|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2011-02-11 20:18:18, péntek
|
|
|
Szerelem
okos férfi + okos nő = szerelem
okos férfi + buta nő = viszony
buta férfi + okos nő = házasság
buta férfi + buta nő = terhesség |
|
|
1 komment
, kategória: bohókás |
|
|
|
|
|
2011-02-11 14:27:33, péntek
|
|
|
Diótejföl vegáknak, candidásoknak és tejcukor érzékenyeknek
Sokan nem is tudják, hogy a "tej nélküli tejek" mintájára különböző olajosmagvakból milyen kiváló "vegitejföl" készíthető, amely nem csak magában finom, hanem bátran sűríthetünk vele főzeléket vagy levest is.
Nekem a diótejföl a kedvencem.
Hozzávalók:
1 csésze kesudió
kb. 1/3 csésze dió
2 csésze tisztított víz
1 evőkanál hidegen sajtolt dióolaj (ha nincs, akkor olívával helyettesíthető
1 pici só
Elkészítése:
Előző este a magokat beáztatjuk a vízbe.
Másnap botmixerrel összeturmixoljuk, apránként hozzáadva az olajat.
Végül picit megsózzuk, vagy tovább ízesítjük és adalékoljuk:
habaráshoz teljes kiörlésű tönkölyliszttel zöldbab és tökfőzelék sürítéséhez a fenti liszten kívül citromlével és/vagy biológiai erjesztésű almaecettel, lencse sűrítéséhez a liszten kívül mustárral és fokhagymával,
salátaöntethez citromlével, fokhagymával, mézzel, borssal, egyéb fűszerekkel ízlés szerint.
Kicsit csúnyább a színe, mint a valódi tejből készült tejfölnek, az íze sem olyan, de érdemes kipróbálni, mert bizonyos ételek sokkal finomabbak vele, mint tejföllel.
Fogyasztása javasolt vegánoknak, tejcukor érzékenyeknek, candida diétán lévőknek, tejfehérje érzékenyeknek, és mivel egyáltalán nem tartalmaz kazeint, érdemes beiktatni a rákbetegek étrendjébe is.
Ezt a vegitejfölt bármilyen olajos maggal érdemes kipróbálni, vagy a dió mellé lehet bele tenni azokból is.
|
|
|
0 komment
, kategória: Candida |
|
|
|
|
|
2011-02-11 14:10:48, péntek
|
|
|
150 g füstölt szalonna
400 g marhahús (lapocka, nyak vegyesen)
100 g darált hús ugyanebből
500 g vörös vesebab
700 ml paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika (kihagyható)
1 doboz konzervkukorica (kihagyható)
300 ml sör, víz vagy levesalap
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
2 ek morzsolt oregánó (eredetileg ez nincs benne)
2 ek őrölt rómaikömény (eredetileg ez nincs benne)
eredetileg 2-3 felvágott friss zöld chili, jalapeno és cayenne bors - ezek mind egyszerre
1 ek keserű kakaópor vagy 2 kocka jó minőségű étcsoki (nem vicc)
1 tk fahéj
só
elkészítés
A babot előző este beáztatjuk.
Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a kockára vágott marhahúst.
Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.
Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a rómaikömény, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó. 2-3 percig tovább sütjük, folyton kevergetve.
Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.
Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab is. Sózzuk.
Jól összekeverjük, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb. egy-másfél órát. Közben néha mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még rottyantunk rajta.
Forrón magában tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-02-11 14:07:56, péntek
|
|
|
Tésztához:
6 db tojás
8 ek kristálycukor
1 ek liszt (púpos)
1,5 ek kakaópor (cukrozatlan)
Krémhez:
4 ek kristálycukor
1 púpos ek liszt
1 db tojás + 2 sárgája
1,5 db vanília rúd
2 dl tej
12+3 dkg vaj
Mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
elkészítés
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral.
A kakaót hozzáadjuk a habhoz, és lazán belekeverjük.
A tojássárgákat elkeverjük a liszttel, és a habba keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 200°-on 8-10 percig sütjük.
A sütőből kivéve bevizezett és jól kicsavart konyharuhára boríjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és a tésztát feltekerjük, kb. 2 perc múlva kivesszük a vizes konyharuhából, és félretesszük.
A krémhez a tojássárgákat és az egész tojást a 4 ek kristálycukorral, valamint a vaníliarúd kikapart belsejével jól kikeverjük, hozzáadjuk a púpos ek lisztet, és lassan, állandó keverés mellett a 2 dl tejet.
A habüstöt állítsuk vízgőz fölé, öntsük bele a masszát, és állandó keverés mellett jól sűrítsük be, majd levéve keverjünk bele 3 dkg vajat, és tegyük félre hűlni.
12 dkg vajat habosra keverünk, és a már kihűlt főzött krémmel összedolgozzuk.
Megkenjük vele a tésztát, feltekerjük, és bevonjuk csokoládéval, amit gőz felett felolvasztottunk, és a vajjal elkevertünk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-02-11 14:05:36, péntek
|
|
|
30 dkg burgonya
15 dkg tehéntúró
25 dkg vaj/margarin
30 dkg liszt
3 tojássárgája
só
Hajába főtt burgonyát meghámozzuk, és túróval áttörjük.
A vajat, a lisztet, 2 tojássárgáját hozzáadjuk, kevés sóval ízesítjük, és simára gyúrjuk.
A tésztát egy éjszakán keresztül hűvös helyen pihentetjük.
Ujjnyi vékonyra nyújtjuk, tetejét bevágjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Tetejüket tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2011. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
94 db bejegyzés |
e év: |
569 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1335
- e Hét: 3234
- e Hónap: 7638
- e Év: 39367
|
|
|