Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
Jó éjszakát MINDENKINEK!!!!!!!
  2011-02-01 19:14:49, kedd
 
  -

 
 
2 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
Kakaós meggyes szelet
  2011-02-01 19:13:05, kedd
 
 




Kakaós meggyes szelet


Hozzávalók:
25 dkg margarin
28 dkg porcukor
6 tojássárgája
4 ek. kakaópor
14 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
0,5 kg. magozott meggy



Elkészítés:
A margarint a porcukorral, a hat tojássárgával habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóporral és a sütőporral összekevert lisztet, két csomag vaníliás cukrot és a hat tojás felvert habját. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Az előre elkészített fél kilogramm magozott meggyet jól lecsurgatjuk és a tészta tetejére szórjuk. Mérsékelt lángon sütjük, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
Krémek tortája
  2011-02-01 19:06:50, kedd
 
 
Krémek tortája


hozzávalók 8 főre

Tésztához:

* 200 g liszt
* 100 g hideg vaj
* 1 ek porcukor
* 1 kisebb tojás

Krémsajtos réteghez:

* 200 g natúr krémsajt
* 60 g szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
* 120 g porcukor
* 1 tk vaníliás cukor

Pudingos réteghez:

* 1 cs csokis Aranka (főzés nélküli) krémpor
* 3 dl tej

Tejszínhabos réteghez:

* 200 ml habtejszín
* 2 ek porcukor
* 1 tk vaníliás cukor
* 1 cs habfixáló

Díszítéshez:

* kevés csokireszelé









Elkészítése:

1. A tésztához keverjük össze a porcukrot és a lisztet, majd morzsoljuk el benne a hideg vajat. Adjuk hozzá a kissé felvert tojást is, majd nagyjából állítsuk össze a tésztát. Tegyük folpackba, nyomkodjuk laposra, s hagyjuk 20 percig a hűtőben megdermedni.
2. Egy pizzasütő formát vékonyan vajazzunk ki.
3. Nyújtsuk vékonyra a tésztát, majd terítsük a sütőformába úgy, hogy kis peremet is hagyjunk neki. (Pizzasütő híján piteformát is használhatunk, ebben az esetben a peremet csak fele magasságig borítsa tészta.)
4. Szurkáljuk meg villával az egészet, majd előmelegített sütőben süssük 20 percig.
5. Ezután vegyük vissza a hőfokot 160 fokra. Kenjük meg a tésztát tojással, így lezárjuk a tészta pórusait, s a krém nem fogja majd eláztatni. Még két percre dugjuk vissza a sütőbe, majd hűtsük ki teljesen.
6. A krémsajtos réteghez keverjük habosra a hozzávalókat, majd tegyük a hűtőbe.
7. A leírás alapján készítsük el az Aranka krémport, majd ezt is tegyük a hűtőbe, hogy kicsit lehűljön.
8. A tésztánkat kenjük meg a krémsajttal, majd jöhet rá a pudingos réteg. Az egészet tegyük hűtőbe, és egy éjszakán (vagy 6-8 órán) át hagyjuk dermedni.
9. A tejszínt verjük habbá, közben apránként keverjük bele a cukrokat, majd a habfixálót is. Púpozzuk a tejszínhabot a sütemény tetejére.
10. Ízlés szerint díszítsük a tortát.


 
 
0 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
Szép estét MINDENKINEK!!!!!
  2011-02-01 18:58:09, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
Fokföldi ibolya gondozása
  2011-02-01 18:51:49, kedd
 
 



Fokföldi ibolya gondozása

JÓ TUDNI!!!

A fokföldi ibolyát a lakásban világos helyre tegyük, de óvjuk a közvetlen napfénytől. Az erős napfény foltokat, perzselést okoz a levelein. Ajánlatos keletre néző ablakban tartani. Fényszegény helyen is megmarad, ilyenkor azonban alig virágzik. 20-22 C fokon szépen fejlődik és sok virágot hoz.


Elvirágzás után ültessük át laza, tápdús földkeverékbe. Mérsékelten öntözzük, amíg ismét begyökeresedik. Átültetéshez széles szájú cserepet használjunk, aljára tegyünk 2 cm vastag kavicsréteget. A jó tápanyagellátás érdekében havonta kétszer öntözzük meg hígított tápoldattal.







Szereti a magas páratartalmat. Ezért a túl száraz levegőjű helyiségben a cserepet helyezzük nedves gyöngykaviccsal megtöltött tálba. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a levelekre ne kerüljön víz, mert foltosak lesznek. Hosszúcsőrű öntözőkannával, vagy alulról felszívatva locsoljunk. Vízben ne álljon a növény!


