Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Hallgatlak
  2011-01-06 12:53:14, csütörtök
 
  Sokan gyorsan és gyakran kimondják: szeretlek,
mások ritkán megfontoltan, melyik a jobb,
melyik a hihetőbb, az igazabb, azt kérdezed...
az amelyet előbb éreznek, mint ahogy kimondanak,
az ami átüt: időn, téren, csenden, a szó, csupán a
gondolat szülöttje, gyakran elfed, takar,
belep, olyan, mint ruha az emberen.
A érzés a fontos, az ember, a szó csak köpönyeg.





 
 
1 komment , kategória:  Érzelmek 1.  
Vitaminlöketek télre
  2011-01-06 12:32:02, csütörtök
 
  Szeretnél télen is egészséges maradni, s minél több vitamint juttatni a szervezetedbe, erősítve az immunrendszeredet? Tudd meg, hogy mit érdemes enni!

Az A-vitamin véd a fertőzésekkel szemben és erősíti az immunrendszert. Nagy mennyiségben található a halolajokban, a sárgarépában, a sütőtökben, céklában és a csipkebogyóban is.

A szervezetünknek a téli hónapokban akár napi ötszáz milligramm C-vitaminra is szüksége lehet (dohányosoknál különösen fontos e vitamin pótlása: egyes kimutatások szerint minden szál cigaretta körülbelül harminc milligramm C-vitamint ,,rabol el" a szervezettől). Tíz deka narancshús 35 milligramm C-vitamint tartalmaz, hasonlóan magas a bodzabogyó, a kivi, a citrom és a grapefruit C-vitamin tartalma is. Aki szereti a savanyú káposztát, annak szerencséje van: ez az étel ugyanis valóságos C-vitamin-bomba!

A következő ételek is rendkívül hasznosak lehetnek ősszel és télen a szervezeted számára: mandula, mogyoró, dió (magas az E-vitamin-tartalmuk - ez a vitamin antioxidáns, és besegít az immunrendszer védelmébe), kivi (gyógyítja a megfázást és rengeteg C-vitamint, valamint magnéziumot tartalmaz). A fokhagyma gyulladásgátló hatású, a parajban rengeteg a magnézium, magas E-vitamin-tartalma miatt védi a sejteket az öregedéstől, és jelentős mennyiségű B2-vitamin található benne.

Hasznos még a sárgarépa, mert a benne található karotinok védenek a szabad gyökök káros hatásai ellen, erősítik az immunrendszert, A-vitamin tartalma miatt jó hatást gyakorol a látásra. Érdemes zellert is fogyasztani, hiszen magas a C-vitamin-tartalma, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől, csakúgy, mint az alma. A brokkoliban sok ásványi anyag és többfajta vitamin található ( ez az egyik, C-vitaminban leggazdagabb zöldség), és a feltételezések szerint szerepe lehet a daganatos betegségek megelőzésében.





 
 
0 komment , kategória:  Éléskamra 1.  
Fűben-fában orvosság
  2011-01-06 12:26:43, csütörtök
 
  A keringési szervrendszert a szív, a verőerek, a visszerek, a hajszálerek, a nyirokrendszer, a vér, a lép és a vérképző szervek alkotják. Holisztikus megközelítésből a keringési rendszer az életfolyamatok dinamikáját testesíti meg. A keringési zavarok az életfolyamatok elakadását okozzák, gátolják a szervezet regenerációját - konkrét és átvitt értelemben egyaránt.

Szervezetünk keringését a szív munkája és az érfalak rugalmassága tartja fenn. A szívciklus szakaszai: összehúzódás - elernyedés - nyugalmi fázis. Felnőtteknél a percenkénti összehúzódások száma 60-80, gyerekeknél 80-100/perc.

Az utóbbi években a keringési betegségek kezelésében jelentősen felértékelődtek a fitoterápiás lehetőségek. Különösen igaz ez a megelőzésre, illetve a kiegészítő terápiákra.

Sajnos a modernnek nevezett társadalmakban vezető haláloknak számítanak a keringési betegségek, ezért kell kiemelt figyelmet fordítanunk elkerülésükre, vagy megfelelő kezelésükre.

Degeneratív szív-és érrendszeri betegségek
Csoportjába a gyulladással nem járó panaszok tartoznak, mint például az időskori szívpanaszok, az erek elmeszesedéséből fakadó problémák, illetve ennek a következményei, az angina pektoris, a szívinfarktus, az agyi keringési zavarok, a perifériás érszűkületek.

