Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A befogadástól a meleg ételig
  2011-01-12 15:33:14, szerda
 
  2011/1/7 Dr. Simó Endre <chiquito@t-online.hu>
Fagyhalál - az MSZF azonnali intézkedéseket sürget Orbán Viktortól az életekért
Budapest, 2011. január 7. péntek

A tömeges fagyhalál miatt azonnali szükségintézkedésekre szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal (MSZF-SZK). A fagyhalál: a szegények holokausztja című pénteken tartott budapesti rendkívüli sajtóértekezleten közölték, hogy szeptember vége óta 210-220 ember fagyott halálra az országban. Többségükben saját fűtetlen otthonukban hűltek ki, mások a szabad ég alatt, jelentős részük pedig kórházba szállításuk után. A tavalyit jelentősen meghaladó tömegméretű pusztulás szorosan összefügg a közműadósság növekedésével.
Az MSZF SZK nevében Simó Endre szervező a következő azonnali intézkedések megtételére szólította fel a kormányfőt:
1. Mivel a többség saját otthonában hűl ki, kormányrendelettel kell kötelezni a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására és ellátásra.
2. Kötelezővé kell tenni az energiaszolgáltatást azok számára is, akik fizetésképtelenek, és életük kerül veszélybe, ha kikapcsolják otthonukból a villanyt és a gázt.
3. Természetbeni támogatásban kell részesíteni a veszélyeztetett családokat, és egyedülállókat.
4. A hajléktalanokat azonnal fedélhez kell juttatni. Mivel a menhelyeken embertelen állapotok alakultak ki a túlzsúfoltság miatt, fűtött középületeket, vasúti szerelvényeket, hálókocsikat kell a rendelkezésükre bocsátani! Nem kitiltani kell őket a vasúti várókból és az aluljárókból, hanem segíteni kell nekik abban, hogy olyan helyet találjanak, ahol reményük van az életben maradásra!
5. Szükség esetén, életük védelmében, biztonságos helyre kell kényszeríteni őket!
6. Az állami szükségintézkedésekkel egyidejűleg törődésre, odafigyelésre, segítésre szólítjuk fel az embereket. Emberséggel, emberbaráti szeretettel életeket menthetünk meg! A befogadástól a meleg ételig, a szomszéd lakásának befűtésétől az idős emberek ellátásig megannyi gondoskodásra nyílik mód, és persze van szükség is - mondta.
7. Felszólította a tehetőseket, Magyarország milliárdosait, hogy nyúljanak a zsebükbe, és Podmaniczky Frigyestől, Gundel Jánostól, és más neves elődjeiktől jó példát véve, törődjenek a rászorulók életével!

A Szociális Kerekasztal résztvevői szerint a megoldás nem merülhet ki az azonnali intézkedésekben, hanem ki kell küszöbölni a fagyhalál gazdasági és társadalmi okait is. Ennek érdekében szükségesnek tartják, hogy
1. Kilakoltatási és árverési tilalmat rendeljenek el a bankokkal és a végrehajtókkal szemben, amíg nem orvosolják a megélhetési válságába sodródott emberek problémáját. Simó tudatta, hogy az MSZF 8 éves fennállása óta még sohasem találkoztak oly méretű társadalmi elkeseredettséggel, mint napjainkban. Honfitársaink százezreinek egyszerűen nincs miből megélniük: nem tudnak táplálkozni és fűteni, enni adni a gyereknek és gondoskodni róla. Tehát az április 15-ig tartó kilakoltatási és árverési moratórium nem elegendő - mondta.
2. Alkotmányba kell iktatni a lakhatási jogot, valamint a lakhatást is biztosító létminimum jogát! Az MSZF és a Keresztényszociális Műhely erre vonatkozó javaslatát a kormány elutasította - fűzte hozzá.
3. Szociális bérlakás-építési programot kell beindítani, hogy jutányos lakbérért minden rászoruló fedélhez juthasson! Erről kidolgozott programot nyújtottak be, de nem tapasztalnak előrelépést - közölte.

Az azonnali teendőkre vonatkozó anyagot Orbán Viktornak címezve délután faxon elküldték a miniszterelnökségre.

