|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2011-02-12 13:32:04, szombat
|
|
|
Zöld turmix green smoothie
A zöld turmixokat Victoria Boutenko tette szinte világszerte népszerűvé. Míg külföldön már tombol a zöld turmix, azaz“green smoothie láz, addig Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár az egészségjavításnak ez a csodálatos formája.
A zöld turmixok, green smoothie-k villámgyorsan elkészíthetők, akár főétkezésként is fogyaszthatók.
Mik is ezek tulajdonképpen? Hogyan kell elkészíteni őket? Milyen hozzávalókból, alapanyagokból?
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája című könyvének ajánlójában említettem már a zöld turmixokat. Victoria, miután már több éve nyers, élő ételeket evett, úgy érezte, valami hiányzik a táplálkozásukból.
Idézek magamtól
A sok kutatás, utánajárás vezette el odáig, hogy elkezdje vizsgálni a csimpánzok étrendjét. Mivel az ember és csimpánzok DNS állománya 99,4 %-ban megegyezik. Következtetése az volt, hogy a csimpánzok étrendjének majdnem felét zöld levelek és virágok teszik ki, további másik felét gyümölcsök, kisebb részét pedig rovarok, növényi szár, fakéreg és magvak.
(Ezzel szemben a nyugati társadalom étrendje ezzel 100 %-ban különbözik).
Következtetése volt, hogy nekünk, embereknek is be kellene iktatnunk a zöld leveleket táplálkozásunkba. Mivel azonban rágásunk már közel sincs olyan jó, mint az őskorban elődeinké, nem tudjuk folyékonnyá rágni a zöldeket, a zöld levelek fogyasztásához a turmixgépet hívta segítségül. A turmixolás “feltöri" a levelekben található cellulóz-szerkezetet, így könnyen felszívódóvá válik. Eleinte kizárólag leveleket turmixolt kis vízzel vegyítve, ám ízviláguk borzasztónak bizonyult. Viszont gyümölcsökkel már kitűnően ízesíthetők voltak, és ihatók is. Így születtek meg a zöld turmixok, a green smoothie - k, melynek külföldön már szinte “forradalmuk" van, elég ha ezt a szót beírod a keresőbe.
Victoria újrafelfedezte a klorofill csodálatos gyógyító hatását, és a zöld levelűeket szinte külön táplálékcsoportként emlegeti.
A zöld levelek bátran párosíthatók gyümölcsökkel, igazából nem sorolandók a zöldségek közé. Gyümölcsökkel való együttfogyasztásuk semmiféle emésztési problémát, erjedést, emésztési gondokat nem okoz.
Zöld turmixok elkészítése:
A zöld turmixok elkészítéséhez elegendő egy vagy kétfajta (ennél több lehetőleg ne is legyen, mivel a gyümölcsöket is jobb önmagukban fogyasztani az erjedéses és savasító folyamatok elkerülése végett) gyümölcs (alma, banán, magnó, őszibarack, sárgabarack, bogyós és piros gyümölcsök (málna, ribizli, szeder, áfonya, eper) - ezeket bátran variálhatod, ez legyen kb. 60 %-ban) és bármilyen ehető zöld növény kb. 40 %-ban (spenót, sóska, petrezselyem zöldje, sárgarépa zöldje, pitypang levél, kövér porcsin (ehető gyomnövény), zellerszár, leveles kel, saláta, csalán). Ha túl sűrű, még egy kis tisztított vizet turmixolhatsz hozzá.
Nehogy azt hidd, hogy szörnyű íze van. Ugyan első ránézésre csúnyácskának tűnik, de ha kísérletezel és jól párosítod a gyümölcsöket, akkor nagyon finom.
Naponta ne csak egy csészével fogyassz, hanem bátran, akár 1-1,5 litert is. Tízóraira, reggelire, vagy akár a vacsorádat is helyettesítheted vele.
A könyvben egy kísérletet is végzett Victoria egy orvossal a zöld turmixok ügyében, és a roseburgi kísérletcsoport szinte összes tagja egészségi állapot javulásról számolt be. A gyomorsavszintjük is teljesen helyreállt.
A zöld levelűekben rengeteg hasznos tápanyag található, a sárgarépa levelében például sokkal több, mint magában a gyökérben. Mégis sokszor a szemétbe kerül ez az értékes anyag.
A zöld levelek kitűnően lúgosítják a szervezetet, fehérjetartalmuk pedig kiemelkedő. Sokan vádolják azzal a vegetáriánus táplálkozást is, hogy nem elegendő a fehérje. Azonban már több forrásból bizonyítást nyert, hogy nem a fehérjehiánytól, hanem inkább a túlzott fehérjebeviteltől kellene rettegnünk.
A zöld levelű növények fogyasztásával nem káros állati fehérjét veszünk magunkhoz, hanem egészséges növényi fehérjét, mellyel nyugodtan fedezhetjük napi fehérjeszükségletünket. Sőt, amelyik aminosav (a fehérjék építőkövei) az egyikből hiányzik, az a másikban megvan, így “komplettálhatjuk" őket.
