Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Jó éjt, szép álmokat!
  2011-01-28 23:41:24, péntek
 
  Kívánok kedves Mindannyiotoknak





Köszönöm a látogatást.
 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Angyali üzenet
  2011-01-28 15:59:03, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-01-28 15:29:08, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Fánksütés lépésről lépésre!
  2011-01-28 15:22:32, péntek
 
  Fánksütés lépésről lépésre!
Mitől lesz szalagos a fánk?


Sokan kedvelik, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, bonyolult. Pedig nem az. A szalagtól sem kell megijedni, csak egy apró trükk, és fehér masni díszeleg a csodás, aranybarna, ropogós süteményünk derekán.




Ilyen szép szalagos lesz!


A kezdő háziasszonyok nem szívesen fognak "bonyolult" ételek, kelt tészták készítésébe. Aggodalmaskodnak, hogy nem kel majd meg a tészta, "szalonnás" marad, vagy nem sül át kellőképpen, netán összeesik vagy leragad. A fánksütésről sokan azt mondják, nehéz, és ha mégis sikerül, nem biztos, hogy szalagos lesz, pedig éppen az benne a pláne. Az alábbiban részletesen megmutatjuk a fánk sütését, azt az elkészítési módot, ahogyan egészen biztosan sikerülni fog!

A tuti jó recept:
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 kocka élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek cukor, csipet só


Fánksütés lépésről lépésre:

1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.






2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához.





3. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük és egy órán át kelesztjük.





4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.





5. A kinyújtott, téglalap alapú tésztát félbe hajtjuk és mégegyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!





6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat.





7. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.





8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresükre nőttek.





9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön.

Megjegyzésem: azzal a felével tesszük az olajba, amelyik a kelésnél nem érintkezett a gyúródeszkával, s óvatosan a hüvelykujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk a fánkba - ebbe a mélyedésbe kerül majd a lekvár.






10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe.





11. Ha elkészültünk, szedjük szalvétára vagy papírtörlőre a jól átsütött fánkokat és azon melegiben szórjuk meg porcukorral. Máris fogyasztható.





Megjegyzésem: Ha mélyedést nyomtunk sütés előtt a fánkba, akkor igen gusztán lekvárt is tölthetünk bele a tálalás előtt:




Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szombat - menüajánlat
  2011-01-28 14:41:12, péntek
 
  Szombat - menüajánlat:


Reggeli: Paraszt reggeli
Előétel: Pokolszigeti babgulyás
Főétel: Krumplis lángos pofonegyszerűen
Desszert: Ínycsiklandozó diós sütemény
Vacsora: Körözött péksüteménnyel, kolbászkarikákkal
Vegetáriánus ajánlat: Krumplis lángos pofonegyszerűen


Paraszt reggeli:

Hozzávalók:
3-4 db közepes héjába főtt krumpli (rakott krumpli maradék)
10-15 dkg füstölt szalonna
6 db tojás
2-3 db közepes hagyma vagy újhagyma zöld szára
10-20 dkg maradék szalámi, vegyesen is lehet
10 dkg reszelt sajt

pirospaprika

Elkészítés:
A burgonyát felkockázom 1x1 cm-es kockákra, a szalonnát is apróra kockázom, a hagymát vagy az újhagyma szárát (ez a finomabb, jobb), és a szalámimaradékokat.

A szalonnát kisütöm, majd a hagymát megdinsztelem rajta, a krumplival és a szalámimaradékkal is átsütöm az egészet. Végül a rántottának felvert, és ízlés szerint sózott tojást ráöntöm, és készre sütöm. A tetejét esetleg megszórom maradék reszelt sajttal (ne száradjon a hűtőben).





Megjegyzés:
A mennyiségek éhes kamaszok esetén erősen változnak.

A receptet és a fotót Papusmaci küldte. Köszönjük!


Pokolszigeti babgulyás:

Hozzávalók:
1 db nyers sertéscsülök
40 dkg fejtett bab
10 dkg füstölt szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 zellergumó
4-5 gerezd fokhagyma
5 szem közepes nagyságú burgonya
2 db paradicsom
2 db zöldpaprika
2-3 evőkanál zsír

bors
pirospaprika
őrölt kömény
majoránna
csipetke

Elkészítés:
A csülköt kicsontozom, felkockázom. A hagymát, a szalonnát és a kicsumázott paprikát apróra felkockázom, a sárga- és a fehérrépát felkarikázom, a paradicsomot nyolcfelé vágom, a zellert felszeletelem, a fokhagymát összezúzom, a petrezselyemzöldet ledarálom.

A bográcsban a zsíron kiolvasztom a szalonnát, világosra pirítom rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadom a nyolcrét vágott paradicsomot, a zöldpaprikát és a kicsontozott, kockákra vágott húst. 5 percig párolom, hozzáadom az őrölt köményt és a majoránnát, a fokhagyma felét, meghintem a pirospaprikával, sózom, borsozom.

Kevés vízzel, lassú tűzön - gyakran megforgatva a bográcsot - párolom, majd amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadom a fejtett babot, a megtisztított, karikákra vágott zöldséget, a meghámozott, felszeletelt zellert. Én egy hegyes csípős paprikát is belekarikázok ilyenkor. Felöntöm vízzel, beleteszem a csülök csontját, 10 percnyi forralás után mehet hozzá a meghámozott, kockákra vágott burgonya, és a többi fokhagyma. Készre, azaz, teljesen puhára főzöm.