Ezek az állapotok lassan, fokozatosan alakulnak ki és nem egyik napról a másikra, ezért a megelőzésnek különösen fontos a szerepe. Megfelelő életmóddal, étrenddel és a fitoterápia adta lehetőségekkel sokat tehetsz a bajok elkerüléséért. Akár megelőzésre, akár már kialakult tünetek enyhítésére a galagonya virágos hajtásvége a legalkalmasabb. Fontos tudnunk, hogy ez az egyetlen gyógynövény, amit bármilyen gyógyszer mellett nyugodtan alkalmazhatunk.

Legismertebb hatásai: javuló vérellátás, a szívizom összehúzódó képességének javulása, javul a szív ingerületvezetése, csökken a perifériás keringési ellenállás, növekszik a szív percenkénti teljesítménye.

A galagonya 8-10 hét alatt kezdi kifejteni hatását, tehát a megfelelő eredmény eléréséhez hosszú távú kúra szükséges. A degeneratív érbetegségek legfőbb oka a verőerek meszesedése, keményedése. Az erek fala belül roncsolódik, a sérült részek javítására plakkok képződnek, amelyek gátolják a vér útját. Az erek rugalmassága csökken, emiatt a szívre tartósan nagyobb munka hárul, ennek lehet következménye a magas vérnyomás, a szív elváltozása. Az érelmeszesedés fő rizikófaktora az állati zsírokban gazdag táplálkozás, a kevés mozgás, a cukorbetegség, a dohányzás, és a túlsúly. Ezek megfelelő életmód-és étrendváltással kedvező irányba befolyásolhatók.

A vér zsírszintjének csökkentése
Erre alkalmas a fokhagyma és az articsóka levele. Ezek készítmények formájában is hozzáférhetőek. A perifériás és agyi keringés romlását is az erek szűkülete okozza. Ezzel párhuzamosan sajnos növekszik a vérrög kialakulásának veszélye, ami akár halált is okozhat (tüdőembólia). E tünetek megelőzésére a medvehagyma levele, a fokhagyma és a vöröshagyma is alkalmas. Mindhárom növény csökkenti a vér lipidszintjét. Nagy előnyük, hogy fűszerként is használhatóak. tehát akár naponta fogyaszthatjuk.

Komplex módon hat a páfrányfenyő (gingko biloba) levele, amely csökkenti a szabad gyökök koncentrációját, valamint gátolja vérlemezkék kicsapódását. Nemcsak az agyi keringés javítására, hanem perifériás vérellátási zavarok, fülcsengés, memória- és koncentrációs zavarok esetén is hatásos. Számos készítmény formájában hozzáférhető.

Magas vérnyomás
Kialakulásában a már említett életmódbeli tényezők mellett pszichoszomatikus tényezők is szerepet kapnak, ezért a kezelés is összetett. A megfelelő életmódbeli változtatások mellett hatékonyak lehetnek a vízhajtó növények, amelyek fokozzák a víz-és nátrium kiválasztását, ezáltal csökkentik az erekben a folyadék mennyiségét, ezáltal a vérnyomást is.

Lelki panaszok enyhítése
Legalkalmasabbak a nyugtató hatású növények: citromfű, levendula. Kiváló szíverősítő és vérnyomáscsökkentő teakeverékeket állíthatunk össze, például galagonyából és fagyöngyből, illetve levendulából, bodzából, galagonyából, fagyöngyből, zsurlóból és diólevélből. (arányokat szándékosan nem írtam, lenti elérhetőségeimen szívesen állok rendelkezésükre.

Alacsony vérnyomás
Alkati és pszichoszomatikus okokra vezethető vissza. A leggyakrabban használt gyógynövények, amelyek az idegrendszert és a keringést is tonizálják, javítva így a vérnyomást, a rozmaring levele, a kámfor, illetve a szúrós gyöngyajakfű. Szívritmus zavarok kezelésére - kizárólag készítmények formájában - a seprőzanót hajtását illetve a sárgajázmin gyöktörzsét használhatjuk.

Vénás keringési panaszok
A leggyakoribbak a vérrögképződéssel és gyulladással járó folyamatok. Az okok közt a mozgásszegény életmód, a vénás rendszert túlságosan megterhelő életmód, vagy kötőszöveti gyengeség állhat. A vénák falának izomzata nem túl erős, így a kötőszövetekre és az izmokra hárul a megfelelő tónus fenntartása.

