, e járulék mértéke - szintén a bruttó bérre vetítve - 2008 óta 24 százalék. Vagyis a teljes nyugdíjjárulék teher az idén még 33,5 százalék, jövőre pedig 34 százalék lesz.

- Milyen alapon fizetett korábban az állam évi 360 milliárd forintot a magánnyugdíjpénztáraknak?

- Az állam valójában soha nem fizetett egyetlen forintot sem a magánkasszáknak. A gyakran emlegetett 360 milliárd forint úgy jön össze, hogy a munkavállalók meghatározott köre a járuléka egy részét nem a "közös kalapba", a tb-kasszába utalta, hanem az általa választott magánkasszába. Ez a "kettősség" a pályakezdők számára régóta kötelező volt, mások számára szabadon választható. A megosztás mértéke az utóbbi időben úgy alakult, hogy a 9,5 százalékos járulékból 8 százalék a magánnyugdíjpénztárakhoz került, 1,5 százalék pedig a tb-kasszába. Ez a 8 százalék természetesen hiányzott a tb-kasszából, és e mínusz mértéke 1998 óta fokozatosan érte el az évi 360 milliárd forint körüli összeget.

- Milyen nyugdíj jár a jelenlegi szabályok szerint az embereknek az első és a második pillérben?

- Az állami társadalombiztosítás keretében a majdani nyugdíjat nem a befizetett járulék összege, hanem különböző - időről időre változó - szabályok határozzák meg. Jelenleg az adott munkavállaló átlagos nettó keresetének 80 százaléka a nyugdíj induló összege, amennyiben mind a korhatárra, mind a szolgálati időre vonatkozó feltételeknek megfelel. 2013-tól ugyanezen feltételek teljesítése mellett a bruttó keresetük 66 százalékát kapják majd meg a friss nyugdíjasok. Az eddigi szabályozás szerint Magyarországon nem voltak olyanok, akiknek időskori járandósága csak a második pillérből, a magánnyugdíjpénztáraktól származott volna. A magánkassza-tagok nyugdíjuk negyedét kapták volna a második pillértől (az ott lévő számlájuk, a befizetéseik és az erre rakódó hozamok alapján), háromnegyed-részt őket is az állami kassza fizette volna. Ez a járulék-arányok ismeretében nem is meglepő: a magánnyugdíjpénztári tagok is az állami tb-be fizették és fizetik ugyanis be összes járulékuk mintegy háromnegyedét.

- A magánnyugdíjpénztári tagok mások rovására kapnának magasabb nyugdíjat?

- Ez így félrevezető kijelentés. Valójában a magánnyugdíjpénztári tagok járulékuk egy részét - mintegy negyedét - "félretették" időskori ellátásuk finanszírozására a kasszáknál. Tény, hogy ez az összeg hiányzott a közös társadalombiztosításból, amit adókból kell és kellett kipótolni. Ettől azonban senki nem kapott kevesebb nyugdíjat, mint amennyi járt neki. Ha pedig mégis megmarad a második pillér, idővel - 2013-tól egyre erőteljesebben - a magánnyugdíjpénztári tagok nyugdíjának egy részét már nem a "közös kalapból" kell finanszírozni, vagyis csökken a tb-re háruló teher. Valójában tehát több évtizedes távon a járulékok és megtakarítások egy részének időbeli átcsoportosításáról van szó, nem pedig arról, hogy valakik jobban járnak, mint mások. Az igaz, hogy a magánnyugdíjpénztári megtakarítások hozama hozzáadódik a majdani ellátáshoz, ám éppen az okoz heves vitákat, hogy ez a hozam eddig alig haladta meg az infláció mértékét.

- Miért nevezik sokan zsarolásnak a kormányzati terveket?

- Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter november 24-én azt jelentette be, hogy azok, akik a jövőben is magánnyugdíjpénztári tagok maradnak, időskorukban nem kapnak állami nyugdíjat. Ez annyiból mindenképpen igazságtalan, hogy az utánuk fizetett járulék 70-75 százaléka is az állami tb-be kerül (eddig is, és ezután is). Vagyis ez alapján jogosultak lennének nyugellátásra. A dilemma jogi részét a kormány most azzal igyekszik áthidalni, hogy az idén 33,5, jövőre 34 százalékos összes nyugdíjjárulék 24 százaléknyi, munkáltató által fizetett részét adóvá alakítják át. Márpedig az adó nem keletkeztet nyugdíjjogosultságot. Ettől azonban a morális aggály ugyanúgy megmarad: jelenleg hárommillió ember szembesül azzal a helyzettel, hogy jövedelmének 24 százalékát úgy lesz köteles befizetni nyugdíj-célokra, hogy ő maga sem fog részesülni állami ellátásban.

- Mit ígér a kormány a visszalépőknek?

- Aki nem nyilatkozik arról, hogy magánnyugdíjpénztári tag kíván maradni, 2011. január 31-ével automatikusan átkerül az állami tb-be. Amennyiben a magánnyugdíjpénztári számláján az inflációt meghaladó mértékű hozam (vagyis reálhozam) található, ezt az összeget adómentesen kiveheti vagy önkéntes pénztári számlára (a harmadik pillérbe) utalhatja. A jövőben pedig az állami társadalombiztosítás teljes jogú tagja lesz, teljes értékű időskori ellátását a majdani hatályos szabályok szerint állapítják meg. Magánnyugdíjpénztári vagyona egyéni számlára kerül az állami tb-nél.

- Mi a jelentősége az állami nyugdíjbiztosításnál bevezetendő egyéni számlának?

- Jelen formájában szinte semmi. A magánnyugdíjpénztári tagok vagyonát a kormány részben folyó kiadásokra, részben az államadósság csökkentésére fordítja, vagyis az egyéni számlára - jelen tudásunk szerint - egy virtuális összeg kerül. Ez nemhogy hozamot nem termel, de valójában egy nem létező (már elköltött) összeget takar. Egyelőre nem tudni, milyen változások lesznek az állami nyugdíj-megállapítás terén, de nagyon valószínű, hogy a majdani nyugellátás összegére ez az egyéni számla nem lesz hatással. Egyetlen előnye, hogy a nyugdíjjogosultságot (nem az összeget, csupán a jogot) a házas- vagy élettárs örökölheti.

- Milyen kilátások várnak a magánnyugdíjpénztári tagokra?

- Az, aki nyilatkozik arról, hogy a magánkasszák tagja marad, a jelenlegi elképzelések szerint nem kap állami nyugdíjat. Vagyis időskori ellátásának egy jelentős részétől elesik. Az eddigi jogosultsága nem vész el, tehát ha tíz éve fizet nyugdíjjárulékot, akkor ezen időszak után jár neki az állami nyugdíj. Az más kérdés, hogy a hatályos szabályok szerint a nyugdíj minimálisan húsz évnyi szolgálati idő után jár. Nem tudni, ezeket a szabályokat módosítják-e annak érdekében, hogy a magánnyugdíjpénztári tagokat legalább ez a hátrány ne érje. Emellett az állam visszafizeti a magánnyugdíjpénztári számlájára a 14 hónapig "eltérített" járulékát, a jövőben pedig a 10 százalékos, a munkavállaló által fizetett járulék teljes egészében a magánnyugdíjpénztári számlájára kerül. Ebből és ennek hozamából kellene tehát kigazdálkodnia időskori megélhetésének teljes vagy meghatározó részét. Emellett havi 24 százaléknyi járulékot úgy fizet be az államkasszába (immár adó formájában), hogy onnan ellátásra nem számíthat.

- Menni vagy maradni? Melyik éri meg jobban?

