2011-02-15 20:50:55, kedd
|
|
|
Menüajánlat húsvétra
Sonka, tojás és kalács - nélkülük elképzelhetetlen a Húsvét. És még milyen finomság kerüljön az ünnepi asztalra? Néhány receptötlet.
Húsvétkor a sonkáé a főszerep, és ez ma már korán sem merül ki a főtt változatával. A vendégeket sokféle belőle készült, ízletes ételkölteménnyel lehet maradásra bírni, de ma már egyre gyakrabban kerül ínyenc fogásként báránysült az asztalra. A répatorta sem feltétlenül kizárólag a gyerekek kedvence, az ünnepi menü méltó befejezője lehet.
SONKÁS-TOJÁSOS RÚD SZÍNES ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók:
45 dkg mexikói zöldségkeverék, 1 dkg vaj, 2 dl tejföl, 16 dkg majonéz, mustár, bors, citromlé, 3 púpozott evőkanál zselatin, 5 szép szelet téglalap alakú gépsonka, 6 db kemény tojás
Elkészítés:
A mexikói zöldségkeveréket 1 dkg vajon kevés víz és só hozzáadásával puhára párolunk (víz ne maradjon alatta). Közben a tejfölből és a majonézből, ízlés szerint mustár, só, bors, citromlé hozzáadásával mártást készítünk.
3 púpos evőkanál zselatint 1,5-2 dl vízzel feloldunk, felmelegítjük. A folyékony langyos zselatint először a mártáshoz, majd a kihűlt salátához adjuk hozzá.
Amíg a saláta hűl, egy őzgerincformát gépsonkával kibélelünk (3 keresztben a formába, 2 hosszában a tetejére), beleöntjük a massza felét, 8-10 percre hűtőbe tesszük (nem fagyasztóba).
Kivesszük a hűtőből és ráhelyezünk 6 db kemény tojást, ráöntjük a maradék masszát, befedjük sonkaszeletekkel. Fóliával letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Hűtőbe tesszük, pár óra múlva (mikor teljesen megdermedt) kiborítjuk a formából, és lehet szeletelni.
HÚSVÉTI SONKÁS-GOMBÓCOS LEVES
Hozzávalók:
1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis karalábé, fél fej zeller, 5 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj, 15 dkg zöldborsó (konzerv), 1 evőkanál liszt, 1 l sonkafőző-lé (ha nincs húsleves kockából); a sonkás gombóchoz: 1,5 szikkadt zsemle, 6 dkg sonka, 1 tojás, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 dl tejföl
Elkészítés:
A gombóchoz a zsemlét apró kockára vágjuk. A sonkát finomra aprítjuk és összekeverjük a zsemlével. A tojást összekeverjük a felolvasztott vajjal, a zsemlemorzsával, a tejföllel, sóval és borssal ízesítjük. A sonkás keveréket hozzáadjuk, jól összekeverjük, és fél óráig duzzasztjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk a vizet róla, és apróra vágjuk.
Fazékban felforrósítjuk az olajat, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a zöldségeket, beleöntjük a fagyott borsót, és kevergetve néhány percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a sonkalével, megszórjuk csipetnyi borssal, és a forrástól számított kb. 10 percig lassú tűzön lefedve főzzük. A sonkás masszából apró gombócokat formázunk, a levesbe tesszük, és további 10 perc alatt készre főzzük. Megszórjuk a petrezselyemmel, és forrón tálaljuk.
TOJÁSSAL TÖLTÖTT DAGADÓ
Hozzávalók:
1 db kb. 80 dkg-os dagadó, 15 db tojás, 1 jó nagy csokor petrezselyemzöld, só, bors, grill fűszerkeverék, zsír
Elkészítés:
A dagadót felszúrjuk, vigyázzunk, hogy ne legyen lyukas. 13 tojást keményre főzünk, ha kihűlt, megtisztítás után 8 részre vágjuk. Hozzáadjuk a 3 db nyers tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sót, borsot, és összekeverjük.
Betöltjük a dagadóba, és hústűvel összetűzzük a végét. Lazán legyen a töltelék, mert sülés közben megdagad, és kireped a hús!
A dagadót mindenhol bőven megsózzuk, borsozzuk, a grill fűszerkeverékkel megszórjuk. Tepsibe tesszük, kb. 1 dl vizet és némi zsírt teszünk rá, és néhányszor meglocsolva a zsírjával, szép pirosra sütjük (kb. 180 fokon, 1-1,5 óra). Kihűlés után szeletelhető.
HÚSVÉTI KÉPVISELŐFÁNK
Hozzávalók:
5 dkg vaj vagy sütőmargarin, csipet só, 12-13 dkg liszt, 3 tojás, 15 dkg meggybefőtt, 4 dl tejszín, 2 teáskanál instant kávé, 3 dkg kristálycukor, 1 csomag habfixáló, 4 evőkanál csokoládélikőr, 2 evőkanál porcukor vagy díszítő szórócukor, színes tojáscukor vagy drazsé
Elkészítés:
Az égetett tésztához a vajat és a sót 125 ml vízbe tesszük és felforraljuk. Beleszórjuk az átszitált lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta az edény falától egy darabban elválik. Ekkor nagyobb keverőedénybe tesszük, és rögtön beledolgozunk egy tojást. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd egymás után a többi tojást is beledolgozzuk. Nagyobb lyukú, csillagcsöves nyomózsákba töltjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsikbe egymástól nagyobb távolságra (a tészta háromszorosára nő sülés közben) 7 cm hosszú tojás formákat nyomunk. Előmelegített sütőben, 225 fokon tepsinként kb. 25 perc alatt megsütjük. A forró képviselőfánkokat ollóval félbevágjuk, és hűlni hagyjuk.
Közben a meggybefőttet lecsöpögtetjük. A tejszínt az instant kávéval és a cukorral kemény habbá verjük. Végül beleforgatjuk a habfixálót és hozzáadjuk a csokoládélikőrt. Kis lyukú, csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, és a képviselőfánkok alját a habbal megtöltjük. A hab tetején a meggyet elosztjuk. A fánkok "kalapját" feltesszük, és porcukorral vagy szórócukorral meghintjük. Tetszés szerint színes tojáscukrokkal, drazsékkal díszítjük. |
|
|
0 komment
, kategória: húsvét |
|
|
|