Ez esetben is legfontosabb a megelőzés. Az első tünetek megjelenését követően kezdjük el a rendszeres mozgást, a lábakat polcoljuk fel, borogassuk, végezzünk lábtornát. A fő cél, hogy megelőzzük az ödémák kialakulását, ha már kialakultak, gyorsítsuk a felszívódásukat, erősítsük, tonizáljuk a vénákat.

A vénás panaszok legismertebb gyógynövénye a vadgesztenye (kizárólag készítmények formájában), amely erősíti az érfalak belhártyáját és csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét.

Nyirokpangás kezelése, ödémák kialakulásának elkerülése
Ezekre a panaszokra a somkórófüvet használjuk, amelynek jelentős a gyulladáscsökkentő hatása is. Érfalvédő hatással bír még a hajdina, az aranyvesszőfű, a japánakác és egyes eukaliptuszfajok. Számos klinikai vizsgálat igazolja a vörös szőlő kivonatának vénaerősítő hatását.

Vérrögképződés kialakulásának megelőzésére fokhagymát és gingko bilobát gyulladt visszerek felületi kezelésére pedig körömvirágot használjunk. Visszeres panaszok kiegészítő kezelésére cseranyagtartalmú drogok alkalmasak, ilyen például a csodamogyoró levele.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Hívogató
  2011-01-06 12:19:52, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tizennyolc éven felül 1.  
Szeretni
  2011-01-06 12:09:37, csütörtök
 
  Rajki Miklós

Szeretni, tudni kell.
Ha kell, a másik
Lángjában égni el.
De nemcsak a lángban,
Hanem ha kell,
S z e r e t n i
Az üszkös parázsban.
Mert jóban a jó,
Nem nagy mutatvány.
A könnyű és a laza,
Nem nagy feladvány.
De mikor a nehéz
Van éppen a soron,
Mikor a szükség van
Porondon,
Mikor összefogva,
Lehet, hogy csak
Fogakat csikorgatva,
Szükség van
Minden erőre,
Biztatásra s tiszta bensőre,
Ha ki kell állni
A goromba szélben,
S vállalni kell
Úgy, ahogy vagyunk,
Engem vagy Téged,
Ha a bennünket bántó szó
Több, mint a biztatás,
Kevesebb
A felénk nyújtott kéz,
Mint a taszítás,
Mikor támadnak
Szóval és ököllel,
A hazugság jön szembe
Karban a kárörömmel,
Mikor másnak az a jó
Ha nekünk rossz,
Mikor a szél is,
Enyhe illat helyett
Kesernyés füstöt hoz,
Akkor kell
A szeretet igazán,
S akkor kell
A hűség és kitartás.
Akkor kell átkarolva,
Ázva, fázva,
A viharban összehajolva,
Egymást segíteni előre,
Hogy majdan az élet napja
Újra fordul kelőre,
Még legyünk mi is,
Ne csak a pusztulás,
A korom, a füst,
A lelki s testi árulás.
Akkor kell a szeretet.
Akkor igazán.





 
 
0 komment , kategória:  Szeretet 1.  
És ekkor hirtelen
  2011-01-06 12:01:00, csütörtök
 
  És ekkor hirtelen, egy pillanat alatt, egyszer az életben meglátsz valakit,
és tudod, hogy minden álmod valóra vált. Olyan ez, mint amikor felébred
az ember, a feje még kába, a látása homályos, nem is tudja pontosan
miért, aztán hirtelen, a reggeli kávéivás közepén eszébe jut az álma.
Először csak az álom kis szelete, aztán nagyobbik része, aztán az
egész. Fölidéződik hirtelen a teljes történet színhelyestől, szereplőstől.
Ismerős lesz az egész, és az ember szeretne visszajutni az álom színhelyére.
De nem tud. Akármennyire próbálja, nem tud. Az álom üldözi majd tovább.
Lehet, hogy egy napig. Lehet, hogy egy életen át. Ezt is megtehettem volna.
Megtehettem volna, hogy hagyom, hogy a képed üldözzön egy életen át.
De ezt nem akartam. Elhatároztam, hogy inkább rohanok, mint egy őrült,
hogy visszajussak az álmomhoz, mielőtt túl késő lenne mindkettőnknek.
Ezért jöttem el hozzád. Nem tudtalak volna csak úgy, könnyedén elveszíteni,
nem bizony, ennyi év várakozás után. Azt sem tudtam, hogy várok rád,
de mire eljött a csütörtök éjjel, már megértettem. És te is tudtad.





 
 
1 komment , kategória:  Gondolatok 5.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 427 db bejegyzés
e év: 2969 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2836
  • e Hét: 6914
  • e Hónap: 29181
  • e Év: 161735
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.