- Kettőt, de könnyebbet! Első ránézésre nyilvánvalónak tűnhet, hogy az új kormányzati bejelentések fényében a visszalépés az egyetlen lehetőség, biztosat azonban lehetetlen mondani. Egyfelől, még mindig nem készültek el a magánnyugdíjpénztárakat érintő járadékszolgáltatási szabályok, vagyis nem tudni, megtakarításunkat milyen formában, milyen ütemezéssel kapjuk vissza. A kasszánál lévő pénzünk a hozamok, vagyis a gazdasági folyamatok függvényében is változik. Dinamikus bővülés esetén akár jól is járhatunk. Másfelől az állami nyugdíjellátás mindig az adott költségvetési és demográfiai folyamatokon múlik. Az utóbbi két évtizedben - politikai okokból - számos kedvezményt kaptak az idősek, a válság nyomán azonban egy-két éve komoly szigorításokat foganatosítottak. Emelkedik a korhatár, csökken az induló helyettesítési ráta, változott az indexálás. Ilyesmire a jövőben is bármikor sor kerülhet. Hosszabb távon fokozatosan nő a nyugdíjkassza hiánya, ez csak radikális demográfiai fordulattal kerülhető el. Egyelőre nem tudni, a családi adókedvezmény képes lesz-e ezt elérni. Ha az idősek aránya folyamatosan nő, a költségvetési egyensúly érdekében előbb-utóbb újabb szigorítások válhatnak szükségessé. Akár egy valódi egyéni számlás rendszer is megvalósulhat, ez azonban biztosan csökkentené a nyugdíjak összegét és értékét.

- Valóban rosszul gazdálkodtak a magánnyugdíjpénztárak?

- Rosszul talán nem, de sikersztoriról valóban nem lehet beszélni. A megtakarítások éves átlagos reálhozama 0,73 százalék volt az utóbbi 12 év - vagyis az indulás óta eltelt időszak - átlagában. Ennek azonban az is az oka, hogy a korábbi állami szabályok nem tették lehetővé, hogy a pénztárak részvényekbe vagy más, jövedelmezőnek ígérkező befektetésekbe tegyék a járulékfizetők megtakarításait. Jogos kifogás ugyanakkor az, hogy igen magasan alakultak a működési költségek, az utóbbi években ezek a bevételek 5-9 százalékát felemésztették. Ugyanez a mutató tavaly még mindig 5 százalékon alakult, holott a már akkor is hatályos szabályozás szerint a működési kiadás a bevételek maximum 4,5 százalékát emésztheti fel. Az új törvényjavaslat ugyanakkor 0,9 százalékban maximálná a bevételarányos működési költséget, ami irreálisan alacsony összeget jelentene. A vagyonkezelési díj maximuma 0,8 százalékról 0,2 százalékra csökkenne.

- Mekkora hozamtól esnek el a jelenlegi magánnyugdíjpénztári tagok visszalépésük esetén?

- Ezt nehéz megítélni, az eddigi éves átlagos reálhozam a kasszáknál 0,73 százalék volt. Ezzel a mértékkel számolva, és a magánnyugdíjpénztári megtakarítások átlagos méretét figyelembe véve (ami mintegy 880 ezer forint / fő) az éves reálhozam 6500 forint körül alakulna. Amennyiben azonban folytatódik a világgazdaság kilábalása, különösen a növekedési portfoliók esetében van - vagy legalábbis lehetne - remény arra, hogy évi több tízezer forintos hozamot biztosítson a tagoknak.

- Pontosan mekkora pénzekről van szó a nyugdíjakkal kapcsolatos vitában?

- Az a járulék-kiesés, amelyet a második pillér létezése az államkasszának okoz, évi 360-400 milliárd forint körül alakul. Vagyis alakult, 2010. november 1. és 2011. december 31. között ugyanis ez a járulék-rész is az államháztartásba kerül. Ha tömegek lépnek vissza a magánnyugdíjpénztárakból a tb-kasszába, ez a hiány a töredékére csökkenhet. Ami a teljes magánnyugdíjpénztári vagyont illeti: idén év végére ennek értéke elérheti a háromezer milliárd forintot (a 2009-es év végi adatszolgáltatás 2649,3 milliárd forintot mutatott). Ha ez a tetemes összeg teljes egészében visszakerül jövőre az államháztartáshoz, a költségvetés 6-7 százalék közötti többletet mutatna. Vagy pedig az államadósságot lehetne lecsökkenteni a jelenlegi 80 százalék közeli mértékről a GDP 70 százaléka környékére.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
burgonyaropogós
  2011-01-10 11:50:58, hétfő
 
