Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Jó éjszakát!
  2011-01-03 23:57:56, hétfő
 
 



Köszönöm a látogatást.
 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Lábnyomok
  2011-01-03 23:20:31, hétfő
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Áldások, imák, Istenes versek  
Angyali üzenet
  2011-01-03 22:16:34, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-01-03 12:54:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Grillezett padlizsános
  2011-01-03 11:45:32, hétfő
 
  Grillezett padlizsános bruschetta paradicsommal





A bruschetta - ropogós héjú, kovászos kenyérrel az igazi

Hozzávalók 4 személyre:

2 közepes padlizsán (kb. 25-30 dkg/db)
4 nagyobb szilvaparadicsom
néhány szem fekete olajbogyó, olívakrém, frissen őrölt bors - ízlés szerint
A páchoz:
1 dl olíva olaj
1 citrom leve
2 teáskanál tengeri só
2 kávéskanál őrölt rozmaring (a friss még jobb)
2 kávéskanál morzsolt oregánó
2 dundi gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A páclevet a fentiek szerint elkészítem, a padlizsánok végeit eltávolítom, csíkokban meghámozom, hosszában kb. ½ cm vastag szeletekre vágom. Minden szeletet megkenek a páclével, egy széles tálban szép sorban egymásra halmozom őket. Valamennyi páclé megmarad, ha nem így történne, érdemes egy keveset visszafogni belőle.

Amíg pácolódnak, meghámozom és felkarikázom a paradicsomokat, felvagdosom az olívabogyókat, felszeletelem a kenyeret, előmelegítem a grillsütőt.

A fűszeres padlizsánszeleteket a forró grillre rakosgatom, 6-8 perc alatt szép csíkosra, puhára sütöm, papírtörlőre szedem. Az utolsó padlizsánok után a kenyerek egyik oldalát megmártom a maradék páclében, épp csak annyira, hogy a felszínükön vékony réteg képződjön. A megkent felükkel lefelé ráhelyezem mindegyiket a forró rácsra, 2-3 perc alatt enyhén megpirítom.

A halvány csíkosra pirult, ropogós kenyérszeletekre rakosgatom a padlizsánokat és a paradicsomokat, olívabogyóval, illetve olívakrémmel, néhány petrezselyemlevéllel díszítem.





Minden kis szendvics kicsit más...

A mennyiség természetesen a társaság étvágyának megfelelően növelhető. A padlizsánok serpenyőben is remekül megsüthetők! Esti borozgatáshoz, de nyaralás előtt, alatt is egyszerűen elkészíthető. Előételként, könnyű uzsonnaként, vacsoraként is tálalható.





Esetleg még egyet-kettőt?

Nagyon jó étvágyat és kitűnő időt kívánok hozzá mindenkinek!

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Grillezett padlizsánok
  2011-01-03 11:40:54, hétfő
 
  Grillezett padlizsánok olívakrémes mártogatóval


Hozzávalók (előételként 4 személyre):

4 kisebb méretű padlizsán (kb. 15-20 dkg/db)
A páchoz:
½ dl olíva olaj
½ citrom leve
1 teáskanál tengeri só
1 kávéskanál őrölt rozmaring (a friss még jobb)
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 dundi gerezd fokhagyma

Az olívakrémes mártogatóhoz:

1 közepes cukkini finomra reszelve (kb. 25 dkg)
2 db nagyobbacska paradicsom, meghámozva, kimagozva
2 szál újhagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1 teáskanál sűrített paradicsompüré
1 evőkanál fekete olívakrém
1 teáskanál tahina
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál vörösborecet
só, bors, kakukkfű - ízlés szerint

Elkészítés:

Először a páclevet készítem el, ami annyiból áll, hogy az olajat és a citromlevet tálba öntöm, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomom, fűszerezem, alaposan elkeverem.

A padlizsánok végeit levágom, majd csíkokban meghámozom, vagyis kb. 1 cm-es csíkokban úgy távolítom el a héját, hogy nagyjából 1 cm-ként marad is rajta héj. Mindegyikből 1-1 cm vastag szeletet vágok hosszában. Egy kenőecsettel minden padlizsánra kenek a pácléből, majd egymásra helyezem a megkent padlizsánszeleteket. Amíg érlelődnek, elkészítem a mártogató szószt.