A rendkívüli sajtóértekezleten Zlinszky János professzor, alkotmányjogász a kormány alkotmányos kötelességének nevezte a létminimum biztosítását mindenki számára. Ebben a létminimumban a fűtés is benne van - mondta. Számon kell kérni a sürgős intézkedéseket, hiszen több ezer embert tettek ki a lakásából. A keresztény erkölcsi rend nem tűri sem az élethez, sem a méltósághoz való jog elvitatását - szögezte le a professzor, majd azt mondta, hogy azoknak is joga van az élethez, akik esetleg nem önhibájukon kívül kerültek az utcára.
Jáky Miklós, a Keresztényszociális Műhely elnöke a megélhetés munkával történő biztosításában jelölte meg a megoldás útját. A kialakult helyzetet arra vezette vissza, hogy hiányzik másfél millió munkahely, több mint három millió ember pedig nyomorog. Keresztény kötelesség segíteni a bajba jutottakon - mondta.
Dr. Eöry Ajándok, a Máltai Szeretetszolgálat orvosa bejelentette, hogy Budapesten hétfőtől mozgó háziorvosi szolgálattal igyekeznek azoknak a hajléktalanoknak a segítségére sietni, akiket alkoholfogyasztásuk miatt nem engednek be a menhelyekre. Fül akupunktúrás módszerrel szerelik le az ittas ember agresszivitását, és segítik elő, hogy befogadják őket.
Mivel nem áll rendelkezésükre elég pénz, a Magyar Szociális Fórum felajánlotta, hogy azonnal mozgósítja a civil szervezeteket az életmentés érdekében, Zlinszky professzor pedig azonnal hatállyal felajánlott a nemes célra ötvenezer forintot, mely egy hetes működésükre elegendő.
Magyar János, a Keresztény Értelmiségi Szövetség részéről fűtött konténer lakások felállításáról szóló tervet, Lőrincz Kálmán vállalkozó pedig gyorsházépítési programot mutatott be.+++

Kiadta: MSZF SZK

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ételosztás a Blahán..
  2011-01-12 15:03:11, szerda
 
  "Militáns jellegű" ételosztás a Blahán...
Posted on 2011/01/12 by Nifadmid

A napokban utam a Blaha Lujza téri aluljárón át vezetett. Mióta Tarlósék kiűzték a kemény fagyba az ott "lakókat" , csak mutatóba maradt belőlük egy-kettő a lépcsőn ücsörögve. Ők azt az (egyébként ki tudja ki által szponzorált, egész jó minőségű) Fedél Nélkül c. újságot terjeszthetik változatlanul a régi "helyükön", amelyről egyikük úgy szokott nyilatkozni, hogy "jó meleg lakásban laknak azok akik ezt kiadják..." (Valami alapja van ennek, de erről majd máskor.)