 


hozzávalók 4 főre
50 dkg burgonya
2 tojás sárgája
8 dkg liszt
5 dkg zsemlemorzsa

szerecsendió
étolaj a sütéshez
elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük, egy tálban áttörjük.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, ízlés szerint a sót és az őrölt szerecsendiót.
Villával jól összedolgozzuk, 5 percet pihentetjük, majd egy lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságú hengereket gyártunk, és 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
Zsemlemorzsában megforgatjuk őket és forró olajban aranybarnára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sonkás fánk
  2011-01-10 11:48:06, hétfő
 
 



Fánkhoz:
30 dkg főtt burgonya
30 dkg liszt
4 dl tej
1db tojás
2 dkg élesztő
3 dl olaj

Töltelékhez:
2-3 ek tejföl
20 dkg füstölt sonka

Áfonyás tormahabhoz:
2 ek frissen reszelt torma
2 ek áfonyalekvár
2 ek tejszín

elkészítés

A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a langyos tejben felfuttatott élesztővel és a tojással.
Megsózzuk, és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk.
Jól kidolgozzuk, és letakakarva, langyos helyre téve megkelesztjük.
Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére tejföllel elkevert, apróra vágott füstölt sonka halmokat teszünk, egyenlő távolságra.
Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket a közepére helyezve, kiszúrjuk.
Ezután langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.
Az áfonyás tormahabhoz az áfonyalekvárt összekeverjük a tormával, valamint a tejszínnel, és habverővel felverjük, a sonkás fánkok mellé kínáljuk.

 
 
0 komment , kategória:  farsang  
ricotta fánk
  2011-01-10 11:44:48, hétfő
 
 



hozzávalók 6 főre
250 g ricotta
250 g liszt
3 tojás
175 g tejföl
1 kk szódabikarbóna
4 ek kristálycukor
1 cs vaníliáscukor
csipet só
olaj
sárgabarack lekvár

elkészítés

Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük (először a ricottát a tojásokkal és a tejföllel, majd a kristálycukor, vaníliáscukor, só következik, a szódabikarbónával elkevert lisztet a végén dolgozzuk a masszába.)
Magasabb falú serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk, amikor az olaj eléri a megfelelő hőfokot (próbaként beledobunk egy pici masszát), teáskanálnyi kupacokat teszünk a serpenyőbe, és a fánkgolyókat egyenletesen aranybarnára sütjük.
Felmelegített házi készítésű sárgabarack lekvárral kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
bohókás
  2011-01-10 11:42:03, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
tejfölös fánk
  2011-01-10 11:35:23, hétfő
 
 



hozzávalók 12 főre
44 dkg rétesliszt
1 tk só
1cs szerecsendió
1ek sütőpor
2 közepes tojás (100g)
25 dkg porcukor
20 dkg tejföl
3 ek zsíros tej
45 g olvasztott vaj
1 ek átszűrt narancslekvár
2 tk reszelt narancshéj
mogyoróolaj

elkészítés

A lisztet, a sütőporral, a sóval, és szerecsendióval kétszer átszitáljuk.
Majd egy habverővel addig keverjük a tojásokat, kanalanként hozzáadva a cukrot, míg krémes-fehér nem lesz.
A tojásos masszába belekeverjük: a tejfölt, a tejet, vajat, lekvárt, a narancshéjat, és összedolgozzuk.
Ehhez adjuk kanalanként a lisztet, és egy lapáttal összeforgatjuk, hogy egynemű masszát nyerjünk. Lisztes kézzel formázzuk cipóvá.
Hűvös helyen pihentessük 20 percen keresztül.
Kb. 5 centi vastagon -lisztezett deszkán- kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokos olajban kisütjük, mindegyik oldalát kb. másfél percig.
Papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
csurgatott fánk
  2011-01-10 11:31:46, hétfő
 