Ehhez a cukkinit alapos mosás után almareszelőn finomra reszelem. A hagymákat a zöld részükkel együtt apróra vágom. A paradicsomokat leforrázom, meghámozom, kiskanállal eltávolítom a magjukat, a levet felfogom, a húst apróra felkockázom. A petrezselymet a paradicsompürével és a paradicsom levével és a tahinával botmixerrel krémesítem.

Az apróra vágott hagymát, az átpréselt fokhagymát, valamint a reszelt cukkinit zsiradék nélkül serpenyőbe teszem, kb. 5 perc alatt megpárolom. A még meleg cukkinis keverékhez keverem a fűszereket, a paradicsomkockákat, az olívakrémet, valamint a petrezselymes-paradicsompürés krémet, hozzáadom az ecetet. Ha szükséges, még fűszerezem, a sóval azonban mértékletesen érdemes gazdálkodni, mert az olívakrém eleve sós. Olajat is tartalmaz épp elegendő mennyiségben, külön olajra már nincs szükség.
Az egészet alaposan összekeverem. Hagyom teljesen kihűlni, majd hűtőbe teszem.

Amíg a mártogató szósz hűl, felforrósítom a grillt, szép egymás után ráteszem a pácolt padlizsánszeleteket, 6-8 perc alatt omlósra sütöm, a felesleges nedvességet papírtörlővel felitatom. Tálra szedem, a mártogatót mellé kínálom. Friss kenyérrel remek előétel, könnyű vacsora.





Grillezett padlizsánok paradicsomok társaságában némi kiegészítéssel

A következő adagból finom apró ,,szendvicsek" lettek. A padlizsános-paradicsomos bruschetta egyik titka a jó minőségű, ropogós héjú kenyér. Igazán attól lesz finom ez az egyszerű előétel (a jó minőségű alapanyagokon túl), hogy a ropogósra pirított kenyérkékre simul a zamatos, puha padlizsán és az ízletes paradicsom. A héja ropog, a közepén halomban a sok finomság... Nyári estékre nem is nagyon kell más, néhány igazán jó falat, egy pohár jó bor, pihenés!

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Egyszerű és zamatos
  2011-01-03 11:38:05, hétfő
 
  Egyszerű és zamatos - variációk pácolt, grillezett padlizsánszeletekre

Vannak olyan nagyon jó és egyszerű alapanyagokból szinte villámgyorsan elkészíthető fogások, melyek elkészítése különösebb főzőtudományt sem igényel, tálalásuk mégis komoly elismerésre sarkallja az asztal körül ülőket.


Szépek, finomak - lehetnek előételek, könnyű főfogások, kombinálhatók zöldségekkel, halakkal, húsokkal egyaránt. A rendkívül sokoldalú padlizsán elkészítésétől sokan azért ódzkodnak, mert tartanak a hosszas előkészülettől, vagy épp attól, hogy sütés közben szivacsként magába szívja az olajat, illetve attól, hogy a végeredmény mégsem lesz megfelelő állagú.

Csak biztatni tudok mindenkit, hogy adjon egy esélyt a minimális zsiradékkal készülő, mégis csodásan puhára sült padlizsánszeleteknek! Igencsak népszerű a kenyérre kenhető, húsokhoz tálalható padlizsánkrém vagy padlizsánsaláta melyeknek számos variációja létezik több vagy kevesebb zsiradék felhasználásával - a kelet-mediterrán padlizsánsalátáról már szó esett, most azonban olyan gyors finomságokat készítettem, melyekben a sült padlizsánszeleteké a főszerep.






Friss, feszes héjú padlizsánt érdemes választani minden esetben

A padlizsán olyan zöldség, melyet mintha kifejezetten előételnek találtak volna ki - látványos lila héja megsötétül sütés közben, halvány, szivacsos szerkezetű húsa omlósan puhává lényegül, bármi is készüljön belőle.

Nyári ebédek, vacsorák remek foglalatossága a szabadtéri grillezés, amit persze konyhai grillsütővel akár az év bármely szakában reprodukálhat bárki zárt térben is. A grillezett padlizsán azonban számomra valahogy a nyári ételek egyik legjobbja. Gyorsan elkészül és nagyon finom, rendszerint nagyobb mennyiséget sütök egyszerre, mert az alábbi egyszerű eljárásnak köszönhetően akár másnap, hidegen, szendvicsfeltétként is remek, nem tocsog az olajban.