Meg-meg szoktam állni beszélgetni az öreggel, aki lassan egy kisregényhez elegendő sztorival szolgált már... Néha amikor akad felesleges(?) apróbb forint, annak fejében kapom az újságot tőle, és a mindkettőnknek talán jól eső kézfogás, pár szavas csevegés is egyre inkább erősíti ismeretségünket.
"Nézze már, most meg valami gárdisták osztanak ott fönn ételt...." fogadott pénteken délután amikor épp a buszhoz igyekeztem.
"Mi vaaaan?" hökkentem meg. A Krisnások ruhát váltottak volna? - tépelődtem amikor csak erőltette emberünk, hogy "azok bizony valami gárdisták, mert katonaruhában vannak.."
A kíváncsiság erősebb volt a hazamenetel szándékánál, gondoltam megnézem már, miről beszél....
Igaza volt, mint kiderült. A naponta már megszokott látvány, a délutáni mikrobusz és a ki tudja honnan előkeveredett "Koppány nemzeti termék" névre aktualizált mozgó bolt között egy piros személykocsi... Hátulja kinyitva, ott a gőzölgő kondérok mögött a számkivetettek elég rendes létszámú sora, az ételt és a forró teát pedig &#8220;igazi" gárdisták osztják....
Találtam is rögtön ismerős arcot közöttük, köszöntés után aztán kiderült: ők bizony a Nemzeti Gárda tagjai... És mint hallom, most éppen "militáns jelleggel" a rászorulóknak hoztak ételt... Onnan ez a visszatérő minősítés, mert azt is elmeséli beszélgető-társam, hogy nemrég vidéken (Dunaújvárosban?) jártak, és az ünnepi, kegyeleti gyertyák gyújtása miatt a helyi hatalom eljárást indít ellenük... Indok: a militáns jellegű megmozdulás...
Egyszerű "sima" és veszélytelem gyertyák, mécsesek gyújtogatása miatt... (megérteném a hatalmi felhördülést, ha a lángot más, arra érdemesebb objaktumok stb. irányába akarták volna, de ne feszítsük a húrt most feleslegesen..)
A sorban állók jóízűen falatozzák az illatáról ítélve nem akármilyen gulyást. A forró tea áldás-számba megy a cudar időben... Pár percnyi öröm, arcukról kicsit eltűnnek a gyötrődés ráncai...
Ha rövid is ez az idő, ezt már nem veheti el tőlük senki. Kis időre emberségből, embernek méltó sorsot kaptak, kapnak
"Militáns jelleggel"....
Urak (?) ott arra Fönt a bársony-székekben! Nem kéne ebből valamit tanulni kicsit? Nagy dumák, szólamok helyett tenni is valamit néha?
*.*
És nem csak azoknak címezném a további gondolataimat. Az álszent politikát hirdető, változatlanul csak színes lufikat eregető város-vezetésnek, akik a "rendbetétel" okán embereket küldenek a fagyhalálba, ahelyett, hogy legalább - ha mást nem - csak létezni hagynák azokat...
Aztán amint kiderül szép lassan (ahogy a cukormáz leolvad) a New York-ból (is) diszponált, "hajléktalan-érdekvédelmi" tömörülés is valójában egy LMP-nek látszó akármi... A szerencsétlenek sorsát meglovagolva lényegében csak az épp uralmon lévő párt kritizálása, költségvetési és egyéb kifogások - karitatív jelmezbe csomagolt publikációi a valóságban. Az elbukott választások után a semmiből felbukkanó csoport már éppen nemrégen tarhálásba is kezdett.. "Felszereléseink fejlesztésére" indokkal. No persze. A decemberben megtartott tiltakozáson amit ők szerveztek, lehetett is látni vadonatúj Bundeswehr-hálózsákokat éppen akkor kicsomagolva. Amibe azután ők, a demonstrációt szervezők bújtak bele a hideg elől menekülve.
És valahogy nem is nagyon akarózva nyilatkozgatni a nem promóciós jellegű (nemzeti?) sajtó képviselőinek. Sőt, még köszönést sem fogadtak ezek a "raszta hajú" fiatalabb kiadású "Tamás Gáspár - klónok"...
De ha már morfondír, itt van ez a gárda-kérdés is. Van ugyan a hírek szerint Új Magyar - , aztán Nemzeti - , aztán Őrző-, meg aztán "szentkoronás" Gárda csak így hirtelenjében leltározva... Most nem mennék bele, milyen indíttatással, akarattal, hittel, és szándékkal állt össze annak idején az az "első ötvenhat" a Várban.. A végkifejlet a lényeges inkább. Hatalmak játékai, erőlködése, praktikái folytán most lett lassan annyi abból az Egy-ből, hogy Caius Cassius szarrá röhögné magát (már bocsánat) milyen könnyen is lehet a szétosztott felett uralkodni... Ha már onnan ered az a régi mondás, a történelmi Rómából.
Nem kell hozzá nagy fantázia: mennyivel nagyobb lenne a gondjuk a "rettegőknek" ma is, ha az az Egy létezne. A maga
"militáns jellegével".
Amivel éppen most és itt a Blahán, embereknek tettek jót, emberek sorsán igyekeztek ha csak percekre is:segíteni....
Oskar, Napifotó
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 399 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 629
  • e Hét: 2339
  • e Hónap: 10943
  • e Év: 46884
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.