 


hozzávalók 4 főre
1,3 dl tej
1,3 dl víz
5 dkg vaj
1 csipet só
1 ek cukor
1 citrom reszelt héja
1 mk fahéj
20 dkg liszt
6 db tojás
3 ek rum
0,75 liter olaj a sütéshez

elkészítés

A tejet a vízzel és a vajjal együtt felforraljuk, beleszórjuk a sót és a cukrot.
Miután felforrt hozzáadjuk a lisztet és még a tűzön hagyva erőteljesen keverjük, addig míg összeáll és elválik az edény falától.
A forró masszát langyosra hűtjük, majd gépi habverővel egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
Hozzáadjuk a citromhéjat, a fahéjat és a rumot.
Egy mélyebb serpenyőben felforrósítunk jó két ujjnyi olajat.
A masszát csőrös habzsákba szedjük és kócos csigákat nyomunk az olajba. Amikor egy csigával elkészültünk, befogjuk a csőr végét, nehogy szétfolyjon a massza mielőtt új csigát kanyarintunk. Kb. 4 csiga fér el egyszerre egy nagyobb serpenyőben.
A csigákat mindkét oldalán szép pirosra sütjük kb. 2-2 perc alatt.
A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj felitatódjon róla.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
Candida
  2011-01-10 11:27:25, hétfő
 
 



Diéta Candida fertőzésekben

Mit kell tudni a candidáról?
Candida
A Candida (Candida albicans) egy teljesen hétköznapi emésztőgomba, a sarjadzó gombák osztályának leggyakoribb faja. Minden ember emésztőrendszerében ott él, bekerülhet már a csecsemőkori szájpenésszel is, de normális esetben nem okoz semmilyen problémát, jelenléte hozzátartozik a normális bélflórához.
Az egészséges szervezetben a candida gomba a bél baktériumflórájának ellenőrzése alatt áll, (a bélben letelepedett gombák szaporodását szabályozza) de ha az károsodik, vagy tönkre megy, a belekben élő candida gomba elárasztja, eláraszthatja a szervezetet (az emésztő rendszert és nemi szervek nyálkahártyáját).
A baktériumflóra sérülhet az antibiotikumok túlzott alkalmazásától, fogamzásgátlószerektől, stressztől, lelki problémáktól. A candidafertőzés viszont csak akkor jön létre, ha a szervezet immunrendszere legyengült állapotban van.
A candida a bél nyálkahártyájának immunrendszerét támadja meg, beépül a bél hámsejtjeibe, megnöveli a sejfalak áteresztőképességét, ezzel bejuthat a véráramba, és gyakorlatilag bárhol megtelepedhet.

A gomba kimutatása nem egyszerű, mert szorosan összefonódva, telepszik meg a bélfalon, ezért a székletvizsgálat nem megbízható, a vérvizsgálat sem biztos, mert a legyengült immunrendszer ellenanyagszint vizsgálatának eredménye nem mutatja ki. A gomba jelenlétére utalhat viszont a magas májenzimérték és a magasabb koleszterinszint is.

A XXI. sz-ra a candidiasis a szegényebb országokban alig ismert, míg a fejlett országokban szinte népbetegséggé vált, nyugodtan aposztrofálhatjuk jóléti betegségnek is, előfordulása leginkább a helytelen táplálkozásra vezethető vissza.
Az egészségtelen táplálkozás első negatív hatása ugyanis az immunrendszert éri.
A betegség elterjedtsége ellenére nyugati orvoslás nem ismeri el a candidiasist komplex problémának, gyógyításával leginkább a természetgyógyászat foglalkozik. Sokszor a betegek sincsenek tisztában a problémájukkal, a különböző tüneteikre különböző orvosoktól várják a segítséget, pedig a panaszok összefüggnek.

A betegség tünetei:
A candida gomba olyan tüneteket hozhat létre (krónikus, és akut), melyek minden embernél mások és mások is lehetnek, és csak nagyon ritkán mutatnak összefüggést egymással, és bármiféle gombás megbetegedéssel. A tünetek nem jellegzetesek, sőt gyakran egyéb betegségekre utalnak.
Nevezhetjük bátran ezerarcú betegségnek amely képes a legjobb szakembereket is megtéveszteni. A "saját" tünetein kívül más betegségek tüneteit is képes súlyosbítani.