Érdemes friss, hosszúkás padlizsánokból nekilátni, szinte biztos, hogy nem lesznek keserűek. Aki mégis biztosra menne, nyugodtan sózza be 15-20 percre. Az egyszerű citromos-fokhagymás pác azonban garantáltan eltávolít minden vélt vagy valós keserűséget a padlizsánokból.





Padlizsánok a pácban

Előételnek indultak az alábbi fogások, aztán úgy alakult, hogy bőséges vacsora lett belőlük. Az első adaghoz kifejezetten kisméretű padlizsánokat sütöttem vaskosabb szeletekben, melyekhez egy finom mártogató szósz is dukált.





Csíkosan, puhán, zamatosan a grillezett padlizsánok
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Apró burgonyagombócok tejszíne
  2011-01-03 11:29:53, hétfő
 
  Apró burgonyagombócok tejszínes gombaraguval





Hozzávalók 4 személyre:

A burgonyagombócokhoz:

kb. 60 dkg lisztes burgonya (pl. Ella)
2 tojás sárgája
kb. 2 evőkanál kukoricakeményítő
3 dkg puha vaj
ízlés szerint: frissen reszelt szerecsendió, só, bors
+ a tálcára kb. 1 evőkanálnyi kukoricakeményítő
A gombócok főzéséhez:
kb. 1,5 l víz
1 teáskanál só

A gombaraguhoz:

30 dkg aprószemű, friss csiperke
4 dkg szárított apró szemű shiitake gomba
1 salottahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
kb. 3 dl zöldségleves
2 dl főzőtejszín
2 teáskanálnyi kukoricakeményítő
1 evőkanálnyi metélőhagyma apróra vágva
1 kávékanálnyi őrölt rozmaring
1 kávéskanálnyi őrölt kakukkfű
1 teáskanálnyi frissen préselt citromlé
ízlés szerint: frissen őrölt bors, só

A tálaláshoz:
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés: A shiitake gombákat langyos vízbe áztatom, hogy megpuhuljanak.

A burgonyát alapos mosás, sikálás után kb. 40-45 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Még forrón meghámozom, alaposan áttöröm.





A jó minőségű lisztes burgonyát érdemes kétszer is áttörni, hogy egynemű legyen!

Míg az áttört burgonya hűl, 1 evőkanálnyi keményítővel meghintek egy tálcát. A már langyos burgonyamasszához adom a tojások sárgáját, a vajat, 2 evőkanálnyi keményítőt, sót, borsot, szerecsendiót.





A hozzávalók már egy helyen várják a további műveleteket

Gyors mozdulatokkal összedolgozom, nedves kézzel diónyi gombócokat formázok a masszából. Az előkészített tálcára sorakoztatom őket. Felhasználásig frissen tartó fóliával fedem le.

A csiperkéket és a megpuhult shiitake gombákat vastagabb szeletekre vágom. A hagymát finomra kockázom, a metélőhagymát és a petrezselymet finomra vágom. A zöldséglevest felforralom.

A hagymát az olajon üvegesre pirítom, rádobom a gombaszeleteteket, sózom, borsozom, fűszerezem. Mikor a gombák levet engedtek, felöntöm a zöldséglevessel, felforralom. Közben a keményítőt elkeverem a tejszínben, a gombákhoz adom, besűrítem. Ha szükséges, továbbfűszerezem, citromlével teszem pikánsabbá. A már szinte kész raguba keverem a metélőhagymát és a petrezselyem kb. felét. A kétféle gombának köszönhetően, mély és gazdag ragu ízeit a frissítő citromlé és a zöldfűszerek élénkítik.





Indulhatnak a forrásban lévő vízbe!

Egy méretes lábosban vizet forralok, sózom. A lobogva forró vízbe teszem a gombócokat. Ha feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percet főzöm, majd szűrőkanállal kiemelem, tálra szedem, petrezselyemzölddel díszítve, azonnal tálalom.

http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/111000/111709_krumpligomboc5.jpg


Tálalás!

Ha úgy alakul, hogy nagyobb mennyiség elkészítésére van kapacitás, a megformázott gombócok mélyhűtő tasakban remekül fagyaszthatók, ha szükség van rájuk, forró vízben a fent leírtak szerint pár perc alatt kifőzhetők.

A gombaragu kerek tálban - a gombócok szögletesben, jó étvágyat kívánok!

