Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
Tények,tévhitek
  2011-01-18 17:35:11, kedd
 
  Tények és tévhitek a tojásról

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.

Hogyan válasszunk tojást a boltban?

Tudta-e hogy?

- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió, hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".

Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban betűk is szerepelnek, a HU magyar , a NL holland, a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent. Például : 3HU63T18/6

A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet szabad tartás - 1, alternatív tartás -2, ketreces tartás - 3, ökológiai tartás - 4), majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az istállók száma.

A tojás értéke

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.

A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

Tények és tévhitek

A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.

Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen vizsgáltatja állatállományát.

Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium. Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Álmodj szépeket!
  2011-01-18 17:18:34, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeretettel
  2011-01-18 17:16:45, kedd
 
   
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép estét!
  2011-01-18 17:15:07, kedd
 
 

Hamvas Béla: Oszd meg amid van!

A legenda beszéli, hogy négy bölcs addig imádkozott, amíg elérte amit kívánt: a mennyországba léphetett az üdvözültek közé.
Teljes napot tölthettek itt a boldogok között, napkeltétől napnyugtáig élhettek elíziumi életet.
- Az első bölcs az élményt nem bírta el, és belehalt;
- a második elméjében megzavarodott;
- a harmadik az élményt magába zárta, őrizte élete végéig, s a megszerzett boldogságot magának tartotta meg.
- Csak a negyedik bölcs távozott egészségesen és épen, mert a látottakat arra használta fel, hogy azon, aki hozzáfordult, segítsen.

A szenvedés köréből mindenki szabadon kiléphet, ahogy tud, és a boldogságot elérheti. De azoknak, akik az üdvözültek világát megismerik, negyedrésze a nagy élményt nem tudja elviselni és belepusztul. Minden nap látni olyan embert aki a mennyország kapujában összeesett és meghalt.
A másik negyedrész megkótyagosodik. Ilyen fanatikus bolondot is látni eleget.
A harmadik negyed rész a boldogságot magába zárja és önmagának tartja meg, és nem ad belőle másnak...
A boldogságot csak a negyedik bölcs bírta el. Mert a gazdagságot, örömet, tehetséget meg szabad szerezni, de jaj annak, aki hozzá nem elég erős.
Egy része belehal, egy része eszét veszti, egy része a kincset magába ássa, és senkinek sem ad belőle. Az elíziumi kertek fénye benne sötétséggé változik.
A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja.
A fény csak abban válik áldássá, ami másnak is ad belőle...
Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg.
Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki se tiltja, de jaj neked, ha magadnak tartod. Amiből másnak nem adsz, legyen az arany, iszappá válik; legyen szent fény, átokká válik; legyen gyönyör, halállá válik...

{Forrás: György Edit: A boldog élet titka}
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kedves Látogató!
  2011-01-18 17:13:14, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nő elegáns és szép
  2011-01-18 17:05:02, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Nő a vízben
  2011-01-18 17:02:28, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Nő nagyestélyiben
  2011-01-18 16:59:57, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Nő a víztükrén
  2011-01-18 16:58:26, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Nő és az ékszer
  2011-01-18 16:56:23, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 604 db bejegyzés
e év: 9223 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6197
  • e Hét: 16402
  • e Hónap: 56014
  • e Év: 284951
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.