* allergiás reakciók: élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység
* allergiás tüneteket
* álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok
* asztmás megbetegedés
* bizonytalan hasi panaszok
* bizonytalanság, határozatképtelenség
* bőrkiütések
* bőrtünetek: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma ...stb.
* éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét
* emésztőrendszeri problémák(hasmenés, székrekedés, puffadás)
* fáradékonyság, fáradtság érzet
* fejfájás (migrén)
* feledékenység, emlékezetzavar (memóriazavar), szétszórtság, koncentrációképesség- csökkenés (fiatalkorban is)
* férfiaknál makacs prosztatagyulladás
* folyás és a szeméremajkak indokolatlan megduzzadása, érzékenysége
* gondolkodási képtelenség (mintha nem ezen a bolygón élne), képtelen magán uralkodni,
* gyakori felfázás, hólyaghurut
* gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső légúti és középfülgyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság...stb.
* gyomorégés, haspuffadás (kellemetlen, fájdalmas), gázképződés, hasfájdalom
* hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás
* hasmenés vagy székrekedés
* hólyaghurut
* ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia.
* ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve izületi bántalmak
* kimerültség, letargia
* krónikus fejfájás
* különféle izom-és izületi fájdalmak
* különféle szívpanaszok
* látásromlás: kettőslátás, homályos látás, szikrázó látás ...stb,
* libidó csökkenés vagy szexuális vágy elvesztése,
* méhnyálkahártya-gyulladás, visszatérő petefészekciszták, vagy gyulladások, petevezeték-gyulladás, meddőség
* menstruációs zavarok, prementruális feszültség, PMS tünetek
* nőknél a gyakori hüvelyi gombás fertőzés
* pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése
* prosztatagyulladás
* rossz körérzet
* rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam
* sorulás vagy krónikus hasmenés
* tartós hőemelkedés
* testsúlycsökkenés vagy elhízás
* torokfájás
* vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés
* vastagbélgyulladás
* végbélviszketés
* vesemedence-gyulladás

Amennyiben e tüneteket, nem támasztja alá szervi elváltozás, leginkább a Candida albicans gomba elszaporodása gyanakodhatunk.

A Candida kimutatása:
A Candida albicans kimutatása történhet nyelvkaparékból, torokváladékból, hüvelykenetből, de főként a vérsavóban lévő candida antitestek jelenlététől.



Kit támadnak a gombák, milyen okok vezethetnek a Candidiasis kialakulásához:



* Egészségtelen táplálkozás.
A túlzott cukor, keményítő, fehérliszt, élesztő, feldolgozott és finomított élelmiszer, tartósítószer fogyasztás. A vitaminban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás.
Mindezek rombolják az immunrendszert, utat engednek a fertőzéseknek.
* A baktériumölő-szerek.
A túlzásba vitt sterilitás hajszolásával elpusztulnak a bőrön élő védő baktériumok is, így természetes "ellenség" hiányában könnyen szaporodik a candida gomba.
* Az antibiotikumok túlzott alkalmazása.
Az antibiotikumok elpusztítják a belek normál baktériumflóráját, ezzel gyorsul a candida szaporodása.
Másrészt az antibiotikumok által elpusztított mikroorganizmusok remek táptalajul szolgálnak a gombáknak.
* A szintetikus ruhaneműk használata, amely megakadályozza a bőr légzését.
* A stressz, amely legyengíti az immunrendszert.
* Immunrendszer gyengesége.
* Fogamzásgátlók, hormon készítmények és szteroidok szedése.
* Cukorbetegség.
* Szénhidrátban (édesség) dús táplálkozás.
* A terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint ingadozás.





A Candidiasis kezelése:
A candida szénhidráttal táplálkozik, ezért ezt kell megvonni tőle, illetve a szervezetünktől.
Az eredményes terápia minimum 3, de akár 6 hónapig is tarthat. Legfőbb cél a bél eredeti flórájának visszaállítása, amely összetett feladat. Ki kell irtani a gombát, majd vissza kell "telepíteni" a bél jóindulatú baktériumait.
Mindez legegyszerűbben, és legkíméletesebben táplálkozással, a megfelelő diétával valósítható meg. Egyszerűen szólva nem eszünk olyat amit a gomba szeret, és mindent megeszünk amit a gomba nem szeret.

A megfelelő táplálkozást ajánlatos kiegészíteni bélmosással, (colon hidroterápia), hogy a pusztulófélben lévő gombák által termelt veszélyes toxinokat hatástalanítsuk.

Ezek mellett természetesen az immunrendszer erősítését, valamint a lélek kezelését sem szabad elfelejteni.