Újévre, de egyéb alkalmakra is készülhetnek gombócok vagy más, a teljességet szimbolizáló kerek ételek. Ilyenkor azonban a feltálalt fogásokban is megnyilvánuló szokások, babonák, szerencsekívánságok sokféleségével nem árt bebiztosítanunk magunkat a jövőre tekintve - a teljesség örömének megéléséhez mindenkinek sikerekben, szerencsében és jó ételekben egyaránt gazdag, boldog újévet kívánok!

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom blogja


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Céklás palacsinta brokkolimárt
  2011-01-03 11:18:26, hétfő
 
  Céklás palacsinta brokkolimártással

Hozzávalók:

10-12 vékony palacsintához:
12,5 dkg liszt
1 nagyméretű tojás
3 dl tej
10 dkg főtt vagy sült cékla finomra reszelve
1/2 kávéskanál só
növényi olaj a sütéshez
A töltelékhez:
kb. 25 dkg rózsáira szedett brokkoli
2 dl tej
3 dkg vaj
3 csapott teáskanál kukoricakeményítő
5 dkg finomra reszelt félkemény sajt (pl. edámi, ementáli, trappista)
1 kis csokor petrezselyem zöld felaprítva

frissen őrölt bors

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból palacsintatésztát készítek. A homogén állag eléréséhez az alkotórészeket turmixgép poharába teszem, simára turmixolom. Fél órát hűvös helyen pihentetem.

Közben elkészítem a tölteléket: a rózsáira bontott brokkolit 4-5 perc alatt forrásban lévő sós vízben blansírozom, majd jeges vízbe szedem, hogy üde zöld színét megőrizze. Az egyszerű mártáshoz a tejben elkeverem a keményítőt, felforralom, sózom, borsozom, majd hozzáadom a vajat, a petrezselyemzöldet, végül a sajtot. A kész mártásba forgatom a brokkolikat.

A tésztából kevés olajon 10-12 palacsintát sütök. Megtöltöm a brokkolimártással, frissen őrölt borssal fűszerezve tálalom.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

További fotókat, tudnivalókat és érdekességeket Habliliom blogjában találsz!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Áfonyás-almás pite (kosárka)
  2011-01-03 10:59:34, hétfő
 
  Áfonyás-almás pite (kosárka)

Hozzávalók:

4 darabhoz:
A tésztához:
10 dkg zsír
5 dkg vaj
7 dkg cukor
30 dkg liszt
pici só
pici szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
1 tojás
A töltelékhez:
2 db alma
12,5 dkg kék áfonya
5 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
pici só
pici citromlé
0,5 dl víz

Elkészítés:
A puha zsírt és vajat egy tálban a többi hozzávalóval jól kidolgozom, majd 20 percre hűtőbe teszem pihenni. (A tojásból annyit hagyok, hogy a 4 kosárka peremét és a tetejüket is le tudjam kenni.)

Ez idő alatt elkészítem a tölteléket: az almákat meghámozom, és kisebb kockákra vágva egy edénybe teszem, megcukrozom, meghintem fahéjjal, és hozzáöntöm a kevés vizet, majd lassan beforralom (kb. 8-9 perc). Belekeverem a megmosott áfonyát, és ezzel további 2-3 percet párolom, akkor van készen, ha nincs alatta már lé.

A tésztát lisztezett asztalon 3 mm vastagra nyújtom, a zsírral kikent kis piteformákat kibélelem tésztával, egy pici peremet is hagyok. A maradékot újra kinyújtom, és 4 db kerek tetőt szúrok ki belőle.

A pitekosárkát megtöltöm a töltelékkel, a szélét lekenem tojással, beborítom a tetejével, ezt is lekenem tojással, megszurkálom, hogy a gőzök eltávozhassanak, ha maradt egy morzsányi még a tésztából, akkor kis levélformával díszítem, ezt is lekenem tojással, megszórom az egészet cukorral, és 200 fokos sütőben 20 percig sütöm.

Hagyom kihűlni, megkopogtatom, hogy kijöjjön a formából és már ehetjük is.

Megjegyzés:
Tegnap láttam a TV-ben, bár a receptet részletesen nem mondták el, nem volt bonyolult, és szerencsére volt minden itthon hozzá.





A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3181
  • e Hét: 7762
  • e Hónap: 21667
  • e Év: 151374
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.