Hihetetlen, de igaz, hogy már fél kilogramm leveles kelnek nagyobb a fehérjetartalma, mint az ajánlott napi fehérjebevitel, derül ki ez is a Nyers étel csodája című könyvből.
Bizonyításként még álljon itt Victoria egyik táblázata, mely alapján kiderül, hogy pl. két esszenciális aminosavból milyen mennyiségben tartalmaz a csirkehús illetve a sötétzöld endívia:
Egy adag csirkehús: 222 mg tirozin, 261 mg fenilalanin
Egy fej endívia:. 205 mg tirozin, 272 mg fenilalanin
(itt is megemlítem, hogy a világ legerősebb, izmosabb állatai sem hússal elégítik ki fehérjeszükségletüket, hanem füvekkel, lásd: gorilla, elefánt ...) Van ezzel kapcsolatban Victoriának egy nagyon jó szemléletető példája is ezzel kapcsolatban, hogy amikor a juhokat koncentrátumokkal (zab, őrölt kukorica) etetik, sokkal gyorsabban híznak, amikor füvet legelnek, akkor húsuk csak minimális zsírt tartalmaz. A füvek tehát izmot építenek.
Másik példaként megemlíteném Tim van Orden-t is. Hogy ki ő? Nyers, élő ételekkel táplálkozó aktív sportoló. Honlapját megtalálod itt: www.runningraw.com - Ő az egyik élő példája annak, hogy húsevés nélkül is lehet izmokat építeni és teljesítményt elérni. Vagy olvassátok el ezzel kapcsolatban Szabó Gábor: Kiváló egészség blogjában írtakat Tim van Orden-ről: Nyersevés felsőfokon Tim van Ordennel
A csodálatos klorofill:
Nem hagyhatom ki, hogy itt ne említsem, meg, hogy a zöldlevelűek tele vannak oxigénnel dús klorofillel, mellyel növelheted szervezeted oxigénellátását. A klorofill csodálatos hatásai megér egy külön bejegyzést . |
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|
|
|
2011-02-12 13:12:43, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
2 pisztráng, 3 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 25 dkg gomba vegyesen, 1 csokor vágott petrezselyem, só, frissen őrölt fekete bors; a mártáshoz: 2 dl tejszín, kevés sáfrány, 1 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
A pisztrángot kibelezzük, a fejét levágjuk, és kivesszük a gerinccsontot. Ügyeljünk arra, hogy amikor kivesszük a gerinccsontot, a farokrész továbbra is egyben tartsa a két filézett részt. Megsózzuk, hogy a só jól átjárja, és félretesszük. A halfejeket, a gerinccsontokat 1 liter vízben feltesszük főni. Beleöntjük a fehérbort is, és közepesen erős tűz mellett fél óra alatt negyedére beforraljuk. Sűrű szövésű szitán átszűrjük. Ebből egy csészényi alaplevet kapunk. A hal alaplébe beleöntjük a tejszínt, fűszerezzük sáfránnyal, sózzuk, forraljuk, amíg mártás sűrűségű szép, sárga halmártást kapunk. A gombákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, felforrósított vajon megpirítjuk, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Forró olajban a pisztrángok mindkét oldalát megsütjük, hogy ropogósak legyenek. Előmelegített tányérokon elosztjuk a sáfránymártást. Rátesszük a pirított gombát, és betakarjuk a sült pisztránggal. Vajas burgonyát kínáljunk hozzá, és citromgerezdekkel díszítsük. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-02-12 13:10:54, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 kisüveg málnalekvár; a krémhez: fél l tejszín, 2 csomag habfixáló, 15 dkg porcukor, 25 dkg mirelit vegyes gyümölcs, 1 evőkanál zselatinpor; citromfű a díszítéshez
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kemény habbá vert tojás fehérjét, és az egészet lazán összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben vékonyan elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 10-15 percig sütjük. Ha elkészült, kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, majd ha langyosra hűlt, szorosan konyharuhába csavarjuk. Ha teljesen kihűlt, kitekerjük a konyharuhából, megkenjük málnalekvárral, és kereszt irányban félbevágjuk. Ezután a két különálló piskótalapot szorosan felgöngyöljük. Éles késsel fél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és kibélelünk velük egy szív alakú tortaformát. A krémhez a hideg tejszint a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot, a fagyos gyümölcsöket, és a fél deci forró vízben feloldott, és melegre hűtött zselatint. Az egész masszát gyors mozdulatokkal átforgatjuk, és a bélelt piskótaformába töltjük. Ha maradt szeletelt piskóta roládunk, a tetejét beboríthatjuk vele. 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután kiborítjuk a formából, és tejszínhabbal, pár szem gyümölccsel, citromfűvel díszítjük.
TIPP: Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a piskótalapot, mert a feltekerésnél széttöredezik, és nem lesz esztétikus. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2011. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
94 db bejegyzés |
e év: |
569 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 878
- e Hét: 2777
- e Hónap: 7181
- e Év: 38910
|
|
|