Levéldugványról szaporítsuk. A növényről válasszunk le néhány levelet 3-5 cm-es levélnyéllel, és gyökereztetésre állítsuk vízbe, majd tegyük meleg helyre. A vizet kétnaponta cseréljük. Amikor a gyökeresedést követően már kislevelek is kifejlődtek, ültessük át tápdús, laza virágföldbe, és neveljük tovább.


 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
A fokföldi ibolya
  2011-02-01 18:44:41, kedd
 
 





A fokföldi ibolya

Kedvencünk fokföldi ibolya, amely igazából afrikai ibolya. Egész évben virágzik, színválasztéka hatalmas. Miért ne lehetne asztaldísz a fokföldi ibolya?
Ez a kedves kis színes virág, ha megfelelően gondozzuk, szinte egész évben virágokkal kedveskedik nekünk. egy jól megválasztott kaspóval, vagy virágtartóval kitéve az asztalra, igazi szobadísz lesz otthonunkban.
Színválasztéka igen nagy a fehér, a lila, bíbor, rózsaszín árnyalataiban pompázik. Ma már egyre több helyen látni telt virágú vagy épp mini fokföldi ibolyát. Aki egyszer megszerezett egy gyönyörű fokföldit, utána már szinte vadászni fog az új színekre, és új fajtákra.


Ha több cserép fokföldi ibolyát összeültetünk egy nagyobb lapos tálba, nagyon szép asztaldíszt kapunk. A mini növényeket pedig kisebb tálba, vagy floráriumba ültessük. A nevét tévesen kapta, hiszen az eredeti neve afrikai ibolya.


Tavasztól őszig érdemes a növényt hetente egyszer tápoldatozni virágzó tápoldattal. A locsolásnál a levelét soha ne érje víz, és az elszáradt virágokat távolítsuk el a növényről. Szaporítani levéldugvánnyal vagy tőosztással tudjuk.
Gondozási igényei:
Fényigény: Kedveli a meleg napos ablakokat, szobákat, félárnyékban nem virágzik.
Vízigény: Nyáron öntözzük rendszeresen, de a két locsolás között hagyjuk a földjét mindig kiszáradni, télen mérsékelten locsoljuk. Ha kaspóban tartjuk a növényt, figyeljünk oda, hogy ne álljon meg a cserép alatt a víz.
Átültetés: Kétévente egyszer érdemes átültetni nagyobb cserépbe, A típusú virágföldbe.
Hőigény: átlag szobahőmérsékleten is jól érzi magát, de kerüljük a huzatot és a hideg levegőt.
Tápanyagigény: Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki virágzó tápoldatot.

 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
VITORLAVIRÁG(gondozása)
  2011-02-01 18:35:22, kedd
 
 





VITORLAVIRÁG(gondozása)



* Egész nyáron félárnyékos vagy árnyékos, közvetlen napfénytől mentes helyet kíván. A szobahőmérséklete nyáron 18 C fok körül, télen legalább 14-15 C fok legyen.
* Rendszeresen öntözzük, hogy földje télen-nyáron nedves legyen. Csak az október és január közötti nyugalmi időszakban kíván kevesebb öntözést. Melegben viszont a lombozatát is érdemes permetezni, de a virágokra sohase kerüljön víz, mert megfoltosodhatnak. Kora tavasztól késő nyárig kéthetente tápoldatozzuk.
* Ha hullanak a levelei, a növényt bőségesen öntözzük meg, mert a levélhullás vízhiányra utal. Ha pedig sárgulnak a levelek, az fény- vagy tápanyaghiány következménye.
* A fiatal növényeket évente ültessük át laza, tőzeg alapú földkeverékbe. Átültetéskor kíméljük a gyökereket.
* Tőosztással szaporítjuk. Átültetéskor osszuk szét az idősebb példányok tövét, ültessük egyenként cserépbe.
* Mindig távolítsuk el a sérült leveleket és az elhervadt virágzatokat.
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Vitorlavirág
  2011-02-01 18:31:11, kedd
 
  Kezdő kertészek kedvence a vitorlavirág!

Szinte egész évben virágzik, gondozása egyszerű, így kezdő kertészek is gondozhatják a gyönyörű fehér virágú vitorlavirágot.
Ismét egy szobanövény (spathiphyllum wallisi), amely a trópusi őserdők mélyéről származik. Mégis egy igénytelen ám nagyon dekoratív szobanövény, amely bármilyen otthonban könnyedén nevelhető és akár egész évben virágzásra bírható.
A vitorlavirág lándzsa alakú leveleivel melyek fényes zöld színben tündökölnek már önmagában is mutatós szobanövényé válik.
Ám virágzata, ami igazán nem is virág teszi még szebbé és elegánsabbá ezt a közkedvelt virágzó dísznövényt. A kontyfélék családjába tartozik és a hófehér vitorlára emlékeztető virág valójában egy buroklevél, ami magát a torzsa virágzatot veszi körbe.
Virágában, vagyis a fehér buroklevélben heteken át gyönyörködhetünk, amelyeket a smaragdzöld levélzet még jobban kiemel. A fehér lepellevél a virágzás előre haladtával zöld színre vált majd kb. hat-hét után elhervad.



