Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
bohókás
  2011-02-11 20:18:18, péntek
 
  Szerelem
okos férfi + okos nő = szerelem
okos férfi + buta nő = viszony
buta férfi + okos nő = házasság
buta férfi + buta nő = terhesség
 
 
1 komment , kategória:  bohókás  
dió tejföl
  2011-02-11 14:27:33, péntek
 
 



Diótejföl vegáknak, candidásoknak és tejcukor érzékenyeknek

Sokan nem is tudják, hogy a "tej nélküli tejek" mintájára különböző olajosmagvakból milyen kiváló "vegitejföl" készíthető, amely nem csak magában finom, hanem bátran sűríthetünk vele főzeléket vagy levest is.

Nekem a diótejföl a kedvencem.

Hozzávalók:

1 csésze kesudió
kb. 1/3 csésze dió
2 csésze tisztított víz
1 evőkanál hidegen sajtolt dióolaj (ha nincs, akkor olívával helyettesíthető
1 pici só
Elkészítése:

Előző este a magokat beáztatjuk a vízbe.
Másnap botmixerrel összeturmixoljuk, apránként hozzáadva az olajat.
Végül picit megsózzuk, vagy tovább ízesítjük és adalékoljuk:
habaráshoz teljes kiörlésű tönkölyliszttel zöldbab és tökfőzelék sürítéséhez a fenti liszten kívül citromlével és/vagy biológiai erjesztésű almaecettel, lencse sűrítéséhez a liszten kívül mustárral és fokhagymával,
salátaöntethez citromlével, fokhagymával, mézzel, borssal, egyéb fűszerekkel ízlés szerint.

Kicsit csúnyább a színe, mint a valódi tejből készült tejfölnek, az íze sem olyan, de érdemes kipróbálni, mert bizonyos ételek sokkal finomabbak vele, mint tejföllel.

Fogyasztása javasolt vegánoknak, tejcukor érzékenyeknek, candida diétán lévőknek, tejfehérje érzékenyeknek, és mivel egyáltalán nem tartalmaz kazeint, érdemes beiktatni a rákbetegek étrendjébe is.

Ezt a vegitejfölt bármilyen olajos maggal érdemes kipróbálni, vagy a dió mellé lehet bele tenni azokból is.


 
 
0 komment , kategória:  Candida  
chili con carne
  2011-02-11 14:10:48, péntek
 
 



150 g füstölt szalonna
400 g marhahús (lapocka, nyak vegyesen)
100 g darált hús ugyanebből
500 g vörös vesebab
700 ml paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika (kihagyható)
1 doboz konzervkukorica (kihagyható)
300 ml sör, víz vagy levesalap
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
2 ek morzsolt oregánó (eredetileg ez nincs benne)
2 ek őrölt rómaikömény (eredetileg ez nincs benne)
eredetileg 2-3 felvágott friss zöld chili, jalapeno és cayenne bors - ezek mind egyszerre
1 ek keserű kakaópor vagy 2 kocka jó minőségű étcsoki (nem vicc)
1 tk fahéj


elkészítés

A babot előző este beáztatjuk.
Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a kockára vágott marhahúst.
Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.
Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a rómaikömény, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó. 2-3 percig tovább sütjük, folyton kevergetve.
Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.
Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab is. Sózzuk.
Jól összekeverjük, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb. egy-másfél órát. Közben néha mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még rottyantunk rajta.
Forrón magában tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
kakaós rolád vanilia krémmel
  2011-02-11 14:07:56, péntek
 
 



Tésztához:
6 db tojás
8 ek kristálycukor
1 ek liszt (púpos)
1,5 ek kakaópor (cukrozatlan)
Krémhez:
4 ek kristálycukor
1 púpos ek liszt
1 db tojás + 2 sárgája
1,5 db vanília rúd
2 dl tej
12+3 dkg vaj
Mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
elkészítés

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral.
A kakaót hozzáadjuk a habhoz, és lazán belekeverjük.
A tojássárgákat elkeverjük a liszttel, és a habba keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 200°-on 8-10 percig sütjük.
A sütőből kivéve bevizezett és jól kicsavart konyharuhára boríjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és a tésztát feltekerjük, kb. 2 perc múlva kivesszük a vizes konyharuhából, és félretesszük.
A krémhez a tojássárgákat és az egész tojást a 4 ek kristálycukorral, valamint a vaníliarúd kikapart belsejével jól kikeverjük, hozzáadjuk a púpos ek lisztet, és lassan, állandó keverés mellett a 2 dl tejet.
A habüstöt állítsuk vízgőz fölé, öntsük bele a masszát, és állandó keverés mellett jól sűrítsük be, majd levéve keverjünk bele 3 dkg vajat, és tegyük félre hűlni.
12 dkg vajat habosra keverünk, és a már kihűlt főzött krémmel összedolgozzuk.
Megkenjük vele a tésztát, feltekerjük, és bevonjuk csokoládéval, amit gőz felett felolvasztottunk, és a vajjal elkevertünk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
túró pogácsa
  2011-02-11 14:05:36, péntek
 
 



30 dkg burgonya
15 dkg tehéntúró
25 dkg vaj/margarin
30 dkg liszt
3 tojássárgája


Hajába főtt burgonyát meghámozzuk, és túróval áttörjük.
A vajat, a lisztet, 2 tojássárgáját hozzáadjuk, kevés sóval ízesítjük, és simára gyúrjuk.
A tésztát egy éjszakán keresztül hűvös helyen pihentetjük.
Ujjnyi vékonyra nyújtjuk, tetejét bevágjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Tetejüket tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1335
  • e Hét: 3234
  • e Hónap: 7638
  • e Év: 39367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.