Tálalás előtt kiveszem belőle a csontot, a levesbe belefőzöm a csipetkét, 5 percig még forralom. Frissen, forrón tálalom, tejfölt és ropogós friss kenyeret kínálok hozzá. Ne maradjon le az asztalról Erős Pista barátunk sem!

Megjegyzés:
Az igazi babgulyás bográcsban, nyílt tűzön készül, de a tűzhelyen főtt is kitűnő.

Itt a nyár, ha nem is úgy látszik, de azért ha módunk van rá, gyerünk ki a szabadba, süssünk, főzzünk szabad tűzön! Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Krumplis lángos pofonegyszerűen:

Hozzávalók:
4-5 db (sárga) krumpli
2 darab tojás
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál tejföl
liszt

bors
szerecsendió
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzöm, hagyom kihűlni. Ha már meg tudom fogni, meghámozom, krumplinyomón áttöröm egy keverőtálba. Beleütöm a 2 tojást, beleteszem a fokhagyma présen átnyomott fokhagymát, a tejfölt, beleszórok némi lisztet, sózom, borsozom, ízlés szerint szerecsendiót is szórok bele. Villával elkezdem összedolgozni, csomómentesre, ha kell, még szórok bele lisztet, amennyit felvesz. Kézzel formázható masszát kell kapnom, ami nem folyós, a nokedli tésztánál jóval sűrűbb.

Serpenyőben olajat hevítek, vizes kézzel evőkanálnyi mennyiséget veszek ki a tésztából, lángos formára nyomogatom, a forró zsiradékban mindkét oldalát aranybarnára sütöm, papírtörlővel bélelt tálba szedem.

Tálaláskor igény szerint reszelt sajtot, tejfölt, ketchupot vagy bármi hasonlót adhatunk hozzá, mellé.

Megjegyzés:
Én lángos fan vagyok, amit párom néha már nagyon un. Keleszteni, éleszteni nem tudok, ezért találtam ki ezt az összeállítást. Nekem bejött, gyakran készítem, csak úgy, este egy jó citromos teával, inkább pohár borral, de váratlan vendég érkezésekor is pár perc alatt összedobható.

A fokhagymát el lehet hagyni, én azért zúzom bele, mert így nem kell bíbelődni a külső kenéssel, az ízben pedig benne van. Ha bekeverek egy adag tésztát, és nem sütöm ki mindet, egy zárható edényben beteszem a hűtőbe, 1-2 napig eláll. Az esti sütésből megmaradt pár darab másnap reggel hidegen is kellemes reggeli.





Gyakran csülkös bableves mellé is ezt eszem, kenyér helyett! Jó étvágyat, Nani.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Ínycsiklandozó diós sütemény:

Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg porcukor
24 evőkanál víz
2 csomag sütőpor
20 dkg darált dió
8 egész tojás

Elkészítés:
A tojások sárgáját keverd habosra a porcukorral, és add hozzá a 24 evőkanál vizet. Keverd bele a darált diót, a sütőporral elkevert lisztet és a tojásfehérjéből keményre kevert habot. Közepes hőmérsékletű sütőben, lassan, tűpróbáig süsd!

Megjegyzés:
Nekem nagyon ízlik... és nagyon szereti mindenki!!!!

A receptet Ancsa0714 küldte. Köszönjük!


Házi körözött:

Hozzávalók:
25 dkg juhtúró
15 dkg vaj
2-3 evőkanál tejföl
1 csokor zsenge újhagyma
piros arany
mustár

őrölt kömény
őrölt fehérbors

Elkészítés:
Az újhagymát vékonyan felkarikázom, mehet bele bátran a zöld szára is.

Egy keverőtálban a juhtúrót a vajjal, a piros arannyal, a mustárral és a felaprított újhagymával egy villa segítségével összedolgozom, ha nehezen keverhető, adok bele némi tejfölt. Ízesítem őrölt köménnyel és őrölt fehérborssal, ha kell, pici sóval, erre vigyázok, mert a piros arany is sós. Krémesre keverem.

Friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal kínálom. Fogyasztás előtt legalább fél órával kiveszem a hűtőből, hogy kenhető legyen.

Ízlés szerint felvágottat is adhatunk mellé, akár egy szál gyulai vagy paraszt kolbász, de néhány szelet sertés párizsi is illik hozzá.





Megjegyzés:
A piros arany kedvünk szerint lehet csemege, csípős vagy akár a kettő keveréke is. Én nem teszek bele pirospaprikát, keseríti és csomós maradhat.

Amikor nincs friss, zsenge újhagyma, lilahagymával vagy snidlinggel készítem, a vöröshagyma nagyon intenzív hozzá, elviszi az ízét. Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!


Körözött II.:

Hozzávalók:
40 dkg túró
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma

bors
pirospaprika
2 evőkanál sütőmargarin
ízlés szerint tejföl

Elkészítés:
A túrót összetörjük villával, összekeverjük az apró kockákra vágott hagymával, az átnyomott fokhagymával és a többi hozzávalóval. Hogy izgalmasabb legyen a tálalás, félbevágott paprikákba tölthetjük őket. Pirítóssal és friss kenyérrel egyaránt finom!





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 254
  • e Hét: 9757
  • e Hónap: 23662
  • e Év: 153369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.