Ha azt szeretnénk, hogy a vitorlavirágunk minél többször ajándékozzon meg minket a fehér virágokkal, néhány fontos szabályt érdemes betartani.
Mivel egy trópusi növényről van szó ezért nálunk is kedveli a meleg párás környezetet.
Télen, nyáron tartsuk, egyenletes meleg 15-20 fokos környezetben, télen párásítsuk a levegőt körülötte vagy kavicsos tálcával vagy nedves mohával netán agyag granulátummal. A leveleit permetezzük rendszeresen, de a virágokat ne érje víz, mert elvesztik hófehér színűket.
Évente kétszer érdemes a növényt átültetni egy nagyobb cserépbe, mert a virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége ezt tavasszal és ősszel érdemes elvégezni főleg a fiatal példányoknál. Mivel a növény nagyon sok sarj növényt hoz így átültetésnél ezeket érdemes külön cserépbe ültetni így nekünk is több vitorlavirágunk lesz és akár el is ajándékozhatjuk ismerősöknek, barátoknak.









Tavasztól őszig hetente egyszer az öntöző vízhez keverjünk egy nagyon kevés virágzó dísznövényekre való tápoldatot, de az átültetés után egy hónapig ezt hagyjuk el. Ha megfelelően adagoljuk a tápanyag utánpótlást a vitorlavirág a leghálásabb szobanövényünk lesz és akár egész évben virágokkal hálálja meg a törődést.
Átültetéshez használjunk laza jó vízáteresztő képességű virágföldet az A típusú a legjobb választás.
Talaját tavasztól őszig tartsuk, nevessen, ám a pangó vagy a cserép alatt összegyűlt víz könnyedén végleg kipusztíthatja a növényünket, így ha kerámia edényben tartjuk kedvencünket a locsolás idejére érdemes kivenni a kaspóból a cserepét. Ha minden felesleges víz lecsöpögött a cserép aljáról újra visszatehetjük a növényt a virágtartóba.



Cserepét tegyük minél világosabb helyre, de védjük az erős tűző naptól, mert könnyedén kiégetheti a leveleket így apró kis barna foltok jelentkeznek majd a levelek szép lassan száradásnak indulnak.
Tehát ha ezt a gyönyörű növényt évente kétszer átültetjük és átültetés után egy hónap múlva hetente minimális tápoldattal öntözzük egész évben lakásunk legszebb díszévé válik és hófehér vitorlaszerű virágaival színt és eleganciát hoz otthonunkban.
Csoportosan vagy szoliterként elhelyezve is nagyon mutatós, szobába, fürdőszobába vagy irodába is kiváló választás, sőt kezdő kertészek is könnyedén boldogulnak vele.

 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Velencei karnevál
  2011-02-01 17:10:57, kedd
 
 



A Velencei karnevál egy világszerte ismert rendezvény, amely ősi hagyományokra épül a lagúnák és gondolák városában.


A mulatság
A farsang Dél-Európa egyik legkedveltebb és legnagyobb ünnepe volt. Ilyenkor viszonylag büntetlenül és nyíltan ki Húshagyó kedd a karnevál utolsó napja és egyben csúcsnapja is. Az utolsó nap búcsúznak el a Karnevál Hercegétől, és ahogy az első napon mindent odaadtak neki, ekkor mindent elvesznek tőle. Hogy elűzzék a tél rossz szellemét, s hogy valójában véget érjen a mulatozás, szimbolikusan megölik a karnevált. A Karnevál Hercege élt, evett, ivott, de a karnevál végén kellőképpen elbúcsúztatják: elkísérik utolsó útjára és megsiratják. Az álarcosok kendőkkel törlik az arcukat, hogy kifejezzék bánatukat. A Herceget még bíróság elé is viszik, s rá kennek minden rosszat, ami a városban történt, s kiszabják rá a büntetést. Ezután a nép a máglyához kíséri. A máglyánál az élő alak helyet cserél a szalmabábúval, amit aztán a tűzre dobnak. A karnevál fontos eleme a tűz, amely a megtisztulást jelképezi.





A karnevál szó eredete
A karnevál szó eredetére két teória alakult ki. A legvalószínűbb, hogy a karnevál szó a középkori latin ,,carne levare" szóból ered, melynek jelentése: ,,hús elhagyása". A hús azonban nem csak a keresztény ünnep böjtmegelőző jellegére utal, hanem a farsangi eszem-iszomra is. Ilyenkor ugyanis rengeteg hús fogyott.