Asztrológiai megközelítésben a gomba a Plútóhoz tartozik. A Plútó jelentése váltás, változás, tehát a betegnek el kell gondolkodnia az életében, életvitelében szükséges változások megtételén.



A legkeményebb az első két hónap, ekkor kell a legszigorúbb diétát tartani. Ezután már kicsivel könnyebb lesz, szinte csak a szervezet lúgosítására kell figyelni.
Soha nem szabad éhezni, mert az a savasodás felé nyomja a szervezetet, és puffasztja a hasat.







Tiltott élelmiszerek



* Alkohol tulajdonképp cukor, kerüljük el!
* Amerikai mogyoró
* Aszalt gyümölcsök
* Barbecue-szószok
* Befőttek
* Burgonya
* Búza
* Cikória
* Cukor
* Cukorkák
* Cukrozott üdítőitalok, szörpök
* Cseresznye
* Csokoládé
* Csokoládé
* Datolya
* Dinnye
* Dió
* Ecet
* Ecet, ill. ecetes élelmiszerek
* Édességek
* Élesztő
* Élesztős termékek
* Élesztővel készült élelmiszerek
* Endívia
* Erjedt, illetve erjedéssel készült termékek
* Fehér rizs
* Fehérkenyér, zsemle, kifli
* Feles borsó
* Fermentált, (erjesztett) ételek
* finomított cukor
* Finomított ételek
* Finomított olajok
* Gesztenye
* Gomba
* Gyümölcslevek
* Kakaó
* Kechup, majonéz, mustár
* Kefír
* Kesudió
* Kész mártások (pl. Worchester)
* Kész salátaöntetek
* Koffein
* Kókusz
* Kukorica
* Kukoricakeményítő
* Mazsola
* Mustár
* Nutella
* Padlizsán
* Penészgombás termékek
* Pisztácia
* Rebarbara
* Sajt (a legtöbb fajta) különösen a penészes sajtok
* Sör, bor, pezsgő
* Sütőpor
* Szárított gyümölcs
* Szénhidrátok, vagyis a cukor, keményítő
* Szilva
* Szójatermékek
* Szőlő
* Tehéntúró
* Tejföl
* Tejszín





A szigorú diétában tiltott, de később fogyasztható



* Alma
* Avokádó
* Bab
* Banán
* Borsó
* Cseresznye
* Kopasz barack
* Könnyű sajtfélék, amik nem penészképződéssel, gombás érleléssel készültek
* Körte
* Kukorica
* Szőlő (max. 12 szem naponta)
* Tej


Szabadon fogyasztható élelmiszerek
* Adzuki bab
* Áfonya
* Agar agar
* Alma
* Amarant
* Ananász
* Articsóka
* Ásványvíz
* Avokádó
* Bab (vörös, tarka, fekete, mungó, adzuki)
* Babcsíra (csak főzve)
* Bambuszrügy
* Barnarizs
* Bazsalikom
* Bifidus-os joghurt
* Borsó (csak 1 hónap után)
* Brokkoli
* Cékla
* Citrom
* Cukkíni
* C-vitamin
* Csemegepaprika
* Csicseriborsó
* Csicsóka
* Csírák (bab, lucerna, hagyma, de csak főve!)
* Egres
* Élesztő mentes kenyér
* Fehérkáposzta (csak főve)
* Fehérrépa
* Fokhagyma
* Fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, majoránna, kömény, ánizsmag, szegfűszeg, kapor, petrezselyem, paprika, fahéj, kardamom, karob
* Grapefruit
* Gyógynövények: kakukkfű, diólevél, bazsalikom, cickafark, apróbojtorján, körömvirág, citromfű, orbáncfű
* Gyümölcs
* Hagyma (vörös, fehér, póré)
* Hajdina (csak főve)
* Hidegensajtolt olajak
* Joghurt (natúr)
* Juhtúró
* Káposzta (csak főve)
* Karalábé
* Karfiol (csak főve)
* Kecsketej
* Kelbimbó (csak főzve)
* Kelvirág (csak főve)
* Kiwi
* korpatermékek
* Kökény
* Köles
* Lencse( vörös, barna, szürke, de csak főve)
* Lenmag
* Lenolaj
* Mandula
* Mángold
* Metélőhagyma
* Napraforgómag
* Növényi olajok
* Paradicsom
* Paszternák (csak főve)
* Pekándió
* Petrezselyem
* Quinoa (csak főve)
* Retek, fehér, fekete
* Ribizli
* Rozs
* Saláta (római, ruccola, batávia radicchi)
* Sárgarépa
* sárgarépa
* Sóska
* Spárga
* Spenót
* Sütőtök
* Szeder
* Szezám
* Szója készítmények (csak 2 hónap diéta után)
* Teák
* Tejcukor, egyedül a tejcukor az engedélyezett, mivel a laktózt a gombák nem tudják lebontani, így az nem szolgál számukra táplálékul.
* Tofu (csak megfőzve)
* Tojás
* Torma
* Tök
* Tökmag
* Tönköly
* Uborka
* Vöröskáposzta
* Zab
* Zeller
* Zöldbab
* Zöldborsó
* Zöldbúzafűlé