A karnevál rövid története
A karnevált sokan a Dionüszosz ünnepekkel rokonítják. Ez nem alaptalan, mivel az ókori Görögországban volt egy olyan e régi pogány ünnepnek némi vallásos színezetet adni. Korábban nem csak álarcos felvonulásokat tartottak, hanem a velencei karnevál még állatviadalairól, valamint római kori lóversenyeiről is híres volt. Velence külön történelmi magyarázattal is szolgál: a hagyomány szerint a köztársaságnak a császárhú Ulrico pátriárka felett aratott győzelme óta tartanak ünnepségeket ilyenkor, a Piazetta San Marco-n. Az első írásos emlékek, melyek megemlítik a karnevált, 1094-ből származnak. A 13. század végén nyilvánították hivatalos ünnepnek a húshagyókeddet, és a maszkkészítőknek már a középkorban saját alcsoportjuk volt a festők céhén belül. Európa több országába is eljutottak az itt készült maszkok, Magyarországra is innen hozatták a ruhákat és az álarcokat Mátyás korában. Velence a 18. században nyerte el a karneválok városa címet. Ekkor Európa nemesei már százával özönlötték el a várost, hogy jól kimulathassák magukat. 1896-ban például az Osztrák-Magyar Monarchia királya, Ferenc József is részt vett (inkognitóban) a karneválon. A köztársaság bukása után a város fejlődése alábbhagyott, a karneválról meg is feledkeztek. 1980-ban újították fel a Velencei Karnevált. A karnevál látogatottsága fokozatosan nő, főleg az utolsó hétvége zsúfolt.





Tradicionális figurák és viseletek
A maschera-öltözék néha szürke, de leggyakrabban fekete velencei köpenyből áll, s a köpeny selyemből van. A fejre
fátyolból és fekete csipkéből egy pici kámzsát tesznek, ennek bauta a neve. Az arc többi részét fehérre festett álarc takarja, ezt voltonak hívják, ami elfedi az arcot, de a szájat szabadon hagyja. Az egészet a kalap tartja, amelyet fehér tollbokréta díszít.
A bauta volt az első maszk, és kizárólag az arisztokraták viselték. Egy másik tipikus velencei maszk a pestisdoktor. Először az 1630. évi velencei pestis idején említi egy bizonyos Lancetta nevű patikus, hogy néhány orvos ,,különös viseletben" járja a pestises utcákat, hatalmas csőrszerű álarcot viselnek, a fejük búbjáig beöltöztek, kesztyűs kezükben hosszú pálca.




 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEP - FARSANG  
A mikulásvirágról
  2011-02-01 16:25:15, kedd
 
  A mikulásvirág egész évben


Sokan gondolják úgy hogy a mikulásvirág csak téli virág, de nem így van....



Igen közkedvelt növény leginkább októberben jelenik meg a hazai üzletekben.
A mikulásvirág , közép Amerikából származik.
Sokan úgy tudják, hogy csak egyszer virágzik, de ez tévedés.
Amikor megvásároljuk a növényt ,kérjük meg az eladót ,hogy jó alaposan csomagolja be, mert a hideg levegőn könnyen megfázhat.
A növényt miután haza vittük, keresünk neki egy világos helyet, de fontos hogy a növény nem szereti a túl meleget, 15 foknál melegebb helyiségben lehullik a levele.
A földjét tartsuk folyamatosan nedvesen.
A mikulásvirág december, január végéig szépen virágzik.
A piros színt mindig a fellevelei adják.
Utána természetes módón elkezdi hullatni a leveleket.
Ekkor vágjuk vissza a növényt, majd tegyük el pihenni.
Áprilisban ültessük át friss földbe, majd tegyük ki egy árnyékos kert, vagy erkély részre.
Kezdjük el két hetente tápoldatozni, és öntözzük rendszeresen.







A növény szép zöld lesz újra, de nyáron nem pirosodik be a levele.
Ősszel vigyük be újra a lakásba, és szeptember végétől, meg kell növelni a sötét órákat.
Ezt úgy érhetjük el hogy a növényt este betesszük egy sötét helyre, ahol reggel sem kap fényt.
Kb. 11-12 óráig itt hagyjuk.
Október, novemberben újra bepirosodnak a levelek.
A mikulás virág csak hűvös helyen érzi jól magát.
A növény szaporítása:
Vágjuk le tavasszal a hajtásokat és vízben gyökereztessük meg.
Vigyázat!
A növény tejnedvet tartalmazz, amely mérgező!
Bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthat ki.
A tejnedvet úgy állíthatjuk el, hogy a növény szárát forró vízbe tesszük pár percre.
Kisgyermekeknél, vagy házi állatnál figyeljünk oda.
A növényt télen, nyáron tápoldatozzuk két hetente egyszer.
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
2011.02 2011. Február 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 680 db bejegyzés
e év: 977 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 232
  • e Hét: 2096
  • e Hónap: 8370
  • e Év: 58028
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.