Amiket a Candida utál:

* Fahéj
* Fokhagyma
* Tárkony
* Vöröshagyma

A diéta legjobban személyre szabottan működik. Természetesen keretek között, de van akinek ez, van akinek más hat. Kezdésnek, változtatásnak mindenképp jó, és a saját tapasztalatok alapján a diétát lehet, sőt kell is finomítani.

A gyümölcsöket csak frissen, legalább 20 perccel étkezés előtt, a zöldségeket lehetőleg frissen, minél inkább nyersen fogyasszuk.
Különösen hasznos a grapefruitmagolaj! Ez egy olyan vegyületet tartalmaz, melynek gombaölő hatása van.
Nagyon fontos a sok ásványanyag, a sok vitamin, melyeket lehetőleg friss zöldségekből, gyümölcsökből szerezzünk be!
B1, B3, B6, C, E-vitamin, folsav, biotin, magnézium, kálcium, réz, króm, litium, cink.l

Amit a szigorú diéta ideje alatt tilos fogyasztanod: édességek, szárított gyümölcs, élesztő, élesztővel készült termékek, finomított lisztből készült kenyér, tejföl, sajtok, ketchup, majonéz, mustár, készen kapható salátaöntetek, szószok, gomba, sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek.

Amit az első két-három hét után már szabad: könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék, tej, bab, borsó, kukorica, barack, szőlő, cseresznye, narancs, citrom, grépfrút, alma, körte, avokádó.

Amit mindvégig szabad: gombaölő fűszerek - sáfrány, kurkuma, koriander, köménymag, bazsalikom, curry -, Graham-kenyér, rozskenyér, korpás kenyér, sovány húsok, hal, natúr rizs, hajdina, árpa, köles, lencse, lenmag, mustármag, zab, zabtermékek, tojás, élőflórás natúr joghurt, juhtúró, zöldségek minden mennyiségben, dió, tökmag, hidegen sajtolt olajok, szezámmag, kávé, ásványvíz, teák.

 
 
0 komment , kategória:  Candida  
sajtos pogácsa
  2011-01-10 11:22:07, hétfő
 
 



Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg zsír(én felesen margarinnal készítettem)
3 dkg élesztő
1 kk. só
2 dl tejföl
1 db tojás

Tetejére:12 dkg reszelt sajt
A krémhez:
10 dkg margarn
4 kocka Medve sajt
1-2 ek. tejföl
pici só

Elkészítés:
A lisztet a zsírral,élesztővel,tejföllel és a sóval könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
Kinyújtjuk, kb 4 mm-re,pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,majd minden 2. darab közepét kisebb szaggatóval kiszúrjuk.
Tojással megkenjük,majd egy-egy egész és lyukasztott lapot összeragasztunk.
Kivajazott tepsiben világos színűre kisütjük.
Krém:
A margarint a kockasajtokkal,kevés sóval,1-2 ek. tejföllel jól összedolgozzuk és a krémmel megtöltjük a pogácsákat.
Tetejükre reszelt sajtot szórunk.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 174
  • e Hét: 320
  • e Hónap: 1312
  • e Év: 33041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.